KESKIVIIKKO 30.10.13


KESKIVIIKKO 30.10.13

1. HALLITUKSEN päätöksen mukaisesti Israel luovutti 26 murhamiestä ja terroristia eilen, 21 heistä Ramallahiin ja 5 Gazaan. Korkein oikeus käsitteli kiireellä sille jätetyt valitukset, joissa vaadittiin luovuttamisen peruuttamista kuunnellen yhtä omaisensa menettänyttä todeten, ettei hänen omaisensa murhaaja ollut luovutettavien joukossa ja siten valitus oli aiheeton. Terrorin uhrien omaisten järjestö Almagor jätti tärkeimmän valituksen. Korkein oikeus pyrki etsimällä etsimään sanoja, joilla luovutuksen laillisuus olisi pystytty perustelemaan, mutta kauniit ja syvällisiltä kuulostavat termit eivät pysty kätkemään tosiasiaa, että pitkien oikeuskäsittelyjen ja selvittelyjen tuloksena pitkiin vankeusrangaistuksiin tuomittujen murhaajien ja terroristien ennenaikainen massavapauttaminen vain siksi, että saatiin PA:n ilman mandaattia toimiva puheenjohtaja suostumaan neuvotteluihin, kaivaa Israelin moraalikäsitteiden juuria ja kansan uskoa oikeuslaitoksen puolueettomuuteen. Korkein oikeus koetaan vain hallituksen käsikassariksi ja sen kansan oikeus- ja moraalikäsitysten vastaisten päätösten verhoksi.

LUOVUTUSTILAISUUS oli Israelin viranomaisten taholta sovitettu keskiyön paikkeille, ettei saataisi mitään massakokousta Ramallahiin, mutta myöhäisestä ajankohdasta huolimatta 1500 PA:n arabia odotteli heidän tuloaan ampuen ilotulitusraketteja ilmaan ilonsa osoitukseksi. Virallinen tilaisuus pidettiin Ramallahissa, missä Mahmoud Abbas puhui todeten mm. seuraavaa: ”Kaikki 104 vankia, jotka Israel lupautui vapauttamaan, tulee pääsemään vapaaksi, mutta todellinen ilo täyttyy vasta sitten, kun kaikki Israelin vankiloissa olevat palestiinalaisvangit on vapautettu. Vakuutamme jatkavamme, kunnes kaikki vangit palaavat koteihinsa”. Vapautetut vangit kävivät myös laskemassa seppeleen Yasser Arafatin hautakummulle Mukatanin hallintokeskuksessa Ramallahissa.
Gazaan vapautettua viittä vankia oli vastassa satoja omaisia ja virkailijoita Erez rajaterminaalin lähettyvillä.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/173386#.UnCct2JHT-k

2. EILEN tiistaina Israelin Radio kertoi, että Abbas harkitsisi tilapäisen ratkaisun mahdollisuutta. Israelin viranomaiset totesivat näistä tiedoista, että kaikki kolme osapuolta ovat tarpeeksi realistisia nähdäkseen, ettei täydellisen sopimuksen saavuttaminen ole mahdollista, ja että siksi on pyrittävä välttämään ”kaikki tai ei mitään” asenteen ajautumista umpikujaan, mikä on ollut Livnin reklamoima yksi neuvottelujen perusteista. Israelin viranomaiset totesivat Israelin Radion tiedoista, ettei sitä ole pystytty vahvistamaan.

PA:n viranomainen kiisti tiedot Abbasin asenteen pehmenemisestä vakuuttaen, ettei hänen asenteessaan ole tapahtunut mitään muutosta ja että hän pitää tiukasti kiinni PA:n arabien vaatimuksista ja periaatteista.
PLO:n pääsihteeri Yasser Abed Rabbo sanoo: ”Ei ole mitään ratkaisua tai rauhaa ilman Palestiinan valtion perustamista 1967 sotaa edeltävillä linjoilla. Me hylkäämme ajatuksen Palestiinan valtion perustamisesta tilapäisin rajoin”. Hän syytti Israelia ajanpeluusta esittäen luonnoksia, jotka ovat pahimmat 20:en vuoteen, ja että Israel vain pelaa aikaa jatkaakseen setlementtien rakentamista ja todisteiden luomista maaperälle neuvottelujen murskaamiseksi.

