MAANANTAI 03.03.14


MAANANTAI 03.03.14
1. AAMUSTA lähtien lämpöä ulkona reilut 12 astetta, kuten ennustettiinkin, ja päivän mittaan sen pitäisi nousta lähelle 23 astetta. Eilinen helle ei ihan toteutunut, vain 25 astetta, mutta ilma oli sakeana hiekkapölystä, minkä johdosta hengitysvaikeuksista kärsiviä kehotettiin pysyttelemään sisätiloissa ja pitämään ikkunat tiivisti suljettuina. Ilma on vieläkin kovin samea eikä auringonvalo pääse siten paistamaan täydeltä terältään. Tel Avivin ja Eilatin lentokentät suljettiin eilen ja matkustajia kehotetaan tarkistamaan tilanne tänään. Puolipilvinen sää jatkunee tänään ja huomenna, mutta selkiytynee keskiviikoksi. Näin ennustetaan, mutta huomenna lämpötilan ennustetaan laskevan huomattavasti. Lämpötilat: Jerusalem 12 -22; Tiberias 15 -28; Suolameri 22 -31; Eilat 18 -31 +C-astetta. Kuten mainitsin, Jerusalemin lämpötila alenee selvästi huomenna tuskin saavuttaen 16 astetta iltapäivällä.
2. ISRAELIN pääministeri Benyamin Netanyahu (Bibi) matkusti Washingtoniin, jossa hänellä on useita tapaamisia, joista tärkein on tietenkin vierailu Valkoisessa Talossa, sekä puhe AIPAC:n konferenssissa. Obaman kerrottiin etukäteen luvanneen, ettei hän halua painostaa kumpaakaan osapuolta enempää Bibiä kuin Abbasiakaan USA:n omaksumalle kannalle, mutta hänen Bloombergille antamansa haastattelu kertoo aivan muuta. Sunnuntaina julkaistun Bloombergin vakiojournalistin Jeffrey Goldbergin haastattelun mukaan Obama varoitti Bibiä, että aika sopimuksen tekemiseksi on valumassa käsistä. Hän viittasi rabbi Hillellin kuuluisaan toteamukseen: "Jos ei nyt, koska sitten?", lisäten siihen: "Jos et sinä, herra pääministeri, kuka sitten? Miten tämä kysymys ratkaistaan?"
Obama esitti varoituksen, että jos rauhankeskustelut epäonnistuvat, USA:lla on rajoitetut mahdollisuudet suojella Israelia "kansainväliseltä tsunamilta (fallout)". Hän väitti, että Abbas on vilpitön sanoessaan tunnustavansa Israelin ja sen olemassaolon. Hän totesi, että kahden kuukauden sisällä osapuolten on tultava jonkinlaiseen päätökseen, miten tästä jatketaan. Mutta sen jälkeen Obama ilmaisi todelliset tunteensa Israelista.
"Uskon, että jos sopimusta ei synny ja agressiivinen setlementtien rakentaminen jatkuu – viimeisen parin vuoden aikana olemme havainneet kiivaamman setlementtien rakentamisen kuin pitkään aikaan, -  ja jos palestiinalaiset katsovat, ettei itsenäisen Palestiinan naapuri-valtion perustaminen ole enää mahdollista, silloin kykymme hoitaa kansainvälistä vastareaktiota on rajoitettu", Obama selvitteli näkemyksiään. Hän antoi tunnustusta ulkoministeri John Kerryn hellittämättömille ponnisteluille ja kenraali John Alenin laatimille "ennen näkemättömille turvajärjestelyille Jordanin Laaksossa Israelin turvallisuuden takaamiseksi". Hän sanoi, ettei hän ole katsonut aiheelliseksi puuttua neuvotteluihin.
Hän sanoi, että "Abbasissa Israelilla on vilpitön neuvottelukumppani, joka on valmis tunnustamaan Israelin ja sen oikeuden olla olemassa ja sen turvallisuusvaateet, estää väkivaltaa ja ratkoa nämä kysymykset diplomaattisesti, minkä Israel voi hyväksyä. Käsittääkseni tämä on harvinainen ominaisuus, ei vain Palestiinassa vaan Lähi-Idässä yleensäkin. Käsityksemme mukaan olla tarttumatta tähän tilaisuuteen olisi virhe". Obaman lausunto julkistettiin sunnuntaina hänen viikko sitten luvattuaan esittävänsä Netanyahulle kiireisen pyynnön hyväksyä Kerryn kehyssuunnitelma heidän maanantaisen tapaamisensa aikana. Kerry vihjaili vain päivää ennen Obaman haastattelua, että neuvotteluaikaa täytynee jatkaa huhtikuun lopun jälkeen.
PA:n taholta kerrottiin kansainväliselle arabilehdelle Al-Sharq Al-Awsat sunnuntaina, että tällä kertaa Obama tulee puuttumaan suoraan ja voimallisesti neuvotteluihin ja painostamaan sekä Netanyahua että Abbasia kehyssuunnitelman hyväksymiseksi.
