Sunday, July 29, 2018

SUNNUNTAI 29.07.2018

SUNNUNTAI 29.07.2018
01. Viime viikolla kerrottiin Egyptin johdolla neuvotellusta Israelin ja Hamasin välisestä tulitauosta, jossa oli mukana myös YK:n Lähi-Idän koordinoija Nickolay Mladenov, ja jolla oli tarkoitus lopettaa vihollisuudet Gazan ja Israelin välisellä raja-alueella. Todellisuudessa koko sopimus – jossa Israelilta ei kysytty mitään – oli vain Hamasin suunnittelema temppu, jolla saatiin IDF:n uhkaama suuri sotilas-operaatio vältettyä aivan viime hetkellä, kuten Mladenov sanoi, ja hetkellinen hengähdystauko.
Islamic Jihadin edustajat sanoivat jo kättelyssä, ettei sopimus koskenut ilmapalloterrorismia, eikä siitä edes keskusteltu Kairon neuvotteluissa. Tämä on osoittautunut todeksi.
Viime viikon aikana Gazan "nuorisoterroristit" sytyttivät ainakin 10 tulipaloa eri puolilla Gazaan rajoittuvilla alueilla. Perjantaina 7 000 Gazan arabia oli kokoontunut turva-aidan läheisyyteen pyrkien murtautumaan aidan läpi Israelin puolelle, ja provosoiden sotilaita kivillä ja petrolipommeilla. Kolmen gazalaisen raportoidaan saaneen surmansa sotilaitten luodeista. 12-vuotias poika sai luodin rintaansa ja menehtyi haavoihinsa. Hänestä on tullut YK:n ja median käsikassara, jolla lyödään Israelia lasten murhasta syytettynä.
Viime yön aikana IAF:n koneet iskivät vastauksena perjantain mellakoihin Hamasin kohteisiin Gazassa yleensä etsien kohteita, joissa ketään ei ollut paikalla. 2 gazalaista sai kuitenkin surmansa.
ilmapalloilla sytytettiin tulipaloja tusinan verran, niiden mukana Sapir opisto Sderotissa, ja Gevim kibbutsi Shaar HaNegev alueneuvoston alueella. Ne saatiin sammutettua, ennen kuin ne aiheuttivat suurta tuhoa. Shokedan, Simhonin ja Beerin metsissä sytytettiin myös tulipaloja, kuten myös Kissufim, Gvaran ja Beeri kibbutseissa.

IDF on vastannut jokaiseen välivalta tapaukseen Gazasta tulittamalla Hamasin komentokeskuksia, asevarikoita ja harjoituskenttiä tehden kymmeniä ilma-iskuja ns. tulitauon aikana, joka toistuvista rikkomuksista huolimatta näyttää tyydyttävän sekä Hamasia että Israelin armeijan johtoa.
Hamasin terveysministeriön mukaan viikoittaisten mielenosoitusten alkamisesta lähtien 157 gazalaista on saanut surmansa, heistä 18 alaikäistä ja 2 naista, lisäksi 17 000 on haavoittunut, heistä 400 vaikeasti.

Hamasin johtoa uhrien määrä ei näytä heilauttavan, he sanovat jatkavansa, kunnes heidän vaatimuksiinsa suostutaan, joista tärkein on kv. saarron poistaminen, jota valvovat Israel, Egypti ja PA, joka asetti omat saarto-toimensa Hamasille saadakseen sen luopumaan Gazan hallinnosta. https://www.jpost.com/Israel-News/Two-Palestinians-killed-as-7000-riot-along-Gaza-border-563608,
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/UN-and-Egypt-pressuring-all-sides-to-halt-Gaza-violence-563653,
'
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Ecological-terrorism-at-the-Gaza-border-creates-shadows-on-Israels-landscape-562716,

02. Jerusalem on jatkuvasti näkyvällä paikalla PA/PLO:n harjoittamassa propagandassa, jolla se pyrkii osoittamaan Israelin halun tuhota Al-Aksa moskeija. Israel suorittaa Temppelivuoren ulkopuolella jatkuvia arkeologiosia kaivauksia neljän Umayad-muslimihallinnon aikana rakennettujen palatsien raunioilla, joille on perustettu arkeologinen puutarha ja turismikeskus.

