MAANANTAI 10.03.14


MAANANTAI 10.03.14
1. VESISATEET tulivat sittenkin Israeliin, sellaisina rauhallisina kevätsateina, joitten vesi ehtii imeytyä maahan eikä virtaa suoraan jokiin ja niiden kautta mereen. Lämpötilakin oli aamulla pistäytyessäni kadun varressa kohtuullinen 12 astetta, mikä noussee päivän aikana yli 20 astetta. Ennusteiden mukaan vesisateet pitävät taukoa tiistaina, mutta jatkuvat sen jälkeen keskiviikkona ja torstaina, jolloin ennustetaan lumisateitakin. Lämpötilat laskevat tuntuvasti loppuviikossa pienen nousun jälkeen huomenna. Lämpötilat: Jerusalem 12 -22, Tiberias 15 -28; Suolameri 22 -31; Eilat 18 -31 +C-astetta. JP:n säätieteilijä ennustaa puolipilvisyyttä huomiseksi ja aurinkoista keskiviikoksi, mutta Times of Israel lupaa vesisateita loppuviikoksi. http://www.jpost.com/National-News/Too-little-too-late-After-dry-season-rain-begins-to-fall-in-Israel-344779
2. ISRAELIN merivoimien pysäyttämästä ja Eilatin satamaan ohjaamasta iranilaisesta Klos-C "aselaivasta" löydettiin lopullisen inventaarion mukaan 40 rakettia 90 -160 km:n kanto-matkalla, 180 kranaattia ja 400 000 patruunaa. IDF:n insinööriosaston selvityksen mukaan aluksesta löydetyn 40:n M-302 raketin kantomatka vaihtelee 90 -160 km:n välillä. Lisäksi aluksessa oli 180 kpl 120 mm:n kranaatteja sekä n. 400 000 kpl 7.62 mm kiväärinpatruunaa.
USA:n ja Israelin tiedustelu oli seurannut aluksen matkaa Syyriasta Iranin rannikon Bandar Abbas satamaan ja sieltä kohti Port Sudanin satamaa Sudanissa, jossa lasti oli tarkoitus purkaa. Israelin merivoimien ohjusveneet pysäyttivät aluksen keskiviikkona Punaisella-merellä 150 km:n päässä Port Sudanista ja 1500 km:n päässä Eilatista. Alustavassa tarkastuksessa merellä aluksesta löydettiin konteissa sementtisäkkien alle piilotettuina tusinoittain ohjuksia, mikä antoi oikeuden ohjata alus Eilatin satamaan lähempää tarkastusta varten. Koska saattue joutui kulkemaan kapean salmen kautta ja lähellä Siinain rannikkoa, Israelin ohjusalukset suojasivat sen matkaa satamaan saakka.
Aseet oli tarkoitettu joko Siinailla oleville salafisteille tai Jihadille Siinailla ja Gazassa. Iran on kieltänyt osallisuutensa aseitten lähettämiseen, mutta aiemmin ilmoitettiin, että aseet oli toimittanut Iranin vallankumouskaartin Al-Quds osasto, joka toimii Iranin ulkopuolella. Klos-C aluksen onnistunut pysäyttäminen ja sen lastin takavarikointi osoittaa, että Israelin turvallisuusjoukkojen tulee olla jatkuvasti valppaana sekä lähialueilla että tuhansien kilometrien päässä estääkseen Israelin vihollisia saamasta tuhoisia aseita.   http://www.jpost.com/Defense/Final-inventory-of-Iran-arms-ship-40-rockets-180-mortars-400000-bullets-344797
3. FOGELIN viisijäsenisen perheen raakalaismaisen murhan 3-vuotistilaisuuten Itamariin oli saapunut sunnuntaina useita ministereitä ja poliitikkoja, jotka käyttivät tilaisuutta hyväkseen esittääkseen mieli-piteitään aikana, jolloin Israelissa eletään ratkaisevan tärkeää aikaa maan tulevasta kohtalosta, missä Juudean ja Samarian asema näyttelee ratkaisevaa osaa.
USA:n ulkoministeri John Kerryn suurin ponnistuksin uudelleen viime vuoden heinäkuussa alkaneiden neuvottelujen 9 kuukauden määräaika umpeutuu ensi kuun lopussa, jolloin Kerryn tiimin laatiman molempien osapuolten esittämiin vaateisiin ja huomautuksiin perustuvan suunnitelman tulisi olla valmis esitettäväksi Israelin ja PA/PLO:n neuvottelijoille ja johtajille. Alun perin suunnitelmasta oli tarkoitus muotoilla lopullisen suunnitelman perusta, mutta Kerry muutti sen runkosuunnitelmaksi, jonka puitteissa jatkoneuvotteluja käytäisiin. Sekä Israelin että PA/PLO:n johto ovat esittäneet suuria varauksia suunnitelman hyväksymiseksi, vaikka sen lopullista muotoa ja terminologiaa ei tunneta muutamia julkisuuteen vuotaneita hajanaisia tietoja lukuun ottamatta. Netanyahu sanoo, että tarvitaan ainakin yksi vuosi lisäaikaa suunnitelman hiomiseksi, mistä PA/PLO:n johto kieltäytyy.
