MAANANTAI 08.04.13


MAANANTAI 08.04.13

1. TÄNÄÄN kahdeksas huhtikuuta Israelissa vietetään holokaustin uhrien muistopäivää, sekä presidentti Peresin että pääministeri Netanyahun vakuutellessa, ettei sellainen onnettomuus tule koskaan enää kohtaamaan Israelin kansaa, pitäen mielessä erityisesti Iranin kansan-murhauhkaukset. Tänään ilma on puolipilvinen, lämpötila pääkaupunkiseuduilla 12 – 24 C-astetta, Tiberiassa 17-28, Eilatissa 21-34 C-astetta. Huomenna tiistaina lämpötilat putoavat ja sateita luvataan melko yleisesti, mikä jatkunee ainakin keskiviikkona. Tilanne maassa on rauhallinen, vaikka palestiinalaiset tekevät kaikkensa häiritäkseen normaalielämää, mutta poliisi ja turvallisuusjoukot ovat valppaina kuten aina ja varsinkin suurina juhlapäivinä.

TÄNÄÄN Israelin pyrkiessä keskittymään muistamaan juutalaista kansaa kohdannutta järkyttävää katastrofia, joka tuhosi kuusi miljoonaa juutalaista - pääministeri muistikin muistuttaa, että juutalainen kansa voi ylpeydellä huomioida, että juutalaisessa valtiossa asuu yli tuon määrän juutalaisia, jotka ovat vuosisatojen jälkeen palanneet esi-isiensä maahaan –
USA:n ulkoministeriö oli järjestänyt ulkoministerinsä John Kerryn virallisen vierailun Israeliin kiristääkseen lisää myönnytyksiä muka neuvotteluilmapiirin parantamiseksi.
Lieneekö ollut tahaton kömmähdys Obaman hallituksen taholta tai tahallinen muistutus Israelin vasalliasemasta, millä se tätä juutalaisvaltiota kohtelee, mutta joka tapauksessa yhteensattuma tuntuu pahalta. Eikö USA:n ulkoministeri ja hallitus voisi sentään edes yrittää huomioida juutalaisen kansan herkkätuntoisuuden kansallisten menetystensä muistamisessa? Perinteen mukaan sireenit soivat klo 10.00 koko maassa merkiksi siitä, että kansa pysähtyy askareissaan - missä sitten lieneekin - hetkeksi hiljeten muistamaan menehtyneiden muistoa, mutta se lienee liikaa odotettu.
Pääministeri vakuutti eilen illalla juhlapuheessaan, ettei Israel ja juutalainen kansa tule enää koskaan luovuttamaan kohtaloaan vieraan käsiin.
Knessetin varapuheenjohtaja Moshe Feiglin sanoi puhuessaan Shoham-konferenssissa torstaina, että Israel tekee virheen viedessään ulkomaiset kansanjohtajat ja muut kuuluisuudet Yad Vashem holokaust-museoon ikään kuin osoittaakseen sen kautta, että juutalaisilla on oikeus omaan maahan, mikä saattaa kysymyksen maasta ja sen omistuksesta avoimeksi eri mielipiteille. Hän selittää, että sen sijaan Israelin tulee painottaa juutalaisten historiallista oikeutta tähän maahan, mikä on tärkeämpi kuin turvallisuuskysymys. Siksi holokaustin opetus tulee nähdä vaatimukseksi voimakkaasta Israelista, sekä fyysisesti että moraalisesti. ”Ymmärtämättä syvää oikeuttamme olla olemassa tässä Israelin maassa, mikään armeija ei pysty auttamaan meitä. Tämä on hyvin tärkeä näkökohta”. Hän muistutti puheessaan myös hallituksen epäonnistumisesta avustaa köyhiä holokaustista selvinneitä. Vaikka hänen omia sukulaisiaan ei menehtynyt siinä, hän sanoo aina suhtautuvansa siihen vakavasti, usein jopa paastoten sinä päivänä. Hän sanoi odottavansa aikaa, jolloin israelilainen matkustaessaan ulkomailla säteilee itsevarmuutta, mikä vähentää anti-semitismiä; mutta toisaalta kun Israel myöntyy PLO:n vaatimuksiin omistusoikeudesta tähän maahan, anti-semitismi nousee maailmalla. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Feiglin-Israel-misuses-Holocaust-for-political-reasons-309051

