MAANANTAI 07.10.13


MAANANTAI 07.10.13

1. PSAGOTIN juutalaisyhteisössä lauantai-iltana tapahtunut terrori-iskun vaiheet alkavat olla selvillä, joskin murhayrityksen tehnyt terroristi on edelleen  kateissa, vaikka huhujen mukaan turvallisuusjoukot olisivat tehneet pidätyksiä. Tapahtuma sarja alkoi 21.20 aikaan Glickin perheen 2-kerroksisen talon pohjakerroksessa, jota kautta perheen 9-vuotias tytär Noam palasi succot-juhlasta. Hän havaitsi jonkun hahmon pohjakerran porrashuoneessa luullen sitä ensin vieraaksi, mutta nähdessään mustan kasvosuojan hahmon kasvoilla hän tajusi olevansa vaarassa. Terroristi oli metrin päässä hänestä ampuen kolme laukausta tyttöä kohti, joka huusi apua täysin voimin. Terroristi, joka ilmeisesti oli aikeissa murtautua talon sisälle, pakeni välittömästi. Hän oli päässyt yhteisön sisälle kaksinkertaiseen turva-aitaan tehdyn aukon kautta, jonka kautta hän myös lienee paennut läheiseen El-Biren arabikaupunkiin.

Hänen isänsä Yisrael Glick kuuli laukausten äänet ja tytön avunhuudot olohuoneessa mennen alas tarkastamaan, mistä ne johtuivat,  ja näki Noamin seisovan siellä äänettömänä, lopulta osoittaen porrashuoneeseen sanoen: ”Isä, siellä on arabi”. Glick vei työn sisälle ottaen oman aseensa mennen tarkastamaan, ettei terroristeja ollut enää talossa tai sen lähettyvillä. Sen jälkeen hän kutsui Psagotin hätäpalvelutiimin paikalle, jossa hän itse palveli.

Vasta hänen vaimonsa kutsuessa häntä tulemaan olohuoneeseen, hän näki luodinreiän tyttärensä olkapäässä tajuten tilanteen vaarallisuuden. Lääkintäpalvelun miehet olivat paikalla minuuttien kuluessa antaen tytölle ensiavun kiidättäen hänet Shaare Zedekin sairaalaan Jerusalemissa. Tytön vammat tarkastanut lääkäri arvioi ensin, että haava voi olla luodin tai puukoniskun seurausta, mutta Noamin oman kertomuksen mukaan terroristi ampui kolmesti aivan lähietäisyydeltä. Isä pitää ihmeenä, ettei terroristin luodit olleet surmanneet tyttöä, sillä hänen kertomansa mukaan luodin suunta kaksi sm vasempaan tai oikeaan olisi surmannut hänet. Luoti oli osunut tytön rintaan tullen ulos selästä lähellä olkapäätä.
Vielä ei ole selvää, oliko terroristi yksin, vai oliko heitä useampia. http://www.jpost.com/National-News/Terror-victims-father-says-two-centimeters-saved-his-daughters-life-328041

Fatahin Facebook-sivulla julkaistiin sunnuntaina kirjoitus, jossa ylistettiin Psagotin terrori-iskuja sekä aiemmin Hebronissa tapahtunutta IDF:n sotilaan ampumista: ”Palestiinan sala-ampuja oli täällä”, sanotaan PMW:n kääntämässä kirjoituksessa. ”Hän jätti todellisten miesten allekirjoituksen eri puolille kotimaata. Hän teki kunniaa ja lähti siirtyen toiseen paikkaan jättäen uuden allekirjoituksen, vahvistaen niiden kertomuksia, jotka rakastavat kotimaata”.
Pääministeri Netanyahu syytti ampumistapauksista PA:n johtajien harjoittamaa kiihotusta todeten, että edellinen vuosi oli ollut rauhallisin aikoihin, mutta PA:n kiihotuksen seurauksena tällaiset tapaukset ovat lisääntymässä. ”Murhaajien tulee tiedostaa, ettei tämä auta heitä”.

Tapaus sai rajuja tuomioita oikeiston taholta, jotka vaativat lopettamaan terroristien vapauttamisen. ”Viimeisin hyökkäys on punainen viiva hallitukselle”, sanoi Shuli Moallem (Israel beitenu), ”Joka haluaa säilyttää turvallisuuden, ei vapauta terroristeja”.
IDF:n entinen keskuskomennuskunnan komentaja Gadi Shamni sanoi Armeijan radion lähetyksessä, että terrorismin nousu voi ennakoida kolmannen intifadan alkamista. ”Viimeisen kuukauden tapahtumat voivat johtaa tilanteen eskaloitumiseen Länsirannalla. On vaikea arvioida, onko tämä todella sen alkua, mutta tämänkaltaiset tapahtumat rohkaisevat toimimaan niitä, jotka muuten eivät toimisi”. http://www.timesofisrael.com/fatah-official-israel-to-blame-for-psagot-attack/

FATAHIN korkea virkailija, PA:n olympiakomitean puheenjohtaja Jibril Rajoub totesi Kol Israel haastattelussa tähän tapaan: ”Kuulehan, minä tuomitsen kaiken, mikä aiheuttaa tuhoa. Tuomitsen sen ja tuomitsen ne, jotka ovat vastuussa siitä. Ja vastuullinen on Israelin hallitus ja pääministeri”. Hän selitti, että ”9-vuotiastaryttöä ammuttiin siksi, että Israelin hallitus kiihottaa ja provosoi rakentamalla setlementtejä”. Hän vakuutti, ”ettei kukaan kunniallinen henkilö vahingoittaisi lasta, vaikka lapsi olisikin väärässä paikassa, kuten setletit ovat”. Hän sanoi, että hänellä on 12-vuotias poika, ja tietää hyvin, miten se haavoittaa, mutta sanoi ”toivovansa, että Israel alkaisi lopulta suunnitella, miten siirtää setlerit vihreän linjan taakse”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172584#.UlJYgWJHT-k

Samarianeuvosto esittää armeijalle voimallisen vastalauseen siitä, että PA:n poliisin autoja liikkuu vapaasti Juudean ja Samarian C-alueilla vain juutalaisille asukkaille tarkoitetuilla maanteillä vastoin Oslon sopimuksia, joiden mukaan PA:n poliisiautolla on oikeus ajaa siellä vain  IDF:n auton saattamana. Neuvosto on koonnut asukkaitten antamia tietoja ja havaintoja määräyksen rikkomuksista, mutta saadakseen pitäviä todistuksia se on asettanut kameroita IDF:n rakennelmiin Juudeassa ja Samariassa.
Neuvoston puheenjohtaja Sagi Keizler sanoo, että on anteeksiantamatonta, että valtio antaa tämän jatkua. ”PA.n poliisiautojen liikkuminen C-alueilla vaarantaa asukkaita” todeten, että on itsestään selvää, että ”nämä ovat poliisin univormuihin pukeutuneita terroristeja”. Useissa neuvoston ottamissa videoissa näytetään, miten Israelin poliisiauto ohittaa PA:n poliisiauton C-alueilla ilman IDF:n saattajaa, eikä reagoi siihen mitenkään tarkistamatta, että PA:n poliisiauto voi olla kuljettamassa aseita tai etsittyjä terroristeja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172573#.UlJbamJHT-k

2. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu (Bibi) on aikaa myöten alkanut tajuta, mikä tässä Israelin ja PA:n välisessä kiistassa lopuilta on kysymys. Hän puhui aiheesta eilen illalla Bar Ilan yliopiston strategisten tutkimusten tilaisuudessa poiketen merkittävästi edellisestä puheestaan v. 2009, jossa hän tunnustautui kahden valtion periaatteen kannattajaksi. Tällä kertaa puheen sävy oli muuttunut. Hän kertasi historiaa lähtien vuodesta 1921, jolloin Haj Amin al-Hussein nousi Jerusalemin päämuhftiksi kuvernööri Samuelsia painostamalla.