Muslimisaarnaajat Al-Aksa moskeijassa kiihottavat etenkin perjantain saarnoissaan arabimuslimeja usein väkivaltaisiksi muuttuneissa mielen-osoituksissa protestoimaan arkeologisia kaivauksia väittäen, että niiden tarkoituksena on vaarantaa moskeijan turvallisuus. Länsimuurin kaakkoisosassa muurista pudonnut 200-kilon kivenlohkare antoi väitteille Israelin harjoittamasta tuhosta uutta virikettä.
Onneksi, ns equalication alue, joka on tarkoitettu muitten kuin ortodoksi-juutalaisten rukousalueeksi, oli putoushetkellä tyhjä, eikä kukaan haavoittunut. PA väittää kiven putoamisen osoittavan väitteet todeksi.

Jerusalemin Temppelivuorella näyteltiin perjantaina taas yksi muslimien tavaksi tullut teatterikappale, joka saa pieniä muunnoksia saarnaajien mielentilan mukaan.
Perjantaina muslimit alkoivat heitellä ilotulitusraketteja vuorella järjestystä valvovia Jerusalemin poliiseja kohti heti moskeijasta ulos tultuaan. Poliisit katsoivat aiheelliseksi sulkea kaikki Al-Aksa moskeijan portit useiden tuntien ajaksi. Ne avattiin uudelleen muslimien aloittaessa iltapäivärukouksensa.

Poliisin tiedotteen mukaan muslimit aloittivat it-rakettiensa heittämisen poliiseja kohti aamurukousten loppuessa. Poliisi katsoi välttämättömäksi tunkeutua Temppelialueelle alkaen poistaa siellä olevat muslimit, jonka aikana poliisi pidätti useita järjestyksen häirinnästä epäiltyjä muslimeja.
JP:n artikkelin mukaan osa muslimeista kieltäytyi tottelemasta poliisin komentoa, vaan sulkeutuivat moskeijaan.
Poliisin apulaispoliisikomentaja Yoram Halevi komensi poliisit poistamaan moskeijaan sulkeutuneet, minkä johdosta poliisi joutui menemään pyhätön sisään pidättäen 16 sisällä ollutta ja 6 muuta ulkopuolella. Poliisi käytti tainnutus- ja savukranaatteja häiritsijöitä vastaan.
Poliisi vakuutti työskentelevänsä lujasti ja ilman kompromisseja pidättämiään epäiltyjä ja muita järjestyksen rikkojia vastaan.
Arabimuslimit väittivät polisin toimia ennalta suunnitelluiksi ja oikeudetto-miksi syyttäen poliisia turhan kovasta voimasta pidätyshetkellä.
PA/PLO:n ilman mandaattia toimiva laiton johtaja Mahmoud Abbas tuomitsi Israelin suorittaman "vaarallisen tunkeutumisen Al-Aksa moskeijaan vaatien kansainvälistä yhteisöä estämään Israelin hyökkäykset". Hän vaatii kansainvälistä suojelua kaikille palestiinalaisille Israelilta. Abbas uhkasi uskonnollisella sodalla juutalaisten ja muslimien välillä.
Jordanian hallituksen tiedottaja Jumana Gheimat, joka pitää Jordaniaa Israelissa olevien muslimien ja kristittyjen pyhien kohteitten valvojana, esitti vastalauseensa Israelin "provokaatiosta moskeijan alueella, mukaan lukien poliisin hyökkäyksen moskeijaan perjantaina, ja sen palestiinalaisten palvojien ja uskonnollisen instituution wagfin työntekijöitten pahoinpitelyn". Hän varoitti poliisin toimien rikkovan pyhätön pyhyyttä, provosoivan muslimien tunteita kaikkialla maailmassa, sekä rikkovan Israelin laillista vastuuta miehittäjänä Jerusalemin itäosassa.

Israel myönsi 1967 voittoisan sodan jälkeen lyötyään 5 arabimaan vakinaisten armeijoiden joukot Jordanian muslimisäätiölle Temppelivuoren päivärutiinin valvonnan, mutta se on ominut koko Vuoren omistusoikeuden härskisti ohittaen lain vaatimat Jerusalemin kaupungin arkeologien valvonnan ilman lupaa suorittamissaan suurissa rakennuskohteissa Vuorella, samalla pyrkien poistamaan ja hävittämään kaikki historialliset ja arkeologiset todisteet juutalaisten oikeudesta Jerusalemiin ja Temppelivuoreen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/249660.

