Keskiviikko 20.12.2017

KESKIVIIKKO 20.12.2017
01. Eilen illalla sytytettiin koko hanucka-menorah kynttelikön 9 kynttilää tämän muistorikkaan ajan loppumisen merkiksi. Se on sekä iloinen että surun päivä, iloinen, koska Makkabiajalla juutalaiset voittivat hellenismin ja saattoivat puhdistettuaan Temppelin sinne kokoontuneista rojuista ja epä- puhtauksista pyhittää sen uudelleen Jumalan vaatimia palvelutoimia varten. Se on kuitenkin surun päivä siksi, että Temppeli tuhottiin Rooman sotilassaappaitten alla v. 70 lopullisesti, eivätkä juutalaiset ole voineet rakentaa sitä uudelleen.

Viimeisten viikkojen tapahtumat osoittavat uuden ajan ja toivon viriämisestä Temppelin uudelleen rakentamisesta, mutta vastustus on edelleen kova ja esteet näyttävät ylivoimaisilta. Mutta Ben Gurionin sanoin: "Israelissa ei voi ajatella järkevästi, ellei usko ihmeisiin".

02. Israelin ulkoministeriö vyöttäytyy taisteluun PA/PLO:n esittämien Israelia tuomitsevien YK:n päätöslauselmien estämiseksi kehottaen lähetystöjään kaikkialla maailmassa vetoamaan sijaitsemiensa maiden hallituksiin ottamaan järjen hivenen käteensä ja äänestämään sen, eikä automaatin mukaan, kuten ne ovat aina tehneet.
PA/PLO:n YK:n yleiskokoukselle esittämästä päätöslauselmasta, joka turvallisuusneuvostossa
kaatui USA:n käyttämään vetoon, on tarkoitus äänestää YK:n 193 jäsenen täyskokouksessa torstaina. USA ei voi estää sitä, koska siihen ei ole veto-oikeutta. Israelin diplomaatit pyrkivät vakuuttamaan kollegoitaan, että jättäisivät edes äänestysoikeutensa käyttämättä, mikä osoittaisi niiden olevan epävarmoja esityksestä.
Turvallisuusneuvoston kaikki 14 jäsenmaata 15:sta äänestivät esityksen puolesta, mikä on suuri häpeä Euroopan kristittyinä pidetyille valtioille.

Israelin diplomaatteja opastettiin vakuuttamaan asemamaansa kollegoille, että esitys on pahasti yksipuolinen; se vahingoittaa rauhanprosessia vetistäen presidentti Trumpin lausuntoja ja se voi aiheuttaa lisää väkivaltaisia mielenosoituksia.
Vuonna 2012 YK:n yleiskokous äänestä luvuin 138 vastaan 9, 41 poissaoloa, myöntää PA/PLO:lle ei-valtion aseman, jolla se saa osallistua istuntoihin ilman äänioikeutta.
Nyt PA/PLO esittää, että sille myönnetään täydet valtion oikeudet vastoin YK:n omia sääntöjä, jotka sallivat sen vain valtioille.
Esitykseen sisältyy Trumpin Jerusalemin asemaa ja USA:n Israelin lähetystön Tel Avivista Jerusalemiin koskevien lausuntojen mitätöiminen.

Turkki, joka pyrkii islamilaisen maailman johtoon, on kaikkein aktiivisimmin puolustanut PA/PLO:n
esitystä. Presidentti Recep Tayyip Erdogan kehotti
tiistaina turvallisuusneuvoston jäsenmaita, jotka äänestivät esityksen puolesta, äänestämään samoin yleiskokouksessa. Hän piti yhteisen media-tilaisuuden Ankarassa vierailevan Djiboutin presidentin Ismail Omar Guelleh kanssa todeten.
"Kehotan kaikkia YK:n jäsenmaita puolustamaan Jerusalemin historiallista asemaa".

Erdogan kutsui OIC:n presidenttinä viime viikoilla kokoon islamilaisen yhteistoimintaelimen kokouksen keskustelemaan ja päättämään Trumpin Jerusalemia koskevien lausuntojen mitätöimiseksi. Kaikki mukana olleiden islamin maiden edustajat puolsivat julkilausumaa, jossa Trumpin lausunnot mitätöitiin ja vakuutettiin PA/PLO:n oikeutta itsenäiseen valtioon 1967 rajoilla pääkaupunkinaan Jerusalemin itäosa, sekä kehotettiin kansainvälistä yhteisöä (YK) reagoimaan islamin maiden haluamalla tavalla. OIC:n konferenssi menetti arvovaltaansa Egyptin, Saudi Arabian ja UAE:n jäädessä pois.

