KESKIVIIKKO 10.04.13


KESKIVIIKKO 10.04.13

1. USA:N ulkoministeri John Kerry lopetti kiireisen Israelin vierailunsa tiistaina keskustellen hotellissaan usean tunnin ajan pääministeri Netanyahun kanssa ennen matkansa Lontooseen ja Kaukoitään. Hän soitti myös PA:n puheenjohtajalle Mahmoud Abbasille ennen matkaansa todeten journalisteille, että Abbas esitti hänelle hyvin tunnepitoisen vetoomuksen Israelin vankiloissa rikoksistaan tuomittujen - joita Israelissa kutsutaan terroristeiksi mutta joita PA:n johto kutsuu sankareiksi ja kuoltuaan marttyyreiksi – palestiinalaisvankien vapauttamiseksi. Hän sanoi välittävänsä tämän viestin Netayahulle ja olettavansa, että tämä suhtautuu siihen tarvittavalla vakavuudella. Kerryn ja Netanyahun keskusteluista ei annettu erityistä tiedotetta.

ULKOMINISTERI Kerry kertoi Washingtonissa, että hän tulee julkistamaan uuden taloudellisen edistyspaketin Palestiinalaishallinnon talouden kehittämiseksi painottaen, ettei tällä ole tarkoitus syrjäyttää tai korvata diplomaattisia aloitteita, vaan tukea niitä. Hän sanoi, että Valkoinen Talo ja presidentti ovat hyväksyneet uudet taloudelliset aloitteet kuten myös useat kansainväliset järjestöt – Opec, Ex-Im Bank, USAID, kansainväliset talousinstituutiot, kaupallinen yhteistoiminta-agentuuri, joita kaikkia asia koskee -, jotka yhdessä USA:n hallituksen kanssa tulevat esittämään merkittävän panoksen Länsirannan taloudelliselle turvallisuudelle ja työttömyyden vähentämiseksi.
KERRY esitti toiveenaan, että tämä taloudellinen aloite auttaisi osapuolia yhteiseen neuvottelupöytään. Hän kertoi pitävänsä ensi viikolla lukuisia neuvotteluja, joiden jälkeen hän palaa uudelleen Lähi Itään.

PÄÄMINISTERI Netanyahu sanoo tervehtivänsä mitä tahansa uutta taloudellista aloitetta, kunhan vain niillä ei heikennetä Israelin turvallisuutta, mikä on hänen keskeisin huolensa.
Hän vakuutti Kerrylle, että hän voisi asennoitua joustavammin PA:n vaatimuksiin, jos se tunnustaa Israelin juutalaisena valtiona ja juutalaisten kotimaana. Hän sanoi päättäneensä, ei vain aloittaa rauhankeskustelut, vaan ratkaista Israelin ja palestiinalaisten välinen konflikti lopullisesti kuitenkin edellyttäen, että poliittisissa keskusteluissa selvitetään suuri joukko kysymyksiä, joista tunnustamis- ja turvallisuuskysymykset ovat keskeiset.
Abbasin neuvonantaja Nabil Abu Rudeinah totesi Kerryn aloitteista, ettei niillä tule syrjäyttää diplomaattista kehitystä. Hän vakuutti, että PA on laatinut oman taloudellisen kehitys-suunnitelmansa ja olettaa näiden voivan toimia yhdessä.

KERRY kielsi huhut, että hän olisi vaatinut muutoksia saudisuunnitelmaan v. 2000, jonka arabiliitto hyväksyi omakseen 2007, todeten, että 22 arabimaata on useiden maiden tavoin hyväksynyt suunnitelman, ja sitä tulee käsitellä sen ansaitsemalla arvokkuudella. Erityisesti siinä mainittu rauha Israelin kanssa on merkittävä, mikä tulee huomioida, hän totesi. http://www.timesofisrael.com/kerry-talks-in-region-very-constructive/

2. G8 maiden, USA, Britannia, Saksa, Venäjä, Ranska, Italia, Japani ja Kanada, ulkoministerit kokoontuvat yhteiseen neuvotteluun Lontoossa keskiviikkona ja torstaina keskittyen jännittyneisiin tilanteisiin Syyriassa ja Korean niemimaalla, jossa tilanne lähenee räjähdystä. 
USA:n ulkoministeri John Kerry osallistuu Ranskan ulkoministeri Laurent Fabiuksen ja englannin ulkoministeri William Haguen johtamaan erityiskeskusteluun Syyrian kansallis-neuvoston edustajien kanssa G8 neuvottelujen lomassa.
Hague selitti: ”Tulen järjestämään näitä neuvotteluja ja osallistumaan niihin keskustellaksemme Syyrian kiireellisistä humanitäärisistä kysymyksistä sekä kiireellisestä poliittisesta ja diplomaattisesta läpimurrosta Syyriassa”.

