TIISTAI 19.02.2019

TIISTAI 19.02.2019
01. PA antoi maanantaina varoituksen Israelille, että se leikkii tulella sen jälkeen, kun oikeuden päätöksellä 2017 suljettu Golden Gate (Kultainen Portti), joka tunnetaan myös nimellä Gate of Mercy (Armoportti), aiheutti Jerusalemin poliisin ja muslimi-palvojien välille väkivaltaisia yhteenottoja.

Portin läheisissä tiloissa toimi aiemmin Islamilaisen perintökomitea, mutta poliisin huomattua komitean osallistuneen poliittiseen aktiivisuuteen, tilat suljettiin v. 2003, jonka oikeus vahvisti v. 2017 todeten päätöksessään, että ne pysyvät kiinni, kunnes toisin päätetään.

Viime viikolla joukko muslimeja tunkeutui tiloihin pitäen rukouskokouksen siellä, jonka jälkeen poliisi sulki portin läheiset tilat riippulukolla. Poliisi epäili muslimien
pyrkivän muodostamaan tiloista pysyvän kokoustilan. Muslimit sanoivat, että he haluavat varmistaa, etteivät juutalaiset käytä tiloja rukoustiloinaan.

Maanantaiaamuna tusinoittain Jerusalemin itäosan arabimuslimeja, joiden mukana oli muslimisäätiön wafkin virkailijoita, pyrkivät väkivalloin tunkeutumaan vapaina olleisiin tiloihin. Muslimiaktivistit kutsuivat paikalle Jerusalemin itäosan muslimiasukkaita tukemaan protestiaan.

Poliisin ja muslimien välisten yhteenottojen vuoksi poliisi pidätti viisi muslimiaktivistia, joita syytetään Temppelivuoren tasapainotilan häiritsemisestä. Poliisin vakuutuksen mukaan palvojien nouseminen Temppelivuorelle jatkuu normaalikäytännön mukaan.

PA/PLO:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasin uskonnollisten asiain neuvonantaja Mahmoud Habbas tuomitsi – kuten hän sanoi – ”miehittäjän rikolliset toimet Al-Aksa moskeijaa ja sen portteja, erityisesti Baba al-Rahma (Armoporttia) vastaan,
sekä poistaen palvojat väkivalloin aseitten uhalla”.

Habbas sanoi, että ”hyökkäys portin lähellä oli sota islamia vastaan” syyttäen Israelin leikkimisestä tulella. ”Palestiinalaiset puolustavat kallista ja siunattua Al- Aksa-moskeijaa”. Hän sanoi PA:n seuraavan tilannetta ja olevan yhteydessä kansainvälisten kumppaniensa kanssa painostaakseen Israelia perumaan päätöksensä tilojen sulkemisesta.

Jordanian hallitus on ollut yhteydessä Israelin virkailijoiden kanssa kehottaen avaamaan tilat muslimeille uhaten samanlaisilla protesteilla kuin v. 2017 Israelin asetettua metalinpaljastimet Temppelivuoden sisäänkäynteihin.

Jordanian lausunnossa Israelia syytetään ”räikeistä historiallisten ja laillisten sopimusten rikkomuksista ja vastuista kansainvälisen ja humanitäärisen lain vastaisesti”. Jordanian ulkoministeriön tiedottaja sanoi ”ministeriön seuraavan tätä vaarallista kehitystä eri kanavien kautta varmistaakseen tilojen avaamisen ja tasapinotilanteen palauttamiseksi pyhälle vuorelle”. https://www.jpost.com/Breaking-News/Police-chase-suspect-onto-Temple-Mount-developing-report-580994,
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/259235,

02. Gazan arabit mellakoivat maanantaina turvallisuusaidan varrella, heitellen sotilaita kohti tusinoittain kotitekoisia pommeja sekä aiheuttaen väärän syytöksen kranaatti-iskusta.

Ainakin 7 arabia haavoittui sotilaitten avattua tulen heitä kohti, raportoi Hamasin terveysministeriö Gazassa.

Kymmeniä mellakoitsijoita – hämminkiyksiköiden jäseniä, kuten he itseään nimittävät – ottivat osaa mellakoihin Gazan kaupungin itäpuolella, polttaen autonrenkaita, sytyttäen kymmeniä kotitekoisia pommeja ja häikäisten laserilla sotilaita pyrkien sokeuttamaan heidät tunkeutuessaan aidan läpi.

Mellakoiden aikana n. 09.00 aikaan Shaar HaNegevin alueneuvosto raportoi, että Gazasta ammuttiin raketti Israelin puolelle, se putosi aukealle pellolle ilman vahinkoja. Raportti peruttiin myöhemmin IDF:n toimesta.

Gazan arabien hämminkiyksiköt ovat palanneet turva-aidan varrelle aiemmin tässä kuussa muutaman kuukauden tauon jälkeen pidättyen päivällä tehdyistä mellakoista keskittyen öiseen mellakointiin IDF:n sotilaitten kanssa pyrkien hämmentämään heitä tulipaloilla, pommeilla, laserilla ja yrityksillä soluttautua aidan läpi Israelin puolelle.

Öiset hyökkäykset alkoivat Hamasin sala-ampujan haavoitettua IDF:n sotilasta, ja 2 päivää sen jälkeen, kun rajapoliisi haavoittui lievästi hyökkäyksessä.

IDF uskoo, että joko Hamas tai Islamic Jihad voi pyrkiä vetämään Israelin – Iranin kehotuksesta – sotaan johtaen hyökkäyksiä aidan tuntumassa, iskemällä sotilaita pst-ohjuksilla, järjestämällä väijytyksiä käytössä olevan tunnelin kautta, tai joillain muilla samantapaisilla alemman tason mutta merkittävillä iskuilla.

IDF:n uusi komentaja kenraaliluutnantti Aviv Kochavi, jonka virkakausi alkoi viime kuussa, kehotti armeijan suunnittelijoita uusimaan operatiiviset suunnitelmansa Gazan kaistan taisteluihin.

Maaliskuun lopusta lähtien Gazan arabit ovat järjestäneet jokaisena perjantaina ja joskus muinakin viikon päivinä kuten tiistaina - ajoittaisia yhteenottoja tilanteen kiihdyttämiseksi, kuitenkin ilman sotaa. Hyökkäysten tarkoituksena voi olla IDF:n huomion hämääminen, kuten Egypti teki ennen 1973 Jom Kippursodan alkamista ennen massahyökkäystä Israeliin.

Usean kuukauden aikana Egypti ja YK:n erityiskoordinaattori Nicholai Mladenov ovat ponnistelleet estääkseen toistuvien yhteenottojen kehittymisen avoimeksi sodaksi, sekä peläten Gazan tilanteen kehittymistä sisäiseksi kansannousuksi, mikä voisi saattaa koko kaistan kaaokseen vetäen mukaan muita arabimaita.

Hamasille on tehty houkuttelevia tarjouksia lentokentästä, satamasta Kyproksessa, edellisten sodan tuhojen korjaamiseksi rakentamalla uutta, sekä alueen infrastruktuurin uudistamiseksi Qatarin anteliaalla tuella ja YK/EU:n valvonnassa, mutta ne ovat rauenneet PA/PLO:n kateellisen johtajan Abbasin vastustukseen, joka jätettiin näiden projektien ulkopuolelle.

Israelin toivoma pitkäaikainen tulitauko Gazan terrorijärjestöjen ja Israelin välillä ei ole pystynyt toteutumaan. IDF vaatii ”paluumarssi” mellakoiden loppumista edellytyksenä tulitauolle. PA kuristaa Gazaa omilla sanktioillaan kieltäytymällä maksamasta virkailijoittensa palkkoja Gazassa.

Israel aloitti pitkän harkinnan ja suunnittelun jälkeen uuden 6 metriä korkean turvallisuusaidan rakentamisen estääkseen soluttautumisyritykset. Aita varustetaan nykyaikaisin hälytys- ja varoitusmonitorein ja valoilla. Se pystytetään maanalaisen betonimuurin päälle koko 65 km pitkän rajan pituudelta.
https://www.timesofisrael.com/amid-border-clashes-idf-denies-mortar-shell-fired-from-gaza/,

03. Alez Fishman varoittaa Israelin hallitusta, että nälkiintyneet PA/HAMAS:in arabit voivat aiheuttaa Israelille paljon enemmän tuhoa, kuin ne miljoonat, jotka se erottaa kokoamistaan Israelissa työssäkäyvien arabien palkkojen veroista.
PA syyttää Israelia sille kuuluvien varojen varastamisesta.

Hän ottaa esimerkin: 30 vuotta sitten 1. intifadan aikana Juudean ja Samarian arabit hirttivät yhteistyössä IDF:n kanssa epäilemänsä arabin sähköpylvääseen. Sen vastapainoksi IDF:n komentaja antoi käskyn poistaa kaikki sähköpylväät.
Se tuntui kätevältä vastavedolta, mutta IDF joutui uusimaan kaikki sähköpylväät alueella aiheuttaen hallitukselle miljoonien menetykset.

Fishman esittää, että ne 500 miljoonaa NIS, jotka hallitus pidättää kokoamistaan veroista, ja jotka vastaavat suuruudeltaan määrää, jonka PA maksaa terroristeille Israelin vankiloissa tai surmansa menettäneiden omaisille, ovat sähköpylväs-projekti uudelleen, koska ne täytyy lopulta maksaa PA:lle korkojen kanssa.

En ole aivan samaa mieltä, koska hallituksen päätös perustuu ns. Taylor act lakiin, USA:n kongressin säätämään lakiin, joka kieltää maksamasta terroristeille.

Fishman selittää.
PA aloittaa 2019 vuosibudjettinsa 3 miljardin NIS vajauksella 18.5 miljardin vuosi-budjetistaan. Vajaus johtuu pääosin USA:n kieltäydyttyä maksamasta aiempaa 1 miljardin USD suoraa tai epäsuoraa lahjoitustaan PA/PLO:n tileille. Tämä voi rampauttaa PA/PLO:n toiminnan kokonaan, ellei löydy muita yhtä päättömiä mesenaatteja. USA:n tuen loppuminen aiheuttaa 30 -40 % vajauksen budjettiin.

Artikkelin kirjoittaja käy läpi sen jälkeen, mitä vaikutuksia USA:n avun poistaminen aiheuttaa PA:n toiminnalle, kun lisäksi huomio, että UNRWA, joka ylläpitää kouluja, lastentarhoja ja muita laitoksia, ilmeisesti pyrkien osoittamaan USA:n moraalisen vastuun kaikkien niiden toiminnan jatkumisesta.

Fisman ei huomioi ollenkaan, ettei USA:lla ole mitään velvoitteita, jotka pakottaisivat sen jatkamaan päätöntä avustustaan huomioiden, että USA:n velka on nyt yli 22 triljoonaa USD, ja sen puolustuslaitos on kuralla presidentti Barak Hussein Obaman USA:n pelotusvoiman 8 vuoden määrätietoisen ajasajon vuoksi.

Presidentti Donald Trump pyrkii kaikin tavoin korjaamaan syntyneitä vuotokohtia vaatien liittolaismaitaan NATO:ssa täyttämään 2 %:n osuutensa kansan-tuotteestaan sotilasliiton nostamiseksi sille kuuluvaan arvoon, kuten myös Kiinan kanssa käymänsä kaupan luonteen muuttamiseksi edes tasapuoliseksi.

Oma lukunsa on Euroopan maiden puolustus, joka on levännyt USA:n antaman sotilaallisen mahdin suojassa, mutta jonka Trump pyrkii muuttamaan USA:lle edullisemmaksi vihoittaen samalla entiset liittolaisensa.

USA:n suurimmat velkojat ovat Kiina, Venäjä ja Japani sekä arabimaat. USA on pystynyt elämään turvautuen oikeuteensa painattaa tarvitsemansa dollarimäärän ilman vakuuksia, mutta se on menettämässä sen. Trump pyrkii muuttamaan valuuttansa kultapohjaiseksi. Täytyykö USA:n turvautua menetelmään, jossa se sanoutuu irti kaikista veloistaan ja vapauttaa vankinsa juutalaisen lain riemuvuoden mukaisesti?

Olemmeko me todistamassa yhden maailmanvallan, imperiumin, kuolemaa, kuten jotkut ennusatavat?
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5465725,00.html,

04. UUTISIA LYHYESTI

Israelin vaalikuume alkaa polttaa yhä useampia, mutta saaden samalla entistä ikävämmän henkilökohtaisen sävyn, jossa puututaan ehdokkaan yksityiselämään.
Pienet puolueet, joiden kannatus heiluu vaalikynnyksen 3.25 % tienoilla, pyrkivät liittymään suuremmiksi kokonaisiiksi, mutta siinä tulevat vastaan inhimilliset heikkoudet vallan ja johtamisen muodossa.

