Wednesday, October 09, 2013

KESKIVIIKKO 09.10.13


KESKIVIIKKO 09.10.13

1. PLO:N SIHTEERI, PA:n korkea virkailija, Yasser Abed Rabbo esitti ”Palestiinan radiossa” maanantaina suoran ja häikäilemättömän hyökkäyksen pääministeri Netanyahua vastaan, samana päivänä, jona hän Abbasin kanssa tapasi 11 Knessetin vasemmistolaista kansan-edustajaa Ramallahissa tilaisuudessa, jossa ei nostettu esiin Israelin lippua, kuten tapahtui palestiinalaisedustajien vieraillessa Knessetissä, jossa  nostettiin esiin ”Palestiinan” lippu.

RABBON perusteeton ja hävettävä hyökkäys pääministeriä vastaan lienee ollut hänen vastauksensa Netanyahun Bar Ilan yliopistossa pitämään ”Bar Ilan 2” puheeseen. Rabbo on Geneven Iniative dokumentin allekirjoittaja, ja hän on toinen kahdesta PA:n virkailijasta, joilla on oikeus antaa lausuntoja julkisuuteen rauhankeskusteluista Israelin kanssa. Hän esitti myös syyskuussa kovaa kritiikkiä rauhankeskusteluista vaatien, että Washingtonin tulee painostaa Netanyahun hallitusta saadakseen sen alistumaan PA:n asettamiin vaatimuksiin.

RABBO syytti maanantain puheessaan Netanyahua kaikkein äärimmäisimmäksi Israelissa piilotellen ministeri Naftali Bennettin ja entisen ulkoministeri Avigdor Libermanin takana.
”Hän on äärimmäisyyspolitiikan symboli edustaen politiikkaa, jonka päämääränä ei ole saavuttaa ratkaisua”. Hän syytti Netanyahua rasismista.
Hän syytti Israelia verukkeitten keksimisestä – joskus uskonnollisia, joskus historiallisia, toisinaan turvallisuuteen liittyviä – välttääkseen käsittelemistä keskeistä kysymystä, joka on palestiinalaisten maan miehittäminen  ja miten lopettaa sen. ”Netanyahu yrittää eliminoida palestiinalaisten historiallisen oikeuden maahan”.

MAANANTAIN kokouksessa Ramallahissa israelilaiset kansanedustajat tivasivat Abbasin kantaa Netanyahun vaatimukseen, että PA:n tulee tunnustaa Israel juutalaisena valtiona.
Abbas sivuutti koko teeman todeten, että ”jätetään erilliskysymykset neuvotteluihin”.
Kansanedustajille jaetuissa lehtisissä ”Palestiinalainen kanta joihinkin poliittisiin kysymyksiin” puututtiin eräässä osassa Israelin vaatimukseen, että PA:n tulee tunnustaa Israel juutalaisena valtiona tähän tapaan: ”Pääministeri Benyamin Netanyahu esitti tämän vaatimuksen vasta kaksi vuotta sitten häiritäkseen sillä rauhankeskusteluja”.
Rabbo näpäytti myös Tzipi Livniä, joka esitti jossain vaiheessa, että neuvottelut voivat jatkua 9 kuukauden määräajan jälkeenkin: ”Israelilaisilla on tapana viivyttää neuvotteluja niin pitkään kuin suinkin voidakseen välttää kansainvälistä painostusta”. http://www.timesofisrael.com/top-plo-official-dubs-netanyahu-number-one-extremist/, http://www.timesofisrael.com/missing-from-abbas-meeting-with-mks-israeli-flag-palestinian-journalists/

2. ISRAELIN puolustusvoimien (IDF) komentaja Benny Gantz esitteli Bar Ilan yliopistossa pitämässään puheessa tiistaina , millainen Israelia vastaan aloitettu sota tulisi olemaan todeten aluksi, että Al-Qaida tulisi iskemään Golanin kukkuloille ja raketeilla Eilatiin, ja Hamas tulisi iskemään raketeillaan Erez-rajanylitysterminaalia kohti.

