SUNNUNTAI 31.03.2019

SUNNUNTAI 31.03.2019
01. Lauantaipäivän maanpäivän mielenosoitukset Gazan turva-aidan varrella sujuivat IDF:n tiedotuksen mukaan hyväksyttäväksi, millä ei tarkoiteta, että IDF hyväksyy laittomat mielenosoitukset, vaan sitä, että suurelta konfliktilta IDF:n ja Hamasin aktivistien välillä vältyttiin. IDF oli todella varustautunut pahimman varalle tuomalla sotilaitten vahvistukseksi pari panssari-ja jalkaväkipataljoonaa.

Lauantaina kokoontui Gazan turva-aidan varteen viiteen eri kohteeseen n.
41 000 gazalaista. Hamas oli lähettänyt oranssin värisiin liiveihin pukeutuneita aktivistejaan varmistamaan, että valtaosa kansasta pysyi turvallisen välimatkan päässä aidasta.
TV-kuvien perusteella arvioiden muutamat (15 -20) nuoret pääsivät kuitenkin aidan varteen aloittaen sieltä aidan takana olevien sotilaitten kivittämisen sekä lingoilla ammutuilla kivillä että kotikoisin pommein.

IDF vastasi niihin ”mellakan hajottamismenetelmin”, mutta turvautui myös kyynelkaasuun, kumipäällysteisiin ja koviin ammuksiin.

Gazan terveysministeriön mukaan lauantain mellakoissa sai surmansa neljä gazalaista ja 244 haavoittui eriasteisesti; heistä 65 oli lapsia ja 15 naisia.
Suurin osa haavoittuneista (139) olivat nuoria, viisi heistä on kriittisessä kunnossa sairaalassa.

IDF:n tiedottajan Manelisin mukaan suurin ansio tilanteen pysymiseksi rauhallisena olivat Hamasin antamat varoitukset itsehillintään. Varmaan yhtä suuri ansio on laskettava sille, että Taivaan Isä vastasi rukouksiin ja antoi sateensa langeta alueen ylle, mikä pakotti ihmiset valumaan hiljalleen koteihinsa.

Muutamia erityistilanteita rekisteröitiin mielenosoitusten aikana. Muutamia 8-vuoden ikäisiä poikia oli päässyt livahtamaan aidan läpi puukon kanssa. Heidät otettiin kiinni ja palautettiin Gazan puolelle Erez-terminaalin kautta, kuten myös eteläosassa muutamat aidan läpi päässeet gazalaiset nuorukaiset.

Kuuden maissa illalla mielenosoittajien määrä oli kutistunut 6 000:en; ehkä he olivat vain kiinnostuneita näkemään, mitä sitten seuraa.

IDF:n yleisesikuntakomentaja kenraaliluutnantti Aviv Kochav piti tilanteen alkaessa rauhoittua tilannearvion operatiivisen haaran, sotilastiedustelun ja IDF:n eteläisen lohkon komentajien kanssa.
IDF:n tiedottaja Manelis sanoi, että IDF pitää turva-aidan varteen kokoamansa sotilasosastot toistaiseksi paikoillaan. Heidän lomansa myös peruutettiin.
Manelis kuvaa tilannetta herkäksi. ”Kaikki riippuu siitä, miltä yöajat näyttävät. Emme hyväksy sitä, etteivät Gazan aidan läheisyydessä asuvat siviilit pysty nukkumaan öisin.”

Maanpäivän muistoksi vuosittain järjestettävät mielenosoitukset alkoivat 30. maaliskuuta 1976 Galileassa järjestetyistä mielenosoituksista, joissa alimitoitetut poliisit hätääntyivät satojen mielenosoittajien lähestymistä ja aloittivat tulituksen kovilla patruunoilla aseettomia mielenosoittajia kohti surmaten kuusi ja haavoittaen satoja.

Hamas ja Islamic Jihad ilmoittivat lauantaina, että viikoittaiset perjantain ”paluu-marssit” jatkuvat Egyptin neuvottelemasta tulitausta huolimatta. https://www.jpost.com/Israel-News/Two-Palestinians-killed-in-Land-Day-protests-along-Gaza-border-585255,

02. Gazasta ammuttiin sunnuntaiaamuna viisi rakettia kohti Eshkolin alueneuvoston aluetta, ehkä siksi, että lauantain mielenosoituksissa kuoli neljä Gazan arabia. Hamasin johtaja Sinwar uhkasi lauantaina, että jos mielenosoituksissa tulee ihmisuhria, se merkitsee sodan julistamista.

