TIISTAI 13.05.14


TIISTAI 13.05.14
1. TIISTAIPÄIVÄ on harmaa ja sumuinen, puolipilvinen, kuten ennusteet lupaavat. Lämpömittari näytti aamulla 14 astetta, joka vastaa ennusteen lupausta, nousten päivän mittaan 20:en asteeseen. Huomenna keskiviikkona lämpötila nousee kolmen asteen verran jatkaen nousuaan torstaina neljä astetta aina 27:en asteeseen. Keskiviikkona ja torstaina taivas on ennusteen mukaan pilvetön, mutta perjantaina pilvisyys lisääntyy lämpötilan edelleen noustessa asteen verran torstain lukemista. Lämpötilat tänään: Jerusalem 13 -20; Tiberias 18 -30; Suolameri 22 -31; Eilat 20 -31 +C-astetta. Tätä kirjoitettaessa 07.50 aikaan ulkona ripottelee vettä, muutama pisara ikkunassa, mitä ennusteet eivät uskaltaneet luvata.
2. ISRAELIN presidentin valinnasta on noussut poliittinen kiista, jossa tämä seremoniallisen viranhaltijan valintamenettelyä pyritään muuttamaan ja presidentin oikeuksia kaventamaan tai ääritapauksessa, mitä Netanayahu näyttää esittävän, viran poistamista kokonaan.
ISRAELIN lain mukaan kansan valitsema Knesset valitsee presidentin, mikä tuo mukanaan poliittista kähinöintiä ja aasikauppoja takahuoneissa. Netanyahun rauhaa häiritsee se, että parlamenttivaalien jälkeen alkaa kiivas hallituksen muodostamisneuvottelut ja pääministerin valinta, jossa ylimpänä tarkkailijana on presidentti, jonka oikeuksiin kuuluu valita hallituksen muodostaja kuultuaan ensin puolueiden edustajien mielipiteitä. Tämän johdosta vaaleissa eniten ääniä ja Knessetin paikkoja saanut puolue ei välttämättä muodosta hallitusta, ja voi jopa jäädä oppositioon, eikä sen puheenjohtajasta tule pääministeriä.
Netanyahu haluaisi muuttaa lakia siten, että hallituksen muodostajaksi ja potentiaaliseksi pääministeriksi nousee automaattisesti vaaleissa parhaiten menestyneen puolueen puheen-johtaja. Koska Likudin suosio on mielipidetiedustelujen mukaan edelleen vahva, hän haluaa yksinkertaistaa hallituksen muodostajan valinnan, mikä helpottaisi pitkällisiä ja repiviä hallitusneuvotteluja, koska pääministerin paikasta ei tarvitsisi kiistellä.
Toisena vaihtoehtona Netanyahu esittää koko presidentin viran poistamista. Siksi hän haluaisi siirtää presidentin valintaa puoli vuotta, jotta jäisi aikaa käydä poliittisia neuvotteluja ja valmistella kunnolla presidentin virkaa ja asemaa koskevaa lakia. Hänen esityksensä on vielä raakile, eikä sitä ole syvällisesti tutkittu, mihin tarvitaan paljon aikaa ja tupakkaa. Shimon Peres jättää virkapaikkansa lain mukaan 27. kesäkuuta, eikä hän asetu ehdokkaaksi. Hän ilmoitti ollessaan virallisella vierailulla Norjassa vastustavansa Netanyahu esitystä todeten, että maa tarvitsee pääministerin ja presidentin.