ULKOMINISTERI John Kerryn painostama rauhanprosessi olisi saatava allekirjoituskuntoon 9 kuukauden sisällä, eli toukokuuhun mennessä ensi vuonna. Osapuolet tapasivat eilen 14. kerran aloittaen neuvottelukauden neljännen kuukauden vankien vapauttamisen keskellä.
PA/PLO:n ulkoministeri Riad Malki vakuutti PA:n arabien pitävän kiinni 9 kuukauden määräajasta Israelin asettamista esteistä huolimatta. Hän myös vakuutti, että ”Palestiinan valtion tulee perustua 1949 aselepolinjoihin, jossa kaksi valtiota elävät rinnakkain rauhassa ja turvallisuudessa”.
PLO:n hallituksen jäsen Wasel Abu Yusuf sanoo, etteivät neuvottelut ole saaneet mitään aikaan ja että PLO harkitsee julkilausumaa, jossa neuvottelujen todetaan epäonnistuneen. ”Kaikki mitä Israel haluaa on hyökkäävän politiikan jatkaminen kansaamme vastaan ja kansainvälisen yhteisön pettäminen uskottelemalla, että he haluavat rauhaa”. Hän totesi, etteivät PA:n arabit voi jatkaa tältä pohjalta ja että merkit viittaavat keskustelujen  epäonnistumiseen. Yusuf sanoi PLO:n harkitsevan useita mahdollisuuksia, jos niin käy, mukaan lukien jäsenyyden hakeminen kansainvälisissä instituutioissa voidakseen syyttää Israelin johtajia rikoksista islamin ja kristinuskon pyhiä kohteita vastaan.
Pääministeri Netanyahu vakuuttaa pyrkivänsä lopulliseen ratkaisuun, jos arabit suostuvat.
USA:n ulkoministeri John Kerry sanoi New Yorkissa PA;lle varoja keräävän järjestön kokouksessa syyskuussa, ettei USA halua tilapäistä ratkaisua. Hän sanoi kokemusten osoittavan, että jos kysymysten ratkaisemine  jätetään roikkumaan ilmaan, ratkaisun vastustajat käyttävät tilaisuutta hyväkseen estäen kaiken edistymisen. Siksi hän katsoo, että ratkaisun löytäminen perustavaa laatua olevissa kysymyksissä on elintärkeä.
Israelissa Avigdor Liberman esitti ensimmäisenä mahdollisuuden tilapäisestä ratkaisusta todeten, ettei nykyisessä vihamielisessä tilanteessa ole mahdollista saada lopullista ratkaisua. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/PA-refutes-report-saying-Abbas-has-softened-his-stance-on-peace-talks-330089

3. PÄÄMINISTERI Netanyahun kanslia päätti aiemmin tällä viikolla antaa luvan rakennustarjousten hakemiseksi 1 200 uuden asuntoyksikön rakentamiseksi Jerusalemin itäosiin. Tämä vastapainoksi ärtyisyydelle, minkä terroristien vapauttaminen aiheutti kansassa. Eilen pääministeri yhdessä sisäministeri Gideon Saarin kanssa päättivät nopeuttaa juutalaisten asuntojen rakentamista vihreän linjan itäpuolella Jerusalemissa.
Tiistai-iltana tehdyn päätöksen mukaan Ramat Shlomoon rakennetaan 1500 uutta asuntoyksikköä, ja päätös antaa oikeuden lisätä huoneita oleviin asuntoihin.

PÄÄTÖKSELLÄ sallitaan arkeologisen keskuksen rakentaminen Davidin kaupungin viereen, jossa suoritetaan arkeologisia kaivauksia ja joka aiheuttaa poliittista polemiikkia, sekä kansallisen puiston rakentamisen Scopusvuoren itärinteelle.
Pääministerin tarkoituksena on tasoittaa yleistä kritiikkiä ja kovasanaistakin vastustusta, mitä terroristien ja murhamiesten vapauttaminen aiheutti, mutta esim. Beit Yehud-puolueen puheenjohtaja, taloudellisuuden ministeri Naftali Bennett ilmoitti jo eilen, että terroristien vapauttamisen ja asuntojen rakentamisen kytkeminen toisiinsa moraalitonta. Hän selittää, ettei luonnollisen kasvun vaatima asuntojen rakentaminen ole millään tavoin verrattavissa tuomioitaan kärsivien murhaajien ennenaikaisen vapauttamisen kanssa, sillä se vain tahrii juutalaisyhteisöjen mainetta.

