TORSTAI 18.09.14


TORSTAI 18.09.14
1. TORSTAIPÄIVÄ alkoi syksyisen utuisena ja viileähkönä kuten ajankohtaan sopiikin. Aamulla lämpömittari näytti 20 lämpöastetta, mikä noussee päivän aikana 27 asteen tienoille, kuten ennusteet lupaavat. Eilen oli hellepäivä, ja iltapäivällä saimme mieluisen vieraan Jari-Pekka Gontjarovin vieraillessa matalassa majassamme, noin kuvaannollisesti sanoen.  Säätilat tänään: Jerusalem 18 -27; Tiberias 22 -33; Suolameri 27 -36; Eilat 25 -37 +C-astetta. Puoli-pilvisyyttä luvataan ainakin ennusteajan loppuun lämpötilan pysyessä tasaisena.
2. Israelin sisäpoliittinen tasapaino rakoilee Likudin yhden keskeisimmän tulevaisuuden pääministeri-ehdokkaan Gideon Saarin ilmoittaessa siirtyvänsä syrjään politiikasta ainakin toistaiseksi – henkilö-kohtaisista syistä, kuten hän sanoi. Hänellä on kaksi pientä lasta kotona, toinen vasta-syntynyt, jotka kaipaavat isän turvaa äidin lämpimän sylin lisäksi. Vaimo Geula Even sai potkut TV-kakkosen vasemmistolaisesti orientoituneen johtajan Ayala Hassonin toimesta haastateltuaan Likudin poliitikkoja vastoin sääntöjä intressivaaran vuoksi, joten hänkin kaipaa lohdutusta ja tukea.
Gideon Saar osoittaa harvinaista inhimillisyyttä poliittisessa kentässä. Joku ärtynyt tai kuuluisuutta kaipaava naisihminen syytti ennen vaaleja Saaria seksuaalisesta lähentelystä, mikä osoittautui vääräksi, mutta tahrasi korrektina ja miellyttävänä tunnetun miehen maineen, josta on vaikea peseytyä pois. Gideon Saar pystyy näyttämään vahvan osallistumisensa Israelin sisäpolitiikkaan toimittuaan useissa ministerin viroissa. Hän sanoo aina pyrkineensä muodostamaan oman mielipiteensä asioista ja pitämään siitä kiinni. Se ei aina ole liittynyt puolueen tai sen puheenjohtajan tavoitteisiin, mikä on voinut aiheuttaa ristivetoa hallituksessa ja ennen kaikkea hänen ja pääministerin väleihin. Israel tarvitsee suoranuottisia miehiä ja naisia, jotka uskaltavat nousta vääriksi havaitsemiaan ilmiöitä vastaan maassa, vaikka se näyttäisikin vaarantavan heidän omaa poliittista nousuaan. Gideon Saarin vaimo Geula Even sanoo ylpeänä rakastavansa ja arvostavansa miestään. http://www.jpost.com/Israel-News/Politics-And-Diplomacy/Interior-Minister-Gideon-Saar-announces-plans-to-quit-government-375637
3. ENTINEN turismiministeri Stas Misezhnikov on ollut jo jonkun aikaa poliisin tutkimusten kohteena epäiltynä lahjusten vastaanottamisesta ja muista korruption alaista toimista ministerikautensa 2009 -2013 aikana, kuten torstaina paljastettiin julkisuudelle.
Misezhnikov on ollut pidätettynä useiden muiden epäiltyjen kanssa poliisin tehtyä ratsioita heidän koteihinsa ja toimistoihinsa. Poliisi aloitti tutkimukset asiassa valtion tarkastajan Joseph Shapiran esitettyä vuosiraportissaan epäilyjä hänen tavastaan hoitaa ministeriönsä antamia edullisia urakoita, joiden arvo nousi miljooniin NIS, kuten poliisi arvioi. Hänen epäillään antaneen etusijan liikekumppaneilleen.
VALTIONTARKASTAJA Shapira julkisti oman raporttinsa asiasta saatuaan alustavia tuloksia poliisin aloittamista tutkimuksista. Shapiran raportti noudattelee pääosin hänen laatimaansa valtion tilaa koskevaa raporttia vuodelta 2013. http://www.jpost.com/Israel-News/Identity-of-minister-detained-in-corruption-case-revealed-375674
4. ISRAELISSA on herännyt vireä keskustelu siitä, missä vaiheessa IDF tiesi Gazan arabien kaivamista hyökkäystunneleista Israelin puolelle, ja oliko IDF laatinut suunnitelmaa niiden eliminoimiseksi ja ennen kaikkea, olivatko IDF:n korkeimmat johtajat informoineet alaisiaan upseereita tunnelien aiheuttamasta vaarasta sotilaille ja Israelin siviileille.