TIMES of Israel poliittinen journalisti Haviv Rettig Gur arvioi, että Netanyahun esitys tehtiin hätiköiden, mikä voi antaa kuvan vastuuttomasta henkilöstä, joka toimii sekavassa epätoivon mielentilassa. Pääministeri ei ehtinyt luodata esityksensä kannatusta Knessetissä, ja mikä pahempaa, hänen pahin poliittinen vastustajansa Reuven Rivlin, jonka hän ohitti Knessetin puheen-johtajaa valittaessa, on suosituin ehdokas presidentin virkaan. Pääministeri pelkää Gurin mukaan asemansa vaikeutuvan, jos Rivlin valitaan presidentiksi. Rivlin on Knessetin pitkäaikainen puhemies ennen Netanyahun suosikin Yuli Edelsteinin valintaa hänen tilalleen, ja häntä arvostetaan yli puoluerajojen. Jos presidentin valintaa siirretään, Edelstein tulee väliaikaiseksi presidentiksi, mikä sopisi Netanyahulle. http://www.timesofisrael.com/netanyahus-presidency-gambit-a-sign-of-fear/
3. NORJASSA virallisella vierailulla oleva presidentti Shimon Peres vahvisti Israel Hajom artikkelin mukaan, että hänen 7-vuotinen presidenttikautensa päättyy 27. kesäkuuta eikä hänellä ole aikomuksia pidentää virkansa hoitamista. Peres sanoi Norjan kuninkaallisessa palatsissa antamassaan haastattelussa: ”Jätän paikkani niin pian kuin mandaattini päättyy”. Hän suhtautui hyvin kielteisesti huhuihin presidentin vaalin siirtämisestä tai viran lopettamisesta todeten: ”Useimmissa demokraattisissa valtioissa on pääministeri ja presidentti – tällä on hyvät puolensa, ja Knesset tekee valinnan”, Peres selvitti tuntojaan. ”Muutos presidentin virkaan ja asemaan edellyttää uutta lakia, mikä ei ole yksinkertainen kysymys”.
PRESIDENTTI Peres sanoi aiemmissa lausunnoissaan, että Netanyahu oli pahin este rauhan-sopimuksen solmimiseksi valittaen samalla, että pääministeri esti hänen PA:n puheen-johtajan kanssa valmiiksi neuvotellun sopimuksen toteutumisen. Puhuessaan Israel Hajom toimittajille, Peres selvensi aiempaa lausuntoaan todeten: ”Ei Netanyahu estänyt minun neuvottelujani, vaan sanoi, että hänellä on toinen esitys, jota hän haluaa ensin tutkia”. Peres sanoi olevansa edelleen optimistinen neuvottelujen suhteen. Hän sanoi, ettei neuvottelu-kumppani tarvitse olla ystävä, mutta hän voi muuttua siksi neuvottelujen aikana. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/180556#.U3GyH0NsNDQ
4. USA:n ulkoministeriön mukaan ovi on edelleen auki rauhankeskusteluille Israelin ja PA/PLO:n välille ja kiistää, että sen asettama työryhmä olisi hajotettu. Martin Indyk ilmoitti eroavansa, mutta sitäkään ei ole vahvistettu. PA:n antaman tiedotteen mukaan yhteis-hallitus Fatahin ja Hamasin välillä muodostetaan ennen toukokuun loppua. Abbas sanoo itse johtavansa sitä, mutta Hamasin mukaan sitä johtaa pääministeri Ismail Haniyeh.
USA:n ulkoministeri John Kerry tapaa PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin huomenna keskiviikkona Lontoossa. Ministeriön lausunnossa todetaan mm: ”Oven ollessa edelleen auki rauhanneuvotteluille Lontoon tapaamisen tarkoituksena on keskustella PA:n kanssa tämän hetken suhteista palestiinalaisten kanssa. Ulkoministeri Kerry tulee toistamaan aiemmin esittämänsä pyynnön noudattaa pidättyvyyttä ja pyrkiä välttämään ei-toivottuja toimia”. PA:n virkailijan mukaan se on valmis jatkamaan neuvotteluja uusilla ehdoilla, joihin kuuluvat neljännen 26 vankierän vapauttaminen ja 3 kuukauden rakennuskielto Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä sekä Jerusalemin itäosissa.
