MAANANTAI 28.04.14


MAANANTAI 28.04.14
1. TÄNÄÄN Israel hiljentyy muistelemaan kuuden miljoonan juutalaisen siviilin murhaa natsi Saksan tuhoamiskoneistossa. Virallisia tilaisuuksia pidettiin länsimaisen kalenterin mukaan jo eilen illalla juutalaisen ajanlaskun mukaisen nisan 28. päivän 5774 alettua. Tilaisuuksissa puhuivat maan tärkeimmät johtajat presidentistä pääministeriin, ministereihin ja sotilasjohtajiin. Viralliseen holokaustin muistotilaisuuteen liittyy muistosoihdun sytyttäminen, johon valitaan infernosta pelastuneita jo hyvin ikääntyneitä juutalaisia. Israelissa elää n. 193 000 holokaustista pelastunutta, mutta vuoden aikana heitä kuoli 1300 keski-iän ollessa n. 85 vuotta.
Puolassa järjestetään parinteinen ”elävien marssi” Auschwitziin. Unkarissa, jossa natsit murhasivat 600 000 juutalaista, järjestettiin eilen marssi, johon osallistui n. 25 000 ihmistä. Erikoisuutena on ”elävien junamatka” Budapestista Auschwitziin. Siihen osallistuu 600 virallista osanottajaa, heistä yksi symboloiden tuhatta vainoissa menehtynyttä juutalaista. Muistotilaisuudet jatkuvat tänään eri puolilla Israelia. Tavan mukaan sireenit soivat maassa 10.00 aikaan aamulla, jolloin kaikki liikenne pysähtyy muutamaksi minuutiksi.
Holokaustista selvinneet kertovat päästyään lopulta muuttamaan Israeliin, etteivät siellä asuvat juutalaiset ymmärtäneet heidän ongelmiaan eikä sitä, mitä he olivat joutuneet kokemaan. ”Israelilaiset olivat täynnä ylpeyttä ja itsevarmuutta, ja katsoivat meihin ylhäältä käsin”. Vasta Eichmanin oikeudenkäynti sai ainakin osan heistä ymmärtämään heidän syvät vammansa, kuten Times of Israel artikkelissa kerrotaan.
2. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu jätti Yad Vashem holokaust-museossa järjestetyssä tilaisuudessa toistaiseksi syrjään Fatahin ja Hamasin sovintopyrkimykset keskittyen sen sijaan paljon vakavimpiin ja ajankohtaisempiin kysymyksiin, joista Iranin hellittämättömät pyrkimykset ydinaseen rakentamiseksi uuden holokaustin varmistamiseksi juutalaiselle kansalle oli keskeisin aihe. Hän varoitti aikamme maailman johtajia unohtamasta 1930-luvun opetukset nähdäkseen oman aikamme todellisuuden sellaisena kuin se on. Hän viittasi tällä Iraniin kehottaen heitä näkemään sen sellaisena kuin se on, eikä kuten he toivoisivat sen olevan. Hän pyrki puheessaan soveltamaan tämän omaan aikaamme.
Netanyahu kyseli, miksi 1930-luvun johtajat eivät nähneet vaaran merkkejä, vaikka ne olivat kaikkien nähtävillä, Saksan sotilaallisen varustautumisen ja juutalaisvastaisen propagandan voimistuessa ja pahentuessa kuukaudesta toiseen. Muutamien valveutuneiden yksilöiden, kuten Winston Churchillin ja Zeev Jabotinskin, varoitukset leimattiin harhautuneeksi tuomion julistukseksi, eikä heidän varoituksiaan kuunneltu, ennen kuin oli liian myöhäistä. Hän katsoi, että taistelujen välttäminen hinnalla millä tahansa on vaarassa toistua, ei vain oman aikamme johtajien, vaan myös kansan ja intellektuellien parissa.  Hitlerin murhaavan retoriikan katsottiin palvelevan vain Saksan sisäistä kulutusta, mikä esti heitä näkemästä tilanteen kehittymistä maailmansodaksi, joka vaati ainakin 60 miljoonaa uhria ja tuotti käsittämätöntä kärsimystä monin verroin suuremmalle määrälle ihmisiä. Siksi Netanyahu kehotti oppimaan menneisyydestä välttääkseen kohtalokkaiden virheiden toistamista selvien vaaranmerkkien ollessa näkyvillä Iranin varustautumisessa ja sen johtajien Israelin ja jopa USA:n tuhoa vaativissa toistuvissa lausunnoissa. http://www.jpost.com/Jewish-World/Jewish-News/At-Yad-Vashem-Netanyahu-links-Wests-indifference-to-Holocaust-with-Iran-nuclear-program-350579
PRESIDENTTI Shimon Peres varoitti Euroopan voimistuvista äärioikeistopuolueista todeten
juutalaisvastaisuuden ja Israelin laillisen olemassa olon kiistämisen, mikä ilmenee juutalaisiin ja heidän laitoksiinsa kohdistuvien hyökkäysten ja antisemiittisen propagandan kasvamisen muodossa. Yad Vashem museon tilaisuus oli samalla Unkarin juutalaisten tuhoamisen alkamisen 70-vuotispäivä, minkä johdosta Peres huomioi etenkin Unkarin juutalaisten tilanteen todeten, että Unkarin presidentti osallistuu tämän päivän tilaisuuksiin. http://www.jpost.com/Jewish-World/Jewish-News/WATCH-LIVE-Netanyahu-Peres-begin-Holocaust-Remembrance-Day-at-Yad-Vashem-350551
4. EU:n ulkopoliittisen toimiston johtaja Catherine Ashton, jonka kausi päättyy tulevana kesänä, ummistaa silmänsä Fatahin ja Hamasin allekirjoittamasta sopimuksesta, jolla ne muodostavat yhteishallituksen runsaan kuukauden sisällä valmistelemaan ”presidentin ja PLC:n vaaleja, vaikka Hamas on EU:n kuten myös USA:n terrorijärjestöjen listalla. Ashton sulkee silmänsä myös tosiasialta, ettei Abbasilla ole kansansa valtakirjaa hallita eikä sopia mistään palestiinalaisten nimissä, sillä hänen mandaattinsa päättyi tammikuussa 2009.
ASHTON kertoi AFP:n toimittajalle, että on sääli antaa ulkoministeri John Kerryn ponnistelujen rauhansopimuksen aikaansaamiseksi Israelin ja PA/PLO:n välille valua tyhjiin. ”Neuvottelut ovat paras tapa edetä”, hän sanoi. ”Äärimmäisten ponnistelujen viimeisten kuukausien aikana ei saa antaa valua tyhjiin. EU kehottaa kaikkia osapuolia osoittamaan äärimmäistä pidättyvyyttä ja pidättäytymään toimista, jotka voivat edelleen hämmentää rauhan-ponnisteluja ja elinkelpoisen kahden valtion perustamista”.
RAUHANKESKUSTELUT Israelin ja PA/PLO:n välillä saivat kuolettavan iskun Abbasin allekirjoitettua jäsenhakemukset 15 kansainväliseen järjestöön vastoin neuvottelu-sopimusta, ja lopullisen armoniskun niille antoi PLO:n ja Hamasin välisten neuvottelujen tuloksena syntynyt sopimus toimintojen koordinoimiseksi ja yhteishallituksen perustamiseksi valmistelemaan puolen vuoden sisällä pidettäviä puheenjohtajan ja PLC:n vaaleja. Abbas jatkoi sopimuksen rikkomista hakiessaan jäsenyyttä 60:ssä lv. järjestössä, mukaan lukien Interpol. Kerryn alun perin antama neuvotteluaika päättyy 29.04.2014.
ABBAS selitti tilannetta todeten, että rauhankeskusteluja, jos niitä jatketaan, kuuluvat PLO:n mandaattiin, eikä väliaikaisella hallituksella ole mitään tekemistä niiden kanssa. Abbas sanoi, että väliaikainen hallitus noudattaa täysin hänen politiikkaansa, ja hän vastaa sen tekemistä päätöksistä kysymyksissä, joita Hamas ei ole voinut hyväksyä. Tämä on varsin kummallista demokratiaa, yhden miehen yksinvaltiutta, jonka EU nielee kakistelematta. Näyttää, että Ashton on joutunut Iranin sharmikkaan presidentin Rouhanin lumoihin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/179957#.U136rENsNDQ
ISRAELIN talonrakennusministeri Uri Ariel totesi, että EU:n ulkopolitiikan johtajan Catherine Ashtonin julkistama lausunto holokaustin muistopäivän aattona on läimäys niiden kasvoille, jotka taistelevat terroria vastaan maailmassa. Hän totesi, että EU:n antama tuki rohkaisee Israelin tuhoa vaativan Hamasin harjoittamaa terrorismia. Aiemmin apulaisopetusministeri Avi Wortzman (Juutalainen Koti) hyljeksi Ashtonin lausuntoa todeten: ”Sulkiessaan silmänsä juutalaisille tehdystä tuhosta ja antaessaan tukensa PLO:n ja terrorijärjestö Hamasin tekemälle yhteistoiminta-sopimukselle, ne osoittavat, etteivät ne ole oppineet yhtään mitään juutalaisia kohdanneesta holokaustista.” Hän kutsui EU:ta epäluotettavaksi. Eli Yishai (Shas) totesi, että ”vaikka Fatahin ja Hamasin välille solmittu sopimus oli odotettu, se on yhtä lailla hyljättävä, ja EU:n sille antama tuki on loukkaava ja hämmentävä sulkien silmänsä vaaroista, joita se merkitsee juutalaisille. Aika on muuttunut, Euroopan teeskentely on sama”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/179979#.U14D0kNsNDQ
5. USA:n ulkoministeri John Kerry puhui maailman johtajien ja taloudellisten vaikuttajien (Trilateral commission) salaisessa kokouksessa perjantaina. Daily Beast oli saanut kopion tilaisuudessa pidetyistä kommenteista. Daily Beast kertoi sunnuntain artikkelissaan Kerryn sanoneen puheessaan, että elleivät Israel ja PA/PLO pysty jatkamaan neuvottelujaan ja saavuttamaan pian sopimusta erimielisyyksiensä sovittelemiseksi, Israel tulee luisumaan Etelä Afrikassa vallinneen apartheidin kahleisiin.
Kerryn hämmästyttävä lausunto lienee osoitus hänen turhautuneisuudestaan ja toiveittensa menettämisestä aina Nobelin rauhanpalkintoa myöten. Hänen tapansa käyttää rasistista ja poliittisesti latautunutta termiä ”apartheid”, josta johtavat ovat yleensä pidättyneet, on saanut USA:n juutalaisjohtajat takajaloilleen, eikä se Daily Beast websivun mukaan ollut ainoa Kerryn käyttämistä levottomuutta herättävistä termeistä. Hän esitti varoituksen, että seurauksena voi olla kolmannen intifadan (väkivalta-aallon) puhkeaminen Israelissa. Hän arvioi, että vain PA/PLO:n johdon vaihtuminen voi tuoda tarvittavan muutoksen tilanteeseen hyökäten samalla Israelin juutalaisyhteisöjen rakentamista vastaan Juudeassa ja Samariassa, pyrkien sälyttämään neuvottelujen epäonnistumisen molempien osapuolten hartioille.
Kerry arvioi, että hän joutunee lopulta esittämään oman salaisen rauhansuunnitelmansa lukkiutuneen tilanteen laukaisemiseksi periaatteella ota tai jätä. Tämä sisältänee sen kauhistuttavan uhkauksen, että esityksen hylkääminen tarkoittaa, että USA vetäytyy lopullisesti Israelin ja PA/PLO:n neuvotteluista siihen liittyvine seurauksineen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/179992#.U14JDENsNDQ
6. TALOUDEN ministeri Naftali Bennett (Juutalainen Koti) esittää taas kerran, että nykyisessä tilanteessa paras mahdollisuus edetä on se, että Israel liittää 60 % Juudean ja Samarian alueista Israeliin ja antaa PA:n nykyisin hallitsemille alueille autonomian steroideilla. Hän esittää, että Israeliin liitettävillä alueilla asuville arabeille myönnetään Israelin kansalaisuus, tai he voivat muuttaa pois saaden korvauksen menetyksistään. Yksi ja toinen poliitikko on aiemmin varovaisesti tarjonnut tätä vaihtoehtoa saamatta johtavia poliitikkoja taakseen. Bennett toteaa, että Israel liitti Jerusalemin itäosat valtioonsa 1967 sodan jälkeen ja 1981 Golanin ylängön, joten ei se ole uusi asia.
Bennettin esitys muistuttaa sitä, mitä Raamatun tekstit ennakoivat muukalaisista, jotka jäävät asumaan juutalaisten keskuuteen. Heidän kuitenkin edellytetään ”vannovan Israelin Jumalan nimeen siinä, missä he ennen vannoivat Baalin (Allahin) nimeen”. Bennettin ideaan on liittynyt muitakin ministereitä, kuten tiedotusministeri Gilad Erdan ja muita, joiden mielestä Israelin tulee aloittaa valmistelut C-alueiden liittämiseksi Israeliin. http://israelupdate.achlak.net/kirjoja/israel-yksi-vai-kaksi-valtiota/, http://www.timesofisrael.com/bennett-calls-to-annex-60-percent-of-west-bank/
7. EGYPTIN oikeus tuomitsi 683 Muslimiveljeskunnan jäsentä kuolemaan, heidän mukanaan veljeskunnan hengellinen johtaja Mohamed Badie. Oikeus muutti samalla 492 aiemmin kuolemaan tuomitun 529:tä tuomion elinkautiseksi. Oikeuden päätös tullee melkoisella varmuudella herättämään mielenosoituksia, mitkä edellisten vastaavien tiulanteiden yhteydessä ovat muuttuneet väkivaltaisiksi. Venäjä toimittaa Egyptille huippunykysikaisia MIG-31 koneita, mihin USA vastasi toimittamalla sille 10 hyökkäyshelikopteria, joita se voi käyttää Siinain alueella toimivia terrorijoukkoja vastaan. http://www.timesofisrael.com/egyptian-court-condemns-683-islamists-to-death/
8. SÄÄTILA: Jerusalem 15 -29; Tiberias 18 -33; Suolameri 22 -34; Eilat 20 -38 +C-astetta.








Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021