Haj Amin al-Hussein aloitti välittömästi palestiinalaisten kiihotuksen, josta ensimmäinen seuraus oli arabimellakat Jaffassa, mitä seurasi Hebronin massamurha 1929, ja monilla paikoin, myös Jerusalemissa,  sen jälkeen. Haj Aminin pääteema oli ajaa maahan muuttaneet juutalaiset pois maasta, mitä hän ajoi jatkuvalla juutalaisten vastaisella terrorilla. Myöhemmin hän liittoutui natsi Saksan kanssa tarjoten arabeja taistelemaan natsien rinnalla juutalaisten tuhoamiseksi Euroopassa. Peläten brittien pidätystä hän pakeni Saksaan osallistuen juutalaisten tuhoamis-operaatioihin ja suunnitellen keskistysleirejä myös Palestiinaan.

PÄÄMINISTERI totesi Bar Ilan puheessaan, että villakoiran ydin on se, että ”arabit hyväksyvät juutalaisten asuvan keskuudessaan, ja että he tunnustavat Israelin oikeuden juutalaisena valtiona. Ilman tätä alueella ei koskaan tule olemaan rauhaa”. Tällä hän tarkoittaa kaikkia arabeja, ei vain PA:n arabeja. Hän myös totesi puheessaan, että Livnin ja Kerryn lupaukset rauhansopimuksesta toukokuussa ensi vuonna eivät tule toteutumaan, elleivät arabit muuta perusteellisesti näkemystään Israelista ja juutalaisista, jotka ovat tulleet tänne jäädäkseen. Bibi ei myöskään näe mitään mahdollisuutta PA:n ja arabien vaatimuksille paluuoikeudesta, mistä Livni on samaa mieltä, vaikka muuten eroaa oleellisesti Bibin näkemyksestä. Likudin sisä-piirissä on voimistuva kahden valtion periaatteen vastustus, ja esitetään jopa mahdollisuutta arabien siirtämiseksi Jordaniaan, jonka asukkaista 75 % on palestiinalaisia.
Bibi ei vielä uskaltanut hylätä kahden valtion periaatetta, mutta totesi, etteivät ”setlementit”, joilla hän tarkoittaa Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjä, ole keskeinen ongelma. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Netanyahu-puts-a-damper-on-Israeli-Palestinian-peace-process-at-2013-Bar-Ilan-speech-328052

3. JP:n vakiokolumnisti Barry Rubin kirjoittaa artikkelissaan USA:n Lähi Idän politiikasta.
Hän päätyy kirjoituksessaan kolmeen kehityssuuntaan, joita esitellen lyhyesti.
-          Iran tulee jatkamaan ydinaseen rakentamista tai ainakin hyökkäävää politiikkaansa, ja se tulee pettämään lapselliset amerikkalaiset. Iran voimistuu, USA:n liittolaiset heikkenevät.
-          Israelin ja PA:n väliset neuvottelut eivät johda minnekään, mutta PA tulee voimistamaan Israelin tuhoon tähtäävää politiikkansa. PA:lle olisi kuitenkin edullisempaa saada oma valtio, josta käsin se voisi voimistaa Israelin tuhoamista.
-          Sunnisuuntaa edustajat islamilaiset järjestöt kuten salafistit ja Al-Qaida tulevat hylkäämään USA:n, koska ne eivät ole koskaan hyväksyneet Yhdysvaltoja. Sunnit tulevat myös voimistamaan hyökkäyksiään shia-muslimeja vastaan, joita ne pitävät vääräoppisina. Obaman hallitus tulee jatkamaan kuitenkin niiden tukemista, vaikka se sokeasti kaivaakin tällä Yhdysvaltain omaa hautaa.