AFP kertoi maanantain raportissaan, että USA:n ulkoministeriön tiedottaja Jen Psaki ensin kielsi, että Kerryn ja Abbas keskustelisivat neuvottelujen jatkamisesta Lontoon tapaamisessa, mutta myönsi myöhemmin, että tämä voi olla viimeinen mahdollisuus jatkaa neuvotteluja. 9 kuukautta kestäneet neuvottelut lopetettiin tuloksettomina 29. huhtikuuta ilman sopimusta niiden jatkamisesta. Pääministeri Netanyahu sanoi Fatahin ja Hamasin sovintosopimuksen jälkeen, että Abbasin tulee päättää, haluaako hän rauhaa Hamasin vai Israelin kanssa, koska hän ei voi saada molempia. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/PA-official-Abbas-and-Kerry-set-to-meet-in-London-to-discuss-restarting-negotiations-352036
5. EU-maiden ulkoministerit kokoontuivat kuukausikokoukseensa Brysselissä. Heillä oli Israelin ja PA:n rauhankeskustelujakin kiireisempi keskustelunaihe Ukrainan tilanteesta, joka uhkaa lipua pois käsistä ja kehittyä laajemmaksi konfliktiksi. Erityisen huolestuneina Ukrainan ja Venäjän lähellä sijaitsevat EU-maat ilmaisivat huolensa tilanteen laajenemisesta, mikä voi tavalla tai toisella vetää ne mukaan konfliktiin.
Ulkoministerit kuitenkin antoivat Israelin kannalta pehmennetyn lausunnon, jossa he pidättyivät osoittamasta kumpaakaan osapuolta syylliseksi neuvottelujen katkeamiseen sanoen ymmärtävänsä Israelin johtajien epämukavuuden Fatahin ja Hamasin sovinto-sopimuksen suhteen, jota he painottivat aina halunneensa. He kuitenkin esittivät vaatimuksen, että PA:n uuden väliaikaisen hallituksen tulee hyväksyä kvartetin antamat kolme vaatimusta: Tunnustaa Israel, luopua väkivallasta ja hyväksyä aiemmin tehdyt kansainväliset sopimukset, mikä on perustana EU:n suhteille PA:n kanssa.
ULKOMINISTERIT antoivat maanantaina päättyneen kokouksen jälkeen lausunnon, jossa he sanoivat, ettei suuria ponnisteluja vaatineiden neuvottelujen tuloksia pidä antaa joutua roskiin. He vaativat molempia osapuolisia osoittamaan äärimmäistä pidättyvyyttä ja välttämään toimia, jotka voisivat edelleen vaikeuttaa kahden valtion periaatteen toteutumista. He muistuttivat Israelin harjoittamasta setlementtien laajentamisesta sanoen tarkkailevansa tilannetta ja etenkin laajempia tapahtumia tehden niistä omat johto-päätöksensä.  Lausunnossa ei varoitettu PA:ta sovintosopimuksesta Fatahin ja Hamasin välillä, mikä lopullisesti katkaisi rauhankeskustelut. Päinvastoin EU vihjaa, että se on aina rohkaissut Fatahin ja Hamasin väliseen sovintoon.
EU:n ulkoministerit vakuuttivat, että se jatkaa PA:n taloudellista tukemista ilmaisten samalla tarjoavansa molemmille osapuolille erityistä taloussopimusta, jolla vahvistetaan niiden taloudellinen suosituimmuusasema EU:n ulkomaankaupassa. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/EU-Foreign-ministers-extremely-concerned-about-breakdown-of-peace-talks-352018
6. P5+1 maiden ja Iranin neuvottelijat kokoontuivat tänään tiistaina Viiniin aloittaakseen lopullisen sopimusasiakirjan laatimisen, jolla lopetetaan vuodesta toiseen jatkuneet neuvottelut ja loputtomine syytöksineen ja vastasyytöksineen, kuka yrittää sumuttaa ketä. IAEA:n ja Iranin asiantuntijat kokoontuivat jo eilen valmistellakseen tänään alkavia poliittisia neuvotteluja. Sopimus olisi alkuperäisen aikataulun mukaan olla valmis heinäkuun 20. päivänä, ja USA:n ulkoministeriön tiedottaja Marie Harf vakuuttaa sen olevan mahdollista.