Kysymystä käsiteltiin YK:n turvallisuusneuvostossa maanantaina USA:n kaataessa esityksen, jossa vaadittiin jäsenmaita kieltäytymään lähetystöjensä muuttamisesta Jerusalemiin, veto-oikeudellaan, ensimmäinen Trumpin hallituksen käyttämä. USA:n YK:n lähettiläs Nikki Haley s anoi, että USA rekisteröi ne maat, jotka tuomitsevat Trumpin lausunnot, ja tulee reagoimaan niihin vastatoimilla. tote.https://www.timesofisrael.com/israeli-diplomats-gird-for-un-general-assembly-vote-on-jerusalem/

03. PA/PLO:n/Hamasin arabit vastasivat Trumpin lausuntoihin julistamalla raivon-päiviä. Aluksi kolmeksi päiväksi ja lisäksi varapresidentti Pencen Israelin vierailun aikana (joka siirrettiin tammikuun puoliväliin kongressin tärkeiden äänestysten takia). Abbas kielsi kaikkia virkailijoita tapaamasta Trumpin nimittämän neuvottelutiimin jäseniä. Lähi-Idän rauhan keskustelujen koordinoija ja tiimin jäsen Jason Greenblatt saapui Israeliin, mutta Abbas ei halua tavata häntä, eikä myöskään Jared Kushneria, tiimin johtajaa.

Sen sijaan Abbas on aktivoitunut vanhoilla päivillään ja kiertää islamin maita saadakseen sen rivit kokoon. Hänen vierailunsa Saudi Arabiaan voi olla vähemmän miellyttävä, sillä kruununprinssi Mohammed bin al-Salman suhteutuu häneen torjuvan kylmästi ja kriittisesti syyttäen Abbasia, että saudien antamilla miljardeilla ei ole saatu aikaan yhtään mitään, tilanne jatkuu entisellään.
Abbas lähettää Pekingiin ja Moskovaan kuitenkin uskollisia avustajiaan saadakseen niitä laatimaan uuden rauhansuunnitelman USA:n vastapainoksi.
Raportin mukaan sekä Peking että Moskova ovat ilmoittaneet halukkuutensa osallistua rauhan-neuvotteluihin, joihin USA ei ole päästänyt muita.

Kiinaan matkustavan delegaation johtaja Ahmad Majdalani sanoi, että Abbas haluaa heidän kauttansa viestittää Kiinalle ja Venäjälle, että hän haluaa uuden sponsorin rauhanprosessille YK:n antamien raamien sisällä korvatakseen USA:n uusilla tukijoilla. Moskovaan matkustavaa delegaatiota johtaa Abbasin neuvonantaja ulko-maan asioissa Nabil Abu Shaath.

Presidentti Trump ei ole julkistanut omaa rauhan-suunnitelmaansa, mutta julkisuuteen vuotaneiden tietojen mukaan siinä hylätään aiemmat täysin epäonnistuneet paragrafit, ja Palestiinan valtio perustetaan Gazaan, johon liitetään osia Siinain pohjoisosasta.
Juudea ja Samaria säilyisivät periaatteessa lähes nykyisellään, arabienemmistöiset kaupungit toimisivat vapaakaupunkeina ilman yhtenäistä hallitusta ja toisiinsa liittävää maa-aluetta. Saudi Arabia on raportin mukaan hyväksynyt tämän edellyttäen, että Egypti suostuu luopumaan Siinain pohjoisosasta, jota se ei pysty täysin hallitsemaan.

Venäjän YK:n vara- lähettiläs Vladimir Safronkov sanoi, että Venäjälle on hyvin tärkeää, että
siirrytään suoriin Israelin ja PA/PLO:n välisiin neuvotteluihin mahdollisimman pian. Hän toisti Venäjän tarjouksen toimia Israelin ja PA/PLO:n arabien välisen huippukokouksen isäntänä.
Abbas esitti välittömästi uutta YK:n yleiskokouksen julkilausumaa, johon USA:lla ei ole veto-oikeutta. Tämä kokous pidettäneen torstaina.
Peking on samoin ilmaissut halunsa osallistua Lähi-Idän rauhanprosessin neuvotteluihin. Kiinan presidentti XI julkisti heinäkuussa tavattuaan Abbasin laatimansa 4-kohdan suunnitelmansa.

