KESKIVIIKKO 12.03.14


KESKIVIIKKO 12.03.14
1. VIIME YÖN aikana koettiin kova ukonilma uhkeine salamoineen, mutta myös vettä on satanut ajoittain. Aamulla ilma oli sumuinen ja kostea, ja lehteä hakiessa alkoi sataa ropisemalla, mutta tuuli oli suhteellisen siedettävä. Lämpötila on ennusteen mukaan seitsemän ja kahdentoista asteen välillä, mittari osoitti kahdeksaa. Säätila pysytellee samanlaisena ennusteen mukaan perjantaihin saakka paikallisine sateineen auringon piilotellessa pilvipeitteen suojassa. Lämpötila alenee hieman tämän päivän lukemista lähennellen perjantaina neljää astetta yöllä ja yhdeksää päivällä, mutta sateitten lakatessa sapattina taivas on osittain pilvinen lämpötilan alkaessa hitaasti nousta. Lämpötilat tänään: Jerusalem 8 -12; Tiberias 9 -17; Suolameri 8 -12; Eilad 12 -18 +C-astetta. Suolameren lämpötila on Times of Israel mukaan tänään 16 -22 +C-astetta, mikä lienee oikea.
2. IRANIN Vallankumouskaartin ilmavoimien komentaja prikaatinkenraali Hossein Salami vakuutti FARS-uutistoimiston mukaan puheessaan armeijan komentajille, että "Iranin sormi on valmiina liipaisimella Israelin tuhoamiseksi". Hän sanoi, että Iranin armeijan komentajat odottavat vain käskyä hyökätäkseen "sionistista vihollista" vastaan. "Tänään me voimme tuhota jokaisen paikan, joka on sionistisen hallituksen valvonnassa, haluamallamme tulivoimalla täältä käsin". Hänen puheensa aiheena tiistaina oli "Islamilaisen maailman rooli maailman voimakentässä".
TARKKAILIJOIDEN mukaan Iranin viranomaisten sanallisten hyökkäysten sävy oli tavanomaistakin hyökkäävämpi, mikä kohdistui Israelin ohella Yhdysvaltoihin. "Islam on antanut meille toiveen, kyvyn ja voiman tuhota sionistinen hallitus, joten pidämme kätemme liipaisimella 1 400 km:n päässä kohteista sitä päivää varten, jolloin sellainen tilanne on ajankohtainen", kuten FARS raportoi.
TEHERANIN konferenssissa pidettiin sen jälkeen, kun pääministeri Benyamin Netanyahu esitteli julkisuudessa Eilatin satamassa IDF:n merivoimien viime viikon keskiviikkona valtaamasta Klos-C aluksesta löydettyjä aseita. Pääministeri ihmetteli maailman median haluttomuutta kertoa julkisuudessa Iranin aktiivisesta roolista terrorismin tukemiseksi sekä sitä, miten media levittää tietoa Iranin muuttumisesta maltillisemmaksi valmistellakseen yleistä mielipidettä hyväksymään tosiasian, että Iran on ydinvalta, mikä tultaneen tunnustamaan P5+1 maiden ja Iranin välisessä lopullisessa sopimuksessa.
VIIME kuussa Iranin TV julkisti videoita, joissa esitettiin ATK:n avulla simuloituja tilanteita Iranin ohjusten ja UAV-koneitten iskuja Tel Avivin Kikar Hamedina aukiolle, Azrieli torni-taloihin ja IDF:n Kiryat päämajaan, Ben Gurionin lentokentälle, Haifan yliopistoon sekä Dimonan ydinlaitokseen. Toisessa tilanteessa esitettiin ohjusiskuja USA:n laivaston alusta USS Abraham Lincoln vastaan sekä hyökkäyksiä USA:n tukikohtiin Persianlahdella. Videoiden mukaan hyökkäykset toteutuvat, mikäli USA tai Israel hyökkää Irania vastaan. http://www.timesofisrael.com/iran-general-our-hands-are-on-the-trigger-to-destroy-israel
3. ENGLANNIN pääministeri David Cameron toteuttaa tänään Israelin vierailunsa, vaikka se oli välillä vaarassa peruuntua ulkoministeriön henkilökunnan lakon vuoksi. Hänen vierailunsa järjestelyistä vastaavat pääministeri kanslia yhdessä Englannin lähetystön kanssa. Hän vierailee Knessetissä, jossa hän puhuu Netanyahun puheen jälkeen. Knessetin puhemies Yuli Edelstein uhkasi peruuttaa vierailun Knessetissä, mikäli oppositio marssii ulos pääministerin puheen aikana. Oppositiojohtaja Isaac Herzog vakuutti, ettei näin tapahdu, mutta hän ei tiedä, miten muut oppositiopuolueet reagoivat.
Ulosmarssista korkean ulkomaisen vieraan puheen aikana on tullut ikävä tapa, joka pahoin runtelee Israelin muutenkin huonoa mainetta ulkomailla. Erityisen ikävä tilanne syntyi Kanadan pääministerin Harperin Knessetin vierailun yhteydessä, jolloin arabikansanedustajat huutelivat hänen puheensa aikana siten, että heidät jouduttiin poistamaan salista.
PÄÄMINISTERI Cameronin vierailun aiheina ovat taloudellisen yhteistyön laajentaminen ja lujittaminen, sekä Israelin ja PA/PLO:n välisten neuvottelujen tukeminen. Hän tapaa pääministeri Netanyahun kaksistaan. Cameronin ohjelmassa on myös vierailu Palestiinan alueella. Hän käy Betlehemissä, jossa hän tapaa PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasin. Palestiinalaiset kritisoivat, että Cameronin vierailu PA:n alueella otettiin mukaan kuin jälkiajatuksena, kylkiäisenä Israelin vierailulle.
CAMERONIN Israelin vierailun pääaiheena on kuitenkin liikesuhteitten ja niissä etenkin korkean teknologian yhteyksien laajentaminen Englannin ja Israelin yhtiöitten kesken. Cameronin mukana maahan matkustaa brittiläinen liike-elämän delegaatio, joka edustaa 17 yhtiötä. Hänen tarkoituksensa on myös julkistaa Englannin laatima Palestiinan talouden kehittämistä koskeva suunnitelma. Hän kaavailee turvallista, kukoistavaa Lähi-Itää, jossa Israel ja Palestiina elävät rintarinnan. Sen toteutumiseksi hän rohkaisee Netanyahua ja Abbasia osoittamaan rohkeaa ja voimakasta johtajuutta kriittisenä aikana, jolloin vastaiset vihurit pyrkivät ohjailemaan yhteisiä pyrkimyksiä väärään suuntaan.
TÄMÄ vierailu on David Cameronin ensimmäinen Israelin vierailu pääministerinä. Hän vieraili edellisen kerran Pyhässä Maassa 2010 johtaessaan maansa oppositiota.  http://www.timesofisrael.com/israel-prepares-to-receive-cameron-as-foreign-ministry-strikes
4. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu totesi Likudin parlamentaarikkojen kokouksessa tiistaina, että mahdollisuudet sopimuksen solmimiseksi Israelin ja PA/PLO:n välillä heikentyvät kaiken aikaa. "Palestiinalaisten antamien äskeisten lausuntojen valossa olemme etenemässä kauemmas sopimuksesta heidän kanssaan", hän lausui. "Palestiinalaiset eivät anna mitään merkkejä, että he aikoisivat päästä käytännölliseen ja oikeudenmukaiseen sopimukseen".
PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas sanoi Fatahin vallankumousneuvoston kokouksessa maanantaina ehdottomasti hylkäävänsä Netanyahun vaatimuksen tunnustaa Israel juutalaisena valtiona, mitä neuvoston jäsenet seisomaan nousten yksimielisesti tukivat. Abbas selitti, ettei hän vanhana miehenä voi pettää nuorison toiveita tulevaisuudesta. Hän väittää, että PLO:n 1993 antama Israelin tunnustaminen on riittävä Netanyahun vaatimukselle. Arabien pelkona on, että tunnustaessaan Israelin juutalaiseksi valtioksi he menettävät oikeuden vaatia pakolaisten paluuoikeutta.
Abbas vakuutti puhuessaan nuorten edustajille, että kaikilla 5 miljoonalla arabipakolaisella on oikeus paluuseen ja antaa äänensä kysyttäessä palestiinalaisten mielipidettä potentiaalisesta rauhansopimuksesta. Hän sanoi, että heillä on valta valita joko paluusta seudulle, josta he lähtivät, tai jäädä asumaan maihin, joissa he nyt asuvat pakolaisina. Korvauksia heille maksetaan joka tapauksessa, hän sanoi. Abbas tapaa USA:n presidentti Barack Obaman Washingtonissa 17. maaliskuuta. Obama lupasi tavattuaan Netanyahun, että hän pyrkii painostamaan Abbasia luopumaan jäykästä kannastaan.
ABBASIN neuvonantaja Abu Rudeinah sanoi, että maanantain aikana surmansa saaneet kolme palestiinalaista osoittavat, että Israel kiihottaa ja provosoi tilannetta varallisesti, mikä voi johtaa neuvottelujen katkeamiseen. Hän viittasi kolmeen erillisen tilanteeseen, joista yksi tapahtui Jordanin rajalla, toisessa IDF surmasi PA:n arabin, joka kivitti autoja tiellä no 60, ja kolmas oli arabin ohjaaman auton alkaessa heittelehtiä lentäen lopulta tien varteen, jolla se kääntyi ympäri surmaten yhden ja haavoittaen toista. Tämä oli puhdas liikenne-onnettomuus, vaikka palestiinalaiset väittivät ensin, että sotilaat ampuivat autoa.   http://www.timesofisrael.com/pm-prospects-for-peace-agreement-fading
5. JORDANIAN pääministeri Abdulah Nsur sanoi tiistaina, että Israelin hallitus on täydessä vastuussa PA:n arabin, jordanialaisen tuomarin Raed Zeitarin inhottavasta ampumisesta maanantaina, kuten hän sanoi. Hän puhui asiasta Jordanian parlamentissa, jossa asiaa käsiteltiin. Hänen lausuntona tuli julkisuuteen sen jälkeen, kun pääministeri Netanyahun kanslia esitti virallisen anteeksipyynnön. Nsur totesi, "ettei anteeksipyyntö millään tavoin riitä tässä petollisessa rikoksessa" ja uhkaa voimallisilla vastatoimilla.
