TIISTAI 11.02.14


TIISTAI 11.02.14
1. TIISTAIPÄIVÄ alkaa ennusteiden mukaan aurinkoisena koko maassa ja jatkunee huomenna samoissa merkeissä. Sateista ei ole tietoakaan, ja viranomaiset ovat alkaneet todelle huolestua tilanteesta todeten, ettei näin vakavaa tilannetta ole rekisteröity koskaan tähän aikaan vuodesta. Siinä on vakava rukousaihe. Kinneretin pinta on pysytellyt samoissa lukemissa. Kun korvaavia sateita ei saada, pohjavesivarastot suolautuvat liiallisen käytön vuoksi, mikä voi pilata ne käyttökelvottomiksi vuosikausiksi tai jopa vuosikymmeniksi. Israelin juomavedentarve on turvattu merivedenpuhdistamisen kautta, mutta PA:n alueilla asukkaat alkavat kaivaa lisää kaivoja, mikä pahentaa tilannetta. Suolameren pinta laskee yli metrin vuodessa, eikä hallitus näytä huomaavan tilanteen vakavuutta. Uutiset eivät kerro, missä vaiheessa Jordanian suunnitelma meriveden johtamiseksi putkia myöten Punaiselta-mereltä Suolamereen mahtaa olla. Ympäristöaktivistit vastustavat hanketta, koska sen pelätään muuttavan ainutlaatuisen Suolameren egosysteemiä ja imagoa.
Lämpötilat tänään: Jerusalem 8 -15; Tiberia 11 -22; Suolameri 15 -25; Eilat 13 -25 +C-astetta. Lämpötilat noussevat huomenna ja torstaina 2 -3 astetta tämän päiväisistä auringonpaisteen ansiosta. Flunssavirus on osoittautunut odotettua sitkeämmäksi, mutta pientä herpaantumista on havaittu. Rinnassa röhisee vielä. Olin ehkä huolimaton tässä kuten muutamissa muissakin tilanteissa kuin muistutuksena siitä, että "nyt tulee valvoa Mestaria odottaessa, että Hän tullessaan löytäisi meidät ruokkimasta kanssapalvelijoitamme aikanaan eikä nukkumasta tai liittymisestä odottamiseen kyllästyneitten joukkoon". (Mt.24:45 -51)
2. IDF:n asepalvelusaikaa miehille aiotaan lyhentää 36:ta kuukaudesta 32:een. Tämä huolimatta siitä, että IDF halusi muutamia kuukausia sitten pidentää sitä muutamalla kuukaudella. Naisten palvelusaikaa sen sijaan aiotaan pidentää ainakin niillä aloilla, joilla heidän palveluksensa katsotaan huomattavasti keskimääräistä tärkeämmäksi, kuten Knessetin erityiskomitea selvitteli tilannetta medialle. Palvelusajan lyhennys sisältyi Yesh Atidin vaaliohjelmaan, jota se pyrkii toteuttamaan. Palvelusajan lyhennys ei kuitenkaan koske aloja, joissa erityiskoulutuksen saaneiden sotilaitten palvelu on kriittinen.
Israelin puolustusvoimat elää voimakasta uudistumisen aikaa tietokoneohjatun sodankäynnin saadessa yhä runsaammin valtaa. Uudistumisen myötä perinteiset massajoukot korvataan pienemmillä, entistä tehokkaimmilla aseilla ja apuvälineillä varustetuiksi itsenäisiksi osastoiksi, joilla on oma panssari-, lentotiedustelu ja ohjus- ja tykistöosastonsa, sekä runsaasti erilaisia robotteja tiedustelun ja miinanraivauksen alueilla, ehkä myöhemmin myös hyökkäystoimissa ihmishenkien säästämiseksi. Voimakas teknistyminen ja ATK-tekniikan yleistyminen joukkuejohtajatasolle saakka asettaa samalla suuria haasteita upseeriston kouluttamiselle tehtäviensä tasolle.
 ATK-toimissa palveleminen sopii nimenomaan haredi-sotilaille, jotka ovat harjaantuneet tarkkojen analyysien tekoon tutkiessaan Toraa ja Talmudia, mutta käytännössä he palvelevat myös hyökkäysjoukoissa. Haredikansan asepalvelukseen astuminen ja työelämään kytkeminen on lainsäädännöllisesti kovin keskeneräinen. Sitä koskeva laki astunee voimaan vasta 2017, jonka vuoksi esitetään, että odotetaan lain voimaantuloa ennen uusia toimia. Netanyahu sanoi, ettei meille saa tulla tilannetta, jossa nuoria miehiä tuomitaan vankeuteen siksi, että he asepalveluksen sijasta mieluummin tutkivat kokopäiväisesti Toraa. Yair Lapid vaatii, että asepalveluksen tulee koskea kaikkia asevelvollisia, myös haredi-kansaa. Knessetin asettaman komitean puheenjohtaja Ayelet Shaket (Beit Yehudi) sanoo, että "pyrkimyksenä on saada budjettilain kuorma jaetuksi kaikille kansanosille siten, ettei se hajota kansaa". http://www.jpost.com/Defense/Knesset-committee-votes-to-shorten-mens-army-service-to-32-months-340935
3. IDF:n johtajisto seuraa huolestuneena tilanteen kehitystä poliittisella kentällä peläten, että alkuperäinen ajatus kansanarmeijasta on hämärtymässä poliittisten päämäärien ristiaallokossa. IDF:n taholta painotetaan, että se tiedostaa yhteiskunnan nopean muutoksen ja tunnustaa sen asettamat vaatimukset. Mutta toisaalta armeijan tehtävänä on puolustaa kansaa kaikissa eteen tulevissa tilanteissa, pystyä ennakoimaan niitä, valmistautumaan niiden varalta ja jos mahdollistan toimia tarvittaessa ennalta ehkäisevästi. Tämä edellyttää kuitenkin jatkuvasti toimintavalmiita ja hyvin koulutettuja ja aseistettuja joukkoja, joissa jokainen sotilas tietää oman asemansa tärkeyden ja merkityksen kokonaisuuden kannalta. IDF sanoo pyytäneensä asepalvelusajan nostamista, ainakin avainhenkilöstön osalta, mutta hallitus kielsi sen todeten, että heitä tarvitaan nopeasti kehittyvän talouden palveluksessa. Päinvastoin hallitus kehotti armeijaa valmistautumaan lyhempään asepalvelusaikaan.
IDF pyrkii toteuttamaan alkuperäistä tehtäväänsä kansanarmeijana huomioiden budjetti-leikkaukset ja hupenevat voimavarat seuraten samalla yhä huolestuneemmin arabikevään jälkimaininkien muuttuessa yhä hyisemmiksi talviviimoiksi kaaoksen jatkuessa edelleen lähinaapureissa pystymättä ennakoimaan, mikä niiden lopputulos tulee olemaan. Armeijan toivomus asepalvelusajan nostamiseksi neljällä kuukaudella olisi tervetullut erikoisesti aloilla, joilla miehet ja naiset palvelevat rinta rinnan. Käytännössä kuitenkin 43 % naisista välttää asepalveluksen kokonaan esittäen esteeksi uskonnolliset syyt, jotka kuitenkin ovat useissa tapauksissa osoittautuneet pelkästään verukkeiksi. IDF ei halua politikoida, eikä se ole sen tehtävä, mutta sen tulee pystyä suoriutumaan poliittisten johtajien sille asettamista vaatimuksista ja velvoitteista maan puolustamiseksi kaikissa mahdollisissa tilanteissa. http://www.jpost.com/Defense/IDF-looks-on-with-concern-as-peoples-army-model-faces-challenges-341030
4. PA:n hallituksen pyhien kohteiden ministeri Mahmoud al-Habbash totesi TV-10:n ohjelmassa, että PA vaatii täyttä hallintaoikeutta Temppelivuoren Länsimuurilla, jonka edessä juutalaiset käyvät murehtimassa molempien Temppeliensä menetystä, ja että ainoa, mitä he voivat liittää niihin, on Herodeksen uudelleen rakentaman Temppelitasanteen laajentamiseksi pystyttämä tukimuuri, jonka vuoksi sitä nimitetään myös "Itkumuuriksi". Habbash vakuutti ohjelmassa, ettei tule olemaan rauhaa Lähi-Idässä, ennen kuin Israelin 1967 puolustussodassa vapauttamat Juudean ja Samarian alueet (sekä Golanin ylänkö) on vapautettu Israelin miehityksestä, jokainen tuuma siitä, kuten hän sanoi. "Kaikki silloin Israelin miehittämä alue kuuluu palestiinalaisille, mukaan lukien Al-Aksa moskeija ja Länsimuuri".
Habbash vakuutti toimittajan kysymyksen johdosta, että juutalaiset voivat vapaasti tulla rukoilemaan Länsimuurille, eikä ole mitään esteitä uskonnolliselle vapaudelle PA:n alueilla. "Uskonnolliset seremoniat ovat yksi asia, politiikka on toinen". Oslon sopimusten mukaan juutalaisilla on vapaa pääsy pyhille paikoilleen PA:n alaisilla alueilla, mutta käytännössä se ei toteudu, sillä juutalaiset ovat lähes täysin suljetut useista pyhinä pitämistään paikoista, kuten Josefin hautakammio Sikemissä ja Joosuan hautakammio Kifi Haresissa. Juutalaisten täytyy erikseen anoa lupaa vierailla niissä, ja silloinkin IDF:n valvonnassa. Useita juutalaisia on surmattu Josefin haudan lähellä, mukaan lukien rabbeja.
TV-10:n ohjelmassa viitattiin PA:n lähteisiin, joiden mukaan valtaosa ongelmista on ratkaistu, mukaan lukien maanvaihto Kerryn johtamissa neuvotteluissa.
Mutta Jerusalemin kysymys hiertää pahoin, eikä Kerry ole kunnolla uskaltanut tarttua siihen, koska se on paljon vaarallisempi kuin kuuma peruna: "Ja sinä päivänä Minä teen Jerusalemin väkikiveksi kaikille kansoille; kaikki, jotka sitä nostavat, repivät pahoin itsensä, vaikka koko maan kansat kokoontuvat sitä vastaan". (Sak.12:3) Englantilainen teksti alkutekstin tukemana toteaa, että joka siihen koskee, tukee tuhoamaan itsensä täysin.
PA:n Jerusalemin asiain ministeri Abu Ala totesi TV-10 ohjelman mukaan, Kerryn valvomat neuvottelut ovat intensiivisemmät kuin mitkään edeltävät, missä piilee myös vaara seurauksista, jos neuvottelut epäonnistuvat. PA vaatii Jerusalemissa kaikkien 1949 aselepolinjan itäpuolella olevien alueitten luovuttamista, joihin kuuluvat Israelin rakentamat uudet lähiöt kuten Ranskalainen Kukkula, Ramat Eshkol, Har Homa sekä vanhan kaupungin juutalaiskortteli ja Kotel. Abu Alan mukaan Kerry on käyttänyt paljon aikaa ratkaistakseen Jerusalemin solmun, mutta toistaiseksi onnistumatta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/177320#.UvnZsEBsNDQ
5. Gazan terroristit ampuivat raketin maanantai-iltana kohti Eshkolin aluetta Israelissa, se ei aiheuttanut vahinkoa, mutta hälytyssireeni pakotti asukkaat etsimään suojaa. Rakettituli aiheuttaa lähes automaattisen vastaiskun IAF:n taholta, joka tavallisesti tehdään yöaikaan salakuljetustunneleihin tai asevarastoihin ja – verstaisiin tai koulutusleireihin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/177326#.Uvnk0EBsNDQ
6. Iranin ydinteollisuuden johtaja Ali Akbar Salehi ilmoitti eilen, että Iran on kehittänyt seuraavan sukupolven sentrifugin, joka on 15 kertaa nopeampi kuin entinen malli. Hän myös vakuutti, että Iranilla on sopimusten mukaan oikeus rikastaa uraania 60 %:n tasoon niin halutessaan. Iran on tehostanut USA:n vastaista retoriikkaansa ja lähetti sota-aluksiaan USA:n rannikon edustalle varoittaakseen pitkästä kädestään. Niiden päämäärästä ei ole tietoa, mutta ne voisivat halutessaan aiheuttaa elektromagneettisen pulssin USA:n ylle. http://www.timesofisrael.com/iran-claims-new-generation-of-15-times-faster-centrifuges
7. Israelin turvallisuusjoukot ovat hälytysvalmiudessa Hizbullahin sotilaallisen komentajan Imad Mughniyehin teloituksen vuosipäivänä. Hänet surmattiin autoon sijoitetulla pommilla helmikuussa 2008, ja Walla-uutistoimiston mukaan Hizbullah etsii tilaisuutta kostaa hänen surmansa, josta se syyttää ilman todisteita Mossadin agentteja. http://www.timesofisrael.com/israel-heightens-alert-ahead-of-mughniyeh-anniversary


Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019