SUNNUNTAI 23.07.2017

SUNNUNTAI 23.07.2017
01. ON vaikea pitää tunteitaan kurissa viikonlopun – tai juutalaisen ajanlaskun mukaan uuden alkaessa – tapahtumien keskellä. Median toimittajillakin näyttää olevan vaikeuksia löytää oikeita termejä kuvaamaan niitä raakuuksia, joihin ihmissielu on altis sopivissa olosuhteissa ja sopivasti viritettynä. Pyrkiessäni vielä sovittelemaan mielessäni perjantaiaamun raakaa murhaa viikko sitten Temppelivuorella, uutisaiheet alkoivat syöttää maailmalle uutta - jos mahdollista - vieläkin raaempaa ja käsittämätöntä sapattiaterian viettoon valmistautuneen kolmen juutalaisen perheenjäsenen tunteetonta murhaa perjantai-iltana.
Times of Israel henkilökunnan laatiman artikkelin mukaan pää-ministeri Netanyahu ilmaisi tunteensa tähän tapaan: HaLamissh veriteot olivat terroriteko, jonka suoritti inhimilliseen kaapuun pukeutunut, eläimellisellä vihalla täytetty henkilö.
Vaikka tiedän loukkaavani joittenkin humanistien tunteita, katson oikeaksi etsiä todellista motiivia ihmissielun alennustilaan inhimillisen käyttäytymisen ulkopuolelta, eli että kyseinen 19-vyotias mies oli vihan henkivallan täyttämä, teologian sanoin riivattu, joka ei pystynyt hallitsemaan tahtoaan. http://www.timesofisrael.com/netanyahu-on-halamish-killings-an-act-of-terror-by-a-human-animal-filled-with-hatred/

02. 19-vuotias terroristi Omar al-Abed käveli huomaamatta lyhyen matkan läheisestä Kobar arabikylästä HaLamish juutalaiskylän turvaverkolle, jonka hän ylitti. Verkkoon liitetty hälytysjärjestelmä antoi varoituksen valvomoon, mutta kukaan ei huomannut sitä.
ulko-ovelle. Joku perheen jäsenistä avasi oven ja päästi hänet sisään kuvitellen, että hän oli tullut onnittelemaan pojanpojan syntymää. Mitä sen jälkeen seurasi, muistuttaa enemmän teurastusta kuin mitään inhimillistä normia.
Omar Abed alkoi järjestelmällisesti puukottaa sapattipöydässä istuvia, täysin lamaantuneita perheen jäseniä yhden toisensa jälkeen. Hän murhasi perheen 70-vuotiaan isoisän Yosef Salomonin, hänen 36-vuotiaan poikansa Eladin, 46-vuotiaan tyttären Ghayan sekä haavoitti pahoin Yosefin vaimoa 68-vuotiasta Tova Salomoa.
Terroristi Omar Abedin jatkaessa uhriensa puukottamista Eladin vaimo pystyi kiireesti tunkemaan perheen viisi pientä lasta yläkerran makuuhuoneeseen ja lukitsemaan oven. Asunnossa oli sillä hetkellä 10 ihmistä. Hän soitti poliisille ja kirkui apua, jonka naapurin armeijasta lomalla ollut poika sattui kuulemaan. Salomon perhe oli kutsunut koko HaLamish yhteisön juhlimaan pojanpojan syntymää.
Naapurissa asuva Rachel Maoz kertoi olleensa sapattiaterian syötyään valmistautumassa osallistumaan juhlaan, kun he kuulivat Eladin vaimon kirkunan. Maozin perheen lomalla ollut poika otti kiväärinsä ja kiiruhti tarkastamaan, mikä oli hätänä. Katsoessaan ikkunasta sisään hän huomasi terroristin ja ajattelematta enempää ampui häntä lasin läpi vatsaan. Terroristi toipui kuitenkin vielä sen verran, että hän yritti hyökätä paikalle ehtineitten poliisin ja ambulanssin henkilöiden kimppuun, ennen kuin hänet taltutettiin lopullisesti. Hänet vietiin sairaalaan, jossa lääkärit harsivat hänet kasaan ennen luovuttamistaan kuulustelijoille.