Israelin vasemmistolehti Haaretz julkisti raportin, jonka mukaan myös Israelin delegaatio matkustaa Pekingiin tällä viikolla pyrkien tapaamaan Majdalanin delegaation siellä, mutta tämä sanoo, ettei sellaista tapaamista ole ohjelmassa. https://www.timesofisrael.com/abbas-sends-envoys-to-china-russia-to-seek-replacement-for-us-in-peace-process/

04. PA/PLO:n johdolle ei riitä, että ne kiihottavat muslimeja väkivaltaan ja hyökkäyksiin juutalaisia vastaan, vaan he ovat ottaneet lähestyvien joulu-juhlien valmistelut maalitaulukseen vaatien niiden lopettamista tai häiritsemistä. Nasaretin muslimipormestari Ali Salam myöntyi siihen auliisti, mutta havaittuaan kansan vihaisen reaktion hän peruutti päätöksensä juhlien peruuttamisesta. Betlehemissä ja Ramallahissa ylimääräiset jouluvalot sammutettiin hetkeksi, mutta palautettiin pian.
Ketä arabimuslimit kuvittelevat rankaisevansa kääntymällä kristittyjen joulunviettoa vastaan? Nasaretissa turistien ja muiden jouluajan vieraiden saapuminen on tärkeää, sillä he tuovat rahaa sen kassoihin, kuten myös Betlehemissä. Ramallahissa ei liene monta kristittyä, mutta jouluajan valojen sammuttamisella tuskin saadaan Trumpia muuttamaan lausuntojaan. Abbasin ja hänen jenginsä toimista näkyy paniikki, joka on vallannut heidät sammuttaen loputkin järkevän ajattelun pilkahdukset. PLO:n hallituksen jäsen Hanan Ashrawi sanoo olevansa kristitty, mutta "vaikka ääni on Jaakobin, kädet ovat Esaun".

Abbas uhoaa länsimassa olevansa kristittyjen suojelija, mutta todellisuus täyin päinvastainen. Betlehemin väestöstä 1950 oli 86 % kristittyjä, tänään heitä on enää 12 % ja vähenee johtuen ankarasta painostuksesta muslimien taholta. Kristittyjen määtä PA/PLO:n väestöstä on 2 %, joka sukupolvi sitten oli 12 %.

Gazassa kristittyjen asema on vieläkin pahempi Hamasin siepattua siellä vallan 2006 vaikka ei se hyvä ollu ennen sitäkään. Heitä oli Gazassa silloin
6 000, viime vuossa hedän lukumääränsä oli 1100,
Israelissa kristittyjen määrä pysyy tasaisesti 2 % väestöstä kasvaen sen mukana
JPost. Lahav Harkov The Palestinian grinches stealing Chritmas. https://www.breakingisraelnews.com/99418/nazareths-muslim-mayor-backtracks-bit-decision-cancel-christmas/#/

05. UURISOTSIKOITA
• IDF pidätti kaksi 17-vuotiasta arabinaista jotka tarkoituksellisesti pyrkivät ärsyttämään heitä väkivaltaan toisten videoidessa tilanteen. He potkivat ja tyrkkivät sekä löivät poskelle, mutta sotilaat säilyttivät malttinsa. https://www.timesofisrael.com/idf-arrests-another-palestinian-woman-for-hitting-soldiers-in-viral-video/
• Mosulin taisteluissa kuoli 9000 -11 000 siviiliä, 10 kertaa enemmän kuin aiemmin raportoitiin. https://www.timesofisrael.com/9000-plus-died-in-battle-for-mosul-nearly-10-times-more-than-thought/
• Raportin mukaan PohjoisKorea kokeilee ohjuksiin sijoitettavia biologisia aseita. Japanilaisen lehden mukaan Pyongyang kokeilee antraxia, miten se kestää kuumuutta pitkän matkan ohjuksissa. https://www.timesofisrael.com/north-korea-testing-biological-warheads-for-its-missiles-report/, https://www.timesofisrael.com/north-korea-weapons-sprint-revives-specter-of-nuclear-exchange/,
• USA haluaa YK:n tiukentavan Iranin vastaisia sanktioitaan, mutta Venäjä sanoo vastustavansa sitä https://www.timesofisrael.com/us-urges-un-to-punish-iran-but-russia-says-no-to-sanctions/
• Oikeuskansleri Avi Mandelblit vastustaa Bennettin ja Shekedin laatimaa lakia, jolla rajoitettaisiin korkeimman oikeuden valtaa peruuttaa Knessetin säätämiä lakeja, joka on havaittu suureksi haitaksi.
https://www.timesofisrael.com/attorney-general-opposes-jewish-home-party-move-to-weaken-high-court-report/,
SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 14 -21; Tiberias15 -24; Suolameri 18 -26; Eilat; 16 -26 +C-astetta, huomisen luvut 15 -23 astetta Jerusalemissa. Taivas on osittain pilvien peitossa, mutta sateeton.






Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019