SUNNUNTAINA 24.03.13


SUNNUNTAI 24.03.13

1. ISRAELISSA voidaan vetää syvä helpotuksen huokaus, että presidentti Obaman vierailu saatiin onnellisesti suoritetuksi ilman pahempia kommelluksia. Ainoa diplomaattinen moka sattui Ben Gurionin lentokentällä, jossa kansainvälisen protokollan mukaan presidentti Shimon Peresin olisi tullut kourausta ensimmäisenä Obaman tummahipiäistä kättä, mutta pääministeri Benyamin Netanyahu ei malttanut odottaa, vaan ryntäsi ensimmäiseksi jonossa. Kaiken kokenut ja saanut presidentti Peres ei nostanut meteliä asian johdosta, ei ainakaan julkisesti; mutta voi olla, että hän muistaa vinoilla siitä sopivassa tilaisuudessa. Presidentti Shimon Peresillä on tunnetusti pitkä muisti, minkä monet ovat saaneet kokea.

Israelin viranomaiset ovat vakuuttaneet vakuuttamasta päätyään, ettei Obaman taholta painostettu Netanyahua missään vaiheessa, mutta hänen puhelinsoittonsa lentokentältä Obaman odottaessa koneensa lähtövalmisteluja panee ounastelemaan, että vähäistä suurempaa painostusta on voitu käyttää. 30 minuutin puhelinkeskustelu Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdoganin kanssa oli tosin enemmän kuin ajankohtainen ja tehokaskin, sillä molemmat pääministerit sopivat sotaisen asunsa varastoimisesta vaatekaappiin ja sotakirveensä hautaamisesta aloittaakseen valmistelut normaalien diplomaattisuhteiden elvyttämiseksi. Tämä on todella hyvä uutinen, sillä molemmat maat tarvitsevat toisiaan: Israel kaipaa Turkin apua Syyrian tilanteen hallitsemiseksi ja Turkki Israelin edistynyttä tekniikkaa etenkin sotateollisuuden alueilla. Obama katsoo sen auttavan USA:n diplomatiaa alueella. 

KOMMENTOIJAT antavat ymmärtää, että jos Israelin taholta yleinen tunto olikin positiivinen lukuun ottamatta pientä soraääntä Obaman tavasta puhaltaa tyytymättömyyden ja muutosten tuulia torstain puheessaan Israelin viattoman nuorison herkkään mieleen, tunnot palestiinalaisten parissa ovat alakuloiset ja pettyneet: ”Parempi olisi ollut, kun ei olisi tullutkaan”. PA:n johdon ulkoa opettelemat vaatimukset Israelin suuntaan eivät tehonneet tällä kertaa ollenkaan, päinvastoin Obama varoitteli leikkimästä tulella ja pudottamaan vaatimuksensa rakennus-kielloista ja terroristien vapauttamisesta tai uhkauksista syyttää Israelin kansainvälisissä elimissä, koska ”niillä tuskin rakennetaan keskinäistä luottamusta”. Obaman lupauskin täydestä itsenäisyydestä Palestiinalle taisi jäädä diplomatian poimuihin.

Obaman vierailu näyttää kärjistäneen Abbasin ja Fayadin välisiä suhteita siinä määrin, että Abbas harkitsee Fayadin erottamista vaarallisena kilpailijana ”kalifiksi kalifin paikalle”. Abbasin todellinen uhka ei kuitenkaan tulle Fayadin vähäisen kannattajajoukon, vaan Hamasin taholta, joka valmistelee vallan kaappaamista Juudeassa ja Samariassa, kuten se teki Gazassa. Pientä lohtua antanee Obaman lupaus vapauttaa PA:lle 500 miljoonaa USD.

OBAMA lähti Israelista perjantaina iltapäivällä kohti Jordanian pääkaupunkia Ammania sakean hiekkamyrskyn ja kovan tuulen saattelemana, jotka pakottivat hänet ajamaan perjantain viimeiseen kohteeseensa Betlehemiin ”beast”-ajoneuvollaan helikopterin sijasta.
Ammanissa Obama keskusteli kuningas Abdullah II:n kanssa ”molempia osapuolia kiinnostavista ajankohtaisista kysymyksistä”, kuten diplomaattikielellä sanottaisiin. Syyrian räjähdysherkkä tilanne oli varmaan yksi niistä, mutta Jordanian sisäpoliittinen ja taloudellinen tilanne oli varmaan vahvasti esillä. Jordania painiskelee vakavien talousongelmien parissa, joita ei ainakaan auta maahan jatkuva pakolaisten sankkeneva virta Syyriasta.
Toinen kysymys oli varmaan Jordanian sisäpoliittinen epävarmuus, jota etenkin aktivoituva Muslimiveljeskunta aiheuttaa maassa nousevine vaatimuksineen kuninkaan vallan rajoittamisesta kansan hyväksi. Veljeskunta ei suoraan vaadi Abdullahin syrjäyttämistä, vaan etenee asteittain. Obama lupasi Jordanialle 200 miljoonaa USD.
Kalliiksi tulee Obaman matka USA:lle, sillä jokaisessa kohteessa hän lupaa satoja miljoonia ikään kuin mitään kassakriisiä ei olisikaan, eikä sitä osoita ulkoministeri John Kerryn hotellimaksutkaan: Yhteensä miljoona USD kahdesta yöstä Pariisissa ja Lontoossa.
Eilen lauantaina Obama tutustui Petran muinaiseen kaupunkiin, joka kaiken varalta oli vierailun ajaksi puhdistettu kaikista muista turisteista, lähtien sitten kotimatkalle. http://www.timesofisrael.com/for-palestinians-obamas-visit-was-more-bitter-than-sweet/

2. PRESIDENTTI Obama tuli ja meni, mutta hän jätti Israeliin ulkoministerinsä John Kerryn, joka tunnetaan joskus tarpeettoman löysästä syystään, hövelö kun on suomalaisin sanoin ilmaistuna. Kerry tapasi pääministeri Benyamin Netanyahun sapatin jälkeen illalla keskustellen tavoista, millä rauhankeskusteluja edistettäisiin, mistä hän keskusteli Abbasin kanssa ennen sitä Ammanissa, jonne hän meni Obaman mukana palaten sieltä lauantaina.
INN:n artikkelin mukaan kysymys on uudesta rauhansuunnitelmasta, jota Kerry lupaili jo ollessaan kongressin kuultavana ennen nimitystään virkaansa. Israelin radion uutisten mukaan Kerry ja Netanyahu keskustelivat ensin kaksistaan, mutta myöhemmin mukaan liittyivät oikeusministeri Tzipi Livni, Netanyahun lähetti Yitzhak Molcho ja turvallisuus-poliittinen neuvonantaja Yaakov Amidror.

TV-KANAVA 10 raportoi, että Kerry oli tavannut Abbasin Ammanissa lauantaina keskustellen Kerryn suunnitelmista rauhanprosessin elvyttämiseksi. Kerry tarjosi Abbasille Israelin oikeuden tuomitsemien terroristien vapauttamista sekä B-alueiden luovuttamista A-alueiksi, jolla ne tulisivat PA:n täyteen valvontaan. Ehdoksi Kerry asetti, että PA luopuu Israelin syyttämisestä kansainvälisissä oikeuslaitoksissa. Tulkoon tässä mainituksi, että EU lupasi PA:lle 60 miljoonaa Israelin täydessä valvonnassa olevan C-alueen kehittämiseksi.
Abbasin vaatimuksena on ollut ”setlementtitoiminnan täydellinen lopettaminen sekä Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsivien terroristien (joita PA kutsuu marttyyreiksi) vapauttaminen”. Tämän lähteen mukaan ”Netanyahu on luvannut Obamalle epävirallisesta ja sanattomasta rakennuskiellosta Juudean ja Samarian  juutalaisyhteisöissä”. Abbas itsekin vihjaili Ramallahissa, että Netanyahun salainen rakennuskielto riittää hänelle, koska sen julkistaminen voisi aiheuttaa koko prosessin keskeytymisen. Yleinen mielipide Israelissa on yhä laajemmin kääntynyt uusien myönnytysten vastaiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166504#.UU6cmWJHT-k

3. KANSALLISEN turvallisuuden ministeri Yakov Amidror vahvisti lauantaina, että Netanyahun Turkille osoittama anteeksipyyntö kaikista mahdollisesti tehdyistä virheistä Mavi Marmaran onnettoman tapauksen yhteydessä johtui Syyrian sekavasta ja yhä vaarallisemmaksi muotoutuvasta tilanteesta, eikä Obaman painostuksesta, vaikka asiasta varmaan keskusteltiin Netanyahun ja Obaman tavatessa.
TV-2 kertoi uutisissaan näin: ”Lähi itä on muuttunut. Meidän ja Turkin välillä on valtio, jolla on kemiallisia seita varastoituina, jotka voivat joutua vihamielisiin käsiin. Turkin intressinä on estää tämän tapahtuminen kuten myös Israelin”, Amidror vakuutti lisäten, ettei Netanyahu soittanut Erdoganille Obaman vaatimuksesta: ”Ei siinä ollut USA:n painostusta. Me esitimme asian amerikkalaisille, ja he tukivat meitä aloitteen tekemiseksi. Olemme keskustelleet Turkin kanssa kaiken aikaa, ja ellei Turkki olisi tehnyt virheitä, ongelma olisi selvitetty aiemmin. USA:n välitystoiminta auttoi meitä saattamaan prosessin loppuun Obaman Israelin vierailun aikana”. Amidror sanoi, että ”Erdoganin aiemmat Israelin vastaiset lausunnot tuskin uusiutuvat, sillä muuten hän ei olisi suostunut lopettamaan oikeustoimet IDF:n sotilaita vastaan sekä lupaamaan lähettilään nimittämisestä Israeliin”. Hän arvioi, ettei Turkki välien palauduttua normaaleiksi tuskin haluaa vastustaa Israelin ja NATO:n välisten suhteitten paranemista. ”Turkin suhteitten paraneminen antaa Israelille väljemmän liikkumatilan Syyriassa”, Amidror arvioi.

