TORSTAI 01.05.14


TORSTAI 01.05.14
1. HYVÄÄ HUOMENTA teille kaikille, jotka jaksatte nousta tähän Valpurin päivään huonosti jos ollenkaan nukutun yön jälkeen. Kirjoittelen päiväraportin, vaikka yhdellä jos toisellakin lienevät silmät ristissä, mikä vaikeuttaa lukemista, eivätkä harmaat aivosolutkaan toimine normaalisti. Helsingin teekkaritkin toteuttanevat perinteisen istumisoperaation Erottajalla, eikä lumesta liene tietoakaan, kuten aiempina vuosikymmeninä. Perinteisiin kuuluivat myös NL:n mahtipontiset sotilasparaatit Moskovan Punaisella torilla. Israelissa tätä päivää ei huomioida ollenkaan, vaikka monilla voi olla erilaisia muistoja entisestä kotimaastaan. Juutalaiset huomioivat tämän päivän Iyar-kuukauden ensimmäisenä päivänä vuonna 5774.
ENNUSTEIDEN mukaan päivä on aurinkoinen ja lämmin, mistä todistaa se, että mittari osoitti kuuden jälkeen aamulla 19 lämpöastetta, mikä noussee päivällä ainakin 28:an asteeseen. Lämpötila pitää huomenna lyhyttä hengitystaukoa parin asteen verran, mutta alkaa sitten rajun nousun 30:en asteeseen lauantaina ja 34 asteen helteeseen sunnuntaina, myös yölämpötilojen noustessa yli 20 asteen. Lämpötilat tänään: Jerusalem 18 -28; Tiberias 19 -34: Suolameri 25 -36; Eilat 25 -37 +C-astetta. Sunnuntaina lämpötila noussee yli 40 asteen.
2. Israelissa vierailevien kuten myös paikallisten asukkaitten lienee syytä ottaa vakavasti terveysministeriön varoitukset juomaveden epäpuhtaudesta muutamissa Jerusalemin kaupunginosissa. Kunnallinen putkiston kautta tuleva vesi kehotetaan keittämään ennen käyttöä, myös hampaita pestäessä, mihin operaatioon voi käyttää pulloissa myytävää vettä.
Varoituksessa mainitaan seuraavat Jerusalemin kaupunginosat: Vanhakaupunki; Baka, Abu Tor; Talpiot; Zur Baher; Silwan, Ras Al-Amud; Mamilla ja Morasha.
Gihon vesiyhtiö ja Terveysministeriö suorittivat veden laadun testauksia keskiviikkona. Jerusalemin kaupunki järjestää useita jakeluasemia edellä mainittuihin kaupunginosiin, joista kaupunkilaiset ja turistit voivat hakea puhdasta vettä omilla pulloillaan. Jerusalemin putkistot ovat suurelta osiltaan vanhoja ja hapettuneita, eikä vedenpaine riitä nostamaan vettä joissakin kaupunginosissa, etenkään Jerusalemin itäosien ylemmillä tasoilla. http://www.timesofisrael.com/water-contamination-suspected-in-jerusalem/
3. JERUSALEMIN kaupunkilaisten elokuvateattereiden puutetta korjataan lähivuosien aikana suurin hyppäyksin. Yksi ongelma tällaisten ajankäyttö- tai ajantappokeskusten avaamiseen Israelin pääkaupungissa on vaikuttanut muita kaupunkeja tiukemmat määräykset niiden aukioloajoista. Helmikuussa avattiin 19 teatterisalin Cinema City kompleksi. Cinema City on kiinni sapattina, mutta oikeuden päätös on ehdollinen toistaiseksi. Toteutettujen ja uusien suunnitelmien ansiosta elokuvien esittämispaikat lähes kolminkertaistuvat pääkaupungissa ylisuurien kankaiden, stadionin istumapaikkojen ja IMAX tarjonnan ansiosta.
RAV CHEN elokuvateatteriketjuun kuuluva YES Planet julkaisi suunnitelmansa 16 kankaan teatterin avaamisesta 15 kuukauden sisällä Sherover-kompleksissa Abu Torissa. Se tulee olemaan auki myös sapattina, mikä on ollut osa suunnitelmia alusta lähtien. Hiljainen yhteisymmärrys saavutettiin ortodoksien ja muita ryhmiä edustavien päättäjien kesken YES Planet kulttuurikeskusta ja sen teattereita varten, mutta se avasi keskustelun Cinema Cityn asemasta, joka joutuu epäreiluun kilpailuasemaan, ellei sekin pysy avoinna myös sapattina. Jerusalemin pormestari puoltaa yhtäläisiä oikeuksia molemmille keskuksille, mutta haluaa edetä varovaisesti, ettei vaikeasti saavutettua ja heikkoa tasapainotilaa horjuteta.