Israelilainen virkailija kertoi AP:lle, että sekä USA ja PA olivat tietoisia näistä rakennus-hankkeista jo ennen neuvottelujen alkua. Abbasin neuvonantaja Nabil Abu Rudeinah kiisti hänen lausuntonsa todeten, ettei PA hyväksy urakkatarjousten pyytämistä ja että Israelin tulee lopettaa tämä antaakseen neuvotteluille tilaa onnistua. ”Meidän mielestämme juutalais-yhteisöjen rakentaminen on laitonta, eikä tulisi sen kautta asettaa esteitä rauhanprosessille, sillä näkemyksemme mukaan kaikki siihen tähtäävä toiminta on laitonta ja aiheetonta”.

PA/PLO väittää, että setlementtien rakentamisen on rauhan pahin este ja vaikeuttaa Palestiinan valtion perustamista. Vihreän linjan itäpuolella asuu kaikkiaan yli 570 000 juutalaista ja heidän lukumääränsä kasvaa nopeammin kuin muualla maassa.
Juutalaisyhteisöjen rakentaminen Juudeaan ja Samariaan alkoi toden teolla vasta 1973 vuoden sodan jälkeen, koska niiden rakentaminen katsottiin välttämättömäksi suojavyöhykkeen muodostamiseksi rannikon asutuskeskusten itäpuolelle, sekä suojaamaan myös siellä kulkevaa kansallista vesijohtokanavaa. http://www.timesofisrael.com/pm-gives-green-light-to-east-jerusalem-construction/