4. UUTISOTSIKOITA
-       Democracy Instituutin suorittaman gallupin mukaan 30.6 % haluaa, että sopimus PA:n kanssa, jolla juutalaisyhteisöt pakotetaan muuttamaan vihreän linjan länsipuolelle, tulee alistaa juutalaisenemmistön kansaäänestykseen. 24.7 % haluaa, että muutkin israelilaiset saisivat osallistua kansanäänestykseen, 24.9 % katsoo Knessetin käsittelyn riittäväksi. Israelin arabeista 45.2 % kannattaa koko kansan äänestämistä, 11 % vain juutalaisväestön. 13.5 % sanoo, ettei kenelläkään ole oikeutta päättää siitä.
-          Shas-puolueen hengellinen johtaja Ovadia Yosef taistelee hengestään sairaalassa. Hän fyysiset toimintansa ovat romahtaneet ja häntä on pidetty hengissä jo muutaman viikon ajan, välillä osoittaen elpymistä, välillä taantumista. Tämä on jo aloittanut taistelun siitä, kuka pystyy astumaan hänen tavallista suurempiin saappaisiinsa, sillä hänen vaikutusvaltansa on suuri sekä poliittisesti että opillisesti, jossa Yosefia on arvostettu vaikka muuten vastustettu. http://www.jpost.com/National-News/Shas-spiritual-leader-on-life-support-as-health-takes-turn-for-worse-328058
-          Iranin nuoriso ei ole samaa mieltä Netanyahun kanssa, etteikö heillä olisi lupa pitää tiukkoja farkkuja (jeans) Iranissa. He twiittasivat useita kuvin varustettuja kirjoituksia ja piirroksiakin väitteittensä tueksi. Hyvä alku vapaammalle kehitykselle, jos tuo pitää paikkaansa Iranissa, jossa siveyspartiot ovat perinteisesti tarkkaan seuranneet etenkin naisia, ettei vain hiuskiemura pistä esiin kasvosuojan alta. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Iranian-youth-to-Netanyahu-We-are-free-to-wear-jeans-328053
-          PA:n pääneuyottelijana tunnettu Saeb Erekat esitti vastalauseensa tsekkien presidentti Milos Zemanin esitykselle maansa lähetystön siirtämiseksi Jerusalemiin. USA:n kongressi teki saman päätöksen jo vuosia sitten, mutta sen presidentit ovat käyttäneet oikeuttaan siirtää muuttoa vuodeksi kerrallaan. CTK-uutistoimiston mukaan presidentti Zeman kehotti arabiliitoa ja arabiministereitä käsittelemään asiaa ministeritasolla käsitellessään palestiinalaiskysymystä. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Erekat-protests-Czech-presidents-call-to-move-countrys-embassy-to-Jerusalem-328028
-          Puolustusministeri Moshe Yaalon matkustaa Yhdysvaltoihin, jossa hän tapaa USA:n puolustusministeri Chuck Hagelin. Keskustelun aiheina uskotaan olevan Iranin ja Syyrian epäselvä tilanne sekä Libanonin ja Hizbullahin liittyminen siihen. Yaalonille esitellään samalla F-35 konetta, joita Israel on tilannut 20 kpl oikeudella tilata lisää myöhemmin. Tämä stealth, tutkaa hyljeksivä kone on kärsinyt toistuvista vaikeuksista sekä alihankkijoiden että suunnitelmien puutteellisuuksien vuoksi, mikä on nostanut sen kustannuksia ja siirtänyt toimitusaikaa. Lopulta valmistuttuaan sen uskotaan ja toivotaan olevan ylivoimainen luokassaan, jolle ei löydy vertaista. Israel haluaa koneen elektroniikkaan ja varusteluihin omia teknisiä sovelluksiaan ja laitteitaan, mikä on myös osaltaan lisännyt kustannuksia. http://www.jpost.com/Defense/Defense-Minister-Yaalon-to-travel-to-US-for-talks-with-Hagel-328046
-          Syyskuun aikana Israelista meni 5 549 rekkaa Gazaan kuljettaen 155 000 tonnia erilaisia tavaroita. Tämä on tullut entistä tärkeämmäksi Egyptin sulkiessa välillä rajansa Gazaan ja tuhoamalla salakuljetustunneleita. Tänä vuonna Gazaan on 46 130 rekkaa kuljettanut  1 285 946 tonnia tavaroita. Voiko tätä nimittää Gazan alueen saartamiseksi, vaikka Hamas pitääkin Israelia vihollismaana? http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172579#.UlJ8c2JHT-k
-          Egyptissä vietettiin sunnuntaina Jom Kippurssodan eli 1973 sodan 40-vuotis muistopäivää. Muslimiveljeskunta oli kutsunut kannattajiaan kaikkialla Egyptissä tulemaan silloin kaduille osoittamaan mieltään armeijan valvomaa hallitusta vastaan. Yhteenotoissa kuoli ainakin  51 ihmistä ja 246 haavoittui, kuten Al-Arabiya raportoi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172583#.UlJ92WJHT-k






Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019