”Sota-aamu voisi alkaa ohjusiskulla Kiriyan rakennuksiin (Tel Avivissa, jossa sijaitsee IDF:n komentokeskus), cyber-hyökkäyksillä pankkeihin, massahyökkäyksellä rajakaupunkia vastaan, tai räjähteillä täytetyn tunnelin räjäyttämisellä siten, että se ulottuisi lastentarhaan”. Hän selitti, että näillä järjestöillä -  kuten Hizbullah – on kykyjä, joita valtioilta puuttuu.
Gantz vakuutti, että huolimatta puolustusbudjetin leikkauksista IDF pystyy silti suoriutumaan velvollisuuksistaan.

”Olemme jatkuvassa  puitteissaan ennen näkemättömässä virtaviivaistamisprosessissa, jollaista ei ole tehty armeijassa useaan vuoteen. Prosessi on tarpeen voidaksemme ohjata käytettävissä olevat voimavaramme tuleviin haasteisiin”.
Gantz selitti, että riisuttu puolustusbudjetti kiirehti virtaviivaistamisen tahtia, sillä ”budjetti-ongelmien vuoksi meidän tulee toimia nopeammin kuin suunnittelimme, sillä todellisuus vaati, että meidän tulee kuitenkin sitoa resurssimme  turvallisuusnäkökohtiin”.
”IDF:ssä ymmärretään kansalliset kiireellisyyskysymykset”.

VUODEN 2013 budjetissa puolustusbudjettia karsittiin 3 miljardia NIS (820 miljoonaa USD) ollen nyt 58.4 miljardia NIS – osana 6-vuotista suunnitelmaa, joka huomioi huomattavan nousun vuosien 2014-2018 aikana.
IDF julkisti heinäkuussa viiden vuoden uudistamissuunnitelman, johon sisältyy ikääntyneitten Patten taisteluvaunujen ja M-109patteristojen  romuttaminen, 3000 – 5000 sotilasupseerin siirtämisen eläkkeelle sekä useitten ilma- ja meritaisteluyksiköitten lakkauttaminen.
Gantz arvioi, että nämä toimenpiteet säästävät viiden vuoden aikana 7 miljardia NIS (1.9 miljardia USD). Netanyahu jatkoi Gantzin 3-vuoden pestiä vuodella. http://www.timesofisrael.com/idf-chief-says-next-war-will-feature-array-of-threats/

3. IRANIN ulkoministeri Javad Zarif tunnusti tiistaina, viikkoa ennen P5+1 maiden ja Iranin välisiä neuvotteluja Iranin ydinsuunnitelmasta, että Iranin ylin kaitsija  suurajatollah Ali Khamenei ei ollut kaikilta osin tyytyväinen presidentti Hassan Rouhanin ja hänen toimintaansa YK:n yleiskokouksen aikana New Yorkissa.

Päällimmäisinä Khamenein kritiikissä olivat, että Rouhani otti vastaan presidentti Obaman puhelun, sekä se, että ulkoministeri Zarif tapasi USA:n ulkoministeri John Kerryn.
Zarifin kommentit julkaistiin äärikonservatiivisessa Kayhan päivälehdessä. Sen käänsi farsinkielestä ”Uskowi on Iran”, poliittisen blokin toimesta, joka seuraa tapahtumia maassa.
Zarif oli Iranin kansallisen ulko- ja turvallisuusvaliokunnan kuultavana sunnuntaina sen jälkeen, kun Ali Khamenei oli esittänyt kritiikkinsä, kuten raportissa todetaan, jossa sanotaan Zarifin puolustautuneen, että hän ja presidentti Rouhani uskoivat toimineensa Khamenein antaman mandaatin puitteissa.

Zarif selitti, että vastoin heidän uskoaan Khamenei näki ensimmäisen virheen siinä, että Rouhani otti vastaan Obaman puhelun, ja toisen siinä, että hän tapasi John Kerryn.
Iranin vallankumouskaartin komentaja kenraali Mohammed Ali Jafari kiitteli presidentti Rouhanin YK:n matkaa ja hänen puhettaan siellä, mutta hänen mielestään, presidentin olisi pitänyt odottaa muutoksia USA:n asenteessa ennen suoraa kontaktia.
Presidentti Rouhani sai ristiriitaisen vastaanoton Teheranin lentokentällä palattuaan New Yorkista toisten ylistäessä toisten kivittäessä munin ja kengin.

ISRAELIN näkemyksen mukaan Iranin tulee luopua kokonaan uraanin rikastamisesta ja tuhota rikastuslaitokset; viedä ulkomaille jo rikastettu uraanierä sekä lopettaa myös ballististen ohjusten kehittäminen ja rakentaminen, joilla se pystyy uhkaamaan Israelia mutta myös Eurooppaa ja Yhdysvaltoja, sekä alueen muita maita valtansa laajentamiseksi. Lisäksi Iranin ydinase voi saada aikaan varustelukilpailun jokaisen halutessa ydinasetta. http://www.timesofisrael.com/khamenei-obama-rouhani-phone-call-was-a-misstep/

4. UUTISOTSIKOITA
-          Ainakin yksi palestiinalainen arabi haavoittui yrittäessään kiivetä turvallisuusaidan yli lähellä Beit Aminin kylää, jonka lähettyvillä PA:n Israelin puolella työskentelevä arabi surmasi paikalle houkuttelemansa IDF:n reservinsotilaan aikoen käyttää hänen ruumistaan Israelin vankilassa tuomiotaan kärsivän veljensä vapauttamiseksi. Aidan ylittämistä yrittävä arabi oli osa miesryhmästä. Hän haavoittui sotilaitten luodeista ja kuljetettiin Beilinsonin sairaalaan hoidettavaksi. http://www.timesofisrael.com/troops-fire-on-palestinians-attempting-to-cross-security-wall/
-          USA:ssa vierailulla ollut talousministeri, entinen suosittujen puheohjelmien TV-juontaja, Yair Lapid antoi vierailunsa aikana joukon ristiriitaisia lausuntoja, jotka eivät välttämättä herätä myötätuntoa kotona. Hän antoi haastattelun USA:n televisiossa. Hän kertoi, ettei hänen isänsä Tommy Lapid tullut silloisen brittimandaatin Haifan satamaan Palestiinassa vaatiakseen arabien tunnustavan Israelin juutalaiseksi valtioksi. Hänen isoisänsä Tomislav Lampel entisessä Jugoslaviassa sai surmansa natsien toimesta, mutta hänen isänsä Tommy karkotettiin Unkariin Budapestin gettoon, josta hän pakeni vaimonsa kanssa silloiseen Palestiinaan. Tommy Lapid kehittyi merkittäväksi journalistiksi ja perusti ei-uskonnollisen Shinui-puolueen saavuttaen vaaleissa huomattavaa menestystä, mutta Tommyn kuoltua puolue hajosi ja lakkautettiin. Yair Lapid seuraa isänsä jälkiä perustettuaan Yesh Atid (On Tulevaisuus) puolueen, joka menestyi hyvin viime vaaleissa. Lapidin keskeisimpiä tavoitteita on ollut ortodoksien ja haredi-juutalaisten vaikutusvallan leikkaaminen sekä haredi-kansan kytkeminen sekä työelämään että asepalveluun. Hän liittoutui Naftali Bennettin kanssa, vaikka heidän ideologiansa ovat vastakkaiset: Bennett on uskonnollinen, Lapid ei tunnusta mitään uskontoa. Toiseksi Yair Lapid kertoi New Yorkin asukkaille, että he ovat turvallisempia siellä kuin juutalaiset Israelissa. Näistä lausunnoistaan hän joutuu vielä vastaamaan saavuttuaan kotimaahansa. Pääministeri Netanyahu selittää Abbasille, ettei juutalaisen kansan tunnustaminen riitä, hän odottaa, että Abbas tunnustaa Israelin juutalaiseksi valtioksi. Hän ei myöskään hyväksy kahden kansan valtiota, jonka juutalainen imago tulisi hukkumaan palestiinalaispakolaisten tulvan alle. http://www.timesofisrael.com/troops-fire-on-palestinians-attempting-to-cross-security-wall/
-          Yhdistynet Kansakunnat, YK,  on omituinen järjestö, jonka sisällä tapahtuu toistuvasti käsittämättömiä asioita, jotka lyövät pahoin järkevästi ajattelevien maailman kansalaisten korville. YK toimi perustamisensa jälkeen varsin sujuvasti maailman mahtivaltioiden ohjaillessa järjestön toimia, mutta jäsenmärän kasvaessa ja uusien voimatekijöitten noustessa haastamaan perinteisiä mahtimaita, sen päätökset eivät enää oikein vastaa järjellisyyden vaatimuksia. Koska päätöksiä tehdään YK:n yleiskokouksissa enemmistöperiaatteella