NETANYAHU kirjoitti lauantaina Facebookin sivullaan, että ”Lähi Idän muutosten vuoksi katsoin asialliseksi aloittaa Turkin suhteitten elvyttämisen”. Syyrian nopeasti huoneneva tilanne oli suurin syy siihen, että hän halusi niellä ylpeytensä ja pyytää anteeksi Turkilta, koska ”maitten väliset jumiutuneet välit ovat häirinneet diplomatian etenemistä alueella”.
Israel tarjosi anteeksipyyntöä aiemmin, mutta sen sisältö ei tyydyttänyt Erdogania. Hänen julkinen syytöksensä sionismista rikoksena inhimillisyyttä vastaan, mikä sai yleisen tuomion maailmalla, on voinut vaikuttaa hänen asenteensa pehmenemiseen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166505#.UU6kMmJHT-k

4. UUTISOTSIKOITA
-          Parisataa poliisia kävi aikaisin sunnuntaiaamuna hajottamassa palestiinalaisten salaa ja laittomasti pystyttämän telttakylän E-1 alueella Jerusalemin ja Maale Adumimin välillä, jonka Israel katsoo välttämättömäksi siteeksi pääkaupungin ja Maale Adumimin välillä, mutta jota PA vaatii selittänen, että se tarvitaan PA:n alueen yhtenäisyyden turvaamiseksi. Protestoijat olivat hiipinet alueelle Obaman vierailun aikana vuohipolkuja pitkin yön hämäryydessä voidakseen aiheuttaa diplomaattisen konfliktin. Se epäonnistui, koska poliisi siirsi hajotuksen vierailun jälkeen. Poliisit poistivat alueelta 40 mielenosoittajaa, jotka olivat pystyttäneet sinne 3 suurta ja puolentusinaa retkeilytelttoja. Protestoijien poistaminen  kesti tunnin verran, eikä kukaan fyysisesti loukkaantunut. Poliisit pidättivät kaksi protestoivaa miestä ja yhden naisen, joka hyökkäisi poliisia vastaan. E-1 alue on C-aluetta ja se on valtion omistuksessa. IDF nimitti alueen kielletyksi sotilasalueeksi, jonne sivullisten tulo on kielletty, mutta se ei estänyt seikkailunhaluisia nuoria palaamasta alueelle tietäen, että heidät ajetaan sieltä pois.  http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Police-evacuate-E1-Palestinian-protest-tents-307551
-          Syyrian puolelta ammuttiin IDF:n partiota vastaan sunnuntaiaamuna. Sotilaat vastasivat tuleen käyttäen Tamuz täsmäohjuksia kohteeseen, mistä tulitus heitä vastaan alkoi. Sotilaat eivät haavoittuneet, mutta ajoneuvo kärsi vaurioita. Aiemmin lauantaina Syyriasta ammuttiin IDF:n sotilaita vastaan, vaurioittaen ajoneuvoa. IDF pyrkii selvittämään, oliko tulituksen tarkoituksena hyökätä IDF:n sotilaita vastaan vai liittyikö se Assadin sotilaitten ja kapinalisten välisiin taisteluihin. Kapinalliset olivat aiemmin vallanneet Syyrian armeijan  tukikohdan Damaskoksen huoltotien varrella pyrkien estämään pääkaupungin huoltamisen ja yhteydet muihin kaupunkeihin. http://www.jpost.com/Defense/Gunfire-from-Syria-directed-at-soldiers-IDF-returns-fire-307556
-          Israelin uusi talousministeri Yair Lapid kertoi ensimmäisenä havaintonaan tutustuttuaan valtion budjettiin, että tilanne on huonompi kuin mitä hän arvioi. Valtion velka on ennätyssuuri, vaikka yleisesti ottaen Israel on selvinnyt Eurooppaa runtelevat talouskriisit suhteellisen hyvin. Samaan aikaan varoitetaan, ettei Israel ole yksin, vaan Euroopan talouden taantuma nakertaa Israelin vientiä ja siten koko maan taloutta. Lapid varoitti, että edessä on budjettileikkauksia, mitkä tulevat tuntumaan kansalaisten hyvin voinnissa. Hän totesi halunneensa vähemmän työteliään ministeriön, mutta sanoi rohkeasti, että hänen paikkansa on siellä, missä vaikeudet ovat suurimmat. http://www.jpost.com/National-News/Finance-Minister-Lapid-warns-of-budget-cuts-307547
-          Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan vetää takaisin Netanyahulle antamiaan lupauksiaan suhteitten paranemisesta todeten, että on liian aikaista keskeyttää IDF:n sotilaita vastaan nostettuja oikeustoimia Mavi Marmaran tapauksessa ja lähettiläiden vaihtamista maiden välillä. Ehkä positiiviset tiedot perustuivat israelilaisten poliitikkojen liian myönteisiin odotuksiin, mutta alku on kuitenkin lupaava. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Erdogan-confirms-intention-to-visit-Gaza-W-Bank-in-April-307492
-          Turkin pääministeri Erdogan ilmoitti lauantaina, että hyvistä ja positiivisista lupauksista huolimatta hän aikoo vierailla Gazassa ja Juudeassa ja Samariassa huhtikuussa tänä vuonna osana sovitteluprosessia. Hän on kolmesti joutunut perumaan Gazan vierailunsa, mutta oli luvannut lauantaina Hamasin pääministerille Ismail Haniyehille toteuttavansa vierailun nyt. Erdogan sanoo, että Turkin ja Israelin välien paraneminen sekä Hamasin ja Fatahin sovintosopimus tulee entisestään heikentämään presidentti Bashar Assadin asemaa ja jouduttamaan hänen hallintonsa kaatumista. Israel on huolellisesti pysytellyt sivussa Syyrian kaaoksesta, mutta aseita ja miehiä kulkee avoimesti Turkin kautta kapinallisten tueksi, kuten myös Libanonista ja Irakista. Erdogan totesi, että Netanyahun käyttämä termi ”anteeksipyyntö” valittelun sijasta oli se, mitä hän odotti ja halusi, vaikka hänellä olisi suurempi syy pyytää anteeksi antaessaan Mavi Marmaran aktivistien varustautua ja lähteä maansa satamasta hyvin tietäen, ettei alusta päästetä Gazaan ilman vastatoimia. Aluksen sanottiin kuljettavan avustuksia Gazaan, mutta Ashdodin satamaan ohjatusta aluksesta ei löydetty aktivistien ilmoittamia avustustarvikkeita. Netanyahun anteeksipyyntö Turkille ei miellytä kaikkia Israelissa, kuten Libermania, joka kutsuu sitä karkeaksi virheeksi, mutta varsinkin vasemmistopiirit iloitsevat siitä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166510#.UU66rWJHT-k
-          Siinain beduiinien sieppaamilla panttivangeilla, joista toinen on Israelin arabimies Nasaretista ja toinen norjalainen nainen, ei Egyptin poliisin ilmoituksen mukaan ole hengenvaaraa. Heidän vapauttamisestaan on alettu neuvottelut sieppaajien kanssa. Beduiinit vaativat Egyptin pidättämien beduiinien vapauttamista siepattuja vastaan. Siinain tilanne on Egyptin poliisin valvonnan ulkopuolella ja Israel varoittaa kansalaisiaan matkustamasta Siinaille. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166512#.UU69JmJHT-k
-          Gazan terroristien 2006 Gazan rajalla lähellä IDF:n Kerem Shalom tukikohtaa sieppaama Gilad Shalit sanoo joutuneensa shokkiin eikä pystynyt käyttämään asettaan puolustautuakseen sieppaajia vastaan, jotka raahasivat hänet Gazaan haavoittuneena pitäen häntä panttivankina yli 5 vuotta. Hän sanoo, ettei häntä kidutettu paitsi aivan alussa, ja että silloin hänet pidettiin seinään sidottuna, mutta se lopetettiin, koska hänet haluttiin pitää hengissä.  Shalit puhui Maariv-lehden reportterille Ben Caspille, joka totesi, että sotilaitten komentajien antamat tilanne-katsaukset ja ohjeet menivät suurelta osin sotilaitten korvien ohi. Shalit vapautettiin 2011 lopussa 10027 palestiinalaisvankia vastaan Egyptiin, josta hänet lennätettiin Israeliin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166511#.UU6-fGJHT-k
-          Aleppon lähellä ei asiantuntijoitten mukaan käytetty myrkkykaasua vaan luultavasti kyynelkaasua. http://www.timesofisrael.com/aleppo-attack-likely-tear-gas-and-not-nerve-agent-analysts-say/





Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019