IDF:n tiedostusyksikön edustaja sanoi IDF:n tankkien tulittaneen tykeillään useisiin tarkkailukohteisiin Gazassa vastauksena raketteihin, jotka putosivat aukeille alueille aiheuttamatta vahinkoa. Mikään ryhmä ei ole ottanut vastuuta rakettien ampumisesta.

Raketti-iskuilla lienee tarkoitus häiritä Egyptin valvomia tulitaukoneuvotteluja Kairossa. Hamasin poliittisen johdon apulainen Saleh al-Arouri sanoi neuvottelujen edistyneen ja ennusti sen valmistuvan lähipäivien aikana.

IDF sulki Kerem Shalomin rajaterminaalin viime viikolla maanantaina Israelin keskiosaan ammuttujen rakettien vuoksi, jotka tuhosivat perheen omakotitalon ja haavoittivat seitsemää siviiliä.

IDF aikoo avata Kerem Shalomin terminaaliin liikenteelle tänään, ja lisäksi lisätä Gazan arabien kalastusoikeutta 12:en meripeninkulmaan. Gazan sähkönjakelua tullaan myös lisäämään tulitauko-sopimuksessa.

Hamasin korkea virkailija Gazassa Khalil al-Hayya kertoi ryhmänsä saaneen positiivisia viestejä Kairosta, ja sanoi egyptiläisen tiimin palaavan Israeliin sunnuntaina keskusteluja varten.

”Tulemme jatkamaan paluumarssejamme, kunnes kaikki vaatimuksemme on saavutettu” al-Hayya sanoi. Israel on käynyt Hamasin kanssa kolme sotaa ja useita pienempiä kahakoita, mutta molemmat haluavat rauhaa.

Pääministeri Benyamin Netanyahua, joka pitää sekä pääministerin että puolustusministeri salkkua, on syytetty siitä, ettei hänellä ole minkäänlaista suunnitelmaa Gazan kaistalle taistelujen loputtua. Siksi hän on lopettanut taistelut kesken kaiken saamatta selvää voittoa vihollisestaan.

Daniel Pipes, jota pidetään arabimuslimimaailman parhaana asiantuntijana, sanoo, ”ettei riitä vihollisesta saatu taisteluvoitto, vaan vihollinen on alistettava tilanteeseen, jossa se tunnustaa häviönsä ja pyytää rauhaa”.
”Tämä on edellytyksenä pysyvään rauhaan vihollisen kanssa”, hän vakuuttaa.

Netanyahun tulee edetä varovaisesti vaalitaistelujen riehuessa kiivaina, ja pahimpana kilpailijana pidetty Benny Gantz ja hänen johtamansa SiniVakoinen puolue johtavat Likudiin ja Bibiin nähden lähes kaikissa gallupeissa. Bibi vakuuttaa, että sota Hamasia vastaan on viimeisenä optiona.

Hamas ja sen johtajat Yehya Sinwar ja Ismail Haniyeh painiskelevat yhä pahenevien talouden, infrastruktuurin heikkouden ja toistuvien sähkökatkosten ongelmien ja työllisyystilanteen heikkenemisen parissa, mitkä ovat nostattaneet kansan mielenosoituksiin Hamasin hallintoa vastaan.

Hamasia syytetään kovien otteiden käyttämisestä etenkin journalisteja ja aktivisteja vastaan pidättäen ja piesten heitä ja katkoen heidän käsivarsiaan. Hamas syyttää PA:n johtoa saartotoimiin osallistumisesta omalla boikotillaan, sekä Israelin avustamisesta taistelussa Hamasia vastaan.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5487052,00.html,

03. Opetusministeri, uusi Oikeisto-puolueen johtaja Naftali Bennett Ayelet Shakedin kanssa vaatii, että oikeuskansleri Avichai Mandelblit pakottaa pää- ja puolustusministeri Netanyahun huomioimaan myös toisten ministerien esittämät näkemykset Hamain hyökkäyksissä Gazan kaistalta Israeliin.

Nafteli Bennett vaatii, että niistä tulee keskustella turvallisuuskabinetissa. ”Ei ole hyväksyttävää se, että sellaisten tapausten johto on hoidettu vain pääministerin ja puolustusministeriön valvonnassa, vaikka lain mukaan sellaisten turvallisuus-kysymysten johto kuuluu poliittiselle turvallisuuskabinetille”.

Hamasin ja Israelin välinen tulitaukosopimus valmistunee lähipäivinä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/261161,

04. Brasilian presidentti Jair Bolsonaro saapui ensimmäiselle viralliselle vierailulle Israeliin. Pääministeri Netanyahu ja hänen Sara vaimonsa olivat häntä vastassa toivottaen hänet lämpimästi tervetulleeksi maailman ainoaan juutalaisvaltioon.

”Jair Bolsonaron noustessa Brasilian johtoon avautui uusi aikakausi maittemme välisissä suhteissa”, totesi Netanyahu. Hän sanoi vierailunsa aikana tunteneensa brasilialaisten rakkauden israelilaisia kohtaan, ja uskoo israelilaisten vastaavan siihen. Hän myös kiitteli presidentti Bolsonaron mukana seuraavaa suurta delegaatiota.

”3 kuukauden kuluttua ensimmäisessä vierailussa Amerikan ulkopuolelle sinä tulet Israeliin nostaaksesi maittemme väliset suhteet uudelle tasolle” Bibi hehkutti.

Bolsonaro vastasi puhuen portugalia: ”Olen innostunut ollessani täällä. Haluamme olla teidän kaltaisenne, kuten Raamatussa sanotaan. Ystävyys maittemme välillä on historiallinen. Meidän tulee ottaa vaarin maittemme välisen ystävyyden tarjoamasta potentiaalista”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/261163

05. Davidin kaupungin arkeologisten kaivausten yhteydessä löydettiin harvinainen
2 600 vuotta vanha sinetti, jossa on kirjoitusta heprealaisin kirjaimin, nimiä, jotka on mainittu Raamatussa. Sinetti löydettiin julkisen rakennuksen raunioista. Rakennus tuhottiin Babylonian valloitettua Israelin ja tuhotessa Jerusalemin kaupungin ja sen ensimmäisen Temppelin v. 586 eKr.

Rakennuksen raunioista löydettiin suuria kivikasoja, palaneita puupalkkeja sekä useita ruukunkappaleita, mitkä kaikki todistivat, että ne olivat kaikki, mitä suuresta rakennuksesta oli säästynyt intensiiviseltä tuholta ja tulelta.

Rakennuksen merkitys voidaan arvioida esim. sen koosta, tarkoin leikatuista ashlar-kivistä, joista se oli rakennettu, sekä arkkitehtonisten elementtien laadusta, sekä kiillotetusta lattiasta, joka oli romahtanut alemmalle tasolle.

Sinetti on kooltaan 1 sm, sen kirjoituksen tulkitsi tri Anat Mendel-Geberovich Jerusalemin heprealaisesta yliopistosta. Hän ajoitti sen 6.-vuosidalle eKr.
Sinetin tekstissä lukee: ”(kuuluu) Nathan-Melekhille, kuninkaan palvelijalle”. Nimi Nathan-Melekh mainitaan 2. Kuningastenkirja 23:11., jossa hänet mainitaan kuningas Josian hovin virkailijana, joka otti osaa kuninkaan suorittamiin uskonnon elvyttämistoimiin.
”Ja hän poisti ne hevoset, jotka Juudean kuninkaat olivat auringon kunniaksi asettaneet, siitä, mistä mennään Herran Temppeliin, hoviherra Netan-Melekin kammion vierestä, joka on Parvarimissa, ja poltti auringonvaunut tulessa.”

Maininta ”kuninkaan palvelija” mainitaan useissa löydetyissä sineteissä. Tosiasia, että tämä hoviherra mainitaan etunimeltä todistaa, että hänet tunnettiin laajalti.
Sinetillä vahvistettiin dokumentteja ja kirjeitä, ja vaikka dokumentit eivät säilyneetkään tulelta, toiset tosiasiat osoittavat sinetin aitouden. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/261165,

06. INN on saanut uusia yksityiskohtia, joita Israelin ja Hamasin välinen tulitaukosopimus sisältää. (Hamas on kiirehtinyt vakuuttamaan, ettei tulitauko tarkoita rauhansopimusta.)