lähtien siitä, että kullakin maalla on yksi ääni, ns. kehitysmaitten luvun kasvaessa niiden äänet ratkaisevat päätösten sisällön. Täten ihmisoikeuskysymyksiä käsittelevään komiteaan valitaan jäseniksi valtioita, joissa ihmisoikeuksia eniten ja näkyvimmin poljetaan ja rikotaan. Koska niissä maissa yleensä myös korruptio on yleinen käytäntö, ne ovat tuoneet käytännön osaksi YK:n toimintaa, jossa rikkaat maat ostavat ääniä köyhiltä mailta, jos ei suoraan lahjusten avulla, ainakin tarjoamalla niille edullisia kauppasuhteita ja teknologiaa. Viimeisin kummallisuus nähtiin siinä, että aseriisuntakomitean jäseneksi valittiin Iran, jonka ei parhaalla tahdollakaan voida nähdä edustavan aseriisunnan periaatteita. Taustalla on tietenkin Israelin väitetty ydinase, josta sen tulee luopua YK:n päätösten ja uhkausten kautta, vaikka Israel kieltää omaavansa niitä. Ensimmäinen askel on, että Israelin tulee allekirjoittaa NPT-sopimus, joka kieltää ydinaseitten rakentamisen ja tai teknisen tietotaidon levittämisen. Israel esitti tuloksettoman vastustuksensa Iranin valinnasta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172661#.UlUXKGJHT-k
-          Israelin kotipuolustuksesta vastaava ministeri Gilad Erdan sanoi tiistaina puhuessaan Bar Ilan Yliopistossa, että Hizbullahille on 200 000 ohjusta ja rakettia, mutta sen päämäärä on entinen. Israelin vihollinen on luopunut tavoitteestaan Israelin maan valloittamiseksi suoralla hyökkäyksellä, mutta se on kehittänyt uuden strategian uhkauksilla Israelin kotirintaman tuhoamiseksi. Erdan selitti tutkimusten osoittavan selvästi, että vihollinen valmistautuu tulevissa taisteluissa hyökkäämään Israelin siviilikohteita ja sen infrastruktuuria vastaan. Hizbullahilla on nyt  yli 200 000 rakettia, Erdan paljasti todeten, että joka kymmenennessä rakennuksessa Libanonissa on joko raketin laukaisualusta tai asevarasto. Hän sanoi, että tuleva taistelu Hizbullahia vastaan tulee muistuttamaan Libanonin kakkossotaa, mutta laajempana. Hän olettaa Hizbullahin käyttävän raketti-arsenaaliaan varovaisesti ,mutta tehokkaasti niiden tuhovaikutuksen maksimoimiseksi. Erdan kutsuu tätä uudenlaiseksi sotataktiikaksi, jossa keskitytään siviilikohteisiin vastustajan taistelutahdon murskaamiseksi. Kysymyksessä on tahtojen taistelu, ja Israelin tulee varautua siihen, Erdan sanoo, missä hänen roolinsa merkitys moninkertaistuu. - Näiden uhkakuvien alla Israelin täytynee turvautua ennalta ehkäisevään toimintaan säilyäkseen hengissä, missä oikean ajan selvittäminen on ensiarvoisen tärkeää, ettei jää jalkoihin. IDF:n komentajat ovat valmistaneet kansaa todeten, että kriisitilanteessa Israel tulee iskemään täysin voimin, ja että siviiliuhreja tulee olemaan runsaasti molemmin puolin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172667#.UlUbhGJHT-k
-          Englannin MI5 varoittaa kansaa, että tuhannet ääri-islamilaiset ovat valmiit iskemään kohteisiin saarivaltakunnassa, ja että heidän teologiansa mukaan ne ovat laillisia kohteita. BBC:n julkistaman raportin mukaan MI5:n uusi johtaja Andrew Parker sanoo, että islamin terrori on tullut entistä vaikeammaksi tunnistaa ja estää. Hän arvioi, että Pakistanissa ja Jemenissä toimivat muslimit muodostavat suurimman uhan brittikohteita vastaan Englannissa. Afganistanissa ja etenkin Syyriassa taistelevat muslimit, jotka ovat menneet sinne Euroopan maista, muodostavat todellisen uhan palattuaan kotimaahansa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172669#.UlUgd2JHT-k


No comments: