KESKIVIIKKO 26.07.2017

KESKIVIIKKO 27.07.2017
01. ISRAELIN hallituksen asettama turvallisuuskabinetti päätti valtavan ulkoisen painostuksen alaisena poistaa Temppelivuorelle johtavien porttien yhteyteen asennetut metallinpaljastimet sekä myös suunnittelemansa Vuoren ulkopuolelle asennetut videokamerat. Paljastamien sijaan Israel aikoo asentaa haitek-kamerat, joiden sanotaan paljastavan kätketyt metalliesineet.
Etenkin Jordanian kuningas Abdullah II riehui kuin päätön kana saadakseen päätöksen purettua.
Hänellä oli hyvä painostuskeino uhaten estää kahden jordanialaista surmanneen Israelin Ammanin lähetystön turvallisuusmiehen pääsyn pois maasta. Raportin mukaan jordanialainen oli muuttamassa huonekaluja lähetystö rakennuksessa, kun hän vartijan kanssa syntyneen sanaharkan jälkeen iski vartijaa ruuvitaltalla vatsaan. Vartija katsoi turvallisuutensa vaarantuneen ja ampui jordanialaista kuolettavasti harhalaukauksen surmatessa toisen jordanialaisen. Tapaus herätti Jordaniassa äänekkäitä ja vihamielisiä vastalauseita vaatimuksella, että vartija tulee tuomita Jordaniassa.
Pääministeri antoi määräyksen koko Ammanin lähetystön henkilökunnan palaamiseksi kotiin, mukaan lukien vartija, kuten tapahtuikin.
Syntynyt kiista Israelin ja Jordanian välillä oli kiusallinen myös USA:lle, joka lähetti Lähi-Idän sovittelijan Janos Greenblattin sekä vävynsä Jared Kushnerin hoitamaan asia kuntoon. USA:lla on paljon tärkeämpiä ja kiireellisiä asioita hoidattavina Syyriassa ja Kauko Idässä, eikä halunnut sotkea niihin räjähdysaltista Pyhän Maan sekametelisoppaa.
Presidentti Trump kiitteli kuningas Abdullahia nopeasta toiminnasta kuten myös yhteistyöstä muilla sektoreilla. Ammanin henkilökunta palasi kotiin, mutta kriitikot eivät pitäneet taktisesti oikeana, että pääministeri kutsui haavoittuneen vartijan kansliaansa, jossa hän syleili varijaa lämpimästi. Kriitikkojen mielestä se oli tarpeeton ele, koska Amman kuohuu edelleen vihaa Israelia vastaan. Bibi tarvitsee PR-toimintaa kansan käännyttämiseksi taakseen, sillä poliisitutkimukset lähenevät häntä vaarallisesti sukellusvenekauppojen tiimoilta.
Valkoisen Talon eroava tiedottaja Sean Spicer kiitteli USA:n onnistunutta roolia kriisin nopeaksi ratkaisuksi, vaikka USA tiedostaakin turvallisuuden parantamisen tärkeyden Vuorella.
Jordanian kriisi saatiin ratkaistua elegantisti, mutta kotona kiehuu vielä. Perjantaiaamuna 14.07. kolmen Israelin arabin verinen isku Temppelivuoren lähellä, jossa he aamurukousten jälkeen surmasivat kaksi Israelin druusipoliisia haavoittaen kolmatta pyrkien pakenemaan Al-Aksa moskeijaan. Poliisi sai heidät kiinni Temppelivuoren aukiolla surmaten heidät siellä.
Temppelivuoren raakaa murhaa seurasi uusi terrori-isku seuraavana perjantaina. Kobarin arabikylästä 19-vuotias arabi tunkeutui HaLamish juutalaiskylässä sapattiaterialla olleen Salomon juutalaisperheen kotiin alkaen suurella puukolla lahdata heitä yksi toisensa jälkeen, ehtien surmata 3 ja haavoittaen yhtä 68-vuotiasta isoäitiä. Viiden lapsen äiti oli silloin olohuoneessa terroristin riehuessa keittiössä. Vastasyntyneen poikalapsen äiti sai terroristin huomaamatta raahattua kolme alaikäistä lastaan yläkerran makuuhuoneeseen, jossa kaksi lasta oli nukkumassa. Ellei naapurin lomalla ollut sotilaspoika olisi haavoittanut terroristia vatsaan, hän olisi surmannut kaikki 10 talossa ollutta ihmistä. On todella ironista, että Israelin lääkärit ponnistelivat haavoittuneen terroristin hengen pelastamiseksi. Eräs rabbi totesikin, että on parempi surmata terroristi paikalla.

