KESKIVIIKKO 17.04.13


KESKIVIIKKO 17.04.13

1. BOSTONIN pommi-iskussa tiistaina kuoli 3 ihmistä, 8-vuotias poika, 29-vuotias nainen ja tohtorinväitöskirjansa valmisteleva kiinalainen. Iskussa haavoittui lisäksi 176 ihmistä, joista 17 on edelleen hengenvaarallisessa tilassa. Pommit oli ilmeisesti sullottu painekeittimien sisään, ja niihin oli asetettu tuhovaikutuksen lisäämiseksi metallikuulia ja –sirpaleita, mikä viittaa Lähi Itään, jossa tämä on ”normaalikäytäntö” terroristien valmistelemissa pommeissa. Turvallisuusmiehet eivät vielä tiedä, mikä ryhmittymä pommit asetti ja millä motiivilla. Pommien asettaminen iskukohteisiinsa ja operaation ennakkosuunnittelu osoittaa, että tekijöitä on ollut useita ja että he ovat tutustuneet juoksureittiin huolella voidakseen valita kohteet, joissa pommit aiheuttaisivat eniten tuhoa. Haavoittuneiden joukossa oleva saudi-arabialainen mies on herättänyt poliisin mielenkiintoa, ja häntä on kuulusteltu, mutta pidätyksiä ei tiettävästi ole suoritettu. Epäilyksiä syyllisten yhteyksistä esitetään Saudi Arabiaan, Afganistaniin ja Kauko Itään, ja terroriryhmittymistä al-Qaida on listan ykkönen.

BOSTONIN pommi-isku on hälyttänyt seuraavien suurten urheilutapahtumien suunnittelijat, ettei mitään voi ottaa itsestään selvänä, vaan terrorismin mahdollisuuteen on suhtauduttava vakavasti ja tehtävä voitavansa sen torjumiseksi ennakkoon.
USA:n turvallisuusjoukot ovat Debkafilen tietojen mukaan kiinnostuneet kolmesta saudi-opiskelijasta, jotka asuvat yhteisessä asunnossa Reveressä lähellä Bostonia. Yksi heistä haavoittui käsiin ja on sairaalahoidossa, toinen on pidätettynä viisumi-ongelman vuoksi, kolmannen olinpaikkaa ei tiedetä. Bostonin Loganin lentotällä yhden koneen lento peruutettiin epäilyttävän matkalaukun vuoksi. Kaikki kolme saudimiestä kuuluvat huomattavaan klaaniin Saudi Arabian itäosassa lähellä Jemenin rajaa Asirin provinssissa. Miesten asunto tutkittiin ja sen seurauksena koneen lento peruutettiin ja miesten muodostaman solun yhteyksiä  tutkitaan. DF:n artikkelissa arvioidaan, että miehet voivat kuulua Al-Qaida of Arabia (AQAP), joka toimii erityisesti Asirin provinssissa päämääränä Saudi-monarkian kaataminen.
USA:n presidentti Obama mutusteli 24 tuntia pommi-iskua, ennen kuin pystyi kutsumaan sitä terrori-iskuksi, tunnustaen, ettei tekijöistä eikä motiivista ole tietoa.

ENSIMMÄINEN arabireaktio Bostonin pommi-iskuun tuli Jordaniasta, jonka salafi-ryhmittymän johtaja Mohammad al-Chalabi totesi: ”Olen onnellinen nähdessäni kauhun Amerikassa. Amerikkalainen veri ei ole kalliimpi kuin muslimi-veri. Antaa amerikkalaisten tuntea tuskan, mitä me koimme niiden armeijoiden miehittäessä Irakia ja Afganistania ja surmaten ihmisiä siellä”. Jordaniassa toimiva terrorinvastainen virkailija totesi iskun osoittavan  järjestäytyneen ryhmittymän kuten al-Qaidan syyllistyneen iskuun.

2. PUOLUSTUSMINISTERI Moshe Yaalon totesi puhuessaan perienteisessä puolustus-voimain korkeille virkailijoille järjestetyssä itsenäisyyspäivän tilaisuudessa tiistaina: ”Israelin itsenäisyystaistelu ei ole vielä päättynyt. Puolustusjärjestelmä ja IDF on vastannut ja tulee vastaamaan rajoillemme kasautuneisiin haasteisiin ja myös kauempana olevissa maissa”.
Käsitellessään Iranin kysymystä hän sanoi maailman heränneen kovin myöhään Iranin sotilaallisen ydinohjelman ongelmaan. ”Teheranin hallitus ei katso länsimaiden toimivan päättäväisesti lopettaakseen sen ydinohjelman toteuttamisen, minkä johdosta se katsoo voivansa jatkaa suunnitelmansa edistämistä”. Hän sanoi, että vain Iranin asettaminen vaihtoehdon eteen: ”joko pommi tai säilyminen hengissä”, voi johtaa projektin lopettamiseen.
Yaalon sanoi, että maailman tulee johtaa Iranin vastaisten toimien toteutumista, mutta ellei se johda tuloksiin, Israel on pakotettu toimimaan yksin itsepuolustukseksi.

YAALON totesi Hamasin ja Hizbullahin aseistautuneen tuhansilla raketeilla, joita ne käskyn saatuaan aikovat laukoa siviilikohteita ja –ihmisiä vastaan. ”Hizbullah on Teheranin käsi, ja Libanonin täytyy tiedostaa, että se on vastuussa siitä, miten Hizbullah toimii – että järjestö itse ja Libanon ovat vastuussa ja tulevat maksamaan siitä”.
Yaalon sanoi puolustusvoimien olevan hyvin tietoinen viime vuoden suuresta budjetti-vajauksesta, joka täytyy hoitaa, mutta muistutti, että Israelin tulee säilyttää sotilaallinen ylivoima-asemansa, koska se voi joutua sotilaallisiin konflikteihin rajoillaan, sekä lähellä että kaukana niiden takana.
Yaalon totesi Israelin tehneen ja tekevän voitavansa aloittaakseen neuvottelut PA:n kanssa,
mutta totesi valittaen, ettei PA:n nykyjohto näytä olevan kiinnostunut rauhansopimuksesta Israelin kanssa ongelman ratkaisemiseksi. Hän sanoi Israelin kääntävän jokaisen kiven löytääkseen mielekkään ratkaisumallin, mutta että turvallisuuskysymyksen tulee olla johtavana kriteerinä, mistä Israel ei voi tehdä kompromisseja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167199#.UW47GGJHT-k

3. USA:n senaatin ulkoasioitten valiokunta hyväksyi tiistaina lausunnon, jossa vakuutetaan, että USA:n tulee avustaa Israelia diplomaattisesti, taloudellisesti sekä sotilaallisesti, jos se joutuu hyökkäämään Irania vastaan.
Senaatin julkilausuman no 65 esitti viime kuussa senaattori Lindsey Graham (R. E-Carolina) ja sitä tuki 15 senaattoria. Lausunnossa todetaan, että ”Yhdysvaltain kansallinen intressi ja rikkomaton vastuu on varmistaa Israelin valtion olemassaolo, säilyminen hengissä ja turvallisuus, ja vaatii, että jos Israel joutuu itsepuolustukseksi turvautumaan sotilaallisiin toimiin, USA pysyy Israelin rinnalla ja antamaan sille diplomaattista, sotilaallista ja taloudellista tukea puolustaessaan maataan, kansaansa ja olemassaoloaan”.
Lausunnossa todetaan myös, että USA:n politiikan mukaan Iranin ydinasetoiveet on lopetettava. Julkilausumaa kannatti 70 senaattoria sadasta.

AIPAC sanoi lausunnossaan senaatin ulkoasiainvaliokunnan antaneen erittäin merkittävän solidaarisuusviestin Israelille Iranin uhan johdosta, joka on yhteinen sekä USA:lle että Israelille, ja esitti toiveen, että koko senaatti tulee hyväksymään julkilausuman.
Puolustusministeri Moshe Yaalon esitti itsenäisyyspuheessaan, että jos maailma ei huolehdi Iranin uhasta, Israel voi joutua itsepuolustukseksi toimimaan yksin.
Pääministeri Netanyahu viittasi puheessaan myös Iranin uhkaan todeten, että Pohjois-Korean tapaus on tuonut uuden näkökulman Iranin kysymyksen hoitamiseksi. Hän sanoi, että esimerkki osoittaa, että maailman vuosikausia kestäneistä boikottitoimista huolimatta riittävän päättäväinen hallitus voi jatkaa toimiaan maailman tuomioista huolimatta.
Hän esitti toivomuksen, että maailman maat yhdessä tiedostavat tämän eivätkä anna sen uusiutuvan Iranin tapauksessa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167205#.UW5CeGJHT-k

4. USA:n budjetin leikkauksista huolimatta Pentagon esittää, että USA jatkaa Iron Dome torjuntajärjestelmän edelleen kehittämisen tukemista v. 2014 vaatien, että USA antaa 220.3 miljoonaa USD järjestelmän edelleen parantamiseksi. USA:n ohjuspuolustusjärjestö esittää lisäksi 175.9 miljoonaa vuoden 2015 budjettiin Israelin ohjusjärjestelmien kehittämiseksi.
Pentagon tuki sitä 204 miljoonalla v. 2011 ja 70 miljoonalla v. 2012.

USA:n puolustusministeri Chuck Hagel lupasi tavattuaan silloisen puolustusministeri Ehud Barakin, että hän tulee jatkamaan maiden välille kehittynyttä luottamuksellista yhteistoimintaa ja tukemaan Israelin sotilaallisen etumatkan säilyttämistä  alueella.
USA:n vuotuinen tuki tulee etukäteistietojen mukaan olemaan tänä vuonna 3.4 miljardia USD. Presidentti Obama lupasi myös Israelin matkansa aikana, että USA:n budjettileikkauksista huolimatta sen tuki Israelille tulee kasvamaan. Hän sanoi myös asettavansa komitean tutkimaan sopimuksen tuen jatkamiseksi vuoteen 2017.
AFP raportoi, että USA:n puolustusministeri Chuck Hagel tekee työvierailun Israeliin huhtikuussa. Hän saapuu maahan sunnuntaina 21. huhtikuuta puolustusministeri Moshe Yaalonin toimiessa vierailun isäntänä.

5. UUTISOTSIKOITA
-          USA:n federaation virkailijat havaitsivat rutiinitarkastuksessa, että senaattori Roger Wickerille lähetetty kirje sisälsi myrkyllistä risiiniä. Lähetys havaittiin tiistaina, ja viranomaiset tutkivat, onko tällä yhteyttä tiistaina Bostonissa tapahtuneisiin pommi-iskuihin, AFP raportoi. Kirjeen sisältö havaittiin ennen kirjeen joutumista Wickerin toimistotiloihin. FBI:n johtaja Robert Mueller ja kotirintaman turvallisuusjohtaja Janet Napolitano kertoivat asiasta senaattoreille suljetussa tilaisuudessa tiistai-iltana, informoiden heitä samalla Bostonin pommi-iskusta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167208#.UW5TQmJHT-k
-          Eilatin kaupungissa hälytyssireenit alkoivat ulvoa pian yhdeksän jälkeen tutka-valvonnan havaittua lähestyvän raketin saaden asukkaat kiirehtimään suojatiloihin. Asukkaat ja turistit kertoivat kuulleensa kolme kumeaa räjähdystä muutaman sekunnin jälkeen hälytyssireenien vaiettua tänään keskiviikkona. Rakettien putoamispaikasta ei vielä oltu selvillä, eikä vahingoista ole raportoitu, mutta arvion mukaan ne ammuttiin Siinailta. Eilatin lentokenttä suljettiin varotoimien vuoksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167214#.UW5VZ2JHT-k
-          IDF:n komentaja Benny Gantz totesi puheessaan itsenäisyyspäivän juhlien aikana, että yhteistoiminta Egyptin kanssa on jopa parantunut entisestään huolimatta epäilyksistä hallituksen vaihtuessa ja Muslimiveljeskunnan saadessa vastuun, kuten Gantz totesi Armeijan radion lähetyksessä. ”Operaatio Pilvenpatsaan” (Puolustuspatsaan) jälkeen tilanne Gazan ja Egyptin rajalla on ollut yllättävän rauhallinen, mikä yllätti minut miellyttävästi”. Hille Fisch Bar Ilan yliopiston Begin Sadat strategisten asiain keskuksesta toteaa, että rauhallinen kausi Hamasin ja Israelin välisen tulitaukosopimuksen säilymisestä on Egyptin hillitsemistoimien ansiota, koska se on Egyptin intressien mukaista. Hän sanoi presidentti Mohammed Mursin toimineen aktiivisesti rauhantilan säilymiseksi ja on antanut armeijalle käskyn pumpata vettä Siinain ja Gazan välisen rajan alittaviin tunneleihin. Gantz totesi Lapidin suunnittelemista IDF:n budjettileikkauksista, että ”jos varoja on riittävästi, IDF pystyy suoriutumaan tehtävistään moitteettomasti, mutta jos niitä tuntuvasti karsitaan, onnistuminen maan ja kansan puolustamiseksi on tuskallisempaa”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167203#.UW5W6WJHT-k
-          IDF:n valmistamassa videossa näytetään, miten armeija valmistautuu kaupunkisotaa varten turvautuen suurelta osin robottien käyttöön pommiuhkaa vastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167197#.UW5bBGJHT-k
-          Afrikasta Israelin paenneet ja turvapaikkaa hakevat osallistuivat Israelin itsenäisyyspäivän viettoon Tel Avivin hiekkarannoilla. Etenkin Darfutista Sudanin taisteluja paenneet ilmaisivat ilonsa voida osallistua juhlintaan maassa, joka tarjoaa heille turvapaikan. Laittomasti maahan tunkeutuneiden pakolaisten tai työtä etsivien määrä on radikaalisti vähentynyt Israelin rakentaman kaikin hälytyslaittein varustetun turva-aidan valmistumisen myötä Siinain ja Israelin välille. Väestö- ja siirtolaisuus-hallinnon mukaan maassa on arviolta 65 000 turvapaikan hakijaa. Edellisen sisäministeri Eli Yishain (Shas) tarkoituksena oli karkottaa heistä niin paljon ja niin pian kuin suinkin, mutta uuden ministerin myötä politiikka voi muuttua, vaikka pakolaisten karkottaminen herättää aina kansainvälistä huomiota, missä Israelin toimia tarkastellaan suurennuslasilla siinä, missä muita seurataan kaukoputkella. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4368633,00.html
-          Raanan Shaket hämmästelee ynetnews.com artikkelissaan, että 65 vuoden ajan olemme saaneet asua omassa maassa, laatia oman budjettimme, vapaina ja itsellisinä tekemään mitä haluaa ilman aikuisen valvontaa. Hän hämmästelee, että joka talvi tiet tulvivat ja viemärit tukkeutuvat, että luontoa turmellaan välin-pitämättömien lomanviettäjien toimesta, mutta 65:stä vuodesta huolimatta emme usko, että maassa rauha on – lyhyitä pausseja lukuun ottamatta, tai että rauha on edes mahdollinen hetkittäistä valveunta lukuun ottamatta. Hän päätyy kysymään, onko kaikki tämä itsenäisyys ehkä liian paljon kansalle, että oliko brittien hallinto sittenkään pelkästään pahaa – kuningatar kuningas Bibin sijaan – eikä britit sallisi Kinneretin tulvia Lontoon maanalaisiin. Ehkä sodimme liian kauan liian monia kansoja vastaan, antaaksemme periksi heille, mukaan lukien itsemme. Lopuksi hän toteaa, että katsokaa nyt: Sää on lähes aina erinomainen, pieneen maahan mahtuu kaikenlaista luonnonoikkua, maan syvimmistä paikoista Hermonin lumisiin kukkuloihin ja subtrooppisiin ja eksoottisiin Negevin ja Eilatin alueisiin. Ihana maa kerta kaikkiaan! http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4368311,00.html
-          Ulkoministeri Avigdor Liberman - joka on lomalla virastaan henkilökohtaisista syistä – sanoo katsellessaan Israelin arabien osallistumista Israelin vastaisiin marsseihin maan itsenäisyysjuhlien aikana, että Israelin kansalaisuus on heille tarpeeton lahja, heidän tulisi hakea Palestiinan fiktiivisen valtion kansalaisuutta. Arabit kutsuvat Israelin itsenäisyysjulistusta toukokuun 14. päivänä nimellä ”Nagba” onnettomuus, eivätkä siten voi osallistua israelilaisten juhlintaan, vaikka heidän olosuhteensa on monin verroin paremmat kuin useimmissa muslimimaissa. Liberman kritisoi Israelin arabeja tuhansien osallistuessa ”Paluuoikeus-marssiin”, joka järjestetään vuosittain Umm El-Fahmissa Wadi Ara alueella Israelin keskiosassa. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Deal-with-Palestinians-must-include-Israeli-Arabs-310014


Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019