Tämän lähteen mukaan Jerusalemin itäosa tulee olemaan Palestiinan valtion pääkaupunki, ja tämän vastapainoksi PA/PLO suostuu joustamaan rajoja ja pakolaisia koskevissa kysymyksissä. PA/PLO:n pääneuvottelija Saeb Erekat sanoo vastustavansa neuvottelujen jatkamista huhtikuun lopun jälkeen "niin kauan kuin Israel rikkoo kansainvälistä lakia".
OBAMA vastasi haastattelussa myös kysymykseen Iranista kiistäen väitteet, että kansain-väliset liikeyritykset olisivat rynnänneet Iraniin sanktioitten keventämisen johdosta. Hän sanoi, että 90 % sanktioista on edelleen voimassa ja niitä seurataan tarkasti. Hän ei vastannut suoraan kysymykseen aseitten käyttämiseksi, vaan totesi, että "Iran tietää meidän olevan tosissaan". Hän sanoi, että 35 000 amerikkalaista sotilasta on edelleen alueella harjoitellen jatkuvasti "presidentin ohjauksessa, joka aiemmin esitti sotilaallista mahdollisuutta", jos Iran rikkoo sopimusehtoja eikä suostu P5+1 maiden vaatimuksiin. "Heidän tulisi suhtautua lausuntoihini vakavasti, kuten tulisi myös Amerikan kansan, ja Israelin ja myös saudien". http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/178035#.UxQTTkBsNDQ
Työvierailulla USA:ssa oleva ministeri Naftali Bennett antoi lausunnon, jossa hän toteaa, ettei Israel voi asettaa turvallisuuttaan sensoreitten, miehittämättömien vakoilukoneiden ja panssariaitojen varaan, sillä sen puolustuksen tulee nojautua yksin IDF:n varaan. "IDF on Israelin valtion suurin puolustaja, emmekä me voi kyseenalaistaa tätä kysymystä". http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/178028#.UxQvnEBsNDQ
JP:n kolumnisti Ruthie Blum todistelee kolumnissaan, että kehyssuunnitelmat ovat tuhoisia; ne ovat sitä Israelin ja PA/PLO:n välillä ja ne ovat sitä P5+1 maiden ja Iranin välillä, jota EU:n ulkopoliittisen toimiston johtaja Catherine Ashton tarjoaa. http://www.jpost.com/Opinion/Op-Ed-Contributors/Frameworks-for-disaster-344042
Gershon Baskin, niin professoritasoa kuin onkin, edustaa nimensä mukaisesti sitä osa Israelista, joilla on mustat silmälaput pystymättä näkemään nenäänsä pitemmälle. Hänen mielestään Israelin tulee ilman miettimistä hyväksyä Kerryn kehykset ja toteuttaa kahden valtion periaate niin pian kuin mahdollista. Hän kutsuu esityksiä Juudean ja Samarian C-alueitten liittämiseksi Israeliin katastrofaalisiksi, mikä tulisi tukehduttamaan Israelin juutalaisen imagon alta aikayksikön arabimassojen puristuksessa. http://www.jpost.com/Opinion/Columnists/Encountering-Peace-Annexing-the-West-Bank-a-catastrophic-plan-for-the-Jewish-people-344044
3. ÄÄRIORTODOKSIEN mielenosoitukseen eilen pääkaupungissa osallistui ainakin 600 000 ihmistä, mikä yllätti sekä järjestäjät että ulkopuoliset tarkkailijat. Tel Aviviin johtaja valtatie no 1 oli suljettuna liikenteeltä 14.00 -19.00 välisenä aikana. 70 ihmistä hoidettiin pienten vammautumisten tai muiden syiden johdosta, mutta kokonaisuutena kaikki sujui hyvin huomioiden tämän kansanosan tavan reagoida asioihin hyvinkin tunnepitoisesti. Muutamia autonrenkaita sytytettiin tuleen Haredi-lähiössä. Yhden yksityinen mielenosoittajan poliisi joutui taltuttamaan pippurisumuttimella.
