PERJANTAI 12.04.13


PERJANTAI 12.04.13

1. SYYRIAN armeija yrittää puhdistaa Damaskoksen ja Golanin aselepolinjojen välisiä alueita sinne pureutuneista kapinallisista. Kapinalliset joukot, jotka kuulunevat Al-Nusran valvomaan ryhmittymään, ovat karkottaneet Assadin armeijan yksiköitä Israelin ja Jordanian alueitten läheisyydessä miehittäen armeijan tukikohtia ja vallaten kaupunkeja Daraan provinssissa. Beirutissa AP:n julkistaman ja Bassem Mrouen laatiman artikkelin mukaan Assadin armeijan joukot aloittivat sotilaallisen operaation Sanameinin kylää vastaan keskiviikkoaamuna. Taistelut kestivät koko päivän, mutta illalla kaupunki oli kokonaan armeijan hallussa. Artikkelin mukaan taisteluissa kuoli ainakin 45 ihmistä, heidän joukossaan lapsia ja naisia. Nämä on tunnistettu, mutta asukkaiden mukaan parikymmentä ruumista on vielä tunnistamatta.

Aktivisteihin kuuluva kertoi AP:lle Skypen kautta läheisestä Burra al-Harir kylästä, että ”armeijan sotilaat surmasivat jokaisen, jonka tapasivat”. Hän ei uskaltanut kertoa nimeään.
Tekaistulla nimellä kulkeva aktivisti kutsui Sanameinin massamurhaa pahimmaksi sitten Houlan jälkeen Homsin provinssissa, jossa hallituksen joukkojen väitettiin surmanneen yli 100 ihmistä viime vuoden toukokuussa. Aktivistien – kuten myös hallituksen - antamia viestejä ja lukuja tulee tarkastella tietyllä varovaisuudella, sillä niitä muunnellaan ja suurennellaan propagandatarkoituksessa, mikä kuuluu sodan luonteeseen.
Kapinallisten päämääränä lienee pyrkiä muodostamaan yhtenäinen n. 60 km:n syvyinen maa-alue Jordanian ja Damaskoksen välille valmistellessaan hyökkäystä Damaskokseen.

KAPINALLISILLE toimitettujen aseitten virta sekä arabimaista että yhä suuremmassa määrin myös länsimaista on kasvanut suuresti viime aikoina, joskin länsimaat eivät ole vielä pystyneet koordinoimaan toimituksiaan erimielisyyksien vuoksi. Ranskan presidentti Hollande sanoi tarvitsevansa luotettavammat takuut, etteivät ranskalaiset aseet joudu ääri-islamilaisten joukkojen kuten Jabhat Al-Nusra käsiin. Pyrkimyksenä näyttää kuitenkin olevan, että yli kaksi vuotta kestäneet aseettomina mielenosoituksina alkaneet hallituksen vastaiset protestit mutta veriseksi sisällissodaksi kehittyneet taistelut, joissa uhriluvut kasvavat sadoilla päivittäin, on kiireisesti saatava päätökseen, olkoon lopputulos mikä tahansa.
Surmansa saaneiden kokonaismäärä vaihtelee eri arvioissa 70 000 – 100 000 välillä.
Kapinalliset ovat miehittäneet laajoja alueita Syyrian pohjois- ja itäosissa, myös Turkin rajan tuntumassa. Syyrian sisäinen pakolaismäärä lienee 4 miljoonaa, sen lisäksi satoja tuhansia on paennut Turkin ja Jordanian puolelle asuen pakolaisleirien surkeissa olosuhteissa.

SYYRIAN hallituksen virallisen TV-kanavan mukaan armeijan sotilaat ovat pyyhkineet terroristi-joukot Sanameinin ja läheisen Ghabaghebin kaupungeista ja jatkavat niiden piilopaikkojen tyhjentämistä eri alueilla Daraan provinssissa. Niihin kuuluvat Tafas, Jassim. Dael ja Tzeel kylät ja kaupungit, joissa on menehtynyt ihmisiä.
Aktivistien raporttien mukaan hallituksen joukot tulittavat torstaina Homsin provinssin keskiosia, Deir el-Zour idässä sekä Raqqan, Aleppon ja Odlibin provinsseja pohjoisessa. Kapinalliset väittävät ampuneensa alas armeijan helikopterin, joka kuljetti muonatäydennystä Maaret Al-Numan tukikohtaan surmaten ohjaajan ja kolme sotilasta.

Syyrian ulkoministeriö valitti YK:n turvallisuusneuvostolle torstaina, että al-Qaidan joukot ovat taistelleet hallituksen joukkoja vastaan kahden vuoden ajan. Tämä on osa Assadin hallituksen näkemystä, jonka mukaan Syyriassa ei ole sisällissota, vaan kysymyksessä on ulkomaitten tukemien terrori-järjestöjen hyökkäykset Syyrian hallituksen joukkoja vastaan. Irakin al-Qaidan ryhmittymä julkisti äskettäin lausunnon, jonka mukaan Syyriassa taisteleva Jabhar Al-Nusra on liittynyt virallisesti osaksi Irakin al-Qaidaa pyrkimyksenään muodostaa yhtenäinen islamilainen tasavalta Irakissa ja Levantissa. Jabhat Al.Nusra kielsi omassa lausunnossaan, että se olisi liittynyt Irakin al-Qaidaan.
Syyrian presidenttiä ja hallitusta syytetään ihmisoikeuksien rikoksista sekä tahallisista siviilialueitten pommittamisesta, surmaten ainakin 4 300 ihmistä viime kesästä lähtien. http://www.timesofisrael.com/syrian-troops-launch-counterattack-on-south/

2. LÄNSIMAISET diplomaatit väittävät saaneensa luotettavia todisteita, että Syyriassa on käytetty kemiallisia aseita Aleppon lähellä ja luultavasti muuallakin, kuten AFP raportoi torstaina. Diplomaattilähteen mukaan on varmistettu, että kemiallisilla aineilla täytettyjä kranaatteja on käytetty hajanaisesti siellä täällä.
TIEDOT antanut diplomaatti kertoi torstaina paljastamatta nimeään, ettei Syyrian hallitus antane YK:n tutkijoille oikeutta päästä Syyriaan suorittaakseen tutkimuksia kemiallisten aseitten käytöstä sen jälkeen, kun presidentti Assad arvosteli tutkimusta.

YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon kehotti maanantaina Assadin hallitusta hyväksymään YK:n haluaman laajennetun tutkimuksen väitetyistä kemiallisten aseitten käyttämisestä Homsin kaupungissa joulukuussa. Ban ki-Moon sanoo vakuuttuneensa, että väitteissä on perää. Syyrian hallitus hylkäsi maanantaina laajennetun tutkimuksen, joka alun pitäen oli tarkoitus suorittaa Khan al-Assai kylässä, jossa kapinallisten väitetään käyttäneen niitä, mutta mistä kapinalliset puolestaan syyttävät hallituksen joukkoja. 
Englanti ja Ranska vaativat YK:n tutkimuksia suoritettaviksi kemiallisten aseitten käyttämisestä Khan al-Assalin ja Ataybahin kylissä maaliskuun 19. päivänä, jossa kuoli 30 ja haavoittui 80 ihmistä, sekä joulukuun 23. päivänä Homsissa.

USA:n presidentti Barack Obama totesi vuonna 2012, että kemiallisten aseitten käyttö Syyriassa on punainen varoituslinja, jonka ylittäminen tulee aiheuttamaan vastatoimia.  Syyrialla on tiettävästi Lähi idän suurimmat biologisten ja kemiallisten aseitten varastot. Sekä USA, Jordania että Israel ovat huolissaan niiden joutumisesta ääri-islamistien käsiin. http://www.timesofisrael.com/west-has-hard-evidence-chemical-weapons-used-in-syria/

3. POHJOIS-KOREA jatkaa sotaista leikkiään vihjaillen, että se tulee pian tekemään ballistisen ohjuksen testilaukauksen Tyynellemerelle. Sekä USA, Japani että Etelä –Korea ovat vahvistaneet puolustustaan ja asettaneet alueella olevat joukkonsa hälytystilaan, vaikka harva uskoo 30-vuoiaan diktaattorin Kim Jong Unin toteuttavan uhkauksensa iskeä amerikkalaisia ja eteläkorealaisia kohteita vastaan. USA:ssa spekuloidaan Pohjois-Korean haluavan testata ballistista Musudan ohjusta, jonka kantomatka on 3 500 km, eli sillä yltää USA:n Guamin saarilla oleviin sotilaallisiin kohteisiin.
Etelä-Korean antamien tietojen mukaan Pohjois-Korea siirsi ainakin yhden pyörillä liikkuvan kahden ohjuksen Musudan ohjusalustan laukaisuasemaan maan itärannikolla. Washingtonin mukaan USA on asettanut sota-alukseen sijoitetun SBX-X Band tutka-aseman valmiuteen seuratakseen Pohjois-Korean laukaiseman ohjuksen reittiä, kuten Debkafile kertoo artikkelissaan. USA:n presidentti Obama varoitti Pohjois-Korean johtajia leikkimästä tulella ja lopettamaan sotaisen retoriikkansa. Japani uhkaa ampua ohjuksen alas, jos se tulee sen alueiden ylle. http://www.debka.com/article/22887/US-S-Korea-on-top-alert-as-North-missile-spotted-in-launch-position
Edellä mainittu SBX-X Band tutka-asema on yhteydessä maailmanlaajuiseen HAARP valvonta-järjestelmään, johon myös Israelissa ja Turkissa sijaitsevat X-band tutka-asemat ovat yhteydessä.(ei Thaad kuten epähuomiossa kirjoitin edellisessä artikkelissa).
Debkafile kertoo toisessa artikkelissaan, että USA nosti ydinhälytyksen luokkaan Fefcon-3, korkein on 5, samalla vakuuttaen, ettei se liity mihinkään akuuttiin ydinaseuhkaan Yhdysvaltoja vastaan, mutta että tilanne on epävakainen ja voi muuttua hetkessä. Japani antoi varoituksen, että se tulee ampumaan alas huhtikuun 15. tai lähellä Japanin ylle ammutut ohjukset. DF:n artikkelissa todetaan, että Pentagonin viimeisen arvion mukaan Pohjois-Korea on voinut saada kehitettyä ydinpomminsa ohjuksen kärkiosaan soveltuvaksi. DF:n mukaan tämä tunnustus on käänteentekevä ja hyvin vaarallinen Korean niemimaan epävarman ja jännittyneen tilanteen vallitessa. Kiinan tiedetään mobilisoineen armeijaansa ja tuoneen Pohjois-Korean rajan tuntumaan suuria joukko-osastoja, mutta niiden tarkoituksena uskotaan olevan tuen antaminen sotaiselle naapurimaalleen, ei sen vastaisena toimena. http://www.debka.com/article/22893/US-raises-nuclear-alert-to-DEFCON-3-China-mobilizes-masses-troops-on-North-Korean-border, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167044#.UWfBJmJHT-k