Perheen isoisän 68-vuotias isoäiti Tova haavoittui vaarallisesti. Hänet leikattiin Shaare Zedek sairaalassa Jerusalemissa sapatti-aamuna. Eivät olleet ensimmäiset uutiset miellyttäviä herättyään nukutuksesta kuultuaan miehensä ja kahden lapsensa murhasta.
Maozin perheen tytär Miri Ovadia, kertoi Yosef Salomon olleen koko yhteisön yhteinen isoisä ja aktiivihenkilö. Hän vakuutti, "ettei tällä terroriteolla ja jännityksellä Jerusalemin Temppelivuorella ollut mitään yhteyttä keskenään, eikä tämä ollut ensimmäinen yhteisöä kohdannut terrori-isku, mutta he pysyvät voimakkaina pyrkiessään rakentamaan parempaa elämää lapsilleen koti-maassaan".
"Olemme aina pyrkineet luomaan rauhanomaisia suhteita naapuriemme kanssa, mutta vastalahjaksi saamme kiihotusta ja murhaa. Vaadimme hallitusta vahvistamaan kylämme ja koko Israelin turvallisuutta välittömästi" Miri Ovada sanoi. http://www.timesofisrael.com/halamish-terrorist-knocked-and-the-family-let-him-in-neighbor/
03. IDF ja Shin Bet toimivat nopeasti perjantai-illan terrori-iskun jälkeen voidakseen opetetun ajokoiran tavoin seurata tuoreita jälkiä. He suorittivat useita ratsioita Juudean ja Samarian alueilla pidättäen kaikkiaan 29 Hamasin jäsentä, heidän joukossaan PLC:n (Palestiinan lakiasäätävän neuvoston) jäsen. Shin Betin tiedottaja totesi ratsioiden ja pidätysten olevan ennalta ehkäiseviä toimia terrorijärjestöjä kuten Hamas ja Islamic Jihad vastaan Temppeli-vuorella ja sen lähistöllä nousseen jännityksen vuoksi. Hamasin johto kehotti aktivistejaan iskemään israelilaisia vastaan kaikkialla. Shin Betin tiedottaja ei nimennyt PLC:n jäsentä sunnuntaiaamuna, mutta Israel Hajom Daily kertoi hänen nimekseen Omar Abd al-Razak. IDF ei ole vahvistanut tietoa.

MUSLIMIT väittävät metallinpaljastamien asettamisen Temppeli-vuorelle johtaville porteille muuttavan tasapainotilaa, vaikka muslimit itse tekevät sitä kaiken aikaa pyrkimyksissään mitätöidä Israelin omistusoikeus Vuorella.
PA/PLO:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas ilmoitti perjantaina lakkauttavansa kaikki yhteydet Israelin kanssa. Abbas sanoi julkiasemassaan lausunnossa. "Palestiinan johdon puolesta jäädytän kaikki yhteydet miehitysvallan kanssa kaikilla tasoilla, kunnes Israel vakuuttaa poistavansa kaikki Palestiinan kansaa vastaan yleensä ja Jerusalemia ja Al-Aksa moskeijaa erityisesti päättämänsä toimet". Hän mainitsi erityisesti metallinpaljastimet, joiden Israel sanoo olevan turvallisuuden lisäämiseksi, mutta "joiden tarkoituksena on ottaa valvontaansa Al-Aksa moskeija". http://www.timesofisrael.com/israel-arrests-senior-hamas-officials-in-overnight-west-bank-raids/

04. Ainakin 2 PA:n arabia sai surmansa lauantaina uusissa väli-kohtauksissa arabien osoittaessa mieltään metallinpaljastamia vastaan Temppelivuorelle johtavilla porteilla. Arabinuorukainen, joka haavoittui lauantaina Samariassa syttyneissä yhteenotoissa IDF:n sotilaitten kanssa, menehtyi myöhemmin haavoihinsa. PA:n terveysministeriön tiedotteen mukaan 17-vuotias Oday Nawajaa haavoittui luodeista Al-Eizariyassa Jerusalemin itäpuolella.
18-vuotias PA:n arabi sai surmansa Abu Dis kylässä, kun hänen
kuljettamansa petrolipommi räjähti ennen aikaisesti.
Lauantai-illan rukousten päätyttyä ryhmä arabeja saartoi poliisiauton, aloittaen kivittää sitä kivin ja kivilohkareilla sekä huudelleen solvauksia. Poliisi vastasi siihen pyrkien karkottamaan arabit kyynelkaasua ja tainnutusraketteja käyttäen. Myöhemmin poliisi kutsui paikalle vesikanuunat hajottaakseen satoihin nousseen arabinuorten joukon. TV2:n mukaan 3 arabia haavoittui.

