TORSTAI 21.11.13


TORSTAI 21.11.13 

1.      P5+1 maiden ja Iranin välisten neuvottelujen kakkoserä alkoi eilen vähemmän optimistisissa tunnelmissa Genevessä. Obama ennustaa, että sopimus on mahdollinen tällä viikolla tai lähiaikoina uskaltamatta antaa päivämääriä. Neuvotteluihin osallistuvat kutsuvat neuvotteluja koviksi, mikä tarkoittanee erimielisyyksien olevan edelleen suuret edellisen erän optimistisista odotuksista huolimatta. Ranskan painostus lienee nostanut lännen asettamaa rimaa.
Ulkoministeri John Kerry totesi, ettei kysymystä uraanin rikastamisesta sisällytetä tilapäiseen sopimukseen, vaan siitä sovitaan erikseen myöhemmin. Tällä hän halunnee ohittaa Iranin johtajien lausunnot, ettei Iran koskaan luovu oikeudesta rikastaa uraania ja hallita sen edelleen kehittämisen eri vaiheet. Keskusteluja jatketaan tänään.

PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu lensi eilen iltapäivällä Moskovaan, jossa hän keskusteli presidentti Vladimir Putinin kanssa, ensin kahden avustajan läsnä ollessa, myöhemmin tunnin verran kaksistaan ilman avustajia, ja osallistui yhteiseen 90 minuuttia kestäneeseen työillalliseen. He antoivat yhteisen lausunnon illan päätteeksi puhuen kumpikin mutta eivät ottaneet vastaan kysymyksiä. "Toivon, että sopimus Iranin kanssa saadaan aikaan lähiaikoina kaikkien tyydytykseksi", presidentti Putin sanoi puheessaan aloittaen maitten välisestä kaupasta sekä yhteistoiminnasta avaruuden, maatalouden ja taiteen alueilla.

Netanyahu aloitti puheensa käyden suoraan asiaan todeten, ettei neuvoteltava sopimus Genevessä ole tarpeeksi pitävä estämään Irania saamasta ydinasetta. "Meille Israelissa suurin uhka meille ja koko maailman turvallisuudelle on Iranin pyrkimys saada ydinaseita", hän totesi. Hän lisäsi tunnustaen, etteivät Israel ja Venäjä halua, että Iran saa ydinaseen, minkä jälkeen hän selvitti Israelin näkemystä: Lännen tulee pysyä tiukasti YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmissa, joiden mukaan Iranin tulee lopettaa uraanin rikastaminen, luovuttaa kaikki rikastamansa uraanierät, romuttaa sentrifugansa ja lopettaa Arakin raskasvesilaitoksen rakentaminen. Hän ei kritisoinut Venäjän kantaa Iranin kysymyksessä, vaan antoi tunnustusta tavalle, millä Venäjä oli yhdessä USA:n kanssa sopinut Syyrian kemiallisten aseitten tuhoamisesta.
Hän kehotti ottamaan oppia Syyrian tapauksesta todeten, ettei sopimusta olisi voitu saada aikaan, jos Syyria olisi luvannut luopua suuresta osasta kemiallisia aseita mutta pitäen loput. Hän sanoi uskovansa, että on mahdollista solmia parempi sopimus Iranin kanssa.

PAIKALLA olleet tarkkailijat totesivat Putinin kuunnelleen Netanyahun puhetta ilmeenkään värähtämättä, mutta osoittaen pitävänsä kiinni omasta näkemyksestään. Ulkoministeri Sergei Lavrov totesi ennen Geneven neuvotteluja olevansa toiveikas sopimuksen syntymisestä. USA:n ulkoministeriön tiedottaja Jen Psaki totesi lehdistötilaisuudessa Washingtonissa, että Iranille annettavat helpotukset sanktioitten lievittämiseksi ovat minimaaliset.
Netanyahun Moskovan vierailu oli sovittu kauan ennen Geneven neuvotteluja, mutta sen toteutuminen niiden kanssa samaan aikaan antaa sille kohtalonomaisen leimansa. Hän tapaa tänään Venäjän juutalaisjohtajia ja pitää lehdistötilaisuuden Moskovassa ennen kotimatkaa.  http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Netanyahu-Putin-sharply-divided-over-Iran-nuclear-deal-332438

