MAANANTAI 10.02.14


MAANANTAI 10.02.14
1. TÄNÄÄN aurinko paistaa ennusteen mukaan koko päivän koko maassa ja jatkanee myös huomenna, mutta sen jälkeen voivat pilvenlonkat pimittää sen valoa osittain. Sochin talvikisat jatkuvat hajanaisista tiedoista päätellen suomalaisten kannalta epäonnistumisten merkeissä yhtä Emmin huippusuoritusta lukuun ottamatta. Ei täällä Israelissa media juuri tuhlaa aikaansa etenkään talvilajeihin, vaikka onhan siellä 5 israelilaista urheilijaa mukana. Tiedot kisoista täytyy onkia internetin kautta.
- Median välittämien tietojen mukaan Obama ei ole täysin Kerryn linjoilla Israelin painostamiseksi ruotuun, mutta toinen uutinen kertoo, ettei erimielisyyttä esiinny, mutta Obama lienee tyytymätön neuvottelujen hitauteen, hän haluaa ja tarvitsee näyttöjä imagonsa parantamiseksi, joka on alempana kuin kellään toisella USA:n presidentillä. -Hadashan sairaalan talousongelmat ovat aiheuttamassa sanktioita myös muissa Jerusalemin sairaaloissa. Lieneekö Hadasha ylittänyt sietokykynsä liiallisella rakentamisella? --Pääministeri Netanyahu näyttää lopulta saaneen tiedon maata vastaan nousevista sanktioista, ja kutsui sunnuntaina hallituksensa tärkeimmät ministerit strategiakokoukseen päättämään toimista, joita se voisi tehdä ja joilla sen tulisi taistella BDS kampanjaa ja muita Israelin vastaisia syrjimistoimia vastaan. Hallituksen toiminta muistuttaa tässä kuten monissa muissakin vastaavissa tilanteissa syntyneen vahingon korjaamista (damage control) kuin tarttumista kysymykseen sen vaatimalla päättäväisyydellä. Yksi keino lienee – uutissulusta huolimatta julkisuuteen päässyt – kannustaa ulkomaita laatimaan lakeja, joilla Israelin syrjiminen tehtäisiin rangaistavaksi rikokseksi, jos halukkaita maita enää löytyy maailmalta. – Israelin poliisin Lahav 433 eliittijoukkojen komentaja Menashe Arbiv joutui eroamaan häneen ja osastonsa johtaviin henkilöihin nousseisiin epäilyksiin lahjusten ottamisesta rabbi Yoshiayahu Yosef Pinton skandaalitapauksessa, jonka juuret ulottuvat Yhdysvaltoihin.
Muutaman päivän ajan kiusannut flunssa näyttää osaksi lannistuneen tehokkaitten vasta-toimenpiteitten ansiosta, joihin kuuluu käskyvallan käyttäminen.
Lämpötilat tänään: Jerusalem 6 -14; Tiberias 9 -20; Suolameri 14 -24; Eilat 13 -25 +C-astetta. Kuten tuli jo mainittua, päivä on aurinkoinen tänään ja huomenna, lämpötila huomenna tämän päiväisissä lukemissa pohjoisessa, muualla pientä laskua.
2. TURKIN ulkoministeri Ahmet Davutoglu ilmoitti turkkilaisen Harriyet lehden mukaan, että sovintoneuvottelut Israelin kanssa ovat edenneet lähemmäksi kuin pitkään aikaan Mavi Marmaran tragedian jälkeen, joka lopetti diplomaattiset yhteydet ja sen seurauksena sekä sotilaalliset että liiketaloudelliset toiminnot, josta kärsi kumpikin maa.
Davutoglu kertoo Harriyet lehden mukaan, että korvauskysymykset ovat edenneet suotuisasti – Israel tarjoaa 20 miljoonaa USD uhrien omaisille – ja että vakavaa edistystä on tapahtunut antamatta kuitenkaan aikataulua, koska diplomaattiset yhteydet palautettaisiin.
Ongelma alkoi siitä, että Turkissa varustettu ja sieltä lähetetty laivasaattue höyrysi Mavi Marmara-aluksen johdolla 2010 kohti Gazan rannikkoa pyrkimyksenään rikkoa Gazan kaistan kansainvälisesti hyväksytty kauppasaarto. Israel varoitti estävänsä pääsyn Gazaan tarvittaessa voimatoimin, mutta saattue jatkoi matkaansa Turkin hallituksen tuella. Israelilaiset ohjusveneet pyrkivät pysäyttämään saattueen ennen Gazan aluevesien ylittämistä, mutta koska jatkoi matkaansa, IDF ilmoitti valtaavansa Mavi Marmaran, jonka kapteeni vakuutti, että aluksessa on vain avustustarvikkeita Gazaan. IDF:n väriammuksin varustettuja sotilaita laskettiin alukseen helikopterista, mutta Mavi Marmarassa olevat aktivistit aloittivat hillittömän vastustuksen hakaten aseettomia sotilaita varustamillaan puu- ja metallikartuilla, puukoilla ja jopa pistooleilla. Osa sotilaista hakattiin lähes kuoliaiksi, loputkin sairaalakuntoon, ennen kuin he saivat luvan ampua kovilla luodeilla. Tulituksessa kuoli 9 Turkin kansalaista, yhdellä heistä oli myös USA:n kansalaisuus. Mavi Marmara-alus ohjattiin Ashdodin satamaan, jossa alus tarkastettiin, eikä siitä löydetty minkäänlaisia avustustarvikkeita. Se oli Turkin hallituksen tieten ja tuella suoritettu puhdas provokaatio-tapaus, jonka tarkoituksena oli särkeä Israelin ja Turkin väliset läheiset suhteet. Turkki elätteli vielä siinä vaiheessa toiveita solmia läheisiä suhteita arabimuslimien kanssa, mitä suhteet Israelin kanssa häiritsivät.
Turkin toiveiden suhteiden rakentamiseksi arabimaihin romahdettua, mistä Turkin avoimet avustustoimet Syyrian kapinallisille on huutava esimerkki, sen itsevaltainen pääministeri Erdogan katsoo omien kotoisten ongelmiensa pakottamana parhaaksi pyrkiä palauttamaan suhteet juutalaisvaltioon. Välirikosta kärsi etenkin Turkin turismi, sillä juutalaiset matkustivat suurin joukoin sen turismikeskuksiin. Israelin aseteteollisuus menetti useita edullisia sopimuskohteita, se uudisti Turkin armeijan vanhentunutta panssarikalustoa ja hävittäjä-koneita sekä toimitti sinne aseteollisuutensa huipputuotteita, kuten miehittämättömiä tiedustelukoneita, joita se myy lukuisiin maihin.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/177279#.UvhtW0BsNDQ
3. ISRAELIN arabit olivat järjestäneet viime torstaina väijytyksen yeshiva-opiskelijoille, jotka menivät rukoilemaan rabbi Matya ben Harashin, Talmudilaisen sagen, haudalla Galilean eteläosassa lähellä Ilabun arabikylää.
Opiskelija Shaul Py´an mukaan 50 opiskelijaa ajoi bussilla lähelle hautapaikkaa arabien alkaessa kokoontua heidän kulkutiensä varteen. Arabit odottivat, kunnes he olivat lopettaneet rukouksensa haudalla aloittaen kivitykset heidän palatessaan bussiin. Muutamat opiskelijat olivat jo silloin ehtineet bussiin suurimman osan ollessa ulkona, mutta arabit kivittivät myös bussia pakottaen sinne ehtineet opiskelijat suojautumaan penkkien väliin. Bussin kuljettaja odotti, kunnes kaikki olivat tulleet sisälle ajaen sitten bussilla täyttä vauhtia pois paikalta. Bussinkuljettaja sanoi seuranneensa pelistä, miten vieras auto kaasutti lähelle bussia ilmeisesti tarkoituksella heittää jotain bussin tuulilasiin tai sisään ikkunasta.
Shaul Bu´ah vakuuttaa, ettei kivitys ollut spontaanisti syntynyt, vaan etukäteen järjestetty, sillä arabeilla oli kasvosuojukset ja heitä kokoontui sinne runsaasti. Bussinkuljettaja teki ilmoituksen poliisille hyökkäyksestä yesiva-opiskelijoita vastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/177277#.Uvh4q0BsNDQ
4. Viime vuoden 2013 loppupuoliskolla 84 arabiaa puhuvaa kristittyä, kuten ha haluavat nimittää itseään, liittyi Israelin armeijan asepalvelukseen. Heidän määränsä on nousussa, kertoi kreikkalaisortodoksi pappi isä Gabriel Nadaf yksityiskodissa Galileassa järjestetyssä tilaisuudessa Shfaramin kaupungissa tiistai-iltana haaretz.com mukaan.
Isä Nadaf perusti v. 2012 aktiivijäsenten ryhmän, joka työskentelee Israelin arabiaa puhuvien kristittyjen keskuudessa lisätäkseen heidän kiinnostustaan asepalveluksen suorittamiseen IDF:ssa. Pian sen jälkeen, kun aktivistiryhmän kokous oli alkanut Galileassa, joukko nuoria miehiä kokoontui talon ovelle vaatien, että isä Nadaf ja muut vieraat poistuvat. Talon isäntä ei halunnut vaikeuksia ja päätti lopettaa tilaisuuden ja vieraat poistuivat. Isännälle voi kuitenkin tulla ongelmia arabien taholta, joita Israelin pohjoisosassa toimiva islamilainen järjestö kiihottaa, kuten se tekee lähes joka perjantai Temppelivuorella rukoustilaisuuden jälkeen.
