KESKIVIIKKO 12.02.14


KESKIVIIKKO 12.02.14
1. Tuuli oli varsin kolean tuntuinen aamulla puoli seitsemän maissa käydessäni hakemassa lehden kadun varrelta, jonne lehdenjakaja sen heittää. Ennusteet lupaavat kuitenkin aurinkoista säätä koko päiväksi koko valtakunnan alueella, mikä jatkuu vielä huomenna torstaina muuttuen sitten puolipilviseksi. Päivälämpötilat kipuavat jo lähellä 19 +astetta pääkaupungin alueella, muualla maassa selvästi sen ylittäen. Jostain syystä torstain päivälämpötilojen ennustetaan laskevan hieman tämän päiväisistä. Lämpötilat: Jerusalem 8 -18; Tiberias 12 -25; Suolameri 17 -27; Eilat 15 -27 +C-astetta. Kinneretin vedenpinta pysyy JP:n ennusteen mukaan entisissä lukemissa.
2. Jos Israelissa onkin puutetta sateista, Englannin saarivaltiossa on monin paikoin rajuja tulvia, mikä pakotti pääministeri David Cameronin peruuttamaan ensi viikon tiistaiksi ja keskiviikoksi suunnitellun Israelin matkansa voidakseen hoitaa kriittistä tulvatilannetta kotona. Se tulee osaltaan helpottamaan pääministeri Netanyahun työtaakkaa, sillä Saksan liittokansleri Angelika Merkel saapuu viralliselle vierailulle 24. -25. helmikuutta. Netanyahu valmistautuu matkustamaan Washingtoniin, jossa hänellä on tapaaminen 03.03. presidentti Barack Obaman kanssa.
Ulkoministeri John Kerryn uskotaan tapaamisen yhteydessä esittelevän kenraali John Allenin laatiman kehyssuunnitelman Israelin ja PA/PLO:n välisiin neuvottelujen ohjeiksi. Kerry on siirtänyt suunnitelman julkistamista julkisuuteen vuotaneiden tai vuodatettujen ennakko-tietojen saaman kritiikin vuoksi voidakseen vielä hioa viimeisiä muhkuroita saadakseen molemmat osapuolet hyväksymään sen ja varmistaakseen neuvottelujen joustavan sujumisen. PA:n johtavat, lähellä Abbasia olevat henkilöt kuten Nabil Rudeineh antavat arvioissaan sen pohjalta käytävien neuvottelujen onnistumisesta varsin negatiivisia lausuntoja.
Kerry on tiettävästi käyttänyt edellisten presidenttien kuten George W Bushin käyttämiä esityksiä suunnitelmansa pohjana. Suunnitelma huomioi arabisuunnitelman esitykset, jonka mukaan rajoja määriteltäessä noudatetaan 1949 aselepolinjoja vähäisin aluevaihdoin. PA/PLO tulee dokumentin mukaan tunnustamaan Israelin juutalaisena valtiona ja Palestiinan valtion palestiinalaisten kansallisena valtiona. Abbas on kaikissa lausunnoissaan hylännyt vaatimuksen Israelista juutalaisena valtiona, ja Jordanian hallitus päätti kokouksessaan samoin. Arabit pelkäävät, että tunnustaessaan tuon, he samalla luopuvat pakolaisten paluu-oikeudesta. Toinen kiperä kysymys tulee olemaan Jerusalem. PA:n vaatimuksena on saada kaikki 1949 aselevon itäpuoliset osat, jonne Israel on rakentanut useita lähiöitä. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Floods-force-Cameron-to-postpone-visit-341130
3. DEBKAFILE kertoo omiin lähteisiinsä vedoten, että pääministeri Netanyahu on ilmoittanut Washingtonille periaatteessa hyväksyvänsä Kerryn kehyssuunnitelman muutamin varauksin. Hän keskustelee suunnitelmasta Obaman kanssa tavatessaan hänet Washingtonissa maaliskuun kolmantena päivänä. Netanyahu pyytänee samalla, että Kerry siirtäisi suunnitelmansa julkistamisen huhtikuun puolivälin jälkeen, jolloin Knesset on pääsiäis-lomalla. Tämä antaisi pääministerille aikaa selvitellä tunnepitoisia purkauksia puolueiden taholla, mitä kehyssuunnitelman hyväksyminen tullee aiheuttamaan.
