SUNNUNTAI 27.10.13


SUNNUNTAI 27.10.13

1. TÄNÄÄN sunnuntaiaamuna klo 02.00 aikaan alkoi Israelissa talviaika, eli kellon viisareita siirrettiin taaksepäin tunnin verran.
Lämpötilat Jerusalemissa: sunnuntai 13-22 C-astetta; maanantai 13.23; tiistai 15-26; keskiviikko 17-25 C-astetta, alkuviikosta aurinkoista, keskiviikkona puolipilvistä. Yöt ovat jo viileitä, joten kevyttä lämmintä ja tuulenpitävää mukaan.

2. USA:n presidentti Barack Obaman poukkoilevan Lähi Idän ulkopolitiikan vuoksi USA näyttää menettävän huolella saavutetun Egyptin suosion sen jälkeen, kun Venäjän vaikutus alkoi heiketä NL:n kaaduttua kylmän sodan ja varustelukilvan seurauksena 1990 luvulla. Obama pani panoksensa Muslimiveljeskunnan varaan eikä voinut hyväksyä armeijan suorittamaa presidentti Mursin johtaman hallituksen kaatamista. Pitkään USA:n hallitus harkitsi, miten menetellä Egyptille myönnetyn 1.5 miljardin vuosiavustuksen suhteen, sillä periaatteessa se olisi pitänyt jäädyttää vallankaappauksen johdosta, mutta lopulta se joutui nielemään katkeran kalkin ja toteamaan, että kasvojen säilymiseksi avustus on peruttava, mitä seurasivat yhteisten sotaharjoitusten peruminen ja muita toimia.

EGYPTIN armeijan valvoma hallitus reagoi siihen rajusti uhitellen pystyvänsä toimimaan ilman Yhdysvaltain apuakin, vaikka USA:sta hankitut hienot ohjusveneet ja hävittäjät joutuivat rajoittamaan toimiaan varojen puutteen vuoksi. USA:n lupaamien 10 Apache helikopterin tilaus peruuntui, samoin M1A1 tankkien, Harpoon sota-alusten torjuntaan tarkoitetut ohjukset, sekä neljän F-16 hävittäjän toimitukset.
Egyptin tilanne on kuin tehty Venäjän presidentti Vladimir Putinin suunnitelmille NL:n ajoilta periytyneen vaikutuksen kasvattamiseksi uudelleen. Paitsi että Venäjä pystyy toimittamaan Egyptille sen tarvitsemaa sotakalustoa, se pystyy innostamaan venäläisten turismia Egyptiin useiden laihojen vuosien jälkeen avustaen osaltaan talouden elpymistä.

UAE, joka osittain rahoitti armeijan vallankaappausta Egyptissä, lupaa 4.9 miljardin USA avustuksia Egyptille. Sitä koskevan lauantaina allekirjoitetun sopimuksen puitteissa UAE antaa Egyptille lainoja 1.9 miljardin USD arvosta, polttoainetta ja muita avustuksia.
Venäjä ilmoitti, että se pitää pysyvää laivastoaan Välimerellä, mutta koska sen merisatama Tartusissa Syyrian rannikolla on liian pieni suurille aluksille ja haavoittuva hyökkäyksille, Venäjä tarvitsee uuden tukikohdan sota-aluksilleen, ja siinä Egypti tarjoaa mahdollisuuksia. Egyptiläinen valtuuskunta matkusti viikonvaihteen aikana Moskovaan valmistelemaan presidentti Putinin virallista vierailua Egyptissä. http://www.timesofisrael.com/russia-seeks-a-naval-presence-in-egypts-ports/

2. NEW YORK TIMES (NYT) kertoo artikkelissaan, että presidentti Obama selvitti YK:n puheessaan viime kuussa USA:n ulkopolitiikan painopistesuunnasta. Hän selvitti, että tärkeysjärjestyksessä on Lähi Itä, ja siinä ykkösenä Iran, toisena Israelin ja palestiinalaisten välinen rauhanprosessi, kolmantena Syyrian tilanteen selvitteleminen; kaikki muut kiireisetkin kysymykset siirretään toistaiseksi syrjään, myös Egyptin ongelmalliset suhteet.

