TORSTAI 20.09.2018

TORSTAI 20.09.2018
01. Venäjä ja Turkki allekirjoittivat sopimuksen pystyäkseen estämään Idlibiin Syyriassa suunnitellun hyökkäyksen tällä viikolla.
Sopimuksella muodostetaan laaja demilitarisoitu puskurivyöhyke, jolla uskotaan voitavan muuttaa "radikaalit terroristiryhmät" osasta Idlibiä lokakuun 15. päivään mennessä.
Sopimusteksti julkaistiin kokonaisuudessaan The Nationalissa keskiviikkona.

Iran ei ole mukana sopimuksessa, millä halutaan viestittää Washingtonille, Israelille ja muille, että Iranin osallisuus Syyriassa on voitu syrjäyttää. Sopimuksessa ei kuitenkaan määritellä, miten "terroristi" ryhmät muutetaan osasta Idlibiä, ja mikä ryhmät aiotaan siirtää, mikä mahdollistaa tulevia konflikteja.

Venäjän ja Turkin delegaatiot allekirjoittivat sopimuksen 17.09. Sochissa, ja Englannin ja Venäjänkielinen kopio siitä lähetettiin USA:n YK:n lähettiläälle Nikki Laheylle ja YK:n pääsihteerille Antonio Guterreezille Venäjän Federaation YK:n lähettilään Vassili Nebenzian kautta.
Sopimuksen nimi on the Memorandum on Stabilization of the Situation in the Idlib De-Escalation Area.
(Muistio tilanteen stabilisoimiseksi Idlibin aseettomalla vyöhykkeellä).

Venäjä ja Turkki sopimuksen allikirjoittajina toimivat tulitauon valvonnan toimeenpanijoina, mikä on tärkeää, koska muita ei mainita sopimuksessa, eikä Iran ole siinä osapuolena, kuten ei myöskään USA tai sen johtama koaliittio, joka valvoo alueitta Syyrian itäosassa.
Syyrian presidentin Bashar Assadin hallitus eivätkä monet kapinalliset ja ääriryhmät Idlibissä tai muualla ole myöskään osapuolina sopimuksessa.

Sopimuksessa Venäjä Syyrian hallituksen ja Turkki Syyrian kapinallisten päätukijana edustavat yhdessä molempia konfliktin osapuolia. Turkki valvoo useita alueita Syyrian pohjoisosissa, mukaan lukien Idlib, Afrin ja Jarabulus-alueet.
Sopimustekstissä viitataan useisiin samankaltaisiin de-eskalaatio-sopimuksiin, jotka ovat olleet voimassa Idlibissä vuodesta 2017 lähtien. Niillä on pystytty vähentämään taisteluja Syyrian pohjoisosissa, mahdollistaen Syyrian hallituksen keskittyä kapinallisten kukistamiseen Damaskoksessa ja etelässä.

Assadin hallitus halusi, saatuaan onnistuneesti puhdistettua alueet Jordanian rajan lähellä ja Golanilla, seuraavaksi vapauttaa Idlibin alueet kapinallisten käsistä. Syyrian hallitus joutui hillitsemään haluaan USA:n varoitettua Assadia kemiallisista aseista, ja YK:n varoitettua humanitäärisestä katastrofista, joka kohdistuisi miljooniin ihmisiin Idlibissä, antaen Venäjälle ja Turkille vapaat kädet pyrkiä sopimuksella estämään uudet sotilaalliset toimet DMZ-alueella.

Suunniteltu demilitarisoitu vyöhyke DMZ on 15 -20 km syvä, mutta sen tarkat rajalinjat tullaan sopimaan tulevaisuudessa. Radikaalit terroriryhmät tullaan muuttamaan DMZ-alueelta 15.10. mennessä.
Kuudennen kohdan mukaan kaikki tankit, MLRS (rakettien monilaukaisu-järjestelmät), tykistön ja kranaatinlaukaisualustat poistetaan 15.10 mennessä. DMZ-aluetta valvovat koordinoidut partiot ja miehittämättömät (drone) koneet. Syyrian hallituksen transit M4-valtatie Alepposta Latakiaan ja M5-valtatie Alepposta Hamaan kunnostetaan vuoden loppuun mennessä.