Ranska ja Englanti ovat vaatineet asevientikiellon purkamista Syyrian kapinallisille todeten, ettei taloudellinen avustaminen ole tarpeeksi. Ranska on kuitenkin alkanut vetää vaatimustaan takaisin todettuaan, että pitkälle kehitettyjä aseita on kulkeutunut tai myyty edelleen ääri-islamilaisille järjestöille kuten Al-Nusra, jonka USA asetti terrorijärjestöjen listalle. Ranskan presidentti Francois Hollande selitti, että hän vaatii selvempiä vakuuksia, etteivät sen toimittamat aseet joudu vääriin käsiin. EU:n suostuminen asevientikiellon purkamiseen vaatii kaikkien 27 jäsenmaan hyväksymisen. Englanti ja Ranska huomauttivat  toimivansa EU:n ulkopuolella, ellei sen hyväksymistä saada kohtuullisessa ajassa.

TOINEN kiireellinen kysymys, jota G8 maiden ulkoministerit käsittelevät Lontoon kokouksessaan, on Korean niemimaan edelleen kärjistyvä tilanne.
Pohjois-Korean taholta varoitettiin ulkomaiden lähetystöjä evakuoimaan henkilökuntansa keskiviikkoon 10.04 mennessä, koska heidän turvallisuuttaan ei voiva varmistaa sen jälkeen. Pohjois-Korea varoitti myös Etelä-Koreassa asuvia tai vierailevia ulkomaisia matkustamaan kotimaihinsa, koska Pohjois-Korea ei halua vahingoittaa heitä, kuten lausunnossa sanottiin.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov totesi G8 maiden edustajien olevan yhtä mieltä siitä, että Pohjois-Korean uhkaukset ovat provokatorisia. Ulkoministeri Kerry puolestaan kehotti Kiinan hallitusta ottamaan yhteyttä Pyongyangin hallitukseen ja käyttämään vaikutus-valtaansa jännittyneen tilanteen purkamiseksi ja rauhantilan palauttamiseksi.
Pohjois-Korean ja Etelä-Korean välinen sota päättyi 1953 aseleposopimukseen, minkä johdosta maat ovat edelleen teknisesti sotatilassa.
Pohjois-Korea laukaisi joulukuussa ballistisen ohjuksen vastoin sille asetettuja rajoituksia, ja eilen sen kerrottiin valmistautuvan uuteen ballistisen ohjuksen testaukseen. Sekä Etelä-Korean että USA:n joukot Guamilla ja Japanissa on asetettu korkeaan hälytystilaan, ja USA on vienyt sinne Patriot ohjustentorjuntapatteristoja sekä aktivoinut Etelä-Koreassa THAAD-järjestelmän, jolla voidaan vaikuttaa säähän tai aiheuttaa maanjäristyksiä, kuten väitetään.
Pohjois-Korean 30-vuotias yksinvaltias Kim Jong Un antoi käskyn maan ydinteollisuuden kiihdyttämiseksi sekä valtuutti armeijan käyttämään ydinaseita USA:n joukkoja vastaan.

REUTERSIN mukaan G8 maiden ulkoministerit keskustelevat myös cyber-hyökkäysten  yleistymisestä ja niiden vastatoimista, sekä vaikuttaakseen seksuaalisen väkivallan lopettamiseksi sotatoimialueilla. http://www.timesofisrael.com/north-korea-syria-to-dominate-g8-foreign-ministers-meeting/, http://www.timesofisrael.com/north-korea-warns-nuclear-war-with-south-korea-imminent/