03. UUTISIA LYHYESTI
PA/PLO:n ilman mandaattia toimiva puheenjohtaja Mahmoud Abbas sanoi osallistuessaan PLO:n keskuskomitean istuntoon eilen lauantaina PA/PLO:n suunnittelevan ratkaisevien /kohtalokkaiden ja vaarallisten päätösten tekemistä.
Hänen otaksutaan viittaavan näillä sanoillaan PLO:n keskuskomitean ja PNC:n (parlamentin) aiemmin tekemiin päätöksiin suhteitten katkaisemisesta Israelin kanssa, joita päätöksiä ei ole toteutettu.
Kasvoiltaan oudon pöhöttynyt Abbas ei tarkentanut, mitä hän tarkoitti näillä päätöksillä, mutta sanoi niiden vaativan parlamentin (PNC:n) hyväksymisen.

Osallistuessaan PLO:n hallituksen (executive committee) kokoukseen Ramallahissa lauantaina Abbas toisti aiemmat vakuutuksensa, voimallisesti hylätä Amerikan hallituksen laatiman Lähi-Itää koskevan rauhan-suunnitelman, jota Trump kutsuu nimellä vuosisadan tai lopullinen sopimus. "Me olemme hylänneet ja tulemme hylkäämään sen – tämän sopimuksen. Meidän kannaltamme sopimus on mitätön, eikä enää kiinnosta meitä".

Viitaten Jerusalemin poliisin koviin otteisiin Temppelivuorella muslimien aloittamia mielenosoituksia vastaan hän sanoi: "Israelin toimet Al-Aksaa vastaan ovat sietämättömiä". Hän tuomitsi myös Israelin knessetin hyväksymän "kansa valtio lain", jolla Israelin oikeus maahan ja sen heprean kieleen vahvistetaan 1948 itsenäisyysjulistuksen mukaisesti.

PLO:n hallituksen julistuksessa lauantaina todetaan, että Israel kansa valtio laki on Trumpin pian julkistaman suunnitelman keskipiste ja oleellinen osa sitä. Lausunnossa vaaditaan kansainvälistä yhteisöä pitämään Israelia vastuullisena rasistiselle laille. Komitea vahvisti PA:n jatkavan "stipendien maksamista vankiloissa tuomioitaan kärsivien ja marttyyrien perheille".
PLO:n komitea keskusteli tavoista, joilla suhteet Israeliin katkaistaan.

Egyptin ja YK:n välittämästä tulitauosta Israelin ja Hamasin välillä sekä Hamasin ja Fatahin välien korjaamisesta komitea sanoi, ettei sen tarvitse itsenäisenä instituutiona vastata toimistaan kenellekään, mutta se kuitenkin lähettää delegaation Kairoon keskustelemaan kysymyksestä. Hamasin edustaja syytti Fatahia kyvyttömyydestä tehdä päätöksiä asiassa.
Hamas on hyväksynyt Egyptin laatiman luonnoksen.
Komitea toteaa Israelin C-alueelle rakentaman Khan Al-Ahmar beduiinikylän tuhoamispäätöksen siirtymisen oikeuden päätöksellä, mutta lisää tarvitaan.

PA/PLO:n johto pelkää Israelin haluavan muodostaa arabimuslimien asuttamat alueet Juudeassa ja Samariassa Sveitsin kanttoonien tapaisiksi puoli-itsenäisiksi kaupunkivaltioiksi, mikä voisi hyvinkin toimia nykyisten ratkaisemattomien ongelmien kasaantumisen sijaan keskusjohtoiselle hallitukselle, jonka kehitys voi olla uusi suurempi Gaza, muodostuen Israelille todelliseksi eloonjäämiskysymykseksi.
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Abbas-Palestinians-planning-fateful-and-dangerous-decisions-563652,