Asia tuli ajankohtaiseksi ja julkiseksi puolustusministeri Moshe Yaalonin hyökättyä rajusti talouden ministeri Naftali Bennettiä vastaan syyttäen häntä puuttumisesta armeijan sisäisiin asioihin sodan ollessa kesken antaen viholliselle tunnon, että IDF hajoaa sisäisesti. Puolustus-ministeriä ärsyttää erityisesti se, että Bennett meni taistelualueelle keskustellen upseerien ja sotilaitten kanssa. Erityisen pahana Yaalon pitää sitä, että hän keskusteli IDF:n päärabbin Avichai Ronzkin kanssa, epäillen hänen paljastaneen Benettille salassa pidettäviä tietoja.
PUOLUSTUSMINISTERI Yaalon sanoo hyvin kärjekkäästi, että ulkopuolisilla ei ole oikeutta tunkeutua taistelun keskelle ja puhua upseerien ja sotilaitten kanssa ilman hänen lupaansa, eikä Bennett pyytänyt sitä. Vaikka Bennett onkin hallituksen ministeri, erikoisjoukoissa ja Libanonin sodassa palvellut veteraani, se ei anna hänelle oikeuksia hänen auktoriteettinsa yli, Yaalon selittää.
BENNETT puolestaan sanoo, ettei hallitukselle annettu raportti koskien tunneleita ja IDF:n valmiutta niiden eliminoimiseksi tyydyttänyt häntä, ja siksi hän halusi tutkia asiaa syvemmin vakuuttaen, että hän keskusteli ohimennen rabbi Ronzkin kanssa armeijan taistelu-moraalista. ynetnews.com kyselee Yossi Yehoshuan laatimassa artikkelissa, mitä tekemistä Ronzkilla oli taistelualueella ja kuka kutsui hänet reservistä aseisiin ja asepukuun? Yehoshuan pointti on kuitenkin siinä, että Benetton ja Yaalonin välit ovat olleet kireät jo jonkin aikaa vain putkahtaakseen nyt julkisuuteen. Bennett oli ainoa asioita tunteva henkilö, joka uskalsi haastaa Yaalonin arvion ja arvovallan Gazan sodan aikana.
YAALON syyttää Bennettiä, että hänen kritiikkinsä sai vihollisen näkemään IDF:n johdon hajanaisuuden, mikä johti kiivaisiin taisteluihin ja miestappioihin, kuten hän selitti tiistaina julkistamassaan tiedotteessa lisäten, että hän kuritti upseeria, joka vuosi tietoja Benettolle. Hän väittää, ettei Bennett suunnitellut mitään tunneleita koskevaa, ja että hänen julkistamansa kritiikki puolustusministeriä ja armeijan johtoa vastaan ovat valheellisia.  http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4571921,00.html
5. PUOLUSTUSMINISTERI Moshe Yaalon osallistui Knessetin tarkastusvaliokunnan kokouksen keskiviikkona pyrkien vastaamaan kritiikkiin, ettei IDF ollut valmistautunut Hamasin hyökkäys-tunnelien aiheuttamaan vaaraan Gazan sodan aikana. Istunto oli suljettu julkisuudelta, mutta valiokunnan puheenjohtaja Amnon Cohen (Shas) esitteli laatimansa tiedotteen journalisteille istunnon jälkeen. Hän paljasti, että hän tulee kutsumaan muitakin puolustusministeriön virkailijoita todistamaan.
VALTION tarkastaja Joseph Shapira julkisti pian sen jälkeen oman lausuntonsa vakuuttaen, että hän tulee tutkimaan tunneleita koskevat kysymykset, mahdolliset vuodot hallituksesta, sekä täyttivätkö IDF:n toimet Gazan sodan aikana kansainvälisen lain vaatimukset. Hän sanoo aloittaneensa tutkimukset jo elokuussa sodan ollessa vielä kesken. Valtiontarkastajan raportti vuodelta 2007 kiinnitti huomionsa siihen, miten tunnelien kautta oli tehty hyökkäyksiä sotilaita vastaan panttivankien sieppaamiseksi. Raportti syyllisti koko silloisen puolustusjärjestelmän toistuvasta epäonnistumisesta asian hoitamiseksi.
Hamasin pyssymiehet tekivät tunnelien kautta useita yllätyshyökkäyksiä sotilaita vastaan surmaten ja haavoittaen heistä useita. Sodan aikana esitettiin kovaa kritiikkiä IDF:n johtoa vastaan, ettei se ollut tietoinen tunnelien aiheuttamasta vaarasta tai väheksyi sitä. Tämä johti syyttelyihin eri instanssien välillä ja tietojen vuotamiseen oman asemansa hyväksi.
Polttopisteessä ovat 2007 valtiontarkastajan raportissa mainitut IDF:n silloinen komentaja Moshe Yaalon, apulaiskomentaja kenraalimajuri Dan Halutz, maajoukkojen komentaja kenraalimajuri Yiftah Ron-Tal ja insinöörijoukkojen komentaja Shimon Daniel. Raportissa v. 2007 esitetään lukuisia vaatimuksia tilanteen korjaamiseksi perusteiltaan, teknologiset ponnistelut ja tiedustelutietojen käsittely uhkan poistamiseksi sekä henkilökohtaisella että kollektiivisella tasolla.