4. UUTISOTSIKOITA
-          Jerusalemin poliisi valmistautuu muslimien perjantairukousten jälkeen mahdollisiin väkivaltaisuuksiin siirtämällä suuren joukon poliiseja vanhankaupungin Temppelivuoren alueelle. Poliisi poisti ensimmäistä kertaa rajoitteet muslimeille osallistua rukoustilaisuuksiin vuorella, joita on suuresti rajoitettu juutalaisten juhlapyhien aikana. Musliminuorille on tullut tavaksi joko saarnaajiensa kiihottamina tai ilman niitä kivittää Länsimuurille kokoontuneita rukoilijoita rukouskokouksen päätyttyä. Nämä kääntyvät sitten poliiseja vastaan heidän yrittäessä estää kivien heittelemistä. http://www.timesofisrael.com/large-police-presence-in-jerusalem-ahead-of-friday-prayers/
-          Turkin poliisi pidätti helmikuussa 12 al-Qaidaan yhteyksissä olevaa aktivistia, heidän joukossaan 8 turkkilaista. Poliisin mukaan aktivistien tarkoituksena oli pommittaa USA:n lähetystö Ankarassa, synagoga Istanbulissa ja muita kohteita Turkissa. Kaksi pidätetyistä oli checheniä, kaksi azeria, loput 8 turkkilaisia. Poliisi takavarikoi heiltä 50 paunaa muoviräjähteitä sekä sytytinlaitteita valmiiksi asennettuina, sylimikroja ja muita välineitä aktivistien tiloihin tekemissään ratsioissa Corlussa ja Istanbulissa, kuten New York Times raportoi. Pidätetyt olivat koonneet iskukohteistaan karttoja, pohjapiirroksia ja valokuvia. Iskukohteina oli Balatin alueen synagoga Istanbulissa, sekä yksityinen Rahmi M Koc museo Istanbulissa. Ilmeisesti erillinen itsemurhaisku tehtiin USA:n lähetystöä vastaan helmikuussa. Sen suorittajaksi epäiltiin silloin ääri-vasemmistolaista järjestöä. USA julisti alkuvuodesta matkustusvaroituksen Turkkiin, vaikka mitään erityistä kohdetta ei pystytty antamaan. http://www.timesofisrael.com/turkey-says-terrorists-planned-to-bomb-us-embassy-synagogue/
-          Mystinen, mittasuhteiltaan valtava kivirakennelma löydettiin Genessaretjärven pohjasta. Arkeologit ovat ymmällään, mikä on sen tarkoitus ja ketkä sen rakensivat. Rakennelma on kuvunmuotoinen, se on rakennettu suurista viimeistelemättömistä basalttilohkareista, ja sen uskotaan painavan 60 tonnia. Kuvun korkeus on 10 metriä ja halkaisija 70 metriä. Englannissa sijaitseva Stonehenge on puolet tästä ja korkeimmillaan 8 metriä korkea. Samantapaisia rakennelmia on rakennettu muualla tärkeiden henkilöitten haudoiksi. Scuba-sukeltajien havaintojen mukaan rakennelma on kyhätty metrin mittaisista basalttilohkareista ilman rakennusjärjestelmää, eikä lohkareita oli veistetty eikä silotettu. Tutkijat käyttävät siitä nimitystä ”cairn”, kiviröykkiö, ja se on rakennettu maan pinnalla, joka on joko silloin ollut korkeammalla ja myöhemmin painunut alas, tai täyttynyt myöhemmin vedellä. Rakennelman iäksi arvioidaan 4000 vuotta, mutta luultavammin kolmannella vuosituhannella eKr. http://www.livescience.com/28567-ancient-structure-under-sea-of-galilee.html
-          PA:n pääministeri Salaam Fayadin eroilmoitus on herättänyt spekulaatioita syvästä ristiriidasta PA:n sisällä. Fayadia on pitkään arvosteltu Fatahin sisällä, koska hän ei ole sen jäsen eikä nauti sen luottamusta. Abbas joutui lopulta irrottamaan talous-asioitten hoidon Fayadilta nimittäen oman miehensä Nabil Qassisin talousministeriksi, mutta Qassis erosi yllättäen Abbasin ollessa ulkomailla. Fayad hyväksyi eroanomuksen, mikä ärsytti Abbasia, koska hän katsoo, että vain hänellä on oikeus nimittää ja erottaa ministereitä. Abbas halusi silloin erottaa Fayadin, mutta ei kuitenkaan rohjennut, sillä Fayad nauttii USA:ssa koulutettuna ja entisenä WM:n virkailijana länsimaiden luottamusta, mikä on tärkeä avustusten saamiseksi. Maan uutistoimiston mukaan Abbas haluaa pääministeriksi Mohammad Mustafan, joka on johtanut valtion omistamaa Palestine Investment Fund järjestöä ja on myös entinen Maailmanpankin virkailija. Tämä skisma on vain yksi naula lisää PA:n uskottavuuden ja luotettavuuden arkussa, mikä odottaa vain hautaamistaan. http://www.timesofisrael.com/fayyad-resignation-underscores-deep-schisms-with-fatah/
-          Pääministerin kovista vakuutuksista huolimatta, ettei uusia myönnytyksiä anneta PA:lle uutiset kertovat, että rakennuskieltoa on alettu noudattaa Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä. Se mukaan kaikki vahvistettujen kuntarajojen ulkopuolella olevat rakennussuunnitelmat pannaan jäihin ilman virallista ilmoitusta. PA esitti tukun entisiä vaatimuksia ja useita uusia ehtona suostumiselleen rauhankeskusteluihin. PA väittää, etteivät ne ole ehtoja vaan velvoitteita, joita Israelin olisi tullut suorittaa Oslon sopimuksen puitteissa. Israelin taholta nämä vaateet hyljättiin suoralta kädeltä, mutta ulkoministeri Kerry näyttää uskollisen virkamiehen tavoin omaksuneen pomonsa Obaman näkemyksen ”tuskallisista myönnytyksistä”, joihin Israelin tulee alistua rauhan ja koko Lähi Idän sekasotkun selvittämisen vuoksi, missä palestiinalais-ongelma muodostaa pahimman esteen, kuten hän vihjaa. Uskoakseni kansalle ei ole kerrottu koko totuutta, ei Netanyahun eikä Obaman taholta, sillä YK:n, EU:n ja Vatikaanin osallisuus neuvotteluihin ja lopullisiin ratkaisuihin on kokonaan tutkimatta, etenkin Jerusalemin osalta.
-          Toisen Temppelin aikainen rituaali puhdistusallas löydettiin omaperäisine täyttöjärjestelmineen uutta valtatietä rakennettaessa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166973#.UWfRe2JHT-k


Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019