Kulani-puolueen puheenjohtaja Moshe Kahlon on – tutkittuaan lintujen maksoja ja haistellessaan Gazasta tulevan kitkerän hajuista tuoksua – tullut johtopäätökseen, että valtiolliset vaalit ovat aivan nurkan takana. Ei hän ole ainoa, jotka tätä ovat aavistelleet, mutta hän on ensimmäinen, joka haluaa Kulanu-puolueensa olevan vaalien yllätys, ja on siksi aloittanut vaali-työskentelynsä, ettei jää kuin eno veneestä Bibin ilmoittaessa siitä.
Kahlon arvioi vaalien olevan helmi-tai maaliskuussa ensi vuonna. Toiset ovat olettaneet aikataulun olevan kiireisemmän.
"Kulanu tulee taistelemaan yksin eikä liittoudu kenenkään kanssa" Kahlon vakuuttaa poistaen epäilyksiä ja huhuja vaaliliitoista. Hänen tähtäimessään on nousta kalifiksi kalifin paikalle, eli Bibin lopulta tunnustaessa aikansa päättyneen ja siirtyvän syrjään pääministerin puutuolilta ministerien istuessa pehmusteluilla, hän asettaa sinne oman mielituolinsa.
Kahlon vakuuttaa, että turvallisuuteen kuuluvat myös taloudellinen ja sosiaali-taloudellinen turvallisuus, eivät vain tankit ja tykit. https://www.jpost.com/Israel-News/Kahlon-steps-up-political-activity-563646,

Hamas syyttää Israelia drone-iskusta yön aikana Jabalyan
pakolaisleiriin Gazan pohjoisosassa. 2 surmansa saanutta arabia olivat nimeltään Ayman Nares Najjar, 24, ja Muhammad Jamal Hammouda, 24.
PFLP:n sotilaallinen siipi Abu Ali Mustafa Prikaatit ilmoitti sunnuntaina miesten kuuluneen heidän joukkoihinsa. He saivat surmansa marttyyreinä velvollisuutenaan taistella.
IDF kieltää osallisuutensa, ja väittää Hamasin ilmoittaneen valheensa kahden miehen kuolemasta, joiden epäillään saaneen surmansa sormeillessaan tekemäänsä pommia, joka räjähti heidän kasvoilleen.
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/IDF-denies-carrying-out-drone-strike-that-killed-2-Gazans-563680,

USA suunnittelee Persianlahden Gulfmaiden keskeistä kokousta, jossa on tarkoitus keskustella NATO-mallin mukaisen arabiNATO:n muodostamista Saudi Arabian ja Gulf-maiden ´kesken Teheranin aiheuttaman paineen ja uhan vastustamiseksi. Debkafilen mukaan kahta Saudi Arabian tankkialusta vastaan Punaisellamerellä keskiviikkona 25.07. tehdyt ohjushyökkäykset olivat iranilaisen aseistetun vakoilulaivan Saviz johtamia. Laiva on naamioitunut tavalliseksi rahtilaivaksi.
DF kertoo, että kv. merilähteet olivat jo kauan seuranneet Savizin toimia, ja ennen supertankkilaivaa Arsania vastaan tehtyä iskua Saviz ilmoitti Arsanin arvioidun reitin ja koska se olisi Houthi-kapinallisten ohjusten kantamatkan etäisyydellä. DF arvioi Houthien käyttäneen C-801 ta C-802 maalta merelle ohjusta. Vain yksi osui kohteeseensa räjähtäen vain osittain, mutta repien 2-3 merin aukon aluksen kylkeen. Houthit ampuivat useita ohjuksia.
Onnistuessaan 2 miljoonan tynnyrin öljymäärän vuotaminen mereen olisi aiheuttanut yhden pahimmista ympäristö-katastrofeista alueella.
Tämän seurauksena Saudi Arabia keskeytti kaikki öljykuljetukset Punaisenmeren kautta, kunnes tilanne selkenee. https://www.debka.com/irans-saviz-cargo-ship-set-up-red-sea-attack-on-two-saudi-oil-tankers/,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 18 -28; Tiberias 24 -34; Suolameri 26 -36; Eilat 26 -38 +C-astetta, aurinkoista, lämpötiloissa ei muutoksia.

Kalifornian hallitsemattomat metsäpalojen liekit nousevat niin korkealle, että ne ovat muodostaneet oman säänsä – mukaan lukien kovat tuulet, jotka saavat autot heilumaan kuin haavan lehdet kesätuulessa. http://www.dailymail.co.uk/news/article-6002567/Blazes-tearing-northern-California-created-weather-FIRENADOS.html.

'


No comments: