KESKIVIIKKO 30.04.14


KESKIVIIKKO 30.04.14
1. VAPUNAATTO, huhtikuun viimeinen päivä, jolloin päättyvät John Kerryn sponsoroimat rauhankeskustelut 9 kuukauden turhauttavien tapaamisten jälkeen. Kerry itse ei halua tunnustaa epäonnistuneensa, vaikka purkaakin pettymystään Israelin hallituksen päälle, koska se ei suostunut PA/PLO:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin toistuvasti muuttuviin ja lisääntyviin vaatimuksiin tiedostaen hyvin, ettei Israel voi niitä hyväksyä. Abbasin yhtenä motiivinaan lieneekin ollut pyrkiä osoittamaan, ettei Israel halua rauhaa, kuten hän väittää. Israelin taholta muistutetaan, että sopimus olisi syntynyt kenen muun kanssa tahansa, sillä niin yhdenmukaiset osapuolten keskeiset vaatimukset lopulta olivat.
Viimeisen kapulan PA/PLO heitti neuvottelujen rattaisiin kiirehtimällä allekirjoittamaan sopimuksen Hamasin kanssa yhteishallituksen muodostamisesta ennen Kerryn 9 kk:n määräajan umpeutumista. PA/PLO:n pääneuvottelija Saeb Erekat syytti, että Israel sabotoi neuvotteluja. ”Ikävä kyllä Israel ei koskaan antanut neuvotteluille mahdollisuutta onnistua”, hän selitti MAAN-uutistoimiston mukaan. ”Rakentaa setlementtejä miehitetylle maalle, surmata palestiinalaisia ja tuhota sadoittain palestiinalaisia koteja ei todellakaan ole sellaisen hallituksen käyttäytymistä, joka haluaa lopettaa miehityksen, vaan hallituksen, joka haluaa muuttaa miehityksen liittämiseksi”. Hän väitti edelleen, että ”pääministeri Netanyahu käytti hyväkseen yhdeksän kuukauden neuvotteluaikaa vahvistaakseen apartheid hallitusta”.
Erekat katsoi oikeutetuksi käyttää ”apartheid”-sanaa Kerryn antaman esikuvan mukaan, mitä hän on joutunut selittelemään ja sievistelemään väittäen, ettei hän koskaan ole sanonut eikä tarkoittanut sitä, mitä tuli sanottua. Hän valitti vain huonoa sananvalintaa peruuttamatta puheensa sisältöä. Cohenin pappissuvun edustajana hän kuuluu niihin juutalaista syntyperää oleviin, jotka kaikkein kiihkeimmin hyökkäävät juutalaisia ja Israelia vastaan, ikään kuin heille olisi annettu jokin yliluonnollinen kehotus ja oikeus uskontonsa vaatimusten väistämisen.
PÄÄMINISTERI Netanyahu pysyi hiljaa sekä Kerryn alkuperäisestä ”apartheid” puheesta että sen selvennyksestä, mutta kritisismi siitä leviää poliittisiin puolueisiin. Ayelet Shaket (Beit Yehudi) sanoi, ettei ole oikein syyttää Kerryä kielletyn sanan käyttämisestä, koska Tzipi Livni käytti sitä myös. Moshe Feiglin selvitteli ”apartheid” sanan käyttöä todeten, että on selvä ja tunnustettu ero inhimillisen ja siviilioikeuden välillä. ”Jos maan liittäminen antamatta asukkaille äänestysoikeutta on apartheidia, silloin USA:lla on apartheid-hallitus Puerto Ricossa, Virgin saaristossa, pohjoisessa Mariana-saaristossa ja American Samoassa”. Hän selitti, että jos äänioikeuden ja kansalaisuuden kieltäminen on oikeutettu juutalaisen imagon säilyttämiseksi, se tulee tehdä kritiikistä välittämättä. ”Israel on aina antanut ja antaa täydet inhimilliset oikeudet kaikille kansalaisilleen”.