NYT kertoo artikkelissaan, miten Egyptin on aiemmin USA:n Lähi Idän politiikan kulmakivi, ja vielä 2011 Obama selitti Kairon massoille, että ”hän kuuntelee ihmisten huutoja ja että USA:n demokratian toteutumiseksi antamalla tuella on rajansa, olkoon se Bahrain, Libya, Tunisia tai Jemen”. Obaman uusi turvallisuuspoliittinen neuvonantaja Susan Rice, entinen USA:n YK:n lähettiläs, totesi ensimmäisessä lehdistötilaisuudessa viime viikolla - otettuaan uuden tehtävänsä vastaan heinäkuussa -, että Obama aikoo modifioida Lähi Idän politiikkaansa, eikä aio antaa sen niellä hänen kaiken huomionsa, kuten tähän saakka on tapahtunut.
NYT:n artikkelin mukaan uuden käytännöllisen politiikan tarkoitus on karttaa voiman käyttöä paitsi suojellakseen Yhdysvaltoja tai liittolaisia hyökkäyksiltä, öljytoimitusten häiriöiltä, terrori-verkostoilta tai massatuhoaseilta. Demokratian levittäminen ei ole enää keskeinen kysymys.

Ms Rice on valmistellut USA:n politiikan suunnan muuttamista ja uudelleen arviointia neuvon-antajineen heinäkuusta lähtien, jolloin hänet nimitettiin neuvonantajaksi. Välistä hyvinkin kärkevien selvitysten ja keskustelujen jälkeen päädyttiin tulokseen, että USA:n tulee vetäytyä syrjään – useimmiten itsensä aloittamasta ja kiihottamasta - kuohunnasta arabimaissa ja asettaa selkeät rajat osallisuudestaan niiden selvittelemiseen ajan voittamiseksi.
Rice, 48-vuotias, oli YK:n lähettiläänä toimiessaan yksi kiivaimmista voiman käyttämisen vaatijoista ihmisoikeuksien puolustamiseksi, jos niin tarvitaan. Hän kannatti sotaretkeä Libyaan Muammar Gaddafin hallinnon kaatamiseksi lopettaakseen hänen armeijansa veriset toimet hallitusta vastaan nousseen kapinaliikkeen kukistamiseksi. Jälkeen päin voidaan esittää aiheellinen kysymys, miten ihmisoikeuksien puolustaminen parani Libyassa summittaisten massapommitusten ja Gaddafin kaatumisen jälkeisen kaaoksen aikana?

3. OBAMAN ulkopolitiikan todetaan yleisesti epäonnistuneen lähes kaikilta osiltaan, mutta Robert Snowdenin paljastaman NSA:n laajan salakuuntelu- ja tiedustelujärjestelmän johdosta presidentti Obama on joutunut vastaamaan vihaisten valtionjohtajien esittämiin kyselyihin ja vaatimuksiin heidän puheluittensa salakuuntelun lopettamiseksi välittömästi. Snowdenin paljastamien salaisten asiakirjojen mukaan USA on vuosikausien ajan salakuunnellut ainakin 35 maan johtajien puheluita, mikä uhkaa mullistaa USA:n ulkopolitiikan monilla aloilla.

WASHINGTONISSA mielenosoittajat marssivat ja pitivät kokouksiaan lähellä hallituksen rakennuksia (Capitol Hill) kantaen käsissään suuria plakaatteja joissa kiitettiin Robert Snowdenia ja vaadittiin kongressia aloittamaan välittömät tutkimukset NSA:n harjoittaman salakuuntelun ja tiedustelun laajuudesta ulkomaita ja kansanjohtajia vastaan.
Ranskan ulkoministeri Bernard Kouchner totesi: ”Ollaksemme rehellisiä, mekin harjoitamme salaista tiedustelua, kaikki sitä tekevät, mutta Amerikan tiedustelun laajuus saa meidät sanattomiksi ja kateellisiksi, meillä ei ole varaa niin laajaan toimintaan.

Eri maiden diplomaatit tunnustavat, että he ovat tietoisia, että heidän puheluitaan kuunnellaan useitten maiden taholta, ja että arkaluonteisten asioitten käsittelemistä vältetään puhelimessa. Noloja tilanteita syntyy jonkun korkean virkamiehen paljastaessa tietoja toisen maan diplomaatille asioista, joita hän on pystynyt saamaan vain salakuuntelun kautta.
Tärkeitä maiden välisiä neuvotteluja edeltää aina valmistelut ja keskustelut, mutta kuten EU:n presidentti Martin Schultz toteaa, miten voimme neuvotella tasavertaisesti USA:n kanssa vapaakaupasta, joka koskee lähes puolta maapallon taloudesta, jos USA on tietoinen kaikesta, mistä haluamme neuvotella? Miten voimme luottaa heihin?

Tämä tekee USA:n ulkoministeri John Kerryn aseman erittäin vaikeaksi ja arkaluonteiseksi, jos vastapuoli epäilee hänen olevan tietoinen kaikista heidän argumenteistaan. Hän joutuu vastailemaan median tungetteleviin kysymyksiin, mutta myös vakuuttamaan vilpittömyyttään ennen neuvotteluja, kuten kävi tavatessaan Ranskan ja Italian diplomaatteja.
Saksa ja Ranska ovat olleet Euroopan maiden kärjessä vaatimassa tiedustelun rajoittamiseksi, ja Brasilian presidentti Dilma Rousseff peruutti USA:n virallisen vierailunsa odottaessaan selvityksiä hänen puhelujensa kuuntelusta sekä valtion omistaman Petrobras öljy-yhtiön ja yksityisten brasilialaisten vakoilemisesta. http://www.timesofisrael.com/nsa-spying-threatens-to-hamper-us-foreign-policy/

4. JUUDEAN JA SAMARIAN juutalaisyhteisöissä asuvat ovat erittäin närkästyneitä siitä, että PA:n terroristien vapauttaminen Israelin vankiloista sidottiin yhteen uusien asuntojen rakentamisen kanssa heidän yhteisöissään. He epäilevät yksityisesti, että pääministeri haluaa tällä tarkoituksellisesti hämmentää ja ärsyttää heitä. He sanovat Netanyahun olevan tietoinen, miten tärkeää heille on uusien asuntojen rakentaminen, koska niistä on suuri puute kuten koko maassa, ja käyttää tätä saadakseen siitä peiton seuraavan 26 terroristierän vapauttamiselle, joka suoritettaneen tällä viikolla.
Asukkaat olettavat Netanyhaun olevan tietoinen myös siitä, että monet vapautetuista palaavat terroriin entistä paremmin varustettuina ja motivoituneina. Yksikään uusi asunto ei silti ole yhden terrori-iskun vertainen, vaikka asuntojen tarve on suuri. Lisäksi PA käyttää terroristien vapauttamista suuren propagandatilaisuuden järjestämiseen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/173204#.UmzOl2JHT-k