3. SYYRIASSA presidentti Bashas Assadin joukkoja vastaan taistelevista 13:sta ryhmittymästä suurimmaksi on noussut Al-Nusra, joka on toiminut Syyrian Kansallis-neuvoston (SNC) kuten myös Vapaan Syyrian armeijan (FSA) ulkopuolella. Se operoi varsinkin Aleppon seudulla sekä Damaskoksen ympäristössä, jossa se on pureutunut yhä lähemmäs Damaskoksen keskustaa ja Assadin hallituspalatseja. Al-Nusra on miehittänyt Assadin armeijan tyhjentämiä alueita Syyrian ja Israelin välisen puskurivyöhykkeen läheisyydessä vaikeuttaen entisestään YK:n UNDOF rauhanturvaajien toimia tehtävänsä hoitamisessa. Israel seuraa tilannetta huolestuneena kuitenkaan puuttumatta siihen. 

AL-NUSRAN yhteyksistä Al-Qaidaan on kerrottu eri raporteissa, mutta puhuessaan Iranin Al-Qaidan järjestön internet forumilla maanantaina Abu Bakra al-Baghdadi vahvisti, että Al-Nusra on osa Al-Qaidaa: ”Nyt on tullut aika kertoa Levantin kansojen ja maailman edessä, että Al-Nusra on Irakin islamilaisen valtion laajentuma ja osa sitä”.
Baghdadin lausunnon käänsi SITE monitoripalvelu todeten, että nämä kaksi ryhmittymää ovat nyt yhdistyneet ja pyrkivät muodostamaan ”Irakin ja Levantin islamilaisen valtion”.
USA asetti Al-Nusran terrorijärjestöjen listalle joulukuussa 2012 todeten ”al-Qaidan Irakissa” toimivan Syyriassa itsenäisesti omien itsekeskeisten päämääriensä hyväksi Syyrian kansan kustannuksella.
Bahrain asetti ensimmäisenä arabimaana Hizbullahin terrorijärjestön listalle syyttäen sen agenttien toimivan maassa hallituksen kaatamiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166962#.UWUY-GJHT-k

4. ISRAELIN energia- ja vesiasioitten ministeri Silvan Shalom totesi tavatessaan Kyproksen ulkoministeri Ioannis Kasoulidesin, että Israel on perustamisestaan lähtien pyrkinyt rauhaan arabinapureittensa kanssa, mutta pahin jarru ja este tässä on ollut Palestiinan Auktoriteetti.
”Tähän päivään saakka palestiinalaiset ovat asettaneet kaikki mahdolliset esteet ja estäneet neuvottelut ilman ennakkoehtoja”, hän totesi.
Shalom sanoi toivovansa, että USA:n uusi ulkoministeri pystyy puskemaan noiden esteiden läpi. ”Presidentti Obama ja ulkoministeri Kerry ovat päättäneet saada keskeytyneet neuvottelut uudelleen alkuun, ja Israel on puolestaan valmis aloittamaan keskustelut välittömästi, ilman ennakkoehtoja. Pallo on nyt PA:n käsissä”
Shalom vakuutti virkaveljelleen, ettei Israelin lähentyminen Turkkiin tapahdu Kyproksen kustannuksella. Kyproksen ja Israelin kaasukentät Välimerellä ja niiden puolustaminen ovat 
ajankohtaisimpia kysymyksiä, joissa ne tarvitsevat toistensa tukea. Kypros suunnittelee kaasun käsittelylaitoksen rakentamista sekä 270 km:n pituisen kaasuputken vetämiseksi Israelista Kyprokselle. Putki upotetaan Välimereen 2000:n metrin syvyyteen.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166961#.UWUfJWJHT-k, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166956#.UWUlxGJHT-k