2.      MOSKOVAN vierailua tarkkailevat poliittiset analyytikot panivat merkille presidentti Putinin omaksuman tyylin esiintyä julkisuudessa päättäväisesti ja lujasti tiedostaen asemansa maailman tämän hetken merkittävimpänä johtajana USA:n vetäytyessä kuoreensa. Venäjä ei ole aikaillut pyrkiessään täyttämään Yhdysvaltain jättämää tyhjiötä, vaan toiminut aktiivisesti usealla rintamalla. Venäjän ulkoministeri vieraili Kairossa pari viikkoa sitten useiden köyhien vuosien jälkeen saaden lämpimän vastaanoton ja sopien neljän miljardin USD asetoimituksista Egyptin asevoimille. Venäjä neuvottelee Saudi Arabian kanssa Venäjän laivaston läsnäolosta Persian-lahdella turvaamaan öljynkuljetusten häiriöttömän sujumisen Euroopan ja Kauko Idän tarpeisiin. Saudit tunnustelevat myös mahdollisista asekaupoista Venäjän kanssa. Saudit rahoittavat valtaosan Egyptin aseista, joiden Egyptin itäosiin sijoitetut ilmatorjuntajärjestelmät turvaavat osia Saudi Arabian ilmatilasta ja meriliikenteestä Punaisellamerellä.

SAUDI ARABIA on aktiivisesti pyrkinyt Syyrian presidentti Assadin hallituksen kaatamiseen tukien sitä vastaan sotivia kapinallisten ryhmittymiä. Syyria ei kuitenkaan muodosta uhkaa Saudi Arabialle, mutta saudikuninkaat eivät anna anteeksi sitä, että Bashar Assadin isä Hafez Assad osallistui Libanonin entisen pääministerin, saudien kuningasperheen ystävän, Rafik Haririn murhaan Beirutissa, ja katsovat, että hänen murhansa vaatii kostotoimia. Lisäksi Assadit ovat alaviitteja edustaen harhaoppista islamin suuntaa, kuten shia-muslimitkin.

IRAN varustettuna ydinaseilla muodostaa kuitenkin Saudi Arabialle todellisen uhkan, kuten myös saudien liittolaismaille Persianlahden etelärannalla. Saudit laskivat turvallisuutensa USA:n antamaan tukeen, mutta uudessa tilanteessa heidän on otettava lusikka kauniisti käteensä ja etsiä uusi turvaaja, ja siinä ainoa mahdollisuus on Venäjä, joka tukee Irania. Tämän vaikean yhtälön ratkaiseminen vaatii keskittymään elintärkeisiin kysymyksiin sivuuttaen vähemmän tärkeät, valtaosaltaan henkilökohtaiset antipatiat.  

TURKILLA oli omia valtahaaveitaan muinaisen Ottomaani-imperiumin palauttamiseksi – joskin rauhanomaisten sopimusten kautta – mutta sekasortoiset poliittiset kehitysnäkymät Syyriassa ja Irakissa ovet tehokkaasti estäneet niiden toteutumisen Iranin vaikutuksen kasvaessa.
Turkki on NATO:n jäsen ja sen aseistus on pääosin länsimaista, ja se on hakenut EU:n jäsenyyttä voidakseen liittyä entistä tukevammin Euroopan yhteisöön, mutta perinteinen epäluuloisuus ja Turkin heikko maine ihmisoikeuskysymyksissä ovat siirtäneet näitä suunnitelmia.
Myös Turkin tuvallisuus on levännyt vahvasti USA:n varassa, mutta sen heiketessä ja EU:n kykenemättömyys korvata sen antamaa suojaa, Turkin tulee etsiä turvaa muualta.
Turkki ja Venäjä ovat perinteisesti vihamielisiä toisilleen, mikä jättää sille ainoaksi ratkaisuksi etsiä suojaa Kiinan nousevasta mahdista, joka hakee laajentumismahdollisuuksia eri puolilta maailmaa.
Kiinan vaikutus tuntuu etenkin Afrikassa ja Etelä Amerikassa, myös USA:ssa, joissa se hankkii omistukseensa liikeyrityksiä ja kaivoksia, yleensä kaikkea, mistä se katsoo hyötyvänsä.
Kiina urakoi Israelissakin, se rakensi Haifassa maantietunneleita ja neuvottelee rautatieradan ja sen vaatimien tunnelien rakentamiseksi Ashdodista Eilatiin.
Lähi-itä ja Afrikan pohjoisosa elää voimakasta liikehtimisen aikaa, eikä vielä pystytä arvioimaan, minkä suunnan se tulee ottamaan. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Filling-the-Mideast-vacuum-332475