SHEROVER kulttuurikeskuksen, kuten projektia kutsutaan, rakentaminen on ollut vireillä
jonkin aikaa 28 dunamin palstalla, joka liittyy Jerusalemin näköalapaikkana tunnettuun Sherover, Haas ja Goldman jalankulku-promenaadiin, jota paikalliset kutsuvat nimellä tayelet, Abu Tor lähiön yläpuolella. Sherover kulttuurikeskusta on suunniteltu vuosikaudet, eikä sen etenemistä ole vähiten haitannut rahoituksen järjestäminen.
Elokuvateattereiden lisäksi kulttuurikeskukseen tullaan rakentamaan tilat musiikkiesityksille, taidenäyttelyille sekä ravintoloita ja kahvioita. Maanalaiseen autohalliin mahtuu 400 autoa. Gabriel Sherover säätiön johtaja Uzi Wexler aloitti toiminnan yksin, mutta joutui rahoituksen varmistamiseksi ottamaan mukaan Greidinger perheen, joka omistaa teattereita Israelin eri kaupungeissa ja myös Cinemaworld ketjun ulkomailla. Cinemaworld ilmoitti nykyisen yhtiönsä osallisuuden laajennuksista alkukuusta huvitteluteknologiayhtiön IMAX co. ja sen 11 teatterin kanssa, joista YES Planet on yksi. Kulttuurikeskuksen kustannusarvio on 150 miljoonaa NIS (43 miljoonaa USD).  Puuhanmiehiä ei hermostuta se, että keskuksen naapurilähiöissä Abu Torissa ja Beit Hananyassa asuu sekaisin juutalaisia ja arabeja. He myös uskovat, että 38 NIS pääsymaksu teatteriin pystyy korvaamaan rakennuskustannukset. Jo muinaiset roomalaiset tarjosivat leipää ja sirkushuveja kansan pitämiseksi tyytyväisinä. http://www.timesofisrael.com/yes-planet-ups-the-shabbat-ante-in-jerusalem/
4. HAMASIN yksi perustajajäsenistä Mahmoud Zahar selvittelee Times of Israel artikkelissa, jonka laati Avi Issacharoff, järjestön asemaa Fatahin (PA/PLO:n) kanssa solmitun sovinto-sopimuksen puitteissa, jolla nämä ajoittain katkerat kilpailijat pyrkivät muodostamaan runsaan kuukauden aikana yhteishallituksen, velvollisuutenaan järjestellä ja valmistella tulevia puheenjohtajan ja PLC:n vaaleja. Hamas on USA:n, EU:n Kanadan, Australian ja muutaman muun valtion terroristien listalla. Islamic Jihad, joka on myös terroristijärjestö, ilmoitti myöhemmin halunsa liittyä mukaan sopimukseen. Israel ilmoitti välittömästi, ettei se tule toimimaan yhteistyössä sellaisen hallituksen kanssa. EU:n ulkomaan asioitten johtaja Ashton sanoo tervehtivänsä ilolla sopimuksen syntymistä ja tarjoaa apuaan. USA:n ulkoministeriö harkitsee vielä PA:lle annettavan tukensa poistamista tai rajoittamista.
MAHMOUD ZAHAR sanoi egyptiläiselle lehdelle Alyoum Sabaa antamassaan haastattelussa, ettei Hamas ole sidottu sopimusehtoihin eikä tule tunnustamaan Israelin valtiota. Abbas puolestaan selitti, että yhtenäishallitus toimii hänen ehdoillaan, ja että hänen tunnustamisensa Israelin olemassaolosta riittää. Zahar selitti, etteivät Hamasin sotilassiiven Izza ad-din Al-Qassam pyssymiehet tule olemaan Abbasin komennossa. ”Sovintosopimus ei muuta nykyistä käytäntöä, eikä väliaikaisen hallituksen ministereillä ole oikeutta puuttua (ulko)poliittisiin kysymyksiin”, Fahar selitti. ”Sovintosopimus ei muuta Hamasia mitenkään, eikä se vaadi Hamasia tunnustamaan Israelin olemassaolon”.