Pääministeri tullee esittämään kehyssuunnitelman amerikkalaisten tarjoamina tienviittoina, jotka eivät sido enempää Israelin kuin PAS/PLO:n käsiä. Hänellä tulee olemaan täysi työ pyrkiessään varmistamaan hallituksensa jatkuvuuden, tai jos se ei onnistu nykyisessä kokoon-panossa, tehdäkseen välttämättömät muutokset. Beit Yehudi-puolueen puheenjohtaja Naftali Bennett joutunee temppelin harjalle toistamiensa vakuutusten vuoksi, ettei hän halua olla hallituksessa, joka luovuttaa Israelin maata viholliselle.
Kerryn ja Netanyahun välejä häiritsivät Kerryn Genevessä antamat lausunnot, joissa hän uhkaili Israelia massiivisella talousboikotilla ja myös arabien kolmannella intifadalla, ellei se suostu hänen suunnitelmansa esityksiin. Netanyahu vastasi tähän todeten, että on moraalitonta ja edesvastuutonta esittää tuollaisia vaatimuksia Israelille aikana, jolloin Kerryn suunnitelma on vielä salainen. Israelin USA:n lähettiläs Ron Dermer tuli Kerryn avuksi todeten TIME-viikkolehden haastattelussa, että Kerryn lausunto oli tarkoitettu arvioksi, mitä voi tapahtua, jos Israel kieltäytyy ja neuvottelut epäonnistuvat, ei kiihotukseksi.
PÄÄMINISTERI Netanyahun tapa hoitaa rauhanprosessia sen kriittisimmässä vaiheessa muistuttaa kovin Ariel Sharonin tapaa junailla päätöksensä Gazan kaistan juutalais-asukkaitten karkottamiseksi ja IDF:n vetämiseksi pois sieltä jättäen huomiotta monet aiemmat vakuutuksensa ja demokraattisen päätöksenteon edellyttämät kansan valitsemien edustajiensa mielipiteet. Sharon otti useita oikopolkuja puskien opposition kyhäämien suojavallien yli. Netanyahu pyrkii varovaisen luonteensa mukaan tekemään sen hieno-varaisemmin, mutta taktiikka on sama: Olen tehnyt päätökseni ja tulen toteuttamaan sen. http://www.debka.com/article/23668/Netanyahu-accepts-Kerry’s-“framework”-in-principle-seeks-publication-delayed-to-Knesset-recess
4. IRANIN islamilainen tasavalta vietti eilen 11.02.2014 islamilaisen vallankumouksensa 35-vuotisjuhlia näyttävin paraatein ja sotilaallisen teollisuutensa tuotteiden esittelyllä Teheranissa Shaahin aikana pystytetyn "riemukaaren" lähistöllä.
Juhlallisuuksien yhteydessä pidettiin useita puheita, joiden pohjasävy oli voimakas USA:n ja Israelin vastaisuus. Molempien maiden, USA: ja Israelin lippua poltettiin ja presidentti Obaman kuvia tallattiin syvän halveksunnan osoitukseksi. Tämä on outoa aikana, jolloin P5+1 maat ovat tehneet lukuisia myönnytyksiä Iranille ja tosissaan toivovat voivansa saavuttaa sopimuksen, jolla ns. Iranin ydinaseongelma poistetaan päiväjärjestyksestä lopullisesti. Iran lähetti kaksi alustaan, helikopterialus Khark ja risteilyohjuksin varustettu risteilijä Sabalan, USA:n Anlantin puoleisen merialueen rajoille. Iranin vallankumousarmeijan laivaston komentaja Ali Faday totesi: "Amerikkalaiset saavat tuntuman siitä, miltä tuntuu heidän sotalaivansa upotessa vieden 5 000 miestä mukanaan meren syvyyteen". Hän kutsui amerikkalaisia" pelkureiksi, jotka eivät enää voi piiloutua merelle, sillä koko Lähi-Itä, Länsi Eurooppa, Persianlahti, Omanin meri ja Hormuzansalmi ovat Iranin valvonnassa".
