SUNNUNTAI 09.03.14


SUNNUNTAI 09.03.14
 1. TAIVAAN ISÄ näyttää kuulleen monien hartaat rukoukset, sillä sapattina ripotteli vettä Jerusalemin ympäristössä; ei mitään kaatosateita, mutta sen verran, että sotki autojen katoille kertyneen tasaisen pölykerroksen. Ja mikä parempaa, ennusteiden mukaan sateet tulevat jatkumaan seuraavien päivien aikana ainakin ennusteajan keskiviikkoon asti.  Taivas on puolipilvinen ja näyttää olevan sitä seuraavien päivien ajan. Lämpötila on selvästi pudonnut ennätyspäivän 26 asteesta, mutta on ihan siedettävän tuntuinen lievässä tuulessa. Lämpötilat: Jerusalem 12 -19; Tiberias 15 -24; Suolameri 19 -28; Eilat 20 -32 +C-astetta.
2. IRANILAINEN "aselaiva" Clos-C kiinnittyi Eilatin satamaan eilen sapattina Israelin ohjusalusten suojaamana ja merisotilaiden ohjauksessa, joille oli annettu pikakurssi rahtilaivan ohjauksen hallinnasta. Aluksen turkkilainen kapteeni oli täysin alistunut aluksen valtaukseen keskiviikkona eikä miehistökään vastustanut havaittuaan vastarinnan turhaksi.
CLOS-C aluksen lastin purkaminen aloitetaan tänään sapatin loputtua eilen illalla. Arkaluontoisen lastin purkamisen arvioidaan kestävän sunnuntai-iltaan saakka. Aluksen lastin alustavassa tarkastuksessa Punaisellamerellä siitä löydettiin sementtisäkkien alle piilotettuina tusinoittain Syyriassa valmistettuja M-302 ohjuksia, joiden kantomatka on 200 km ja joiden kärkiosan kantokyky on aina 170 kiloon asti. Korkeammalta paikalta ammutun ohjuksen kantomatka pitenee jonkin verran. Turvallisuusmiehet arvioivat, että aluksesta voi löytyä muitakin aseita, kun lastia puretaan tarkastusta varten. Alus kiinnittyi Eilatin satamaan sapatin iltapäivänä 16.30 aikaan INS Hanitin saattamana.
Panaman lipun alla purjehtinut alus tultaneen vapauttamaan miehistöineen, mukaan lukien sen kapteeni, lähipäivien aikana eikä heitä syytettäne rikoksesta, sillä he vakuuttavat, ettei heillä ollut tietoa kontteihin piilotetuista aseista aluksessa. Kroatialaisen miehistön jäseniä kuulustellaan ennen heidän vapauttamistaan. IDF:n pioneerit tutkivat aluksen mahdollisten pommiansojen varalta. Valtauksen suorittaneet Israelin merivoimien erikoiskoulutetun osaston Shayetet-13 sotilaat olivat naamioineet kasvonsa seisoessaan Clos-C aluksen kannella Eilatin satamassa. USA:n ja Israelin viranomaiset vaihtoivat tiedustelutietoja aluksen liikkeistä siitä lähtien, kun se irrottautui syyrialaisesta satamasta. http://www.timesofisrael.com/as-iran-arms-ship-unloaded-further-weapon-finds-expected
3. USA:n matkallaan rohkaistunut pääministeri Benyamin Netanyahu vakuutteli levättyään sapatin aikana rasittavan matkansa aiheuttaman pahimman uupumuksen, ettei hänen tarkoituksenaan ole tyhjentää yhtään juutalaista yhteisöä Juudeassa ja Samariassa. Hän kuitenkin lisäsi samaan hengenvetoon, etteivät kaikki erillään suurten blokkien ulkopuolella sijaitsevat juutalaisyhteisöt voi päästä Israelin hallinnon alle lopullisessa rauhan- sopimuksessa. Hän vakuutti kuitenkin, ettei yhtään juutalaisyhteisöä tyhjennetä.
PÄÄMINISTERI kakisteli TV-kakkosen ohjelmassa vastatessaan kysymykseen, miten hän uskoo voivansa saada aikaan sopimuksen palestiinalaisten kanssa sellaisten rajoitusten alla, selittäen, että koska ei ole tietoa lopullisista rajoista, hän ei pysty ennustamaan, miten he reagoivat yhteisöjen juutalaisasukkaita koskevaan tilanteeseen.