Jerusalemin itäosissa mielenosoittajat heittivät lauantaina kivenlohkareita ja lasipulloja turvalisuusjoukkoja vastaan A-Tur lähiössä, Shuafat-pakolaisleirissä sekä Öljyvuorella.
Issawiyan lähiössä arabit vierittivät sytyttämiään autonrenkaita alamäkeen turvallisuusjoukkoja vastaan.
Lauantaina tusinoittain arabeja kivittivät IDF:n sotilaita lähellä Ramallahia sijaitsevassa Kobarin arabikylässä, josta perjantai-iltana kolme sapattiaterialla ollutta perheen jäsentä HaLamish kylässä murhannut terroristi Omar al-Abedin oli kotoisin. IDF teki ratsian terroristin kotitaloon merkiten sen hajottamista varten.

Israelin poliisi ja IDF käyttävät kumiluotien ja vesitykkien ohella hankkimiaan mellakan-hajottamiseen kehitettyjä välineitä kansanjoukkojen hajottamiseksi. Näillä pyritään pienentämään haavoittumisen vaaraa puolin ja toisin, mutta mellakoiden kiihkeissä tunnelmissa järki usein sumenee. Muutamia poliiseja haavoittuu myös varotoimista huolimatta.
http://www.timesofisrael.com/heavy-clashes-again-erupt-outside-temple-mount/

05. YK:n turvallisuusneuvosto aikoo pitää maanantaina erityis-istunnon väkivallan kasvusta Israelin ja PA/PLO:n arabien välillä ja erityisesti Temppelivuorella, jossa yli viikko sitten perjantai-aamuna 3 Israelin arabiterroristia kylmästi murhasivat 2 Jerusalemin poliisia ja haavoittivat kolmatta. Ruotsi, Ranska ja Egypti esittivät vaatimuksen YK:n turvallisuus-neuvostoa koolle käsittelemään kiireellisenä kysymystä, miten väkivallan kasvua Jerusalemissa voidaan vähentää, kuten Ruotsin poliittisen asiain koordinaattori Carl Skau asian ilmaisi.
EU julkisti lauantaina julkilausuman, jossa se kehottaa Israelia ja Jordaniaa toimimaan yhdessä turvallisuuden takaamiseksi kaikille Jerusalemin vanhassa kaupungissa.
Lähi-Idän diplomaattinen kvartetti – USA, Venäjä, EU ja YK – esittivät myös huolensa väkivallan kasvusta kehottaen kaikkia osapuolia osoittamaan toimissaan hillintää.
http://www.timesofisrael.com/un-security-council-to-discuss-escalation-in-violence-monday/

06. VÄKIVALLAN kasvi Temppelivuorella ja sen lähiympäristössä keskittyy lopultakin kysymyksen ympärille, kuka omistaa Vuoren, Jerusalemin, Juudean ja Samarian? PA/PLO/Hamasin arabit väittävät omistavansa koko alueen Jordanjoesta Välimereen, ja että Israelin valtion perustaminen entisen Syyria-Palestiinan alueelle on länsimaitten keksimä arabienvastainen juoni.
Haluamatta mennä uudelleen historiallisiin tietoihin viittaan edelliseen artikkeliin, jossa asiaa pohdittiin laajasti.

Avi Issacharoff väittää ToI:n julkiasemassa artikkelissaan, että Israelin päättäjien tekemä päätös metallinpaljastimin varustettujen porttien asentaminen Temppelivuorelle johtaville kulkuväylille on diplomaattinen virhe, joka olisi voitu välttää turvautumalla muihin ratkaisuihin. Hän ei kuitenkaan mainitse yhtään vaihtoehtoista ratkaisua, joilla voitaisiin estää perjantai-aamun verisen näytelmän uusiutuminen. Kirjoittaja vertaa tätä Ariel Sharonin nousua Temppelivuorelle 2000, jonka väitetään laukaisseen toisen intifadan, todeten, että ne eroavat suuresti toisistaan. Hän tunnustaa, että metallinpaljastimet todellakin lisäävät turvallisuuden Vuorella, mutta ne eivät tee sitä Länsirannalla, tai Gazan kaistalla eikä varsinkaan diplomaattisten ongelmien ratkaisemiseksi Egyptin ja Jordanian kanssa, eikä niitä ole siihen tarkoitettukaan.