Vallankumousjuhlissa käytetty retoriikka yllätti tarkkailijat, sillä se on lajissaan jopa hyökkäävämpi kuin mihin totuttiin edellisen presidentti Ahmadinedajin aikana. Vallankumouskaartin (IRGC) komentaja Ali Jafari uhosi, että kaksi Basij vapaaehtoisjoukon jäsentä pystyvät upottamaan amerikkalaisen lentotukialuksen. Hän tarkoittanee tällä itsemurhapommittajia. Jafari kutsui USA:n uhkauksia sodalla "tyhjänpäiväisiksi, sillä eivät he voi tehdä mitään Iranin sotilasmahdille". Ylin kaitsija Ali Khameney toisteli kulunutta mantraa kutsuen Israelia syöpäkasvaimeksi, joka täytyy poistaa. Presidentti Hassan Rouhani kehotti niitä, jota edelleen uhkaavat Irania sodalla, hankkimaan uudet silmälasit. Hän kuulutti kansalle, ettei Irania uhkaa enää kukaan.
Iran testasi eilen kaksi pitkän matkan ohjusta, toinen usealla kärjellä varustettuna, toinen laser-ohjattu maasta ilmaan ohjus. Puolustusministeri kenraali Hossein Dehgan sanoi Iranin ohjusten pystyvän läpäisemään Israelin ja USA:n ohjustorjunnan.  DF arvioi Iranin tarkoittavan tällä sitä, että Israelin suunnittelema Arrow-3 on toimintakunnossa aikaisintaan 2016 tai 2017, eikä siten voi millään estää Iranin ballistisia monikärkiohjuksia.
USA:n presidentti Obama vähätteli Iranin uhkauksia, mutta lähetti kiireisen sanoman Israelin pääministerille, ettei tämä tekisi hätiköityjä johtopäätöksiä Iranin uhkausten johdosta. Obama suunnittelee matkaa Iraniin, eikä halua häiriöitä sen suhteen. http://www.debka.com/article/23670/Obama-and-Kerry-ask-Netanyahu-to-hold-back-from-responding-to-Iranian-threats
5. JORDANIAN parlamentin jäsen Mohammad al-Qatatsha sanoi eilen parlamentin istunnossa, että Kerryn kehyssuunnitelma poistaa miljoonien pakolaisten paluuoikeuden muinaisiin koteihinsa tai seuduille, mistä he lähtivät sotaa pakoon muslimijohtajien kehotuksesta ja lupauksella, että he voivat palata parin viikon jälkeen sodan loputtua. Heitä pakeni YK:n tilaston mukaan 656 000, Israelin arvion mukaan 550 000 – 600 000, eri maihin. Juutalaisia joutui – tai heidät pakotettiin - pakenemaan arabimaista 567 654 ihmistä, kuten Paul Johnson kertoo History of the Jews teoksessaan, joutuen jättämään lähes kaiken omaisuutensa, vain pari matkalaukkua.
Qatatsha kertoi Kerryn paljastaneen kuningas Abdullah II:lle osia kehyssuunnitelmastaan, johon kuuluu salainen osio, jossa kerrotaan mm. pakolaisista. Pakolaiskysymys on Jordanian hallitukselle elintärkeä, sillä kuningas hallitsee beduiinien 20 % kannatuksen varassa, väestön valtaosa, arviolta 80 %, on palestiinalaista syntyperää, mitä häiritsee pahoin Syyrian pakolaisten ehtymättömät virrat. Heitä lienee Jordaniassa noin puoli miljoonaa ja luku kasvaa. Kuningas Abdullah II taistelee monarkiansa puolesta, jonka tärkein tukija on - niin ironista kuin se onkin – on Israel, vaikka sitä vihataan Jordaniassa, ehkä juuri siksi.  http://www.timesofisrael.com/jordanian-mp-kerry-deal-demolishes-right-of-return/
6. Raakelin hautakammiolla tehtiin vuoden 2013 aikana 200 terrori-iskua, joko petrolipommeilla, kotitekoisin asein tai veitsin ja tuliasein. 3 500 vuotta vanha hautakammio ympäröitiin vahvoilla muureilla hyökkäysten varalta, mutta aina joku pääsee ohittamaan esteet. Sama toistuu Patriarkkain hautakammiolla Hebronissa ja Jofefin hautakammiolla Sikemissä (Nablus) sekä Joosuan hautakammiolla. PA:n johto mielellään esittää itseään kristittyjen ja muslimien ja heidän pyhien paikkojensa suojelijana ohittaen juutalaiset; päinvastoin omien heidän pyhinä pitämät kohteensa väittäen, että kaikki nuo kantaisät ja -äidit olivat muhamettilaisia, vaikka muhamettilaisuus syntyi vastaa vuosisatoja myöhemmin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/177364#.Uvs2NkBsNDQ




Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021