- Sopimuksella lopetetaan viikoittaiset väkivaltaiset mellakat Gazan ja Israelin välisellä turvallisuusaidalla
- Rakettien laukominen Gazasta Israeliin lopetetaan.
- Israel laajentaa gazalaisten kalastusoikeuksia Välimerellä 12 merimailiin.
- Israel avaa vähitellen Gazaan johtajat rajanylityspaikat.
- Israel sallii myöhemmin Qatarin myöntämien varojen pääsyn Gazaan. Niillä parannetaan Gazan veden, viemärivesien ja sähkön infrastruktuuria.
Hamasin apulaisjohtaja Saleh al-Arouri vakuuttaa sopimuksen valmistuvan allekirjoitettavaksi lähipäivien aikana, mutta ”se ei ole rauhansopimus”.
Israelista Gazaan johtavat tärkeimmät rajanylityspaikat ovat Kerem Shalom ja Erez. Egyptistä Gazaan johtava terminaali on Rafah, jota Egypti valvoo omalla puolellaan ja Hamas Gazan puolella PA/PLO:n jättäytyessä pois. Egypti pitää sen avoimena silloin, kun katsoo sen soveliaaksi, mutta sulkee niin halutessaan.
Gazan asukkaat kulkevat Rafahin kautta pyrkiessään pyhiinvaellusmatkalle Mekkaan kerran vuodessa. Egypti avasi sen 2014 jälkeen Mekkan matkailijoille. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/261150,
07. UUTISIA LYHYESTI

Maariv-lehden suorittaman gallupin mukaan, joka julkistettiin perjantaina,
- Gantzin johtama SiniValkoinen saisi 30 edustajaa Knessetiin;
- Likud 29.
- Laborpuolue saisi 8 edustajaa,
- Israelin arabipuolueet Hadash-Taal 7;
- Uusi oikeisto 7;
- Oikeistopuolueiden Unioni 6;
- ITJ 6:
- Shas 6;
- Meretz 5;
- Kulanu, Israel Beitenu, Zehut ja Raam-Balad 4;
- Gesher, jota johtaa Orly Levy-Abekasis 3 %, ei ylitä vaalikynnystä 3.25 %.
Oikeistoblokki saa 66 edustajaa Knessetiin;
Vasemmisto-arabiblokki 54 edustajaa.
Oikeistoblokki johtaa kaikissa gallupeissa, mutta Likud jää SiniValkoisen jalkoihin.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/261131,
Hamasin toinen johtaja Yehya Sinwar sanoo odottavansa tilaisuutta pommittaa Tel Avivia. Hamasilla on raketteja, joilla se hyvin yltää sinne, kuten Kibbuts Meshmeriin ammuttu raketti osoitti lennettyään n. 100 km. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/261156,
Kuudennella vuosisadalla Negevin autiomaassa kukoisti hyvin toimeentulevia yhteisöjä, mutta miksi ne hävisivät ja mikä sen aiheutti?
Tutkijat ovat perinteisesti uskoneet, että Islamin invaasion länsimaihin aiheutti sen. Tutkijat, jotka ovat tonkineet noiden hävinneiden yhteisöjen jätekasoja, ovat alkaneet tulla johtopäätökseen, että se oli taloudellinen kriisi, joka tuhosi ne.
Yhteisöillä oli kukoistavaa maataloutta, sekä kaupungeilla että maaseudulla oli sitä. Gazasta alkaen Ahkelon, Eluza, ja Jordanian laakso olivat bysantilaisena aikana ne, joiden tuotteiden varassa silloinen kulttuuri pystyi elämään.
Islamilainen aika näkyy siinä, että saviastisin palaset muuttivat muotoaan ja alkuperäänsä, mutta yhteisöjen tuhoutuminen alkoi kauan ennen islamin valloitusta. Se alkoi suurista kaupungeista kuten Konstantinopoli ja siirtyi sieltä periferiaan.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5484945,00.html,
SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 06 -09; Tiberias 12 -15; Suolameri 15 -21; Eilat 13 -21 +C-astetta, pilvistä ja sateista tänään ja huomenna, tiistaina taivas selkenee. Vähän lämpenevää.
Foreca.fi.
Venezuela on ajautunut täydelliseen anarkiaan. Sadat siviilit ryöstävät kauppoja ja liike-laitoksia. Siviilit elävät ilman perustarpeita: ruokaa, vettä ja sähköä. Vapaaehtoiset vartioivat liiketilojen ulkopuolella estääkseen avoimen varastamisen.
https://www.youtube.com/watch?v=7h4sq-WO8Ac&feature=youtu.be,
Australiassa rakeet tuhosivat 4 miljoonaa avokadopuuta kymmenessä minuutissa.
Aussie Orchads johtaja Colin Foyster sanoo: 80 % hedelmistä 12 000 hedelmäpuusta oli kaatunut maahan Pretty Gully farmilla. Rakeet olivat 7.6 sm:n kokoisia. Koska korjuuaika on vasta 3 kuukauden päästä, sadon menetystä ei pystytä enää korvaamaan. http://strangesounds.org/2019/03/australia-million-avocados-destruction-hailstorm.html,
Comments

Popular posts from this blog

SUNNUNTAI 01.12.2019

TORSTAI 30.04.2020

TORSTAI 14.05.2020