KESKIVIIKKO 20.11.13


KESKIVIIKKO 20.11. 13

1.      TÄNÄÄN 20. marraskuuta 2013 maailmanpoliittinen tilanne nytkähtää pienen osan eteenpäin kohti valoisampaa tulevaisuutta tai sitten taantuu entisestään. Tänään P5+1 mahtivaltioiden neuvottelijat tapaavat Iranin neuvottelijat pyrkien sopimaan Iranin ydinsuunnitelmasta. Tarkoituksena on päästä yhteisymmärrykseen tavasta, miten Iran voi jatkaa uraanin rikastamista IAEA:n valvonnassa, ja Iranille annettavasta kuuden kuukauden armonajasta, jonka aikana kovia Iranin taloutta lamauttavia sanktioita lievennetään korkeintaan 10 miljardin USD arvosta, kuten USA tarjoaa, ja sinä aikana neuvotellaan osapuolten välillä lopullinen sopimus, jolla Iranin ja lännen välinen kiista lopullisesti poistetaan päiväjärjestyksestä. Näin ainakin uskotaan.

ISRAEL on pyrkinyt kaikin diplomaattisin keinoin vaikuttamaan länsimaiden neuvottelijoihin, etteivät he antautuisi Iranin presidentti Hassan Rouhanin omaksuman hymykampanjan uhriksi, vaan pitäisivät edelleen kiinni päätöksestään jatkaa sanktioita pakottaakseen Iranin luopumaan kokonaan ydinsuunnitelmansa toteuttamisesta. Tämä perustuu syvään epäluuloon Iranin vilpittömyydestä, sillä Shia-muslimien ideologian mukaan valehtelu on sallittua. 
Israelin lähes epätoivoiset yritykset vaikuttaa länsimaihin ovat osoittautuneet tehottomiksi, ja  siksi  Netanyahu sanoo nyt pyrkivänsä sopeuttamaan maataan uuteen todellisuuteen.

USA:n presidentti Obama on valinnut toisen tien. Hän pyrkii – tarkkailijoiden mukaan epätoivoisesti hänkin - saavuttamaan Iranille edullisen sopimuksen, ja siksi taivuttelee kongressia luopumaan kovennetuista sanktioista Irania vastaan. Hänen agenttinsa olivat neuvotelleet salaa Iranin edustajien kanssa viikkokausia ennen Geneven neuvotteluja. 
Obaman politiikka perustuu USA:n johtavan aseman romuttamiseen. Toteuttaessaan uutta näkyään Yhdysvalloista yhtenä rivivaltiona hän pyytelee anteeksi USA:n aiempaa käyttäytymistä. Hän pyyteli anteeksi Afganistanissa USA:n sotilaitten tahditonta käyttäytymistä, ja nyt hän pyytää anteeksi Afganistanin kansalta, ettei USA voi vetää joukkojaan sieltä ensi vuoden aikana, kuten sopimus ja aiemmat lupaukset edellyttävät. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/174227#.UoxODUC2FDQ

2.      PÄÄMINISTERI Netanyahu tapaa tänään Venäjän presidentti Vladimir Putinin Moskovassa. Mitä heidän keskusteluissaan käydään läpi, on vielä arvailujen varassa, mutta se lienee osa raakaa politiikkaa, jossa henkilökohtaiset tunteet on voitava siirtää syrjään. Venäjä on osaltaan täyttämässä USA:n jättämää tyhjiötä Lähi-idässä, mikä on pakko hyväksyä. USA menetti kasvonsa Egyptissä aiemmin tukiessaan Muslimiveljeskunnan johtamaa hallitusta, jonka armeija kaatoi. Sen seurauksena USA:n oli pakko perua vuosittaisen 1.3 miljardin USD avustuksensa, mikä ärsytti armeijan johtamaa hallitusta siinä määrin, että se hakee kumppanuutta Venäjän kanssa. Obaman päätös peruuttaa rangaistusiskut Syyriaan sen väitetyn kemiallisten aseitten käyttämisen johdosta ärsytti taas arabimaita siinä määrin, että nekin etsivät yhteyksiä Venäjän kanssa, joka tukee presidentti Assadia Syyriassa. Saudit muiden arabimaiden tapaan tukevat Syyrian kapinallisia joukkoja. 
Pääministeri Netanyahun tarkoituksena on pyrkiä löytämään jotain järkeä Lähi-idän kiemuraisiin käänteisiin ja selvittämään Israelin asemaa tulevissa kuvioissa. Hän tuskin voinee enää vaikuttaa Venäjän omaksumaan kantaan Iranin tänään jatkuvissa neuvotteluissa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4454140,00.html

3.      PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu sanoi saatellessaan Ranskan presidentti Francois Hollanden kotimatkalleen, että on syytä katsoa tulevaisuuteen eikä siihen synkkään 1700-luvun keskiajan menneisyyteen, mihin radikaali islam meitä vetää. "Me avaamme yhteiskuntamme kaikille – miehille, naisille, vähemmistöille, oikeudelle olla erilainen. He pyrkivät ankaran ideologian sanelemaan yleiseen alistamiseen, jota he haluavat tukea kuolettavilla aseilla". Netanyahu toisteli kantaansa, että suostuminen sopimukseen nykyisessä muodossaan on karkea virhe.

NETANYAHUN luotettuna poliitikkona pidetty Tzachi Hanegdy totesi, että pääministerin ja Putinin tapaaminen on erittäin tärkeä, vaikka sillä ei voi enää vaikuttaa Geneven neuvotteluihin. Hän totesi, että Venäjällä on läheiset suhteet Iranin kanssa ja se on kieltäytynyt toimittamasta Iranin vaatimia huippunykyaikaisia S-300 ilmatorjuntajärjestelmiä. Venäjä voi vaikuttaa Iranin johtajiin, joista viimeisen sanan sanoo ylin kaitsija Ali Khameney.
Netanyahun mukana Moskovaan menee ministeri Zeev Elkin, joka Venäjällä syntyneenä puhuu sujuvaa venäjää. Netanyahu nimitti tilapäiseksi pääministeriksi hänen poissa ollessaan Avigdor Libermanin, joka otti paikkansa ulkoministerinä oikeuden vapautettua hänet syytteistä. http://www.jpost.com/Iranian-Threat/News/Israel-starting-to-consider-day-after-Iran-agreement-332324

4.      BEIRUTISSA aikaisin tiistaiaamuna räjäytetyt kaksi pommia surmasivat ainakin 23 ihmistä ja haavoittivat toista sataa. Terrori-iskun tekijäksi ilmoittautui Abdullah Azzam Prikaatit, jotka toimivat Libanonissa, Syyriassa ja Arabian niemimaalla. Tämä sunni-ryhmittymä on tehnyt aiempiakin terrori-iskuja Libanonissa Hizbullahia vastaan, ja myös ampunut raketteja Israeliin. Prikaatien hengellinen johtaja sheikki Siraj al-Din Zureikat sanoi, että "kaksoismarttyyri-operaation suoritti kaksi Libanonin sunni-sankarien sankaria". Ryhmittymä ampui toukokuussa neljä rakettia Hizbullahin hallitsemaan Dahiyeh lähiöön Beirutissa, ja heinäkuussa räjäytti valtavan autopommin haavoittaen satoja samassa lähiössä.

BEIRUTIN pommi-iskujen varsinaista tarkoitusta vielä haarukoidaan, mutta pommien räjäyttäminen Iranin lähetystön edessä vihjaa haluun hyökätä suoraan Iranin etuja vastaan. Korkea iranilainen diplomaatti, kulttuurilähettiläs Ibrahim Sayyed Ali Ansari sai surmansa iskussa, mikä vaatii vastatoimia. Saudi Arabia on voinut sekaantua iskuun, sillä sen tiedetään antaneen salaisia tiedustelutietoja Assadin armeijaa vastaan taisteleville kapinallisille. 
Shia- ja sunni-muslimien välinen kauna alkoi 600-luvulla Muhammedin perillisen Alin syrjäyttämisellä. Sunnit katsovat shia-muslimien edustavan vääristeltyä perintöä, ja ovat vuosisatojen ajan taistelleet keskenään. He eivät hyväksy shiojen rukouskutsuakaan, koska siihen on lisätty siunaus Alille. Islamin vaaratilanteissa he ovat yhdistäneet voimansa. http://www.timesofisrael.com/what-was-the-true-target-of-the-beirut-bombing/

5.      UUTISOTSIKOITA
·        Israel on toistuvasti ilmoittanut, ettei se katso olevansa sidottu Genevessä mahdollisesti jo tänään allekirjoitettuun sopimukseen P5+1 maiden ja Iranin välillä. Netanyahu vakuuttaa pitävänsä sotilaallisen mahdollisuuden pöydällä hyvin tietäen, ettei sillä ole varmuutta, tukeeko USA sitä vakuutteluista huolimatta. Tämä ei tarkoita sitä, että IAF lähettäisi hävittäjänsä välittömästi kohti Iranin ydinlaitoksia sopimuksen vahvistamisen jälkeen. Kukaan ei voine kertoa, miten täydellisesti ilmaiskuilla pystyttäisiin estämään tai siirtämään Iranin ydinasehaaveita, mutta pahaa jälkeä niille aiheutettaisiin. Toinen kysymys on kokonaan se, miten Iran vastaisi niihin, sulkien öljykuljetukset täysin Persianlahdella, kuten se uhkaa sanoen omaavansa kaikki edellytykset siihen.  http://www.timesofisrael.com/there-is-no-credible-us-military-option-and-9-other-   
               pointers-from-jerusalem/
·        IAF:n koneet iskivät tiistai-iltana neljään kohteeseen vastauksena aamulla ammuttuihin kranaatteihin. Uutisissa ei ole kerrottu mahdollisista uhreista. IDF pyrkii tekemään vastaiskunsa jos suinkin mahdollista yön aikaan, jolloin ihmisten oletetaan olevan jo vuoteissaan, ja valitsemaan kohteita, aseverstaita ja tunneleita, kuten tässäkin tapahtui.



Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019