"On selvää, etteivät kaikki juutalaisyhteisöt tule olemaan osa sopimusta, kaikkihan sen tiedostavat", pääministeri selvitteli ajatuksiaan. "Mutta tulen pitämään huolen siitä, että niiden luku on mahdollisimman pieni, jos koskaan pääsemme sinne saakka". Hän vakuutti, ettei yhtään juutalaista tulla hylkäämään pystymättä yksilöimään, miten se tapahtuisi. Hänen TV-2:n ohjelmassa antamansa lausunnot sisältävät sen monia kauhistuttavan mahdollisuuden, että heidät jätettäisiin arabiasukkaitten keskelle. Jos pääministeri todella tarkoittaa, mitä sanoo, näiden eristettyjen juutalaisasukkaitten turvallisuus lepäisi kuitenkin IDF:n turvallisuustakuiden varassa. Vaaratilanteissa IDF joutuisi tunkeutumaan itsenäisen Palestiinan valtion alueelle heidän auttamisekseen, mitä voisi kutsua sotatilanteeksi.
NETANYHU vakuutti vilpittömästi pyrkivänsä lopulliseen sopimukseen PA/PLO:n kanssa, sillä pysyäkseen demokraattisena juutalaisena valtiona Israelin tulee erottautua palestiinalaisista. Tässä hän poikkeaa viime päivinä useissa julkaistuissa artikkeleissa esitetyistä tosiasioista, joiden mukaan palestiinalaiset poliittisista syistä julkaisevat suuresti liioiteltuja tietoja Juudean ja Samarian väestönsä lukumääristä, joiden sanotaan ylittävän todelliset luvut jopa 50 %. Pääministeri vakuutti samalla, että hän tulee varmistamaan, ettei virtuaalisesta Palestiinan valtiosta kehity samanlaista Iranin vasallimaata kuin Gazasta.
PÄÄMINISTERI Netanyahu epäili PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin todellista halua saavuttaa rauhansopimus Israelin kanssa, mikä edellyttää, että hän tunnustaa Israelin juutalaisena valtiona ja luopuu palestiinalaispakolaisten jälkeläisten paluuoikeudesta. Mikään ei hänen havaintonsa mukaan näytä, että Abbas olisi valmis siihen.
TV-10 haastattelussa pääministeri vastasi toimittajan kysymykseen, miten hän suhtautui Bloombergin julkaiseman Jeffrey Goldbergin haastattelussa presidentti Obaman antamiin vihamielisiin lausuntoihin Israelista, että julkisuudessa kiertää monenlaisia lausuntoja, mutta että hän pystyi pysymään lujana kannassaan tavatessaan presidentti Obaman. Hän vakuutti, että Jerusalem tulee pysymään yhtenäisenä Israelin pääkaupunkina. PA/PLO:n vaatimusten kärjessä on se, että Jerusalemin itäosasta muodostetaan heidän tulevan valtionsa pääkaupunki, mikä edellyttäisi Jerusalemin jakamista. http://www.timesofisrael.com/netanyahu-i-wont-forcibly-evacuate-settlements
4. USA:n ulkoministeriön tiedottaja Jen Psaki totesi median tiedostustilaisuudessa lauantaina, ettei PA/PLO:n tarvitse tunnustaa Israelia juutalaisena valtiona. Hän selvitteli tilannetta arabiankielisen Al-Quds lehden toimittajalle näin: "Amerikan asenne on selvä: Israel on juutalainen valtio. Käsityksemme mukaan ei ole tarpeen, että molemmat osapuolet tunnustavat tämän lopullisessa sopimusasiakirjassa". Tämä on kuitenkin ollut Netanyahun yksi keskeisimmistä vaatimuksista, mitä monet pitävät neuvottelujen pahimpana jarruna.
PA:n puheenjohtaja, jonka mandaatti päättyi tammikuussa 2009 eikä siten voi laillisesti edustaa palestiinalaisia, vakuutti viimeksi perjantaina tavatessaan Fatahin nuorisosiiven edustajia, etteivät arabimaat voi koskaan tunnustaa Israelia juutalaisena valtiona. Hän vakuutti, ettei ole mitään mahdollisuutta, että hän taipuisi tässä kysymyksessä John Kerryn painostukseen. Abbas tavannee USA:n presidentti Obaman 17. maaliskuuta Washingtonissa. Al-Guds lehti kertoi myös artikkelissaan, että Kerry oli antanut kopiot sopimusluonnoksesta sekä PA:n että Israelin johtajille. Jen Psaki kiersi kysymyksen pitääkö tieto paikkaansa todeten, että koska sitä ei virallisesti ole julkistettu, spekulaatiot siitä ovat aiheettomia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/178252#.UxwYn0BsNDQ
JOHN Kerry pistäytyi pikavisiitillä Aqabassa viime viikon lopulla, mutta hänen tapaamistaan henkilöistä ja keskusteluistaan siellä ei ole annettu tietoja julkisuuteen. Jordania vaatii päästä mukaan rauhanneuvotteluihin etenkin pakolaisia ja Jordanin laaksoa koskevilta osiltaan. Jordania suhtautuu hyvin epäluuloisesti PA/PLO:n todellisiin päämääriin.
