TIISTAI 04.03.14


TIISTAI 04.03.14
1. TIISTAIPÄIVÄ ei valjennut kuten tavallisesti, sillä ilmassa on vieläkin hiekkapölyä, joka sumentaa aurinkoa ja näkymiä. Tarvittaisiin sateita ilman puhdistamiseksi, mutta niitä ei ole vielä annettu useista rukouksista huolimatta. Lämpötila on ihan mukavan tuntuinen, aamulla jo 12 astetta kuten ennustettiinkin, joka nousee päivän mittaan 17 asteeseen. Taivas pysyttelee puolipilvisenä tämän päivän, selkiytyen huomiseksi ja pilvistyen osittain torstaina. Lämpötila kipuaa kaiken aikaa, huomenna 21 asteeseen ja siitä edelleen 24 asteeseen torstaina ja perjantaina. Lämpötilat: Jerusalem 12 -17; Tiberias 15 -22; Suolameri 21 -27, Eilat 18 -27 +C-astetta. Sateita ei ole ennustajien näköpiirissä lähipäivinä.
2. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahun ja presidentti Barack Obaman keskustelut Washingtonissa sujuivat raporttien mukaan diplomaattisen mallikkaasti ilman, että kumpikaan osapuoli joutui puolustautumaan nurkkaan ahdettuna. Poliittiset tarkkailijat ennustivat keskustelujen voivan kiihtyä epätavallisille desibeleille perustaen havaintonsa Obaman Bloomberg lehdelle antamaan haastatteluun juuri ennen Netanyahun Washingtonin matkaa kutsuen sitä huonoksi käyttäytymiseksi ja läpsäykseksi pääministerin kasvoihin ilman, että hänelle tarjoutui tilaisuutta puolustautua, mutta ehkäpä korkeat johtajat ovat oppineet jotain diplomatian säännöistä pystyen välttämään pahimmat karikot.
JEFFREY Goldbergin suorittamassa Obaman haastattelussa presidentti laski rauhan-neuvottelujen onnistumisen ja epäonnistumisen täysin Netanyahun hartioille, jota hän kehotti nielemään John Kerryn suunnitelman kakistelematta ylistäen samalla PA:n puheenjohtajaa Mahmoud Abbasia maasta taivaaseen, "ihmemiehenä, joita harvoin tapaa Lähi-Idässä tai muuallakaan maailmassa". Obama selitti haastattelussa myös sitä, miten Kerryn kehyssuunnitelman mukaiset turvallisuusjärjestelyt ovat ennen näkemättömät ja pystyvät täysin varmistamaan Israelin turvallisuuden Jordanian rajalta tulevalta uhkalta.
OBAMA oli vähän tasoitellut haastattelulausuntoaan journalisteille antamassaan lausunnossa ennen kolme tuntia kestänyttä keskusteluaan Netanyahun kanssa, mutta esitti kuitenkin vaatimuksen vaikeiden päätösten tekemiseksi parin kuukauden sisällä. Sen sijaan hän ei puuttunut juutalaisyhteisöjen rakentamiseen Juudeassa ja Samariassa, vaikka tilastojen mukaan se oli noussut vuoden 2013 aikana 124 % edellisvuodesta. Hän uhkasi myös Israelia seurauksista, jotka kohtaavat Israelia, elleivät rauhankeskustelut onnistu. Hän sanoi Israelin joutuvan taloudelliseen ja diplomaattiseen eristykseen sekä varoitti, ettei USA voisi siinä tapauksessa suojata Israelin turvallisuutta. Tämä tarkoittaa melkein kuin avoimen valtakirjan ojentamista Israelin vihollisille. Ehkä sotilaallisen konfliktin uhka Krimin niemi-maalla, mikä kehittyi Bloombergin haastattelun jälkeen, muutti hänen sanavalintojaan.
OBAMA viittasi Syyrian verenvuodatukseen antamatta vinkkiä, miten USA suhtautuu siihen, mutta Assadin luopuminen vallasta Syyriassa on hänen toimintasuunnitelmissaan. Iranista hän vakuutti, ettei USA salli ydinasetta siellä valtaa pitäville mullaheille.
NETANYAHU kiitteli runsain sanoin yhteistyötä USA:n ja Israelin kesken monilla aloilla, joista hän sanoi Israelin olevan syvästi kiitollinen. Hän kiitti myös John Kerryä väsymättömistä ponnisteluista löytääkseen formulan, jolla lukkiutunut tilanne voitaisiin laukaista. Mutta sen jälkeen pääministeri muistutti, että 20 vuoden Israel on tehnyt voitavansa toistuvien myönnytysten ja neuvottelujen kautta, mutta ei ole saanut vastakaikua PA/PLO:n taholta. Hän painotti, että Israel haluaa todellista rauhaa käytännössä, ei vain paperinpalaa, jossa sitä vakuutetaan; rauhaa, joka perustuu molemminpuoliseen tunnustamiseen.