SEKÄ Jordania että PA ovat nostaneet kovan metelin tämän ampumistapauksen johdosta, joka IDF:n selityksen mukaan oli seurausta Zeitarin hyökättyä sotilaiden kimppuun teräs-tangolla varustettuna yrittäen riistää sotilaalta asetta. PA vaatii kansainvälistä tutkimusta asiassa. Tapaus herätti mielenosoituksia Ammasissa Israelin lähetystön edessä, sekä vaatimuksia Jordanian parlamentissa 1994 rauhansopimuksen mitätöimisseksi. Todellisuudessa IDF on ainoa takuu hashemiittien monarkian säilymiseksi, sillä maassa on voimakas oppositio, jonka päämääränä on kuningas Abdullah II:n hallituksen kaataminen.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/178393#.UyAT7kBsNDQ
6. Gazan terroristit ampuivat tiistai-iltana raketin Shaar Hanegevin alueelle, mutta se ei aiheuttanut fyysisiä vahinkoja. Hälytysääni varoitti raketin tulosta lähettäen asukkaat etsimään lähimpää suojatilaa. Viime keskiviikkona ammuttiin myös raketti, sillä kertaa kohti Sderotia, eikä sekään aiheuttanut fyysisiä vammoja tai vahinkoa.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/178391#.UyAYUEBsNDQ
Kolme Islamic Jihadin jäsentä sai surmansa IAF:n koneen ampumista ohjuksista Rafahin kaupungin itäosassa Gazan eteläosassa, kertoo AFP. IAF:n tiedottajan mukaan iskut tehtiin terroristien tulitettua Kerem Shalomin aluetta kranaateilla. Toimi oli tiedottajan mukaan rutiinioperaatio sotilaita vastaan tehtyyn hyökkäykseen. Tiistaiaamuna IDF:n UAV-kone murskautui Gazan eteläosassa pudottuaan koneeseen tulleen teknisen vian johdosta. Koneessa ei ollut itsensä tuhoavaa järjestelmää, minkä vuoksi se joutui palestiinalaisten käsiin, jotka voivat hyötyä sen teknisistä järjestelmistä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/178365#.UyAZXUBsNDQ
7. ÄÄRIORTODOKSIEN ehdokas Moshe Abutbul, Beit Shemeshin nykyinen pormestari, voitti ei-uskonnollisen kilpailijansa Eli Cohenin n. tuhannella äänellä. Hän tulee siten jatkamaan kaupungin yhä vaikeammaksi kehittyvää hajaannusta ääriuskonnollisten ja ei-uskonnollisten ja maltillisten välillä. Monet toivoivat muutosta nykyiseen tilanteeseen, mikä vaikuttaa negatiivisesti kaupungin imagoon, mutta näin ei käynyt. Äänestysvilkkaus oli 76 %.
Samaan aikaan käytiin vaaliuurnilla myös Nasaretissa, jossa Ali Salam voitti pitkäaikaisen pormestarin Ramez Jaraisin, joka johti kaupunkia vuodesta 1994 lähtien. Salam sai lähes kaksi kolmasosan äänestä. Äänestysvilkkaus oli 83.6 %. http://www.timesofisrael.com/shas-candidate-said-to-be-winning-beit-shemesh-vote
8. JERUSALEMIN itäosasta oleva palestiinalainen katkoi kaasujohtoja tarkoituksenaan vahingoittaa pääkaupungin itäosassa asuvia juutalaisasukkaita kostoksi juutalaisten Temppelivuorelle nousemista vastaan sekä Gazassa tehdyistä rikoksista. Epäilty on 48-vuotias Aziz Muza Uwisat Jerusalemin Jebel Mukaber lähiöstä. Hän syyllistyi puukotukseen v. 2012. Hän aloitti kaasujohtojen katkomisen kuultuaan kaasuräjähdyksestä Gilossa. Hänen tarkoituksenaan oli saada aikaan suuri räjähdys asukkaitten ollessa kodeissaan. Hän hyökkäsi kirveellä aseistettuna ortodoksijuutalaista vastaan Damaskos-portilla. Uhri selviytyi vähäisin vammoin. Poliisi oli tietoinen Uwisatin kiinnostuksesta terrorismiin. http://www.jpost.com/National-News/East-Jerusalem-man-planned-to-blow-up-homes-in-capital-as-revenge-against-Jews-345106



Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019