Issacharoff väittää turvallisuusmiesten perustaneen suosituksensa porttien poistamisesta pelkästään turvallisuuskysymyksiin, miten arabinuoret voisivat saada niistä motiivin tehdä "lone wolf" hyökkäyksiä israelilaisia vastaan, eikä ollenkaan siiten, kuka maa-alueet omistaa. Hän vakuuttaa, että palestiinalaiset eivät ole innokkaita aloittamaan kolmatta intifadaa. ´Toiseksi, Abbasin asema PA/PLO:n johtajana ei ole kovin vahva, ja se voisi kaatua kokonaan, jos hän tekisi virhelaskelman. Abbas antoi lausunnon, jossa hän lopetti kaiken yhteistoiminnan Israelin kanssa; toimi, joka ei tule toteutumaan käytännössä, sillä ilman Israelin talous-avustusta ja turvallisuutta PA kaatuisi muutamassa viikossa. http://www.timesofisrael.com/israeli-leaders-can-still-contain-temple-mount-crisis-but-require-political-courage/

07. UUTISIA LYHYESTI
• Elad Salomon pojan Eladin vaimo Michal kertoo sapatti-illan tragediasta, jonka oli määrä olla kiitollisuutta tulvillaan oleva tilaisuus pojan syntymän johdosta. Terroristin ollessa keskittynyt sapatti-illallispöydän ympärille kokoontuneitten perheenjäsenten murhaamiseen, Michal, joka oli siirtynyt lasten kanssa olohuoneeseen, käsitti terroristin tehtyä kysymyksen arabiaksi: Mikä on nimesi? , että jotakin oli pahasti pielessä. Terroristi ilmeisesti näki ikkunasta keittiössä olevat, mutta ei häntä olohuoneessa. Kaksi nuorinta lasta olivat nukkumassa yläkerran makuu-huoneessa, mutta hän otti kiireesti kolme vanhempaa ja juoksi heidän kanssaan yläkertaan, sulki makuuhuoneen oven pidellen tiukasti kiinni ovinupista. Hän soitti poliisille ja huusi apua. Hän kuunteli avunhuutoja alakerrasta ja lopulta ammuntaa. Vasta ikuisuuden jälkeen hän uskalsi mennä alakertaan todetakseen, että Elad oli jättänyt hänet. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/232843,
• Israelin koirayksiköt (IDU) jäsenet kehottavat hankkimaan koulutettuja vartiokoiria yhteisöjensä turvallisuuden lisäämiseksi, sillä koirat havaitsevat terroristien liikkeet jo kauan ennen kuin he ylittävät turvallisuusaidan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/232845
• Useat ministerit esittävät vaatimuksen, että sapatti-aterialle kokoontuneen juutalaisperheen murhannut arabi tulee
teloittaa. Israelin laki ei kiellä sitä, mutta Adolf Eichmanin hirttämisen jälkeen Israelissa sitä ei ole käytetty. Koska useat terroristit sanovat haluavansa kuolla, on epä-todennäköistä, että se estäisi terrorismia. Se olisi kuitenkin enemmän oman rauhattomuuden hoitamista. Sanassa sanotaan: Jos rikollinen armahdetaan ilman syntinsä tunnustamista, hän ei koskaan opi vanhurskautta. Murhaajien vapauttaminen on vastoin Sanaa.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/232844
http://www.jpost.com/Israel-News/Politics-And-Diplomacy/Israeli-ministers-call-for-death-penalty-for-Halamish-terrorist-500486
• Shiloassa löydetyt 19 muinaista saviruukkua voivat viimein todistaa epäuskoisiliekin, missä Mooseksen kirjoissa kerrottu tabernaakkeli sijaitsi Israelin lasten saavuttua Luvattuun maahansa. Ilmestysmaja ja sen kaikkein pyhimmässä ollut Liitonarkki lepäsivät 400 vuoden ajan Shilossa ennen kuin kuningas David haki sen Jerusalemiin. http://www.ancientpages.com/2017/07/21/ten-ancient-jugs-may-reveal-location-biblical-tabernacle/
• Puolustusministeri Avigdor Liberman vakuuttaa, että jos PA haluaa lopettaa kaiken yhteistoiminnan Israelin kanssa, se itse siitä kärsii pahiten, Israel selviää ilman sitäkin. http://www.timesofisrael.com/liberman-israel-can-manage-without-palestinian-security-cooperation/
SÄÄTILAT TÄNÄÄN'
Jerusalem 21 -32; Tiberias 27 -40; Suolameri 32 -42, Eilat 29 -42 +C-astetta. Lämpötilat nousevat huomisesta alkaen, parin asteen verran kerrallaa. n


Comments

Popular posts from this blog

SUNNUNTAI 01.12.2019

TORSTAI 30.04.2020

TORSTAI 14.05.2020