Suosituksen mukaan IDF:n oli nimitettävä yksi tarvittavalla arvovallalla varustettu henkilö, joka vastaa suositusten noudattamista. Toiseksi oli kehitettävä mekanismi sotilaitten ja siviilien varoittamiseksi reaaliajassa tunnelivaarasta sekä tiedustelutietojen nopeasta välittämisestä etulinjassa oleville sotilaille. Raportissa suositeltiin järjestelmän toiminnan vaativan poliittisen johdon valvonnan ja tarvittaessa väliin tulon. Kolmanneksi armeijan ja siviiliyritysten asiantuntijoita kehotettiin parempaan yhteistoimintaan tunneleiden löytämiseksi ja eliminoimiseksi.
Kuten sodan aikana ilmeni kouraantuntuvasti, armeijalle oli täysi yllätys tunnelien tekninen taso ja lukumäärä, kuten myös se, miten niitä oli pystytty kaivamaan jopa parin km:n verran Israelin alueella ja keskelle juutalaisyhteisöjä. Israelin armeijalla on paljon selitettävää, miten Hamas oli pystynyt ne laatimaan ja toteuttamaan, jolla se yllätti IDF:n housut kintuissa.  http://www.jpost.com/Israel-News/Defense-minister-discusses-readiness-for-tunnels-with-MKs-during-closed-session-375661
6. UUTISOTSIKOITA
·        Ulkoministeri Avigdor Liberman vakuutti USA:n ulkoministeri John Kerrylle, että USA voi luottaa Israelin uskollisuuteen ja apuun taisteltaessa islamistien kasvavaa ja laajenevaa väkivaltaa ja vaikutusta vastaan Lähi-Idässä. Kerryn haalimassa liittoutumassa on länsimaitten lisäksi 10 arabimaata, minkä johdosta Israel suostuu pysyttelemään taka-alalla tarpeettomien kiistojen estämiseksi. Liberman teki kuitenkin selväksi, että jos Jordania joutuu Irakin tapaiseen pyöritykseen ISIS-ryhmien taholta, IDF tulee puuttumaan asiaan oman turvallisuutensa takaamiseksi. Asiantuntijat varoittavat, että ISIS-ryhmillä on lukuisia soluja Jordaniassa, jotka voivat aiheuttaa äänettömän vallankaappauksen maassa soluttautumalla paikallisiin hallintoelimiin ja heimoihin. Tämä voi tehokkaasti estää suoran asioihin puuttumisen. Liberman selitti Kerrylle, että Muslimiveljeskunta, Hamas ja ISIS, IS ovat käytännössä yksi ja sama, niillä on yhteinen ideologia ja maailmankatsomus sekä päämääränä läntisen kulttuurin tuhoaminen. http://www.timesofisrael.com/liberman-pledges-israeli-help-in-fighting-islamic-state/
·        Australian turvallisuusjoukot pidättivät yllätysratsioissaan 15 islamistia, joilla oli valmiit suunnitelmat ihmisten sieppaamiseksi ja näytösluonteisten pään katkaisemistilaisuuksien järjestämiseksi. Pääministeri Tony Abbott sanoi, että heidän johtajansa on ilmeisen korkea ISIS-joukoissa palvellut Australian kansalainen. Ratsioihin Sidneyssä osallistui 800 turvallisuusmiestä käyden läpi tusinoittain kiinteistöjä ja toimistoja. Myös Brisbeyssä ja Loganissa tehtiin erillisiä ratsioita, jotka ovat suurimmat maassa koskaan järjestetyt. ”Eivät nämä ihmiset vihaa meitä siksi, mitä me teemme, vaan siksi, mitä me olemme”, Abbott selitti journalisteille. ”Siksi me kaikki olemme potentiaalisia kohteita heille”. Hän vakuutti, että Australian turvallisuusjoukkojen tarkoituksena on pyrkiä ennakoimaan islamistien toimet. http://www.timesofisrael.com/australian-pm-is-ordered-demonstration-killings-in-country/
·        Rabiya Shahade, insinööriopiskelija Nasaretista sanoo, että me rakastamme veren juomista todeten, että hänellä on yhtä suuri toive kuolla Allahin hyväksi kuin teillä elää. Hän kuuluu IS:n ehdottomiin tukijoihin ja aktivisteihin. Häntä nimitetään kutsunimellä ”palestiinalainen teurastaja”. http://www.timesofisrael.com/israeli-islamic-state-member-we-love-to-drink-blood/Comments

Popular posts from this blog

SUNNUNTAI 01.12.2019

TORSTAI 30.04.2020

TORSTAI 14.05.2020