5. APULAISPUOLUSTUSMINISTERI Danny Danon vastaa pääministeri Netanyahun TV-2:n haastattelulausuntoon, että Likud rakentaa eikä tuhoa juutalaisyhteisöjä. Hän vakuutti, ettei Likud voi olla mukana hankkeissa, jotka edellyttävät asukkaitten karkottamista kodeistaan, maan luovuttamista ja yhteisöjen tuhoamista. Hän sanoi, että Israel on kokeillut sitä luopumalla yksipuolisesti Gazan kaistasta ja Libanonin eteläosasta, ja kokemukset niistä ovat pelkästään kielteisiä. "Maan luovuttamisesta saimme raketteja israelilaisiin kaupunkeihin".
DANNON sanoi hylkäävänsä "maata rauhaan" periaatteen, koska käytännössä se tarkoittaa "maata terroriin". http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/178253#.Uxwgy0BsNDQ
6. Israelilaisten halukkuus asepalvelukseen on edelleen korkea. Vuonna 2011 se oli ennätyskorkea 80 %, pudoten 2012 lukuun 72 %, mutta nousten viime vuonna lukuun 74.7 %. Tämän vuoden asepalveluun hyväksyminen alkaa maaliskuussa. IDF suorittaa sen kolmesti vuodessa: helmi-maaliskuussa, elokuussa ja marraskuussa.
Asepalvelukseen tulleilta kysytään, mihin joukko-osastoon he haluaisivat. Valtaosa, 94 % esittää toivomuksen kenttäpalveluun. 383 palveluksen kututuista tulee palvelukseen valmistavista akatemioista, 220 tulee druusiyhteisöistä. Palvelusaika on Israelin puolustus-joukoissa, mutta sen tehtävänä on varsinainen aseellisen koulutuksen ohella muokata lukuisista eri maista ja kulttuureista tulleita asevelvollisia yhtenäiseksi armeijaksi, jossa rodulliset, kulttuurilliset ja uskonnolliset eroavuudet pyritään tasoittamaan. Lisäksi monet saavat peruskoulutuksen tulevaa ammattiaan varten siviilissä. Hyökkäysjoukot ovat olleet useimpien palvelukseen hyväksyttyjen toiveena, ollen ennätyskorkea 79.5 % vuonna 2011 laskien tämän vuodenarvion mukaan 75.8 %:in, kuten se oli vuonna 2010. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/178248#.UxwjHUBsNDQ
7. EU:n ulkopoliittinen johtaja Catherine Ashton vierailee Teheranissa luodatakseen Iranin todellisia tavoitteita ja toiveita. Iranin ydin suunnitelman toteuttamista koskevat neuvottelut P5+1 maiden kanssa eivät ole edenneet korkeiden odotusten mukaisesti, joita syntyi presidentti Hassan Rouhanin maltillisten vakuutusten ja lausuntojen vuoksi.
Länsimaissa kytee edelleen syvä epäluulo, että Iran käyttää neuvotteluja vain ajan pelaamiseksi, mutta että se jatkaa salaisesti uraanin rikastamista ydinpommin valmistamiseen tarvittavan 90 %:n tasoon rikastetun uraanin saamiseksi, vaikka se vakuuttaa rikastavansa uraania vain sähkön tuottamiseksi.
ASHTON totesi sunnuntaina, että voimassa oleva väliaikainen sopimus on tärkeä, mutta ettei se korvaa tavoitteena olevaa lopullista sopimusta. Keskusteltuaan Iranin ulkoministeri Mohammad Javad Jafarin kanssa hän tunnusti, ettei ole mitään takuuta sille, että käynnissä olevat neuvottelut P5+1 maiden ja Iranin kanssa johtavat lopulliseen sopimukseen. Seuraava tapaaminen P5+1 ja Iranin välillä on 17.03.2014 Viinissä.  




Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021