NACHMAN SHAI (Labour) sanoi, että Kerry allekirjoitti oikeutetusti kuolintodistuksen neuvotteluille, mutta se ei ollut viisas teko, sillä Israel on luisumassa yhdenvaltion ratkaisuun, jossa toiset ovat toisia yhdenvertaisemmat. ”Kokonainen kansanosa puskee Israelia apartheid nurkkaan, mitä olemme pyrkineet välttämään. Kerryn häviö on meidän häviömme”, Shai väitti. Äärivasemmisto vertasi tilannetta ongelmiin, joissa Hadashan sairaala painiskelee kenenkään pystymättä arvioimaan, miten tilanne tulisi ratkaista. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Talks-deadline-passes-with-sides-trading-blame-Kerry-clarifying-apartheid-remark-350843
2. JP:n kolumnisti Tova Lazaroff, jota voi hyvällä syyllä kutsua Peace Now äänitorveksi, kertoo hallituksen virkailijaan viitaten, että hallitus päätti siirtää uusien rakennuskohteiden julkistamista Juudeassa ja Samariassa. Syyksi virkailija sanoi sen, että sen aiheuttama kritiikki voisi hämmentää huomiota Fatahin ja Hamasin sovintosopimuksesta, jota voidaan pitää todellisena esteenä neuvottelujen jatkumiseksi määräajan umpeutumisen jälkeen. ”On tärkeä keskittää huomiomme neuvotteluihin terrorijärjestön kanssa eikä tuoda sen rinnalle uutisia uusien asuntojen rakennussuunnitelmista, mikä saisi kansainvälisen yhteisön osoittamaan syytöksiä Israelille”, virkailija selvitti. Suunnitelmien julkistamisen siirrosta kertoi ensiksi Armeijan radio ja Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen neuvosto.
KESKIVIIKOKSI suunniteltu korkean suunnitteluneuvoston kokous peruutettiin pääministeri Natanyahun ja puolustusministeri Yaalonin päätöksellä, kuten juutalaisyhteisöjen neuvoston apulaisjohtaja Yigal Dilmoni kertoi. Hän kertoi, että tavallisesti hän saa hyvissä ajoin suunnitteluneuvoston esityslistan, ja kun sitä ei tullut, hän aloitti tutkia asiaa. Hallituksen virkailijat kertoivat hänelle, että neuvoston kokouksen ajankohta oli sopimaton, koska se antaisi aiheen syyttää Israelia haluttomuudesta neuvotella. Dilmoni sanoo, että hallituksen päätöksellä siirtää rakennussuunnitelmien julkaisemista ei ole mitään perusteita.
Artikkelin kirjoittaja Lazaroff käy sitten artikkelissaan huolellisesti läpi Peace Now laatiman raportin Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä rakennetuista asunnoista ja niiden suunnitelmista. Dilmoni kutsuu raporttia, joka julkaistiin juuri ennen rauhanneuvottelujen keskeytymistä, virheelliseksi edustaen vasemmiston propagandaa, jossa manipuloidaan tietoja ja lukuja äärivasemmiston ideologian mukaisesti. Artikkelin mukaan Israel julkisti tiedot uusista rakennuskohteista kunkin kolmen vankien vapauttamisen yhteydessä väittäen, ettei näillä ollut mitään yhteyttä toisiinsa. Naftali Bennett tuomitsee periaatteen vankien vapauttamisesta ja rakentamisesta Juudeassa ja Samariassa, koska Israelilla on oikeus rakentaa koko Israelin alueella, mukaan lukien Juudea ja Samaria. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/To-avoid-the-blame-game-Israel-delays-advancing-settlement-plans-350827
3. ISRAEL sai vuoden 2013 aikana 16 884 uutta maahanmuuttajaa. 43 % heistä tuli entisen NL:n alueilta, pääosin Venäjältä ja Ukrainasta; 17 % ranskasta; 13 % USA:sta ja 8 % Etiopiasta. Jewish Agency ilmoitti maaliskuun lopussa, että maahanmuutto Ranskasta nousi selvästi; vuoden alusta lähtien 854 Ranskan juutalaista muutti Israeliin. Se merkitsee 312 %:n nousua vuodesta 2013 vastaavaan aikaan. Viime vuonna Israelissa oli 2.1 maahanmuuttajaa tuhatta asukasta kohti, kun 1990 luvulla oli 17 maahanmuuttajaa tuhatta asukasta kohti, kuten CBS raportoi.
Raportista selviää, että 3.2 miljoonaa juutalaista muutti Israeliin valtion perustamisesta lähtien. 1990-luvulta lähtien asukkaista 41 % oli maahanmuuttajia. Maahanmuutto Israeliin on tasoittunut NL:n hajoamisen jälkeen. Keskimäärin 16 700 juutalaista muuttaa vuosittain. 1990-luvulla NL:n hajoamisen jälkeen vuosittain muutti Israeliin 88 300 juutalaista, kuten CBS raportoi.
VUONNA 2013 muuttaneista 64 % muutti Euroopasta, Amerikasta ja Oceaniasta 21 %, Afrikasta 9 % ja Aasiasta 6 %. 20 % muuttajista asettui maan keskiosiin, eli 3 391; Jerusalemin valitsi 18 % ja Tel Avivin 17 %. Muuttajien keski-ikä oli vähän korkeampi kuin edellisenä vuonna, ja muuttajien enemmistö oli naisia.