"Israel, juutalainen valtio, on juutalaisen kansan itsemääräämisoikeuden toteutuminen", Netanyahu selitti. "Ymmärtääkseni on korkea aika, että he tunnustavat juutalaisen kansan kansallisvaltion. Olemmehan olleet täällä vaivaiset 4000 vuotta." Sekä Obama että Netanyahu ilmaisivat myös huolensa Ukrainan tilanteen kehittymisestä. Ulkoministeri John Kerry viivytti matkansa Kiovaan voidakseen pitää puheensa AIPAC:n konferenssissa. Hänen uskotaan puheessaan selventävän useita kehyssuunnitelmansa julkistamattomia kohtia, "antaen sen luisevalle rangolle lihaksia", kuten hän selitti. Hänen uskotaan puuttuvan myös Obamankin mainitsemiin seurauksiin, elleivät rauhankeskustelut edisty toivotulla tavalla. Netanyahu pitää oman puheensa keskiviikkona sikäläistä aikaa. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/WATCH-LIVE-Netanyahu-and-Obama-meet-at-the-White-House-344144
3. PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas tapasi eilen Ramallahissa Meretz-puolueen puheen-johtajan Zehava Gl-Onin. Abbas vakuutti vierailun aikana, että ellei John Kerryn kehys-suunnitelma vastaa PA/PLO:n vaatimuksia, hän panee avaimet pöydälle ja kääntyy YK:n instanssien puoleen valtionsa itsenäisyyden saavuttamiseksi. Israelin tulisi vastavetona vakavasti harkita Juudean ja Samarian juutalaisalueiden liittämistä Israeliin.
ABBAS vakuutti, että hän suostuu neuvottelujen jatkamiseksi 29. huhtikuuta jälkeen vain siinä tapauksessa, että Netanyahu julistaa täydellisen rakennuskiellon Juudeaan ja Samariaan – tarkoittaen vain juutalaisten rakentamista, palestiinalaiset saavat rakentaa niin paljon kuin sielu sietää - ja lupaa vapauttaa lisää terroristeja vankiloistaan sovittujen lisäksi.
ABBAS raivostui Kerryn esitellessä hänelle suunnitelmaa, jonka mukaan Haninan arabilähiö tulisi olemaan Palestiinan valtion pääkaupunki. Hän vaatii koko Jerusalemin itäosaa, mukaan lukien Israelin 1967 jälleen rakentamat juutalaislähiöt. Sen sijaan hän piti hupijuttuna tietoja, että hän vaatisi palestiinalaispakolaisten vapaata paluuoikeutta Israeliin. Hän sanoi, ettei hän halua Israelin tuhoa, mutta vaatii Netanyahulta selviä numeroita, kuinka paljon hän sallii heitä vuosittain Israeliin humanitäärisistä tai muista syistä. PA:n mukaan heidän lukumääränsä on 5 miljoonaa, mutta pakolaisten edustaja puhuu 6 -8:sta miljoonasta. Abbas selitti, että ns. maanvaihto tarkoittaa demografian muutosten huomioimista. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Abbas-If-Kerrys-framework-not-satisfactory-PA-will-end-talks-seek-unilateral-recognition-344133
4. ULKOMINISTERI John Kerryn puhe AIPAC:n konferenssissa ei lopulta antanut juuri mitään uutta. Hän käsitteli laajimmin Iranin ydinsuunnitelmaa todeten, että Obaman kanta on selvä: Iranille ei sallita ydinaseita. Hän ei halua lisätä sanktioita, mutta voimassa olevat n. 90 % tulevat pysymään voimassa, kunnes lopullinen sopimus on allekirjoitettu. Hän sanoi, ettei ole kysymys luottamisesta Iranin vilpittömyyteen vaan sen testaamisesta. Hän luottaa diplomatian voimaan uskoen hallitsevansa sen siinä missä Irankin. Hän kehottaa odottamaan rauhassa, sillä diplomatia vie aikaa. Kerry lähestyy ongelmia puhtaasti käytännölliseltä kannalta, "ilman unelmia ja rukouksia", luottaen USA:n voimaan maailman johtavana maana, kuten hän sanoi.