4. UUTISOTSIKOITA
-          P5+1 MAIDEN ja Iranin välisissä neuvotteluissa keskitytään sentrifugien toimintaan, uraanin rikastamiseen ja yellowcake uraanin raaka-aineen hankkimiseen, joiden katsotaan palvelevan lähinnä rauhanomaista käyttöä mahdollisuudella jatkaa prosessia ydinpommin rakentamiseksi, mutta sen rinnalla Iranilla on toinen rinnakkainen tie ydinpommin hankkimiseksi. Siinä ei käytetä pitkälle rikastettua uraania, vaan ydinreaktorin polttojätettä plutoniumin muodostamiseksi. Kysymys on raskasvesiprosessista, jossa veden H2O:n lisätään yksi neutroni. Sitä käytetään ydinreaktion hallitsemiseksi. Irakin plutoniumia valmistava laitos on rakenteilla Arakin kaupungin lähelle, 300 km Teheranista lounaaseen. Arakin plutoniumlaitos ei ole ollut IAEA:n tutkijoitten valokeilassa, koska se ei ole valmis, mutta valmistuu hyvää vauhtia. USA:n viranomaisten mukaan se tullee nousemaan korkealle seuraavissa neuvotteluissa. Jos Iran asentaa siihen polttoainesauvoja, joita tarvittaneen 100 – 150, laitos on saavuttanut immuniteetin, koska kukaan ei uskalla pommittaa toimivaa raskasvesilaitosta säteilyvaaran vuoksi. Arakin laitoksen rakentaminen on kuitenkin jäljessä aikataulustaan, jonka mukaan se tuli olla valmis 2014, uuden arvion mukaan vasta 2016. IAEA:n entisen virkailija Olli Heinosen mukaan, joka nykyisin on Harward Yliopiston Belfer-keskuksen tutkija, Iran voi yrittää hämätä länsimaita tarjoamalla laitoksen koekäyttöä vähäisemmällä sauvamäärällä ja tavallista vettä eikä raskasvettä käyttäen, jonka täytyy olla 99.75 %:n puhdasta, samalla saastuttaen laitoksen. Israelin ilmavoimat pommittivat Osirakin raskasvesilaitoksen Irakissa v. 1981, joka oli silloin vielä rakenteilla. IDF:n sotilastiedustelun entinen johtaja Amos Yadlin, joka oli yksi Osirakin pommittamiseen osallistuneista lentäjistä, varoittaa ajan luisumisesta käsistä Arakin plutonium-laitoksen tuhoamiseksi. http://world.time.com/2013/10/29/if-iran-can-get-this-reactor-online-it-may-be-invulnerable-to-military-attack/, http://www.timesofisrael.com/iran-two-weeks-away-from-weapons-grade-uranium/
-          USA käyttää lähetystörakennusten katolle asentamiaan vakoilulaitoksia monissa maissa ympäri maailmaa, myös Tel Avivissa, kirjoittaa Israelin tiedusteluanalyytikko Ronen Salomon Maariv-lehdessä tiistaina. Salomon viittaa artikkelissaan nimeämättömään israelilaiseen turvallisuusvirkailijaan. Salomon sanoo tutkiessaan USA:n lähetystörakennusten katoille rakennettuja rakenteita, että niitä on havaittavissa ainakin Pekingin, Dubain, Moskovan, Madridin ja Tel Avivin lähetystö-rakennusten kattokerroksissa. Saksalainen Der Spiegel lehti julkaisi sunnuntaina artikkelin, jonka mukaan USA:n Berliinin lähetystö on muodostunut vakoilun pesäksi, jonka kattokerrokseen on kätketty kulissinomaisten lisärakenteiden suojaamia vakoilulaitteita. Mossadin entinen johtaja Danny Yatom uskoo, että USA vakoilee kaikkia Lähi Idän maita, eikä Israel tee siinä poikkeusta, sillä Obaman hallitukselle on tärkeää tietää, mitä Benyamin Netanyahu todella ajattelee rauhanprosessista PA/PLO:n kanssa. USA toimii Israelin ja PA/PLO:n rauhanneuvottelujen valvojana ja erotuomarina, joten sillä on tärkeää tietää todellinen tilanne. http://www.timesofisrael.com/us-has-spying-unit-on-roof-of-its-tel-aviv-embassy/, http://www.spiegel.de/international/world/germany-faces-challenges-in-investigating-nsa-spying-a-930639.html#ref=nl-international
-          Professori Avi Diskin toteaa, että Israel vapauttaa murhaajia ja terroristeja USA:n vaatimuksesta, mutta ettei USA itse koskaan vapauta terroristeja (eikä edes ystävämaan hyväksi vakoillutta Jonathan Pollardia yli 25 vuoden vankeuden jälkeen). Diskin toteaa Arutz Shevalle, että Israel lienee ainoa maa maailmassa, joka vapauttaa tuomittuja terroristeja. Hän sanoo, että tämä käytäntö alkoi jo vuonna 1965, jolloin ensimmäinen terroristi saatiin kiinni. Hän oli Fatahin Mahmoud Hijazazi, joka pääsi soluttautumaan Jordaniasta Israeliin tammikuussa tuona vuonna, vähän sen jälkeen, kun PLO oli perustettu. Hänet vaihdettiin v. 1971 israelilaiseen Shmuel Rosenwasseriin, joka oli siepattu Metulahista ja pidettiin vankina Libanonissa. Diskin toteaa, että hallituksen omaksuma käytäntö vapauttaa terroristeja on vastoin moraalikäsityksiä, koska se tapahtuu vastoin oikeuden antamia tuomioita ja se on vastoin Shamgarin komitean suosituksia, jonka mukaan neuvottelut siepattujen vapauttamiseksi tulee käydä puolustusministeriön kautta salaten ne julkisuudelta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/173391#.UnDPf2JHT-k
-          Israel ja Nigeria allekirjoittivat kahdenkeskisen ilmakuljetussopimuksen, jonka mukaan maat aloittivat suorat lennot Lagosin ja Tel Avivin välillä. Israelilla on vastaavat sopimukset Etelä Afrikan ja Etiopian välillä. Nigeria toivoo suorien lentojen nostavan maitten välistä turismia sekä bisnes-matkoja. Nigerian presidentti lupaa tuoda Israeliin 3000 kristittyä turistia. Nigerian hallitus avustaa Israeliin pyhiinvaellus-matkoille tulevia, myös kristittyjä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/173302#.UnDTVmJHT-k
-          Venäjän armeijan apulaiskomentaja Vyacheslav Kondrashov matkusti Kairoon neuvotellakseen Egyptin armeijan tilauslistasta pitkälle kehitettyjen aseitten ja ohjusten hankkimiseksi Venäjältä. Listaan kuuluu ohjuksia, jotka USA kieltäytyi toimittamasta, mutta joiden version he haluavat saada. Venäjä tarjoaa pitkä-aikaista luottoa aseitten hankkimiseksi, mikä helpottaa Egyptin taloudellista ahdinkoa. Yksi ostoslistalla oleva ohjus on SS-25, liikkuva ICBM ohjus, jonka kantomatka on 2000 km, eli sillä yltää Iraniin saakka. Venäläisten kenraalien vierailu ja liikematka Kairoon alkoi tiistaina, 28.10., mikä osoittaa uuden aikakauden alkamista Egyptin ja Venäjän armeijoiden yhteistoiminnalle 35 vuoden kylmän kauden jälkeen. http://www.debka.com/article/23397/Cairo-bids-for-brand-new-Russian-SS-25-ballistic-missiles-in-major-arms-transaction-with-Moscow-



Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019