3.      UUTISOTSIKOITA
·        Iranin ylin kaitsija Ali Khamenei otti kovan kannan puhuessaan eilen Basij-vapaaehtois-joukkojen tilaisuudessa Teheranissa. Hän sanoi, että Iranin oikeus uraanin rikastamiseen on ehdoton asettaen sen ohjeeksi neuvottelijoilleen Genevessä. "Sionistiset virkailijat ovat eläimiä, jotkut heistä, eivät inhimillisiä. Israelin hallitus on tuomittu epäonnistumiseen ja tuhoutumiseen". Hän sanoi sellaisen hallituksen häpäisevän itsensä, sillä se tuli valtaan väkivallan kautta, eikä sellainen hallitus voi pysyä pystyssä. Hän sanoi, että vain vihollinen käyttää Iranista sanoja, että se uhkaa maailmaa; "Ne ovat raivotausisia koiria, etenkin sionistinen hallitus", hän täsmensi lausuntoaan. Hän hyökkäsi Ranskaa ja sen presidenttiä Francois Hollandea vastaan todeten, ettei se ime vain USA:n kyljessä vaan myös kumartuen Israelin hallituksen edessä. Ranskan hallituksen tiedottaja Najat Vallaut-Belkacem sanoi vastauksessaan, että tuollainen kielenkäyttö on täysin sopimatonta. Khamenei osoitti sanansa USA:lle todeten, että sanktiot ovat osoittautuneet tehottomiksi, ja koska USA tietää sen, se turvautuu uhkauksiin väkivallasta. Poliittiset tarkkailijat ovat panneet merkille, että aina kun Iran saavuttaa jonkinasteisen tasapainon lännen kanssa, se koventaa retoriikkaansa Israelia kohtaan.   http://www.jpost.com/Iranian-Threat/News/Khamenei-Israeli-regime-is-doomed-to-failure-annihilation-332403
·        Syyrian kemiallisten aseitten tuhoajaksi valittu OPCW-yhtiö etsii pitkin maailmaa valtiota, joka suostuu tuomaan niitä alueilleen tuhottaviksi. Jopa Suomikin on ilmoittanut halukkuutensa, mutta Norja ja Albania kieltävät. Yhtiön edustaja toteaa, että tuhoaminen voidaan suorittaa laivoissa merellä. Hän totesi AFP:lle, että sitä mahdollisuutta on harkittu jo jokin aikaa. Sariinin, sinappikaasun ja muiden myrkyllisten agenttien 1300 tonnin tuhoaminen aiheuttaa päänvaivaa OPCW:n johdolle. Mikään vähäpätöinen kysymys ei liene myrkkyjen kuljetus pitkien matkojen päähän, mikä aiheuttaa myös turvallisuuskysymyksiä kuljetusten aikana. Haagin käsityksen mukaan kaikkein vaikeimmat myrkyt kuljetettaisiin Syyrian ulkopuolelle ennen joulukuun loppua ja tuhottaisiin joulukuun 15. ja maaliskuun 15. päivien välisenä aikana. Kaikki kemialliset aseet Syyriasta on tarkoitus tuhota kesäkuun loppuun mennessä 2014. http://www.jpost.com/Middle-East/OPCW-Syrian-chemical-arsenal-could-be-destroyed-at-sea-332451
·        Debkafile kertoo artikkelissaan, että toiveiden kasvaessa Iranin vastaisten sanktioitten keventämisestä on saanut länsimaiset yhtiöt etsimään liikesuhteita Iranin kanssa. Tämä enteilee sitä, että jos kohtuullinen määräaikainen sopimus saadaan runnottua, sanktiot alkavat kuolla itsekseen omalla painollaan, eikä sitä enää mikään pysäytä. http://www.debka.com/article/23457/Western-nations-rush-to-restore-business-ties-with-Iran-ahead-of-a-nuclear-deal-and-eased-sanctions-