KERRY lupasi USA:n avustavan sen läheisimmän liittolaismaan toiveita näiden ongelmien selvittämiseksi lopullisesti. Hän totesi, että kahden valtion perustamisen hyväksyminen tarkoittaa kahta valtiota kahdelle kansalle, minkä sekä Netanyahu että Abbas ovat hyväksyneet. Hän ei puuttunut lähemmin Netanyahun vaatimukseen, että PA/PLO tunnustaa Israelin juutalaisena kansallisvaltiona. Kerryn väsymättömät ponnistelut suunnitelmansa hyväksymiseksi sekä Israelin että PA/PLO:n taholta ovat saaneet tunnustusta, mutta hänen esittämänsä ratkaisumallit eivät ole saaneet enempää Israelin kuin PA/PLO:n hyväksymistä. Hänen neuvotteluille antamansa 9 kuukauden aikaraja umpeutuu 29.huhtikuuta, eikä ole varmuutta sen jatkumisesta Abbasin esittäessä aina uusia vaatimuksia ja ehtoja. Netanyahu selitti Obamalle, että Israel on tehnyt oman osansa, mutta PA/PLO ei mitään. Kerry on erityisen huolestunut maailmalle levinneestä Israelin laillisuuden kieltämisestä, mistä BDS-toiminnan saama julkinen suosio ja levinneisyys ovat esimerkkejä Euroopassa nopeasti kasvavan antisemitismin ja antisionismin ohella. Hän vakuutti 100 %:n varmuudella, ettei nykyinen Israelin ja PA/PLO:n välinen tasapainotila tule jatkumaan.  
AIPAC on tärkeä vuosittainen politiikan selvittämisfoorumi, sillä sen järjestämään konferenssiin kokoontuu runsaasti vaikutusvaltaisia johtajia sekä diplomatian, politiikan että talouden eri haaroilta. Tänä vuonna sen konferenssiin osallistuu 14 000 osanottajaa. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Kerry-defends-diplomacy-at-AIPAC-344184
5. KANSAINVÄLISTEN suhteitten ministeri Yuval Steinitz totesi Washingtonissa, jossa hän kuuluu pääministerin seurueeseen, että rakennustoiminnan jäädyttäminen Juudean ja Samarian juutalaisyhteisössä ei ole esityslistalla eikä optiona. Sen sijaan terroristien vapauttaminen lienee helpompi niellä, vaikka sen mielekkyyttä on kärkevästi arvosteltu sekä ministerien että kansanedustajien ja poliittisten kommentoijien keskuudessa.
STEINITZ kertoi Israelin Radion toimittajalle, että Israelin kanta sekä Iranin ydinasehaaveista että neuvotteluista palestiinalaisten kanssa ovat saaneet kannatusta USA:n kongressin edustajien parissa. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Steinitz-Freezing-settlement-construction-to-extend-peace-talks-not-an-option-344205
6. VENÄJÄN presidentti Vladimir Putin antoi määräyksen Ukrainan rajan läheisyydessä harjoitteleville joukoille palata pysyviin parakkeihinsa, mutta Krimin niemimaalla olevat 16 000 venäläistä sotilasta pysyvät asemissaan. Venäjän antama uhkavaatimus Krimillä oleville Ukrainan joukoille antautua määräaikaan mennessä tai kohdata Venäjän armeijan hyökkäys-myrsky tuli ja meni, eivätkä tiedotusvälineet ole kertoneet yhteenotoista, kuten AP ja Interfax raportoivat.
Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov kutsui tietoja uhkavaatimuksesta perättömiksi eikä uusia vaatimuksia ole asetettu. Media kertoo kuitenkin Venäjän laivaston alusten piirittäneen useita Ukrainan turvallisuusasemia Krimin rannikolla ilmaisten, ettei konflikti ole ohi. Ukrainan apulaissisäministeri Mykola Velichkovych sanoo Venäjän provosoivan Ukrainan joukkoja 3 -4 venäläisen sotilaan surmaamiseksi saadakseen tekosyyn jatkotoimille. Media kertoo myös, että viikonvaihteen aikana 6 000 venäläistä sotilasta lennätettiin Ukrainan Venäjää puhuvan maakunnan lentokentälle maan itäosassa. Erään asiantuntijan mukaan Krimillä voi olla 30 000 venäläistä sotilasta. Kiina on tiettävästi sanonut ymmärtävänsä Venäjän joukkojen lähettämisen Krimiin.
LÄNSIMAAT voisivat asettaa Venäjälle purevia talouspakotteita, sillä 50 % sen tuonnista ja 75 % sen investoinneista tulee EU-maista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/178091#.UxWQ40BsNDQ









Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019