Mielenosoittajat kantoivat erilaisin iskulausein varustettuja plakaatteja, joissa vakuutettiin taistelun jatkuvan, ja asepalvelun jopa johtavan juutalaisen kansan sulautumiseen muihin kansoihin ja tuhoon. Rukousten jälkeen luettiin kovaäänisten välityksellä rabbien laatima julkilausuma, jossa varoitettiin valtiota säätämästä Torah-opiskelijoita vahingoittavia lakeja, jotka vaativat heitä luopumaan Toran opiskelusta tai jopa uhkailemalla vankeudella, mikä tarkoittaisi Toran halveksimista ja Jumalan nimen häpäisemistä. Siinä kehotettiin Tora-opiskelijoita kieltäytymään asepalveluksesta vaikka rangaistuksen uhalla ja pidättymään yhteistoiminnasta viranomaisten kanssa. Tilaisuus päättyi yleiseen tanssiin ennen massojen hajaantumista. Haredi-käytännön mukaan naisia ei kutsuttu mukaan, mutta katsojissa heitä varmaan oli ilman erityishuomiota. http://www.jpost.com/National-News/Hundreds-of-thousands-turn-out-for-mass-haredi-demonstration-in-Jerusalem-344003
4. UKRAINA ei todellakaan ole EU:n jäsen, vaikka jäsenyydestä neuvoteltiin vuosikaudet. EU tarjosi valmiiksi laadittua sopimusmallia viime vuoden lopulla, mutta presidentti Janukovits ei voinut allekirjoittaa sitä luultavasti Venäjän painostuksesta. Kuitenkin satojen tuhansien mielenosoittajien tulviessa kaduille hän otti yhteyttä EU:n komission puheenjohtajaan Jose Mario Barrosoon esittäen valtuuskunnan lähettämistä viimeistelemään sopimusluonnosta. Neuvotteluja häiritsivät Ukrainan poliisin kovat otteet mielenosoittajia vastaan, sekä Venäjän uhkaukset taloudellisilla pakotteilla, jos Ukraina liittyy EU:n jäseneksi. Ukraina on riippuvainen Venäjän toimittamasta kaasusta, ja sen kautta Eurooppaan johtavan kaasuputken antamista tuloista. Venäjä haluaa Ukrainan liittyvän sen perustamaan tulliliittoon. Ukrainan ja EU:n jäsenyysneuvottelut ovat edelleen kesken.
Kuten valistunut lukija tietää, mielenosoittajat johtivat presidentti Janukovitsin pakoon maansa itäosaan, josta hän lensi Venäjän sotilaskoneella Moskovaan.
USA:n presidentti Obama pyrki 90 minuuttia kestäneen puhelinkeskustelun aikana taivuttelemaan Venäjän presidentti Vladimir Putinia ymmärtämään hänen kantansa, joka uhkaa Venäjää talousboikotilla ja muilla vakavilla seurauksilla, ellei Venäjä vedä joukkojaan Ukrainasta. Keskustelu kiihtyi välistä melkoisesti Putinin ottaessa hyökkäävän sävyn todeten, että Venäjä tulee aina taistelemaan kansallisten intressiensä loukkaamista vastaan suojellakseen kansalaisiansa. Hän esitti jopa ydinaseen käyttämistä, jos se katsotaan välttämättömäksi, mitä oppia Venäjä on esittänyt aiemminkin.
Venäjä ei voinut katsella sivusta tilanteen kehitystä, vaan otti aloitteen käsiinsä aloittaen Krimin niemimaan rauhallisen miehittämisen, mikä todellakin sujui laukaustakaan ampumatta. Tarkkailijat arvioivat, että jos Venäjä katsoo välttämättömäksi lähettää joukkojaan kansalaistensa suojelemiseksi myös Ukrainan itäosiin, se tapahtunee Krimin kautta. Putin sanoi Obamalle, että fasistiset jengit olivat ottaneet vallan Kiovassa (Kiev), ja että Venäjä tulee puolustamaan etujaan Ukrainassa niin kauan, kuin tämä jengi hallitsee Ukrainaa. Putin ei myöskään vakuuttunut Obaman uhkauksista, että Venäjä voi menettää istuimensa G-8 konferenssissa Sochissa 17.maaliskuuta, päivänä, jolloin Obama keskustelee Mahmoud Abbasin kanssa Washingtonissa. Putin pahoitti mielensä, ettei talviolympialaisten avajaisiin tai päätöstilaisuuteen tullut yhtään länsimaiden johtajaa, olihan Venäjä käyttänyt niiden valmisteluihin viisi vuotta ja 50 miljardia USD.  
USA:n ja EU:n julmistelut ovat suurelta osin pelkkää teatteria, sillä kumpikaan niistä ei halua eikä pysty haastamaan Venäjää Ukrainan takia, jos tilanne kehittyy siihen. Siksi oheisessa artikkelissakin suositellaan nykyisen hallituksen kääntyvän Moskovan puoleen sopimuksen saamiseksi, jolla se suostuu astumaan syrjään määrätyn ajan kuluttua tilanteen rauhoituttua. Ukraina määräsi yleisen asepalvelukseen astumismääräyksen miljoonan miehen saamiseksi armeijaan, mutta maan taloudellinen tilanne ei kestä sen toteuttamista. Aseita maassa on runsaasti NL:n ajoilta, mutta armeija on kouluttamaton eikä ole kuin suupala Venäjän mahdille. http://www.debka.com/article/23722/Ukraine-calls-up-reserves-against-Russia-Putin-spurns-Obama’s-call-to-de-escalate-with-fallout-on-Mid-East, http://www.timesofisrael.com/us-prepares-tough-response-for-russia-over-ukraine






Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021