ZAHAR sanoi haastattelun mukaan, että Hamasin sotilaallinen siipi tulee toimimaan itsenäisesti kuten myös sen turvallisuusjoukkojen aseelliset osastot, eikä tilanne muutu uuden hallituksen aikana tai vaalien jälkeen, voitti ne kuka tahansa. Keskusteluissa mukana ollut virkailija vahvisti Zaharin tulkinnan moittien samalla Abbasin antamia lausuntoja sovintoneuvotteluista ja niiden tuloksena syntyneestä sopimuksesta. Hän kutsui Abbasin selitystä tilapäisen hallituksen antamista vakuutteluista arvottomiksi, sillä sen ministerit kootaan teknokraateista ilman oikeutta päättää poliittisista kysymyksistä. Hän arvioi, että Abbas halusi sovintoa Hamasin kanssa nähdessään USA:n johdolla käytävien neuvottelujen päättyvän ilman mitään saavutuksia. ”Abbasin suurin huoli on nyt varmistaa, etteivät USA ja EU lopeta tukeaan PA/PLO:lle, jota ilman se ei voi toimia”. http://www.timesofisrael.com/hamas-official-abbas-wont-control-our-forces/
JERUSALEMIN ympäristössä toimiva Al-Qaidaan liittyvä järjestö Mujahideen Shura-neuvosto arvosteli kovin sanoin Fatahin ja Hamasin välistä sovintosopimusta kutsuen Abbasia petturiksi ja syyttäen Hamasia islamilaisen lain rikkomisesta toimiessaan hänen kanssaan. ”Tämä sopimus rikkoo useita sharia-lain kohtia, jotka Hamas on hyväksynyt väheksyen skandaalimaisesti sen toimihenkilöiden laajoja varoituksia ja vaatimuksia sen torjumiseksi”. Pahin rikkomus on heidän lausuntonsa mukaan se, että Hamas hyväksyi Abbasin tarjouksen toimia välittäjänä muslimiryhmien välissä ja Palestiinan kansan kohtalossa vaalikoppia hyväkseen käyttäen oman presidentin asemansa säilyttämiseksi. ”Tästä huolimatta Hamas johtaja Moussa Abu Mansour ylisti sovintosopimusta positiivisena markkinoiden sitä kotona ja ulkomailla suurena, historiallisena savutuksena”. http://www.timesofisrael.com/al-qaeda-linked-group-bashes-hamas-over-reconciliation/
5. DAVID the Nachli, Nachali-prikaatin sotilas nimeltä David, erotettiin IDF:n joukoista median tietojen mukaan siksi, että ollessaan vartiotehtäviään Hebronissa hän PA:n arabien julkistaman videon mukaan viritti aseensa osoittaen sillä häntä ympäröineitä arabinuoria. Tästä nousi suuri vastalauseiden myrsky, jossa armeijan johtoa syytetään siitä, että se kieltää sotilaista aseittensa käyttämisen edes henkeään uhkaavissa tilanteissa. Pitemmän videon mukaan yksi arabi tyrkki sotilasta pyrkien häiritsemään hänen toimiaan, jota tuki toinen arabi, jotka eivät totelleet sotilaan käskyä mennä kauemmaksi, jolloin hän viritti aseensa.
IDF:n lausunnossa todetaan, että sotilas erotettiin siksi, että hän oli käyttäytynyt uhmaavasti komentajaansa kohtaan ja muutenkin osoittanut komentajiensa komentoja vastustavaa käyttäytymistä, ei Hebronin tilanteen vuoksi. Asia otetaan esille, kun sotilas David ”Nachali” palaa yksikköönsä. IDF:n sotilailla kuten myös poliisilla on toistuva epävarmuus selvien ohjeitten puuttumisen vuoksi, miten tulisi menetellä eri tilanteissa, ja mikä on henkeä uhkaava tilanne.  Armeijaa on arvosteltu kovin sanoin siitä, että se lähettää nuoret asevelvolliset tehtäviin, jotka kuuluisivat poliisille, antaen samalla kovat määräykset olla käyttämättä aseitaan. Davidia tukeviin mielenosoituksiin osallistui myös sotilaita, minkä johdosta armeija harkitsee rankaisevansa heitä kurinpitotoimien rikkomisen vuoksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/180134#.U2IB8UNsNDQ
6. KASVAVA joukkoja johtavia parlamentin jäseniä USA:ssa, Englannissa, EU:ssa ja muissa maissa katsovat, että PA:lle vuosittain antamia miljoonia ja miljardeja USD on syytä kaventaa tai poistaa kokonaan Fatahin ja Hamasin lähentymisen ja mahdollisen yhdentymisen vuoksi. Fatahin ja Hamasin sopima väliaikainen hallitus muodostetaan Fatahin ja Hamasin jäsenistä, mutta akateemikoista tai muuten ei-poliittisesti aktiivisista henkilöistä. Abbasin julkistama toimintaohje on mahdollisimman epämääräinen ja sisältää mahdollisuuden, että Hamas voi suorittaa verettömän vallankaappauksen Gazan tapaan syrjäyttäen Fatahin kokonaan. Hamasin pitämä massamielenosoitus Ramallahissa Israelin toimitettua heille Israelissa surmansa saaneiden terroristien jäännöksiä, heidän joukossaan Sparrow-kahvilan tuhonnut terroristin ruumis, antaa esimerkkiä siitä, mitä tullee tapahtumaan, ja Hamasin suosiosta. http://www.israelnationalnews.com/Articles/Article.aspx/14916#.U2II1ENsNDQ







Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021