·        USA:ssa Israelin hyväksi vakoillut Jonathan Pollard on tänään virunut erityisvankilassa 28 vuotta ilman mahdollisuutta anoa armoa. Hänen armahdusanomuksensa on levännyt presidentti Obaman pöydällä vuosikaudet ilman, että hän korvaansa heilauttaisi. Pollardin tuomiota pidetään ehdottomasti kohtuuttomana ja anomuksia hänen vapauttamisekseen on tehty toistuvasti pääministeriä ja presidenttiä myöten. Ehkä tämä olisi yksi keino saada Obaman laskeva kansansuosio nousemaan edes hiukan alle 40:stä %:sta, ovathan juutalaiset aina olleet hänen uskollisimpia tukijoitaan. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Pollard-supporters-to-mark-28-years-since-Israeli-spys-arrest-332428
·        Israelin labour-kansa menee tänään vaaliuurnille valitsemaan puheenjohtajaa. Ehdokkaita on kaksi, nykyinen puheenjohtaja Shelly Yachimovich ja Isaac Herzog. Herzog syytti kilpakumppaniaan, ettei hän ollut asettanut vaalipaikkoja alueille, joissa hän on vahvoilla varmistaakseen valintansa. Äänioikeutettuja on 55 113, vaalipaikkoja 125. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Herzog-Yacimovich-face-off-in-Labor-race-332474
·        Entinen päärabbi Yona Metzger pidätettiin epäiltynä petoksista ja asemansa väärinkäyttämisestä. Poliisi syyttää Metzgeriä suurten rahasummien tarjoamisesta ihmisille, etteivät he todistaisi häntä vastaan, ja pitkästä listasta muita rikoksia. http://www.timesofisrael.com/former-chief-rabbi-allegedly-offered-friend-hush-money/
·        Siinailla Egyptin turvallisuusjoukkoja vastaan räjäytetty pommi surmasi 11 ja haavoitti 37. Vähän sen jälkeen poliisi iski yhteen mielenosoittajien kanssa Kairon kaduilla, yksi mielenosoittaja sai surmansa. Mielenosoittajat vaativat syrjäytetyn presidentti Mursin vapauttamista ja entisen Muslimiveljeskunnan johtaman hallituksen palauttamista. http://www.timesofisrael.com/one-killed-in-cairo-clash-as-egypt-violence-spreads/
·        Palestiinan olympiakomitean johtaja Jibril Rajoub syyttää, "ettei Israel toiminut yksin myrkyttäessään Yasser Arafatin, vaan USA:n presidentti, se tyhmyri Georg Bush osallistui siihen". Hän vaatii urheilusuhteiden katkaisemista Israelin kanssa.  http://www.timesofisrael.com/palestinian-official-accuses-fool-bush-of-colluding-in-arafats-death/
·        Azerbaijan pidätti Iranin kansalaisen syyttäen häntä salaliitosta Israelin lähetystön pommittamisesta. Hasan Faraji, 31, pidätettiin lokakuun lopulla. Hänen kotoaan löydettiin valokuvia kohteista ja muuta raskauttavaa aineistoa. http://www.timesofisrael.com/azerbaijan-jails-iranian-for-plot-against-israeli-embassy/
·        Mizrahi pop-laulaja Eyal Golania syytetään sekaantumisesta alaikäisiin tyttöihin kosteissa iltakemuissa esiintymisten ohessa, myös huumeita käytettiin. Hänet vapautettiin kotiarestiin, mutta poliisi sanoo, että syytökset ja todisteet ovat hataria. Hän itse sanoo, ettei hän tiennyt tyttöjen olevan alaikäisiä, mutta ei kiellä osallisuuttaan niihin. http://www.timesofisrael.com/investigator-says-evidence-against-singer-golan-weak/
·        USA:n entinen ulkoministeri George Shultz varoittaa, että "iranilaiset ovat tunnettuja huumepomoja, jotka osaavat hymyilemisen taidon tehdäkseen bisnestä, mutta sen jälkeen katkaisevat kaulasi", kuten tämä 92-vuotias veteraanidiplomaatti totesi BBC:n  ei kovin diplomaattisessa lausunnossaan haastattelijalle.  http://www.timesofisrael.com/iranians-will-cut-your-throat-ex-us-official-warns/


Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019