LIIKENNEMINISTERI Ysrael Katz (Likud) totesi puheessaan, että PA/PLO haluaa tuhota Israelin vaatiessaan Palestiinan valtion perustamista molemmin puolin 1949 aselepolinjaa, josta käytetään myös sanontaa 1967 sotaa edeltävät linjat. "Palestiinalaiset haluavat Haifan, Jaffan ja Ramlen. He eivät hakua tunnustaa Israelia juutalaisena valtiona eikä sen oikeutta Israelin maahan", Katz sanoi puheessaan. "He eivät halua luopua maasta, jota he kutsuvat Palestiinaksi, ja he haluavat siirtää miljoona palestiinalaispakolaista Israeliin".
FOGELIN perheen murhan muistotilaisuuteen varatut tilat Itamarissa olivat tungokseen asti täynnä ihmisiä. Sadat osanottajat halusivat kunnioittaa tilaisuutta osoittaakseen tukensa sekä Fogelin perheen omaisille että uutisasukkaille, jotka oman terveytensä ja jopa henkensä uhalla haluavat toteuttaa saamaansa kehotusta Israelin maan asuttamiseksi. Maaliskuussa 2011 kaksi palestiinalaista terroristia onnistui pääsemään huomaamatta juutalaisyhteisöä ympäröimän panssariaidan läpi tunkeutuen Fogelin perheen taloon, jossa he yön pimeydessä surmasivat nukkuvan perheen isän, 36-vuotiaan Udi Fogelin, ja äidin, 35-vuotiaan Ruthin, sekä heidän kolme lastaan, Yoav 11, Elad 4 ja Hadash 3-kuukauden ikäinen. Vanhin lapsista oli naapurissa murhan aikana, eivätkä murhaajat havainneet kahta lasta, jotka nukkuivat olohuoneessa. Terroristien oikeudenkäynnin yhteydessä murhaajat harmittelivat, etteivät huomanneet kahta lasta, eivätkä osoittaneet mitään katumusta.
Tilaisuuteen osallistuneet ministerit ja poliitikot vakuuttivat tukevansa Juudeaa ja Samariaa sekä juutalaisten rakentamista niiden C-alueilla, joissa Israelilla on täysi siviili- ja turvallisuus-vastuu.  Ministeri Naftali Bennett sanoi tulleensa paikalle tietä pitkin, jota patriarkat käyttivät. Hän totesi, että Israel on ainoa maa maailmassa, jossa puhutaan raamatullista kieltä. Hän sanoi vastustavansa erillisten yhteisöjen hylkäämistä ja vain suurten blokkien säilyttämistä Israelin hallinnassa. Talonrakennusministeri Uri Ariel (Beit Yehudi) sanoi vastustavansa yhdenkään juutalaisyhteisön tuhoamista, ja vaati, että Israel liittää Juudean ja Samarian C-alueet Israelin valtioon. Hän sanoi, että juutalaisten tulee olla Israelin kansalaisia eikä hakea Palestiinan kansalaisuutta. Hän sanoi, että Jordanjoen länsipuolelle mahtuu vain yksi valtio, ja se on Israel. Katz ja Juudean ja Samarian alueneuvoston puheenjohtaja Gershon Mesika vaativat, että murhaan syyllistyneet terroristit tulee teloittaa, koska hallituksen omaksuman lepsun politiikan vuoksi heidät vapautetaan jonkin tekosyyn varjolla, ja he ovat pian valmiit uusiin veritekoihin korkeamman palkan saamiseksi PA:lta.
BEIT YEHUDIn ke. Ayetet Shakedin auto joutui kivisateeseen ollessaan matkalla muisto-tilaisuuteen, hän, eivätkä hänen avustajansa, vahingoittuneet, mutta auto kärsi vaurioita. Hänelle lähetettiin E-maileja, joissa kivien sanottiin olevan Jumalan sanktio häntä vastaan siksi, että hänen johtamansa valiokunta hyväksyi lakiesityksen, jolla aseista kieltäytyviä haredi-miehiä syytetään rikoksesta. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Likud-minister-Palestinians-want-Jaffa-Haifa-and-Ramle-344818
4. USA:n viranomaiset ovat vakuuttaneet PA:n johdolle, että Israel tulee vapauttamaan 30 palestiinalaista terroristia, jotka ovat olleet pitkään vankilassa. Sopimuksen mukaan määrä oli 26, mutta Israel oli vapauttanut edellisessä operaatiossa kuusi terroristia, joiden nimet eivät olleet PA:n vaatimuslistalla. Näiden 30:n tai 32 terroristin joukossa on 14 Israelin arabikansalaista, mutta vapautettavien määrässä näyttää olevan sekaannusta. Netanyahu suostui vapauttamaan John Kerryn vaatimuksesta 104 terroristia saadakseen Abbasin tulemaan neuvottelupöytään, mutta vaatimatta häneltä mitään vastavuoroisesti.
PA:n pääneuvottelija Saeb Erekat arvioi, että 26 tai 30 -32 terroristin vapauttaminen tapahtuu suunnitelmien mukaan 29. huhtikuuta. Erekat oli suositellut Abbasille, että hän päättäisi vetäytyä neuvotteluista, mutta Abbas haluaa odottaa, kunnes terroristit on vapautettu. Israelissa terroristien vapauttaminen pelkästään Abbasin saamiseksi neuvottelemaan on aiheuttanut kasvavaa tyytymättömyyttä, koska se ei ole millään tavoin vähentänyt PA/PLO:n vaatimuksia. http://www.timesofisrael.com/erekat-israel-to-release-30-prisoners-on-march-29
5. PA:n puheenjohtaja, jota maailmalla kutsutaan maltilliseksi, terroristi, joka rahoitti Mynchenin olympialaisten aikana 1972 terrorihyökkäyksen, jolla eliminoitiin lähes koko Israelin lähettämä olympiajoukkue, selvitteli opiskelijoille järjestetyssä tilaisuudessa suhtautumistaan Israelin kanssa käytävien neuvottelujen asialistaan. Tilaisuudesta otettu video esitettiin PA:n virallisella TV-kanavalla nelisen päivää sitten. Tekstin käänsi MEMRI.
ABBAS selitti Israelin vaatimia suuria blokkeja koskien, ettei yhtään blokkia, ei edes yhtä kiveä, tule jäämään PA:n alueille. Hän selitti, että mahdollinen sopimus alistetaan kaikkien palestiinalaisten kaikkialla maailmassa neuvoa-antavaan äänestykseen (referendum). Abbas vakuutti, ettei yhtään juutalaista yhteisöä jää Palestiinan valtioon. Ulkomailla asuvat viisi miljoonaa palestiinalaispakolaista saavat päättää, muuttavatko he Israeliin ja saavat Israelin kansalaisuuden, vai jäävätkö he asumaan ulkomaille. Molemmissa tapauksissa heille maksetaan korvauksia. "Kaikilla arabipakolaisilla, myös 1948 paenneilla ja heidän jälkeläisillään, n 5 miljoonaa ihmistä Kanadasta Japaniin, on paluuoikeus Israeliin". Abbas selitti aiemmin, ettei hänen tarkoituksensa ole tuhota Israelia vaatimalla, että kaikilla arabipakolaisilla tulee paluuoikeus sinne, mistä heidän esi-isänsä ja -äitinsä lähtivät.
TÄMÄ jos mikään selittää ilman mandaattia toimivan PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin todellisen tavoitteen, mikä on myös selvästi luettavissa sekä Fatahin, että PLO:n peruskirjassa, kuten myös Hamasin vastaavassa. Fatahin keskuskomitean jäsen Abbas Zaki totesi, että aseellisen toiminnan mahdollisuus on edelleen vahvasti mukana, eikä sitä ole koskaan poistettu pöydältä. On surkuhupaisaa seurata johtajien vakuutuksia hyvästä tahdosta ja rauhanneuvotteluista kun jokaiselle ajattelevalle ihmiselle on täysin selvää, että sekä Netanyahu että Abbas puhuvat täysin eri tavalla omalle väelleen ja ulkomaailmalle. Kukaan ei tiedä, mikä on Netanyahun lopullinen kanta – jos hänellä sellainen on – mutta Abbas ei kainostele kertoa omaansa puhuessaan kansalleen arabiankielellä. Harva länsijohtaja vain näyttää ottavan todesta hänen vakuutuksiaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/178287?fb_action_ids=651187744948330&fb_action_types=og.recommends&fb_ref=.Uxybomb0qXw.like&fb_source=aggregation&fb_aggregation_id=288381481237582#.Ux17DEBsNDR
6. IDF:n sotilaat ampuivat kuoliaaksi PA:n arabin, joka yritti riistää sotilaalta hänen aseensa. Arabi tuli Jordanian puolelta Allenby-sillan kautta maanantaiaamuna tarkoituksenaan riistää sotilaalta ase. Arabi, 38-vuotias Raed Zeiter, oli kotoisin Nablusista. Paikalle kutsuttu Magen David Adom yksikkö totesi arabin kuolleeksi.
IDF:n taholta todetaan, että sotilas toimi itsepuolustuksessa painiskellessaan arabin kanssa, joka yritti varastaa hänen aseensa. Jordanin Laaksosta on käyty kovaa kiistelyä siitä, kenen valvontaan laakso jätetään, sillä sen kautta valvotaan myös Jordanian länsirajaa. Israel haluaa laakson valvontaansa joko määräajaksi tai lopullisesti, mihin PA ei voi suostua.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/178287?fb_action_ids=651187744948330&fb_action_types=og.recommends&fb_ref=.Uxybomb0qXw.like&fb_source=aggregation&fb_aggregation_id=288381481237582#.Ux17DEBsNDR


  



Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019