PA:n arabit saivat oivan tilaisuuden kiristää Israelia uhkailemalla lopettaa kaiken yhteistoiminnan IDF:n kanssa. Mielenosoitukset Temppelivuoren sisäänkäyntien ulkopuolella jatkuivat edelleen muslimien kumarrellessa Mekkaan päin ja pyllistellessä takapäällään Al-Aksa moskeijaa kohti. Ei osoita kovin suurta kunnioitusta moskeijaa kohtaan. http://www.timesofisrael.com/us-applauds-israel-for-removing-metal-detectors-from-temple-mount/
Israelilainen rabbi Ari Abramowitz, Land of Israel Network johtaja, johti seurueensa Temppeli-vuorelle aikoen pitää siellä "Kaddish" rukouksen Salomon perheen puolesta, mutta poliisit poistivat hänet Vuorelta ja veivät kuulusteluihin. Hän hämmästelee, miksi juutalaiset eivät saa rukoilla pyhimmällä paikallaan?
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/232957,

02. Muslimit jatkavat edelleen Al-Aksa moskeijan vierailujen boikotointia, vaikka Israel lupasi poistaa metallinpaljastajat. Wakf kehottaa vierailijoita pysymään porttien ulkopuolella odottaessaan wagfin päätöstä Israelin esittämistä turvallisuus-järjestelyistä. Islamin korkean komitean johtaja Ikrema Sabri lupaa, että päätös tehdään myöhään tiistain aikana.

Israelin turvallisuuskabinetti käsitteli asiaa tiistaina luvaten poistaa muslimien suuttumusta herättäneet metallinpaljastimet, mutta että niiden korvaaminen haitek-kameroilla voi viedä puoli vuotta, Sabri totesi AP:n toimittajalle, että toistaiseksi muslimien tulee välttää menemistä Al-Aksa moskeijaan. Hän sanoo, ettei korkean teknisen tason kameroita tulla hyväksymään, Hän viittasi poliisin lisääntyneeseen läsnäoloon merkiksi uusista toimista. Seuraava näytös Vuorella esitetään ensi perjantaina, jolloin muslimit kokoontuvat suurella joukolla Al-Aksa moskeijaan. Muslimien mukaan uudet turvallisuusjärjestelyt saastuttavat moskeijan pyhyyttä, vaikka ne eivät tee sitä Mekkan suuren moskeijan sisäänkäynneillä eivätkä muualla maailmassa.
Salah Abu Agrafa selitti, että israelilaiset poistivat metallin-paljastimet, mutta asentavat tilalle X-ray-kamerat, jotka "riisuvat naisemme alastomiksi"; ihan hyvä kurkistaa, mitä siellä kaavun alla on. Hän lupaa odottaa wagfin päätöstä. Poliisin tiedottaja sanoo, että he pysyttelevät korkeassa hälytystilassa, eikä halunnut kertoa, koska haitek-kamerat asennetaan. Poliisit jatkavat partiointiaan vanhassa kaupungissa ja muslimilähiöissä. Vuoren ulkopuolelle asennetut valvonta- kamerat poistettiin tiistaina.
Muslimien edustajat, kuten myös Fatah, vakuuttavat, etteivät he suostu minkäänlaisiin muutoksiin aiemmasta käytännöstä.

Kaiken tämän Israelin hallituksen soutamisen ja huopaaminen ja näiden muslimien vakuutusten ja uhkausten keskellä unohdetaan kokonaan, että wagf on vain sopimuksen mukainen päivärutiinin ylläpitäjä Temppelivuorella, ja että Vuori on Israelin omaisuutta ja se voi peruuttaa sopimuksensa wagfin kanssa niin halutessaan. http://www.timesofisrael.com/detectors-gone-but-muslim-worshipers-maintaining-temple-mount-boycott/

03. TV-kakkosen katsojien keskellä suorittaman tiedustelun mukaan heti 14,07. kahden poliisiupseerin murhan jälkeen 68 % katsojista oli samaa mieltä poliisin kanssa metallinpaljastajien asentamisesta. Israelin turvallisuuskabinetti päätti sittemmin poistaa paljastimet.
TV-2 teki uuden kyselyn katsojien parissa heti uuden päätöksen jälkeen. Tutkimuksen mukaan 77 % katsoi hallituksen antautuneen kovan painostuksen alla. 17 % oli eri mieltä ja 6 % vastanneista ei tiennyt.
Tiedustelu osoittaa sen, että Israelin kansa hyväksyi hallituksen päätökset tiukasta linjasta, mutta näkee hallituksen antautuneen ulkoisen ja sisäisen painostuksen alaisena.
Muslimien kehittelemissä mielenosoituksissa sai surmansa 5 muslimia, yksi heistä aikoessaan heittää sotilaita kotitekoisella petrolipommilla, kun se laukesi hänen käsissään.
Muslimit katsovat nyt päässeensä niskan päälle ja vaativat, että Israelin tulee poistaa kaikki perjantain 14.07. jälkeen asentamansa järjestelyt, ja että mielenosoitukset jatkuvat kunnes Israel alistuu. http://www.timesofisrael.com/poll-most-israelis-say-government-capitulated-over-temple-mount-security/