5. UUTISOTSIKOITA
-          The Washington Post kiitteli pääkirjoituksessaan tiistaina pääministeri Netanyahun YK.n yleiskokouksessa viime vuonna pitämää kuuluisaa ns. ”punainen linja” puhetta, jossa hän kartongille piirtämänsä ydinpommin avulla esitti YK:n edustajille, missä tilanne oli silloin ja missä on se punainen varoituslinja, jonka Iranin uskotaan ylittävän 2013 keskivaiheilla. Lehden pääartikkelissa todettiin, että niiden jotka toivovat Iranin ydinaseongelman ratkaisemista diplomaattisesti, tulisi nyt kiittää Netanyahua. Artikkelissa todetaan, että vaikka Iranin johto laski leikkiä Netanyahun esityksestä, sen seurauksena se joutui hiljentämään vauhtiaan uraanin rikastamiseksi keskittyen polttoainesauvojen valmistamiseen. Artikkelissa kehotettiin presidentti Obamaa harkitsemaan uudelleen Netanyahun antamaa varoitusta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166964#.UWUjiGJHT-k
-          6.1 Richterin asteikon maanjäristys vavisutti Irania lähellä Bushehrin ydinvoimalaa tiistaina surmaten 37 ihmistä ja haavoittaen 850 ihmistä. Raportin mukaan se ei kuitenkaan vahingoittanut ydinvoimalaa. Maanjäristyksen keskus oli 96 km Bushehrista kaakkoon lähellä Kakin kaupunkia. Ydinvoimalan johtaja Mahmoud Jafari sanoi, että voimala on suunniteltu kestämään 8 asteen maanjäristyksen puolivirallisen MEHR-uutistoimiston mukaan. Kakin kaupungin vesi- ja sähköpalvelut katkesivat sanoi pahimmin kärsineen Shonbehin alueen kuvernööri Ebrahim Darvishi. Iranin viranomaiset informoivat IAEA:n virkailijoita, ettei maanjäristys aiheuttanut vahinkoa voimalalle eikä radioaktiivista vuotoa ole havaittu. Alue kuuluu järistysherkkään mannerlaatan murtumalinja-alueeseen, jossa maanjäristykset ovat yleisiä. Ennen tiistain järistystä alueella havaittiin useita pieniä maan tärähtelyjä.
-          IDF:n komentaja Benny Gantz osallistui ”march of the living”, elävien marssiin Auschwitzistä  Birkenaun keskitysleiriin maanantaina. Kolmen km:n marssiin osallistui tuhansien osanottajien lisäksi mm. Tel Avivin päärabbi Meir Lau. Kenraaliluutnantti Benny Gantz totesi puheessaan lähes raamatullisin sanoin, ettei mikään ase eikä pahanilkinen aie tule kestämään juutalaisen kansan ja armeijan edessä. Tähän jokavuotiseen marssiin osallistui tänä vuonna 10 000 marssijaa. Yli 180 000 opiskelijaa on myös osallistunut marsseihin. Gantz painotti puheessaan, ettei Israelin armeija tule enää koskaan sallimaan uutta holokaustia juutalaista kansaa kohtaan. http://www.timesofisrael.com/in-auschwitz-israeli-army-chief-vows-to-prevent-a-second-holocaust/
-          Nathan Sharansky ehdottaa Länsimuurin edessä toistuvan näytelmän estämiseksi muurin edessä olevan aukion jakamista kolmeen lohkoon, joista yksi olisi varattu tasa-arvoisesti niille, jotka eivät halua mennä joko miesten tai naisten lohkoon. Esitys on saanut laajaa kannatusta, mutta sen tulee saada ortodoksien, hallituksen ja juutalaisjärjestöjen hyväksyminen ennen sen vahvistua. Suunnitelman mukaan alueetta tultaisiin laajentamaan Robinsonin kaaren suuntaan ja yhdistetään suoraan keskeiseen Länsimuurin tasanteeseen. Jerusalemin poliisi sanoo pitävänsä kiinni oikeuden päätöksestä ja pidättävänsä naiset, jotka kantavat harteillaan miesten rukousliinaa tai lukevat Tora-rullaa muurin edessä tai rikkovat muita ortodoksien asettamia ja oikeuden vahvistamia sääntöjä, joista valtaosa koskee naisia. http://www.timesofisrael.com/women-of-the-wall-supports-egalitarian-prayer-plaza/
-          Oppositio, joita johtaa Labour-puolue, kritisoi kärkevästi talousministeri Yair Lapidin suunnittelemia budjettileikkauksia, ja varsinkin korkean opetusalan valvontamaksujen korotuksia. Lapid lähetti Knessetin tilaisuuteen apulaisministerinsä Mickey Levin, minkä johdosta Labour-johtaja Shelly Yechimovich ryntäsi mielenosoituksellisesti  ulos salista. Lapid haluaa budjetin yksivuotiseksi nykyisen kahden sijasta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166954#.UWUwRGJHT-k



      

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019