Sopimuksessa on 2 kohtaa, joitten toteuttaminen määräaikaan 15.10. mennessä voivat osoittautua vaikeiksi.
Raskaitten aseitten ja terroriryhmän Hayat Tahrir al-Sham, HTS, jonka sekä USA että Turkki määrittävät terrorijärjestöksi ja Al-Qaidan liittolaiseksi, muuttaminen sen alueilta, jossa Turkilla on 10 valvonta-asemaa, voivat osoittautua ongelmallisiksi, mutta antavat samalla tiettyä joustavuutta.

DMZ:n syvyys on n. 20 % alueista, joita kapinalliset ja terroristit valvovat Idlibissä. Valtateiden M4 ja M5 korjaaminen ja avaaminen liikenteelle ajoissa on epäselvää, mutta sopimuksen maininta "paikallisten asukkaitten ja tavaroiden vapaasta liikkumisesta" alkavat hallituksen ja kapinallisten valvomien alueiden välillä. Tämä voi pienentää katastrofin syntymistä.

Sopimus osoittaa Venäjän ja Turkin välien lämpenemistä, mutta myös Iranin joutumisesta sopimuksen ulkopuolelle. Iran oli mukana Astanan sopimuksessa. Tämän voi olla symbolinen malli, mutta se on myös positiivinen kehitys, sillä USA:n ja Israelin mukana olo olisi tuonut lisää ongelmia, koska kumpikin haluaa Iranin poistuvan kokonaan Syyriasta.
Sopimuksessa ei ilmeisesti edes viitata Iraniin ja sen potentiaaliseen laajentumiseen Syyriassa.
Iran on Syyrian presidentin Bashar Assadin hallituksen tärkein tukija, joka tulee vaatimaan osan kakusta, kun sitä jaetaan.
https://www.jpost.com/Middle-East/What-the-Russia-Turkey-Idlib-agreement-reveals-about-the-Syrian-conflict-567558,

02. Venäjän presidentti Vladimir Putin osoitti hämmästyttävää joustavuutta ja diplomaattista älyä käsitellessään Syyriassa Latakin rannikon edustalla alan ammutun Ilyushin IL-20 vakoilukoneen tapausta, jossa sai surmansa 15 Venäjän ilmavoimien sotilasta.

Putin olisi voinut käyttää hyväkseen Venäjällä noussutta vihaa ja syytöksiä Israelin vastuuttomasta toiminnasta ennen koneen ampumista alas, mutta hän päätyi sovittelevaan ratkaisuun.

Putin varmisti kantanaan, "ettei IAF:n F-16 kone ampunut tuhoisaa ohjusta vakoilukoneeseen, mutta IAF:n koneet puskivat sen vaaralliselle tasolle, jossa syyrialaisten ampuma S 200 torjuntaohjus erehtyi kohteesta ja iski suurempaan tarjolla olevaan kohteeseen".
Putin kutsui sitä onnettomien tapahtumien sarjaksi, jotka johtivat katastrofiin. IAF:n F-16 koneet olivat keskellä hyökkäystä Iranin rakentamaan sotilaskohteeseen, kun Venäjän vakoilukone ilmestyi kuvaan mukaan.

Pääministeri Benyamin Netanyahu puhui Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa tiistaina jännityksen noustua maiden välillä venäläiskoneen alas ampumisen johdosta.
Pääministerin kanslia julkaisi virallisen lausunnon, jossa sanotaan mm.

"Pääministeri, Israelin Valtion nimissä, osoittaa surunvalittelut venäläisten sotilaitten kuoleman johdosta, ja sanoo koneen ampumisen lankeavan Syyrian vastuulle. Maanantaina Syyria vahingossa ampui alas Venäjän koneen, surmaten kaikki koneessa olleet 15 henkilökunnan jäsentä, Syyrian ilmatorjunnan aloittaessa tulituksen hyökkääviä koneita vastaan. Venäjän puolustusministeri syytti Israelia venäläisen koneen käyttämistä peittona. Presidentti Putin kuitenkin kertoi reporttereille, että koneen pudottaminen oli seurausta traagisista onnettomista olosuhteista".

Kremlin totesi Putinin vakuuttaneen, että "Israelin hyökkäys vahingoitti Syyrian itsenäisyyttä ja rikkoi myös Venäjän ja Israelin sopimuksia yhteen-ottojen välttämiseksi Syyriassa".
Lisäksi "Putin kehotti Netanyahua estämään vastaavat tilanteet tulevaisuudessa".
Aiemmin Israel tiedotti "koneittensa iskeneen Syyrian sotilaskohteeseen, joka valmisti tarkkoja, kuolettavia aseita, jotka oli tarkoitus toimittaa Iranin puolesta Hizbullahille Libanonissa".

Netanyahu kertoi Putinille, että Israel on päättänyt estää Iranin sotilaallista tunkeutumista Syyriaan, ja estää Iranin yritykset, joiden päämääränä on Israelin tuhoaminen, siirtää Hizbullahille raskasta aseistusta, jota voidaan käyttää Israelia vastaan.
Netanyahu vakuutti Putinille, että Israel luovuttaa Venäjälle kaiken informaation, jota sillä on käytettävissään koskien ilmahyökkäystä, ja ehdotti IAF:n komentajan lähettämistä Moskovaan tarvittavan informaation luovuttamiseksi.

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigo syytti aiemmin Israelia vastuuttomasta toiminnasta ampuessaan alas venäläiskoneen. Putin kertoi allekirjoittaneensa puolustusministerin lausunnon todeten: "Epäilemättä meidän tulee suhtautua siihen vakavasti" puhuessaan lehdistökonferenssissa tavattuaan sitä ennen Unkarin pääministerin Viktor Orbanin.

Israel sanoi Venäjän kutsuneen Israelin Moskovan apulaislähettilään Keren Cohen-Gatin ulkoministeriöön antamaan selityksen. Israelin ulkoministeriö kieltäytyi paljastamasta, mistä tapaamisessa keskusteltiin.

Putin vakuutti, että tapauksen johdosta Venäjä kasvattaa sotilaallista henkilöstöään Syyriassa ensisijaisena vastauksena. "Siellä tulee olemaan askeleita, jotka jokainen tulee havaitsemaan", hän sanoi ilman detaljeita.

IDF:n lausunnossa todetaan, että Syyrian ilmatorjunta tulitti mielivaltaisesti ja kuten näyttää, varmistamatta, ettei Venäjän koneita ollut ilmassa.
IAF:n iskukohde identifioitiin Syyrian puolustusministeriön alaiseksi laitokseksi, tunnettu nimellä "Teknisten teollisuuksien Järjestö", jolla epäillään olleen yhteyksiä Syyrian kemiallisten aseitten ja ohjusten rakentamisohjelman kanssa.
"Nämä aseet olivat tarkoitetut hyökkäykseen Israelia vastaan, ja muodostivat sietämättömän uhkan sitä vastaan". Israel ei normaalisti julkista Syyriassa Iranin ja Hizbullahin kohteita vastaan tekemiään hyökkäyksiä.

IDF vakuutti lausunnossaan, että alustavien tutkimusten mukaan Israelin koneet olivat suorittaneet tehtävänsä, ja että venäläinen vakoilukone ammuttiin alas vasta sitten, kun israelilaiskoneet olivat poistuneet alueelta Israelin ilmatilaan. Asiaa pengotaan vielä, kunnes totuus tulee ilmi.
https://www.timesofisrael.com/netanyahu-putin-talk-amid-tensions-over-downing-of-russian-spy-plane/, https://www.jpost.com/Middle-East/Liberman-Assad-is-responsible-for-downing-Russian-plane-567572,

HalTurner radioshow kertoi, että Venäjä asettaa "NO-FLY", lentokielto-vyöhykkeen Israelilaiskoneille Syyrian ympärille. http://halturnerradioshow.com/index.php/news/world-news/3173-russia-imposes-no-fly-zone-for-israeli-military-aircraft-around-syria,

Toiseksi HalTurner show raportoi, että Iranin matkustajakone 747 on ilmassa tällä hetkellä kuljettaen venäläistä S-300 torjuntaohjusjärjestelmää Syyriaan.
http://halturnerradioshow.com/ bulletin

03. UUTISIA LYHYESTI
Satelliittikuvissa nähdään IAF:n koneitten ilmapommitusten jäljet Syyrialaista teknisten teollisuuksien laitosta vastaan maanantaina, jonka sivupyörteenä oli venäläisen vakoilukoneen Iljushin IL-20 alas ampuminen. Tehtaassa oli valmistettu erilaisia aseita ja ohjuksia valmiina toimitettaviksi Hirbullahille Libanoniin, kuten IDF tiedottaa. https://www.jpost.com/Israel-News/Israel-works-to-stem-crisis-with-Moscow-after-downing-of-Russian-plane-567536,

Israelin Dimonan tutkimusreaktorilaitoksen pääjohtaja Zeev Snir sanoo laitoksen uudenaikaistaneen puolustusjärjestelmiään viimepäivien huolestuttavien raporttien seurauksena. Snir vaatii voimakkaita toimia Irania ja Syyriaa vastaan. "Iran ja Syyria muodostavat merkittävän ydinaseen leviämisuhkan alueelle ja koko maailmalle", hän sanoo. https://www.jpost.com/Middle-East/Israel-nuclear-chief-upgrades-Dimona-reactor-defenses-567577,

Iran vaatii YK:ta tuomitsemaan Israelin ydintutkimusohjelman Latakian lähelle syyrialaiseen laitokseen tehtyjen ilmaiskujen seurauseana. Iran esitti vaati-muksen, että Israelin tulee allekirjoittaa YK:n ydinaseen levittämissopimus, mistä Israel on kieltäytynyt. Arabiliitto tullee tukemaan Iranin vaatimusta.

Israelin todetaan rakentaneen 100 -200 ydinasetta, mukana pisimmälle kehitettyjä neutroniaseita, mutta Israel kieltää raportit perättöminä.
Siitä huolimatta Israelin poliittiset johtajat ovat vihjanneet niiden olemassa oloon. Viimeksi Netanyahu esitti peitellyn uhkauksen Israelia tuholla uhkaavia, että ne maat ovat itse vaarassa joutua tuhottaviksi. https://www.jpost.com/Middle-East/Iran-asks-UN-to-condemn-Israeli-nuclear-power-following-airstrike-567570. https://fi.wikipedia.org/wiki/Ydinaseohjelmat_eri_maissa,

Hixbullah pääsihteeri Hassan Nasrallah syytti Israelia keskiviikkona, että Israel on hyökännyt Syyriaa vastaan viime päivinä estääkseen sen armeijaa saamasta ballistisia ohjuksia, jotka voisivat muuttaa puolustuksen tasapaino-tilan maiden välillä. "Israel valehtelee sanoessaan, että se hyökkää aseita Hizbullahille kuljettavia autokolonnia vastaan. Israelin hyökkäykset Syyriassa ovat sietämättömiä ja ne tulee lopettaa välittömästi". Hän syytti, että USA:n sotkeutuminen Syyrian sisällissotaan on pääongelma. "Todellisia vihollisia Lähi-Idässä ovat amerikkalaiset ja heidän politiikkansa. Jopa Israelkin on vain näyttelijä USA:n pelissä".
Nasrallah vakuutti Hizbullahin pysyvän Syyriassa niin kauan, kuin Assadin hallitus pyytää sitä pysymään siellä.
Hänen lausuntonsa julkistettiin Syyrian ilmatorjunnan erehdyksessä venäläisen koneen alas ampumisen jälkeen, IAF:n koneitten jo poistuttua alueelta omaan ilmatilaansa.
Hizbullah on ollut Syyrian armeijan horjumaton tukija ja osallinen taisteluissa kapinallisia ja terroristeja vastaan kärsien itse huomattavia miestappioita.
Iranin uskotaan kuljettavat aseita ja ohjuksia Hizbullahille matkustaja- koneissa, jotka on muutettu kuljetuskoneiksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/252195

Islamilaiset järjestöt kehottavat muslimeja ja Israelin arabeja lisäämään käyntejään Al-Aksa moskeijassa estääkseen juutalaisia vierailemasta Temppelivuorella. Ne vaativat muslimikansaa suojelemaan Al-Aksaa "setlerien invaasiolta" lähipäivien aikana.
PA:n uskontoministeri Sheikki Yusuf Aidees sanoi juutalaisten tunkeutumis-tapausten moskeijaan muodostavan vaarallisen kiihotuksen ja miljoonien muslimien tunteitten häpäisemisen ei vain Palestiinassa vaan koko maailmassa. Hän varoitti näiden Islamin pyhiä paikkoja kohtaan tehtyjen toimien voivan vetää alueen turvallisuustarpeen kiihtymiseen ja kiihottavan uskonnollisia ja kansallisia vihantunteita.
Wafq-osasto sanoi lausunnossaan, että juutalaisen invaasion Al-Aksa alueelle juutalaisten pyhien päivien tekosyyllä on sietämätön.
Al-Quds Internaltional Instituutin johtaja Ahmed Abu Halbiyeh vaati Jerusalemin ja Israelin arabien nostamaan käyntejään Al-Aksassa.
Islamilais-kristillinen järjestö Al-Quds ja pyhien paikkojen tukemiseksi sanoi uskonnollisten seremonioiden ja tilaisuuksien vahingoittavan moskeijan pyhyyttä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/252212.