Galilean kokouksen hajottaneen arabijoukon johtajat sanovat jatkavansa aktiivista IDF:n värväyskampanjan vastaista toimintaansa.
ISÄ Nadaf on itse saanut tunnustusta Israelin valtiolta, mutta Kreikkalaisortodoksikirkon johto syrjii häntä tuomiten hänen toimintansa IDF:n hyväksi. Israelin arabikansaedustajat tuomitsevat hänen toimintansa kutsuen häntä sionismin agentiksi, joka pyrkii hajottamaan arabit. Israelin arabeilla ei ole asepalvelusta, mutta he voivat suorittaa vapaaehtoisen asepalveluksen, kuten yhä useampi tekee.
Nadafin 17-vuotias poika joutui törkeän pahoinpitelyn kohteeksi Nasaretissa. Pahoinpitelijä otettiin kiinni, hän kuuluu äärivasemmistolaiseen marxilaiseen Hadash-puolueeseen. IDF ei mielellään julkista tilastojaan asepalvelukseen otetuista, mutta IDF:n joukoissa on kristittyjä n. 300, heistä 157 suorittaen täyttä asepalvelua. Majuri Elias Karam Ala-Galileasta Ilabun arabikylästä on yksi heistä. Hän palveli Israelin laivastossa tykkiveneessä ja toimii nyt laivaston Haifan tukikohdassa. Hän sanoo kannattavansa arabien asepalvelusta IDF:n joukoissa sanoen sen avartavan näkökulmaa ja antavan uusia mahdollisuuksia. Hän sanoo, että valtion lakeja ja sen tarjoamia etuja tulee huomioida ja kunnioittaa.
Majuri Keren Azar johtaa Tiberiaan värväyskeskusta. Hän sanoo useimpien asepalvelukseen pyrkivien haluavan palvella hyökkäysjoukoissa. Jotkut haluavat asemaan tai ammattiin, jota he voivat hyödyntää vapauduttuaan armeijasta. Nadafin aloittaman kampanjan suosion kasvu tai sysäys siihen voi tulla lähinaapureista heidän seuratessaan, miten muslimit kohtelevat kristittyjä Syyriassa, Irakissa, Iranissa ja Egyptissä, joissa kristittyjä surmataan lähes päivittäin, heidän kirkkojaan ja kotejaan häväistään ja poltetaan ja heitä vainotaan ja sorretaan kaikin tavoin. He katsovat, ettei muslimeihin voi luottaa heidän suojelijoinaan. Israel on alueen ainoa maa, jossa kristityillä on valtion täysi tuki ja tasa-arvo.
Muutamia kuukausia sitten pari arabinaista, jotka liittyivät IDF:n palvelukseen, kertoivat, etteivät Israelin arabikansanedustajat, jotka tuomitsevat heidän tekonsa, edusta heitä eikä suurta osaa arabeista. He kehottavat ke. Zoubia ja vastaavia muuttamaan Gazaan, jossa heidät otettaisiin vastaan avoimin sylin, kuten haaretz.com kertoo. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/177281#.UviFXkBsNDQ
5. Hallituksen vasemmistoon kallellaan olevat ministerit, kuten Yair Lpid ja Tzipi Livni, jotka puolustivat Kerryn Mynchenissä pitämää puhetta Israelin boikottiuhasta, ellei se suostu Kerryn laatimaan kehyssuunnitelmaan, jätettiin pääministerin järjestämän salaisen keskustelutilaisuuden ulkopuolelle, jossa on tarkoitus päättää BDS-boikottiuhan vastaisista toimista. Tilaisuus oli tarkoitus pitää 10 päivää sitten, mutta se siirrettiin sunnuntaiksi. Tilaisuuteen jätettiin edellisten lisäksi monet muut ministerit kutsumatta, koska heidän oletetaan vastustavan Netanyahun suosittelemia toimia.
Strategisten asiain ministeriön johtaja Yossi Kuperwasser oli laatinut esityksen keskustelujen pohjaksi. Tilaisuuteen osallistuivat ministerit Yuval Steinitz, Avigdor Liberman, Naftali Bennett, sekä Mossadin ja Shin Betin johtajat ja territorioitten hallitusasiain koordinoija. (COGAT) Tilaisuus oli salainen eikä siitä annettu tiedonantoa. Osallistuvat myös vannoivat pitävänsä keskustelut salaisina. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/177294#.UviU5UBsNDQ




   

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019