2. USA:N ulkoministeri John Kerry lensi eilen iltapäivällä Turkista Israeliin, jossa hän heti saavuttuaan maahan suunnisti Ramallahiin keskustellakseen PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasin kanssa. Kerryn tavoitteena on aloittaa vuosikaudet toimettomina maanneet rauhan-keskustelut Israelin ja PA:n välillä quantum-loikalla.
PA:n mandaattinsa jo vuosia sitten menettänyt puheenjohtaja Abbas esitti Kerrylle ehtonsa neuvottelujen aloittamisesta Israelin kanssa lisäten niihin uusia, kuten hänen tapansa on. Ehkä hän tällä haluaa varmistaa, ettei mitään vakavia keskusteluja pääse syntymaan pääministeri Netanyahun kanssa, tai edes suostua samaan pöytään hänen kanssaan.

ABBAS esitteli ulkoministeri Kerrylle vaatimuksensa Betlehemissä toimivan MAAN-uutistoimiston mukaan. Hän vaatii, että Israelin tulee luovuttaa PA:lle alueita C-alueelta, joka Oslon accordien mukaan on Israelin täydessä siviili- ja turvallisuusvalvonnassa. Hän luetteli edelleen, että Israelin tulee luvata, ettei se tulevaisuudessa pidätä kokoamiaan tulli- ja verosaatavia, ja että kaikki nälkälakossa olevat palestiinalaisvangit tulee vapauttaa, varsinkin ne, jotka ovat hengenvaarassa. ”Kysymys vangeista on nyt vaatimuslistamme kärjessä.
Ilman huomattavan vankimäärän vapauttamista, varsinkin ne, jotka ovat syömälakossa ja lähellä kuolemaa, ei ole mitään keskusteltavaa rauhanprosessin elvyttämiseksi”, PA:n virkailija selitti MAAN-uutistoimisolle.
Abbas muistutti keskustellessaan Kerryn kanssa aiemmista vaatimuksistaan rakennus-kiellosta Juudeassa ja Samariassa ja Jerusalemin itäosassa sekä tusinoittain niiden vankien vapauttamista, jotka oli tuomittu ennen Oslon sopimusta. Abbas taisi unohtaa kokonaan ne 750 miljoonaa NIS, jotka se on velkaa Israelin sähköyhtiölle, joka lisää ne israelilaisten asiakkaittensa sähkölaskuihin, jotka nousevat tässä kuussa 6 %.

”PRESIDENTTI Abbas toisti kieltäymyksensä elvyttää rauhankeskustelut Israelin kanssa ellei Israelin hallitus peruuta setlementtien rakentamispolitiikkansa”, PA:n virkailija selitti JP:n toimittajalle. ”Me myös vaadimme, että Israel ojentaa meille maata C-alueilta Länsirannalla”. Sen sijaan hän ei nyt vaatinut Netanyahulta karttaa Palestiinan valtion rajoista.

USA:n ulkoministeriön mukaan Kerryn tarkoituksena on edistää pari viikkoa sitten aloitettuja keskusteluja sekä tukea molempia osapuolia paimentaakseen heidät neuvottelupöytään. Ministeriön mukaan Kerryllä ei ole uusia ideoita esittääkseen, minkä myös PA myönsi.
PA:n käsityksen mukaan pallo on nyt Israelin kenttäpuoliskolla, jonka tulee mutustella PA:n tekemiä vaatimuksia katsoakseen, mihin se voi sitoutua ennen keskusteluja.
Pääministerin taholta on varoitettu, ettei Israel suostu hyväksymään mitään ennakko-vaatimuksia sisältävää pakettia, koska niistä on tarkoitus keskustella osapuolten kesken.

KERRY osallistuu maanantaiaamuna holokaust-muistoseremoniaan Yad Vashenm-museossa ennen päivän keskusteluja. Hän tapaa USA:n Jerusalemin konsulaatissa USA:n pääkonsulin Michael Ratneyn ja iltapäivällä presidentti Peresin. Pääministeri Netanyahulle Kerry on varannut kahden tunnin keskustelutuokion tiistaiaamuna ennen matkustamistaan Lontooseen ja sieltä Kauko Itään. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Abbas-demands-Israel-hand-over-parts-of-Area-C-309021

3. ISRAELIN arabikansanedustaja, Balad-puolueen puheenjohtaja Jamal Zahalka sanoi JP:n haastattelussa sunnuntaina, ettei mitään rauhaa ole saavutettavissa ennen kuin sionistinen hallitus lakkaa olemasta. Hän vakuutti, että sionismi tule loppumaan, eikä sillä ole mitään paikkaa Lähi Idässä. ”En minä ole sionisti, vaan anti-sionisti”, hän vakuutti.
Zahalka sanoi Israelin vakuuttelevan demokratiastaan, että ”arabeilla on oikeutensa ja jopa kansanedustajia Knessetissä”. ”Mutta arabit ovat onnettomia tästä demokratiasta ja jatkavat vaatimuksiaan oikeuksistaan”, hän selitti JP:n toimittajalle.
Zahalka vakuutti näkemyksenään, että niin kauan kuin juutalainen valtio on olemassa, konfliktia on mahdoton purkaa.
Puhuessaan konferenssissa Kanadassa hän sanoi: ”Pitkällä tähtäyksellä ei ole mitään mahdollisuutta demokratiaan, rauhaan ja vapauteen ilman sionistisen hallituksen loppua”.
Hän sanoi pääministeri Netanyahun  ja muiden vakuuttelevan maailmalla, ettei palestiinalaisten kysymys ole keskeinen, joka tulisi selvittää, vaan sisäinen kuohunta arabimaissa. Zahalka sanoi heidän pyrkivän kääntämään maailman huomion pois palestiinalais-kysymyksestä; he käyttävät tätä sekoittaakseen maailman huomiota.

ZAHALKA puuttui puhuessaan Torontossa PA:n maanpäivän tilaisuudessa Israelin historiaan tehden pilaa niiden israelilaisten, jopa ei-uskonnollistenkin, kustannuksella, jotka ”edelleen uskovat juutalaisten taruihin 3000 vuotta vanhoista Jumalan suorittamista maan luovutuksista ikään kuin osana demokraattista järjestelmää”. Hän väitti juutalaisten turvautuneen arabien karkotuksiin, koska ilman sitä maassa olisi arabienemmistö, eikä olisi demokratiaa ja juutalaisvaltiota. ”Anna takaisin maani ja vie demokratiasi mukanasi”, on hänen ohjeensa.
Hän valitti sitä, ettei ole mitään edistystä eikä mitään toimintaa tilanteen parantamiseksi. Zahalka ennusti, että kolmas intifada on väistämätön. Hän sanoi kahden valtion periaatteen olevan hälvenemässä, mikä sopii PA:n johdolle, joka haluaa tilanteen jatkuvan entisellään. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Arab-MK-No-peace-without-end-to-Zionist-regime-309035

4. UUTISOTSIKOITA
-          The Guardian lehden mukaan Assadin armeija vetää tuhansia sotilaitaan pois Israelin ja Syyrian väliseltä alueelta Damaskoksen suojaksi, mikä aiheuttaa päänvaivaa Israelin turvallisuusjoukoissa. Heidän tilalleen tullevat ääri-islamilainen al-Qaidan kanssa yhteyksissä oleva Al-Nusra ja muut islamryhmittymät. Tämä asettaa myös puskurivyöhykkeellä toimivien UNDOF joukkojen tulevaisuuden kyseenalaiseksi. Ne ovat jo vähentäneet partiointiaan vain päiväaikaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166860#.UWJz5GJHT-k
-          Al-Qaidan johtaja Ayman al-Zawahiri kehottaa uudessa videossaan Assadin armeijaa vastaan taistelevia kapinallisia muodostamaan Syyriaan islamilaisen valtion, kuten AFP raportoi. ”Olkoon teidän taistelunne Allahin nimessä tarkoituksenaan saattaa voimaan islamin sharia-laki vallitsevana periaatteena”, hän sanoi ensimmäisessä videossaan marraskuun jälkeen. ”Tehkää kaikkenne, jotta voisitte perustaa sotanne kautta jihad islamistisen valtion” hän kehotti lisäten, että hallintaperiaatteena tulee olla kalifaatti. ”Vihollinen on jo alkanut kompastella ja hajota”, hän totesi tarkoittaen Assadin hallituksen menettäessä yhä enemmän maa-alueita. Syyriassa Assadin joukkoja vastaan taistelevien 13 ryhmittymän joukossa on al-Qaidan kanssa suhteissa olevia, joista Al-Nusra on nousemassa tärkeimmäksi. Al-Sawahirin viesti ei ainakaan hälvennä länsimaiden pelkoja ääri-islamilaisten noususta Syyrian tärkeimmiksi hallitusehdokkaiksi Assadin jälkeisessä Syyriassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166870#.UWJ1NmJHT-k
-          Jordanian turvallisuusjoukot pidättivät useita jordanialaisia nuoria, joiden epäillään osallistuneen israelilaisia web-sivuja eilen ja tänään uhattuun massaiskuun, jonka tarkoituksena oli sulkea Israelin internetyhteydet. Uutisten mukaan ulkomailla asuvat hakkerit epäonnistuivat yrityksessään mutta kärsien itse Israelin vastahyökkäyksistä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166857#.UWJ4JmJHT-k
-          IDF:n Kfir-prikaatin sotilaat pidättivät sunnuntaina Hawaran tarkastusasemalla lähellä Sikemiä arabinuoren, jolla oli mukanaan 4 palopommia sekä 3 kotitekoista pommia. Pioneerit räjäyttivät pommit valvotussa tilassa ja mies vietiin kuulusteluihin. Aiemmin sunnuntaina Shin Bet julkaisi tiedot, jonka mukaan se oli paljastanut ja pidättänyt maaliskuussa Temppelivuorella toimineen terrorisolun. Solun jäsenet olivat osallistuneet poliisien kivityksiin kivin ja palopommein haavoittaen heistä yhdeksää. Solun kakki viisi jäsentä pidätettiin, he olivat pääasiassa Shuafatin arabilähiöstä Jerusalemissa. Viime keskiviikkona kaksi arabinuorta sai surmansa sotilaitten luodeista hyökättyään sotilasasemaa vastaan kivin ja palopommein. He olivat kotoisin Anbatan arabikylästä PA:n valvomalla alueella. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166862#.UWJ5fGJHT-k
-          Muslimien ja koptikristittyjen välisissä kahinoissa Kairossa perjantaina kuoli viisi ihmistä, neljä heistä koptikristittyä. Neljän koptikristityn hautajaisten aikana uusiutuneissa kahakoissa yksi koptikristitty sai surmansa. Kristityt huutelivat presidentti Mursin vastaisia iskulauseita. Uskontojen edustajien väliset veriset yhteenotot ovat edelleen sekoittaneet ilmankin sekavaa tilannetta Muslimiveljes-kunnan hallitsemassa Egyptissä. Egyptin ainoa toivo selviytyä tästä kehityksestä voi olla armeijan puuttuminen tilanteeseen ottaen hallitusvallan vaikka tilapäisesti. Toisena vaihtoehtona voi olla sisällissota maan nuorison vaatiessa uutta vallankumousta maassa edellisen epäonnistuttua. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166866#.UWJ8BWJHT-k
-          Gazasta eilen Israeliin ammuttujen rakettien vuoksi Kerem Shalomin terminaali Israelin ja Gazan välillä suljettiin kaikelta liikenteeltä; Erez terminaali suljetaan osittain, vain hätäaputoimitukset sallitaan sen kautta. Kolmas terminaali Karni sen sijaan toimii normaalisti.
-     Pohjois-Korean arvioidaan valmistautuvan ohjuksen laukaisemiseen testatakseen sen
      toimintaa. Tarkkailijat ovat havainneet valmistelujen edenneen pääkaupungin
      Pyongyangin luoteisosan lähellä sijaitsevalla testialueella.


Comments

Anonymous said…
On se kumma asia, ettei Israel voi rakentaa omalle alueelleen, Juudean ja Samarian alueelle niinkuin haluaa. Eikö pikemminkin tulisi liittää Juudea ja Samaria Israeliin virallisesti ja ottaa Juudean ja Samarian alueella olevat arabit haastateltavaksi, suostuvatko he elämään Israelin sääntöjen mukaan. Jos suostuvat, niin myöntää heille 5 vuoden passi koeajalle. Jos rötöstelevät sinä aikana, maasta pois, jos elävät ihmisiksi, sitten Israelin vakituinen passi heille myönnettäköön. Selkeyttäisi asioita oleellisesti.
Anonymous said…
Eikö Samariaa ja Juudeaa voisi liittää virallisesti, kansainvälisestikin Israeliin, välittämättä maailman mielipiteistä ja ottaa kaikki Samarian ja Juudean alueella olevat arabit haastateltavaksi, suostuvatko Israelin yhteiskuntajärjestykseen. Jos ei, niin maasta pois. Jos kyllä, niin myönnetään 5 vuoden koeaikapassi, jona aikana nähdään, ovatko tosissaan. Jos ei, niin maasta pois. Jos kyllä, niin sitten myönnettäköön Israelin täysi kansalaisuus.
Selkeytyisivät asiat oleellisesti.

Popular posts from this blog

SUNNUNTAI 01.12.2019

TORSTAI 30.04.2020

TORSTAI 14.05.2020