04. UUTISIA LYHYESTI
• PA/PLO:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas näyttelee nyt kovanaamaa, vaikka hänen oma asemansa heiluu puukon terällä. Hän ei uskalla mennä Gazaan lynkkauksen pelossa, eikä liikkua juuri ollenkaan Ramallahin Mukata hallintokeskuksen ulkopuolella peläten joutuvansa nöyryytetyksi ja kansan ivahuutojen kohteeksi. Osa muslimeista on kuuliaisesti pysytellyt porttien ulkopuolella Temppelivuorella pitäen rukouskokouksensa siellä, satojen muiden mennessä kuitenkin sisään Al –Aksa moskeijaan. Abbas vakuuttaa jatkavansa yhteistoiminnan keskeyttämistä IDF:n kanssa. Todellisuudessa Abbasin pysyminen vallassa riippuu IDF:n ja Shin Betin varassa.
Puolustusministeri Avigdor Liberman vakuuttaa, että IDF pärjää loistavasti ilman PA:n yhteistyötäkin. http://www.timesofisrael.com/fatah-calls-to-intensify-struggle-over-temple-mount/
• Israel harkitsee maksavansa kompensaatiota Ammanissa Israelin lähetystövartijan surmaaman jordanialaisen omaisille. Luodit ampunut vartija palautettiin Israeliin lähetystön muun henkilökunnan mukana. Hänen vammansa eivät liene kovin vakavat ruuvitaltalla tehdyn iskun vuoksi. Hänet tuskin palautetaan Ammaniin aivan lähiaikoina. http://www.timesofisrael.com/israel-reportedly-to-compensate-family-of-jordanian-killed-by-embassy-guard/
• Washington osoitti ärtymystä joulukuussa vuonna 2014 EU:n alemman oikeuden tekemän päätöksen johdosta, että Hamas tulisi pudottaa terroristijärjestöjen listalta, koska päätös oli tehty mediasta ja internetistä saatujen tietojen perusteella. EU:n johtajisto Brysselissä valitti oikeuden päätösestä Luxenbourgissa toimivalle European Court of Justice, 26-jäsenisen EU:n korkeimmalle oikeusasteelle. Hamas perustettiin 1987 Israelin myötävaikutuksella vastapainoksi Fatahille. Hamas on käynyt sotia Israelia vastaan ja ampunut ilman sodanjulistusta satoja raketteja ja kranaatteja Israelin siviilejä ja – yhteisöjä vastaan. http://www.timesofisrael.com/eu-court-could-remove-hamas-from-terror-listing-wednesday/
• Hebronissa juutalaisten laillisesti ostaman ja korjaaman osaksi 3-(5)kerrokseisen asuntokerrostalon kohtalo on ollut median palstoilla vuosien ajan. Peace Now, yksi Israelin äänekkäimmistä arabien oikeuksien puolustajista useimmiten väärennettyjen tai epätäydellisten dokumenttien varjolla, vaatii armeijaa karkottamaan taloon muuttaneet 15 juutalaisperhettä – taas kerran, se on tapahtunut aiemminkin. Pääministeri kehottaa puolustusministeriä odottamaan toistaiseksi, kunnes jännitys on lauennut Temppelivuorella. Asukkaan sanovat, että muuton motiivina on painostaa pääministeriä lopettamaan soutamisen ja huopaamisen ja tekemään
päätöksiä. Artikkelissa mainitaan 5-kerroksisesta talosta, mutta kuvan perusteella arvioiden siinä on osin 3 kerrosta. Rakennus sijaitsee lähellä Hebronissa lähellä Patriarkkain Mausoleumia. http://www.timesofisrael.com/netanyahu-dont-evict-hebron-settlers-occupying-contested-home/
• Pääministeri Netanyahu syyttää Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogania farisealaisuudesta puuttuessaan Israelin ja PA/PLO:n väliseen ongelmaan Temppelivuoresta. Bibi muistuttaa Erdogania, että ottamanihallitus haudattiin jo 1917, ja että Turkilla on omat luurankonsa vaatekomerossa, kuten Kypros ja Turkin kurdivähemmistö, jota Turkki painostaa ja sortaa kaikin tavoin. Turkki syyttää Israelia tarpeettoman väkivallan käyttämisestä arabimuslimien hallitsemisessa, kuten Temppelivuoren tapauksessa. Turkki kehottaa kaikkia muslimeja maailmassa nousemaan Israelia vastaan. http://www.timesofisrael.com/pm-slams-hypocritical-turkish-president-over-temple-mount/
SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 23 -35; Tiberias 27 -42; Suolameri 34 -44; Eilat 31 -44 +C-astetta. Lämpötilat pysynevät lähes tämän päiväisissä lukemissa, ehkä asteen heittoa puoleen tai toiseen.





Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019