EUROOPAN juutalaiskongressin presidentti Moshe Kantor sanoo, että antisemiittiset hyökkäykset juutalaisia ja heidän laitoksiaan vastaan ovat nousseet siten, että ne ovat lähes jokapäiväisiä. Kolmannes juutalaisista kertoo gallupin mukaan varovansa juutalaisten symbolien käyttämistä, kipaa tai vastaavaa, julkisuudessa, eikä 23 % uskalla osallistua juutalaisten järjestämiin tilaisuuksiin. Lähes kolmannes heistä sanoi harkitsevansa maahanmuuttoa Israeliin tai muualle nousevan antisemitismin vuoksi. http://www.jpost.com/Jewish-World/Jewish-Features/Israel-greets-16884-new-immigrants-in-2013-350815
4. UKRAINAN toiseksi suurimman kaupungin Kharkovin juutalaista pormestaria Gennady Kernesiä ammuttiin selkään hänen ollessaan ulkoilemassa kaupungissaan. Hänet vietiin kriittisessä tilassa sairaalaan ja lennätettiin Haifan sairaalaan Israelissa, jossa hänelle suoritettiin onnistunut leikkaus, mutta hänen tilansa on edelleen kriittinen. Hän oli poliittisesti lähellä Kharkovin alueen juutalaista kuvernööriä Mikhail Dobkinia. Kharkovin alue on ollut sivussa Ukrainaa runtelevan vallansiirron vaikutuksista, eikä väkivaltainen kuten Donetzkin kaupunki maan eteläosassa.
Kernes vastusti aluksi Maidan liikettä maassa ennen presidentti Victor Yanukovychin syrjäyttämistä, mutta pehmensi mielipidettään Kiovan uuteen hallitukseen vastustaen Ukrainan maan luovuttamista Venäjälle. Hän on kuitenkin epäluuloinen Kiovan uudesta hallituksesta ja tilapäisestä presidentistä Oleksandr V Turchynovista. http://www.tabletmag.com/scroll/170763/jewish-mayor-shot-in-eastern-ukraine?utm_source=outbrain&utm_medium=referral, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/180055#.U2Csx0NsNDQ
5. UUTISOTSIKOITA
·        Fatahin keskuskomitean jäsen Tawfik Tirawi julkaisi youtube sivulla kirjoituksen, jossa hän kehottaa kahden valtion periaatteen kuoleman jälkeen palestiinalaisia omaksumaan aseellisen vastarinnan. Hän sanoi puheessaan ennen sovinto-sopimuksen allekirjoittamista, että on aika palata laillisuuden syliin. Hän sanoi, että kotimaahan kuuluu koko maa Jordanjoesta Välimereen. Varmuuden vuoksi hän selvitti, mitä Palestiinaan kuuluu: Gazan kaista; Länsiranta; Yafo, Akko, ne kaikki kuuluvat itsenäiseen Palestiinaan, jos Allah tahtoo. Hän viittasi PLO:n peruskirjaan vuodelta 1968, joka vaatii aseellista taistelua tai vallankumousta yhdeksään kertaan vakuuttaen, että aseellinen taistelu on ainoa mahdollisuus voiton saavuttamiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/180097#.U2CtDkNsNDQ
·        Pastori Keith Johnson USA:sta, jonka islamin wagfin vartijat poistivat Temppeli-vuorelta, julkaisi videon, jossa hän vaatii rukoilemisen oikeutta muillekin kuin muslimeille, mikä nyt on täysin kielletty, ja mitä Jerusalemin poliisi vahtii musta-sukkaisesti, ettei vain loukattaisi muslimien herkkiä tunteita. Vihaiset muslimit ympäröivät Johnsonin johtaman ryhmän ja pakottivat heidät poistumaan Vuorelta, mutta hän palasi sinne uudelleen. Karkotetuilla juutalaiset ei ole oikeutta nousta Vuorelle uudestaan, jos heidät poistettiin sieltä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/180099#.U2CwD0NsNDQ, http://www.timesofisrael.com/after-talks-collapse-experts-advise-wait-and-see-approach/
·        Ulkoministeri John Kerry vakuuttaa, että hän palaa Lähi-Itään uudella rauhan-suunnitelmalla ja uusin voimin aloittaakseen uuden neuvottelukierroksen useiden kuukausien jälkeen. Hänen avustajansa sanovat, että sen toteutumiseksi tarvitaan lievää kovempaa pakottamista, mikä selkokielellä tarkoittaa Israelin painostamista entistäkin kovemmin.  http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Kerry-will-resume-push-for-Israeli-Palestinian-talks-after-pause-of-several-months-350871
·        Israelin suihkuhävittäjät Double Tail Knights laivue pystyy vakoilemaan naapurimaitaan poistumatta maansa alueelta tai ilmatilasta. Laivueen F-15 koneet käyttävät pitkän matkan kameroita ja muita elektronisia laitteita vakoilussaan. http://www.jpost.com/Defense/Israels-fighter-jets-spying-on-enemy-targets-without-having-to-leave-countrys-air-space-350858







Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019