Sivullista ihmetyttää, miten jalkapallon pelaaminen, räjähteiden, ilotulitus-rakettien ja aseiden salakuljetus Temppelivuorelle sopii yhteen islamin pyhien paikkojen pyhittämisen kanssa?
Toisaalta rabbit ovat tarkkoja, etteivät juutalaiset vahingossa astu muinaisen Temppelin raunioitten päälle, koska se saastuttaa niitä. Eivätkö muslimit saastuta niitä epäjumalan palvelusmenoillaan, ja tallaten kaikkia paikkoja millään tavoin erottelematta pyhiä ja epäpyhiä alueita?

Jerusalemin Tel Avivin välinen nopean junayhteyden testaus suoritetaan maanantai-iltana korkeiden vieraiden todistaessa: pääministeri Netanyahu,
Liikenne ministeri Yisrael Katz ja sen ministeriön pääsihteeri Karen Turner, Israel rautateitten puheenjohtaja Dan Harel, ja Israelin rautateitten pää-johtaja Shachar Ayalon uskaltautuvat mukaan testiin. Nopean rautatien oli tarkoitus aloittaa toimintansa maaliskuun 30. päivä, mutta se ei tarkastajien mielestä ollut turvallinen, joten avaaminen siirrettiin ensi vuoteen.
56 km:n matka kahdella rinnakkaisella raiteella kulkee Shaar Habain, Modiin, ja Ben Gurionin kautta Tel Aviviin. Sen uskotaan tekevän 4 miljoonaa matkaa ensimmäisenä vuonna, 7 miljardin NIS hinnalla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/252203,

Israelin maavoimien komentaja kenraali Kobi Barak moittii raskaasti IDF:n ombudsmiehen kenraali Yitzhak Brikin lausuntoa, etteivät maavoimat ole valmiit sotaan. "IDF on parhaimmassa tilassa taistelemaan tulevina vuosi-kymmeninä. Olemme valmiit millaiseen sotaan tahansa millä alueella tahansa. Jotka väittävät muuta eivät tunne tätä ammattia". http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/252201,

Juutalaisperheet Wilmingtonissa PohjoisCarolinassa pystyivät syömään kosher aterioita ennen Jom Kipurin alkamista, sillä Chabad Charlotten Synagogasta toimitti heille 150 paunaa kosher ruokaa helikoptereilla. Koska hurrikaani Florence oli tukkinut muut liikenne välineet, palvelukseen kutsuttiin helikopterit, joilla pystyttiin toimittamaan tarvittava määrä kosher-ruokaa.
Wilmingtonissa asuu 800 -1000 juutalaista perhettä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/252198,

British Broadcasting Corporation ilmoitti osallistuvansa ensi vuonna Tel Avivissa pidettäviin Eurovision kilpailuun toukokuussa.
Englannissa oli levitetty 140 taiteilijan ja kulttuurihenkilön allekirjoittama avoin kirje boikotoida kilpailua, mukana oli henkilöitä pitkin Eurooppaa, kuten Pink Floyd, jäsen Roger Waters, joka tukee Israelin vastaista BDS liikettä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/252192.

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 18 -29; Tiberias 23 -36; Suolameri 26 -36; Eilat 25 -37 +C-astetta, huomenna lähes samat lukemat, ja aurinkoista säätä.

Britanniassa myrskyt Helene ja Ali esittelivät voimiaan saaden veden juoksemaan takaisin ylävirtaan, ja puhaltaen karavaanin, jossa oli nainen sisällä, yli kallion jyrkänteen surmaten kaksi ihmistä. Irlanti ja Englanti puhdistava suurimman koskaan saarille osuneenmyrskyn aiheuttamia vaurioita. Tuulenpuuskat olivat pahimmillaan 150 km/tunti aiheuttaen kaaoksen. 140 000 kotia menettivät voimavirtansa, mitä nyt korjataan. http://www.thebigwobble.org/2018/09/winds-casing-waterfalls-to-reverse.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+thebigwobble%2FTAHY+%28The+Big+Wobble%29,





























Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019