Asiantuntijat eivät antaneet lausuntoa kokouksensa jälkeen, mutta julkisuuteen vuotaneet tiedot kertovat Iranin pyrkineen hyödyntämään sille myönnettyjä helpotuksia sekä havaitsemiaan aukkoja länsimaiden viranomaisten tarkastuksissa. Esimerkkinä mainitaan, että Kiinasta tilattujen teräsputkien sisään oli tungettu titaniumitankoja. Teräsputket oli tilannut Osean Lotka International Shipping and Forwardin Co Valiasterkadulla Teheranissa. IAEA:n asiantuntijat esittivät vaihtoehtoina, että paljastetut tapaukset voivat olla Iranin tahallista rajoitusten ohittamista tai ne ovat oppineet väistämään tarkastukset. Neuvottelijat ilmaisevat olevansa positiivisia, että sopimus saadaan määräaikaan 20. heinäkuuta 2014 mennessä. http://www.jpost.com/Iranian-Threat/News/World-powers-set-to-draft-grand-compromise-with-Iran-352035
Iranin atomienergiajohtaja Ali Akbar Salehi sanoo, että Iranilla on oikeus rikastaa uraania 90 %:n tasoon kertomatta, tekeekö se niin ja mihin tarkoitukseen. Hän kertoi samalla, että Iran on sopinut Venäjän kanssa neljän uuden ydinlaitoksen rakentamisesta, kuten FARS uutis-toimisto raportoi. Salehi totesi, että Iran alistuu P5+1 maiden vaatimuksiin marraskuussa viime vuonna ja rikastaa uraania vain 5 %:n tasoon. Bushehrin atomivoimalan viereen suunnitellun toisen voimalan rakentaminen aloitetaan Iranin uutena vuotena, ja yksi uusi kunkin seuraavan uuden vuoden alkaessa. USA on vahvasti omaksumansa periaatteen takana, jonka mukaan Iranilla on oikeus rikastaa uraania ja hyödyntää sitä tarkan kansainvälisen tarkkailun ja valvonnan alaisena, kuten USA:n pääneuvottelija Wendy Sherman toteaa. Israel tulee esittämään voimakkaan vastalauseensa, mutta joutunee lopulta opettelemaan elämään ydinasein varustetuin Iranin rinnalla. http://www.jpost.com/Iranian-Threat/News/Iran-Tehran-entitled-to-enrich-uranium-at-90-percent-weapons-grade-level-348400
7. UUTISOTSIKOITA
·        Korkein oikeus määräsi kokouksessaan maanantaina valtiota poistamaan muutamia laittomasti, ehkä toisen maalle, rakennettuja asuintaloja Maale Rehavma, Mitzpe Yitzhar ja Givat Assaf juutalaisyhteisöissä sunnuntaihin mennessä. http://www.jpost.com/National-News/State-must-remove-some-illegal-homes-in-three-West-Bank-outposts-by-Sunday-352071
·        Israelin laivasto kertoi JP:n toimittajalle aloittaneensa toimet usean vuoden ajan suunnittelemansa laivastonsa tulivoiman ja valmiuden uusimiseksi. Laivasto katsoo, että sen rooli voimistuu ja tulee entistä tärkeämmäksi tukiessaan armeijan kykyä puolustaa maataan kaikkia eteen tulevia vaaroja ja uhkakuvia vastaan. Kysymys on mereltä maalle ammuttavista ohjuksista, sekä uudesta tutkasta, joka pystyy havaitsemaan yhä nopeampien risteilyohjusten lähestymisen. Esimerkkinä on yakhont yliäänen risteilyohjus, jota lentäessään meren pinnan lähellä on vaikea havaita tutkassa. Toinen on sukellusveneisiin kehitelty uusi tutka, joka poistaa periskoopin tarpeen. Se valmistunee toimintakuntoon lähivuosina.  http://www.jpost.com/Defense/The-Israel-Navy-is-quietly-enhancing-its-capabilities-for-precision-long-range-missiles-352064




Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021