Hatnua-puolueen puheenjohtaja Tzipi Livni sanoo luopuvansa politiikasta kokonaan, koska kukaan ei huoli häntä.
Netanyahun ainoa pelko on Gantz, otsikoi ynetnews.com artikkelinsa.
Bibi kuvittelee edelleen, että hän tulee voittamaan vaalit ja johtamaan oikeisto-liittoa kuten tähänkin asti. Hän pitää epäilyjä syytteistä harhaanjohtavina.

Artikkelin mukaan Bibi käy täydellistä tuhoamissotaa, jossa ei oteta vankeja, vaan tuhotaan jokainen potentiaalinen vihollinen. Gantz on päävihollinen, joka on luokiteltu vasemmistolaiseksi, koska hän kannattaa kahden valtion muotoa, ja tunnustaa suosittelevansa Juudean ja Samarian luovuttamista ja juutalaisen kansan karkottamista niistä.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5465928,00.html,

Gennessaretin järven vedenkorkeus on hieman alle punaista varoitusrajaa, mutta se ennustetaan ylittävän sen lumien alkaessa sulaa pohjoisessa ja Hermonilla. Talven alkamisesta lähtien pinta on noussut 1.405 metriä.
Vedenpinta on nyt 23 sm alle alemman punaisen rajan. Torstaista lähtien vedenkorkeus nousi 10.5 sm, mutta useita metrejä, 4.435 m, tarvitaan lisää. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5465928,00.html,

Israelissa pidettäväksi suunniteltu Israel-KeskiEurooppa huippukokous jouduttiin peruuttamaan Puolan ja Tsekin ilmoitettua, etteivät ne voi osallistua.
Sekä Netanyahu että uusi ulkoministeri vt. Israel Katz tulivat käyttäneeksi kieltä, mikä e sopinut niiden hienolle hipiälle, luonnehtiessaan Puolan suhtautumista holokaustiin ja osuutta natsihallintoon. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5465664,00.html,
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5465491,00.html,

Englannin 7 Labor-puolueen kansanedustajaa erosi vastalauseena puolueen sisällä rehottavaan antisemitismiin sekä brexitin, EU:sta eroamisen hoitoon. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5465609,00.html,

Antisemitismi rehottaa myös Australiassa. Sydneyn hiekkarannalta löydettiin kymmenittäin hakaristejä Bondi lähiön beachiltä.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5461039,00.html,

Kahane puolue ja sen tukisieluinen johtaja rabbi Meir Kahane, jonka rasistiset mielipiteet olivat liikaa perinteisille puolueille. Ne boikotoivat sitä ja jäivät joukolla pois istuntosalista Kahanen puheen aikana.

Lopulta ne saivat säädettyä lain, jonka varjolla Kahanen osallistuminen 1988 vaaleihin estettiin, vaikka se olisi gallupin mukaan saanut 11 edustajaa.

Kahanen perintö kuitenkin elää Israelissa, vaikka sen perustaja Meir Kahane sai surmansa New Yorkissa salamurhaajan kädestä.
Ynetnews.com mukaan Natanyahu on eniten huolissaan äänten joutumisesta hukkaan, kuin ideologiasta, ja siksi hän kutsuu kahanistien Otzma-puolueen Likudiin, kuten myös Beit Yehudi.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5461039,00.html,

Eräs NGO-ryhmä aikoo nostaa syytteen Mahmoud Abbasia vastaan Haagin kansainvälisessä oikeudessa syytettynä massakidutuksista. Abbasin sanotaan oikeuttaneen poliisinsa kiduttamaan 180 kansalaistaan vuodessa heidän arvosteltuaan Abbasia. Etenkin journalistit ovat olleet hänen kynsissään.
(JP 19.02.2019 Jonah Jeremy Bob).

SÄÄTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 04 -12; Tiberias 11 -16; Suolameri 13 -21; Eilat 11 -21 +C-astetta tänään sataa Arielissa ja Tel Avivissa, muualla puolipilvistä kuten huomennakin.
https://www.Israelweather.co.il,














Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019