5. UUTISOTSIKOITA
-          Kahdeksan ihmistä haavoittui heitä kuljettaneen bussin ajettua PA:n arabien järjestämään väijytykseen Hebronin kukkuloilla Al-Fawarin lähellä lauantai-iltana. Arabit kivittivät monia Israelin rekisterilaatoin varastettuja autoja. Haavoittuneet vietiin Sorokan sairaalaan. - Viime tiistaina viisi ihmistä haavoittui ajettuaan PA:n arabien asettamaan väijytykseen Har Homan ja Tekoan välisellä tiellä. Yksi uhreista oli rabbi Kfir Getz, joka kutsuu ihmeeksi pelastuttuaan arabijoukon piirityksestä, jossa oli mukana aikuisia miehiä, lapsia ja naisiakin. Hän pääsi jatkamaan matkaansa vaikka tuulilasi oli lyöty hajalle ja joukko odotti kivet käsissään hänen autonsa pysähtymistä. Auto kuitenkin pyörähti renkaillaan ympäri, mikä hajotti arabilauman antaen hänelle tilaisuuden päästä pakoon. Juutalaiset osoittivat mieltään sen johdosta Beit Sahour-risteyksessä. – Shin Betin mukaan syyskuussa oli 133 terrorihyökkäystä, elokuussa 99. Syyskuun hyökkäyksistä 104 tapahtui Juudean ja Samarian alueilla, elokuussa 68. Jerusalemissa tapahtui silloin 26 hyökkäystä, elokuussa 25; suurin osa polttopommi-iskuja. Shin Bet ei laske kivityksiä terrorihyökkäyksiksi, vaikka myös niissä kuolee ihmisiä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/173204#.UmzOl2JHT-k
-          Hebronin yliopistossa insinööreiksi opiskelevat kolme arabioppilasta suunnittelivat pienen liidokin rakentamista, jonka he aikoivat varustaa räjähteillä ja lähettää se johonkin israelilaiseen kohteeseen. PA:n poliisi sai vihiä asiasta ja pidätti tämän kolmen opiskelijan solun. Hamas tuomitsi heidän pidättämisensä syyttäen PA:n poliisia  yhteistoiminnasta IDF:n ja Shin Betin kanssa. Oslon sopimuksen mukaan PA:n poliisin tulee luovuttaa pidättämänsä terrorismista epäillyt Israeliin, mutta yhtään tapausta ei ole tiedossa, jossa näin olisi tapahtunut. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/173206#.UmzVpGJHT-k
-          Apulaisministeri Ofir Akunis (Likutenu) kehotti lauantai-iltana Netanyahua pidättymään terroristien vapauttamisesta ”hyvän tahdon eleenä Abbasille”. ”Terroristien vapauttaminen on moraaliton toimi, se ei luo turvallisuutta eikä edistä rauhaa, koska vapautetut terroristit palaavat suurelta osin takaisin terrorismiin”. Akunis pitää erityisen omituisena Netanyahun väitettyä terroristien vapauttamisen ja asuntojen rakentamisen juutalaisasukkaille rinnastamista. Erityinen ministeritason komitea kokoontuu Netanyahun johdolla käsittelemään terroristien vapauttamista, ja ilmeisesti samassa tilaisuudessa tänään keskustellaan lakiesityksestä terroristien vapauttamisen kieltämiseksi. Pääministeri vastustaa esitystä. Beit Yehudin laatima lakiesitys vapauttamisen kieltämisestä joutuu ensin oikeusministeri Tzipi Livnin käsittelyyn, joka pyrkii estämään sen etenemisen. Livnin nimittäminen oikeus-ministerin ja pääneuvottelijan toimiin on eräs esimerkki Netanyahun oudoista toimista, mikä herättää epäilyjä hänen ja Livnin salaisista suunnitelmista, mitä ei ole koskaan tuotu julkisuuteen, mutta jonka pohjalta Livni toimii pääministerin ohjauksessa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/173226#.UmzXl2JHT-k
-          Neljä kipapäähinettä pitävää miestä ja yksi nainen joutui Australiassa Sidneyn Bondin hiekkarannalla kahdeksan nuoren miehen hyökkäyksen kohteeksi. He pahoinpitelivät kaikki viisi sairaalakuntoon ilmeisessä antisemiittisessä hyökkäyksessä. Federaation tiedotusministeri Malcolm Turnbull tuomitsi hyökkäyksen kovin sanoin todeten, ettei tämänkaltaiset rasistiset hyökkäykset ole ollenkaan sallittuja Australiassa. Sairaalan edustaja David Factor sanoi, etteivät neljä miestä 27-, 39-, 49- ja 66-vuotiaat ja 62-vuotias nainen olleet mitenkään esiintyneet provosoivasti, eikä sitä tehdä ainakaan hiekkarannalla. Poliisin mukaan kaksi 17- ja yksi 23-vuotias on pidätetty. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4445665,00.html
-          Ynetnews kutsuu PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin kerjuumatkoja viiteen kymmeneen maahan ”diplomaattisena terrorismina”, sillä sen ohella, että hän vaatii lisää varoja, hän syyttää Israelia täysin vääristellen sekä Israelin maan historiaa että juutalaisten oikeutta maahan kuten myös väittäen, miten Israel tuhoaa arabien taloja, karkottaa asukkaita harjoittaen siten valtionterroria, sekä juutalaistaa Jerusalemia ja Temppelivuorta sekä haluaa tuhota Al-Aksa moskeijan rakentaakseen kolmannen Temppelinsä sen tilalle. Abbas käyttäytyy rotan tavoin, joka nurkkaan ajettuna hyökkää rajusti hyökkääjää vastaan purren kaikkea, mihin saa hampaansa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4445445,00.html



Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021