KESKIVIIKKO 27.03.13


KESKIVIIKKO 27.03.13

1. PA:N puheenjohtaja Mahmous Abbas, jonka virallinen kausi päättyi yli 4 vuotta sitten, ja jota media itsepäisesti kutsuu ”presidentiksi” ilman valtiota, puhui arabiliiton kokouksessa Dohassa, Qatarissa. Abbas syytti ”miehitystä järjestelmällisestä ja tuhoavasta Jerusalemin itäosien juutalaistamisesta” vaatien ”arabimaita työskentelemään tämän estämiseksi”. Hän jatkoi syytöksiään sanoen Israelin pyrkivän ”muuttamaan Jerusalemin islamilaista luonnetta, karkottaen muslimeja sekä tuhoten muslimien ja kristittyjen pyhiä paikkoja”. On jotenkin surkuhupaisaa tuo Abbasin esiintyminen muka ”kristittyjen suojelijana”, kun tietää PA:n virkailijoiden ja palestiinalaisten yksityisten harjoittaman sorron ja vainon kristittyjä asukkaitaan vastaan etenkin Betlehemissä ja Jerusalemin itäosissa. Sama tendenssi, mikä johtunee islamin mullahien opetuksesta, ilmenee Nasaretissa ja muissa kaupungeissa, joihin muslimeja on keskittynyt, joissa muslimit uhkailevat ja painostavat kristittyjä naapureitaan.

ABBAS kehotti arabimaita viemään Israelin vastaisia YK:n ja muiden järjestöjen elimiin voidakseen estää tämän ”tuhoisan kehityksen”, kuten hän sitä kutsuu.
Itse asiassa kysymys ei ole juutalaistamisesta, vaan juutalaisen imagon palauttamisesta, sillä juutalaiset valloittivat Jerusalemin kuningas Davidin johdolla yli 3000 vuotta sitten, ja ovat siitä lähtien jatkuvasti asuneet siellä tilapäisiä massakarkotuksia lukuun ottamatta. Tätä Abbas ei hyvistä yrityksistään huolimatta pysty muuttamaan, vaikka PA:n johtajat ovat korkeimman oikeutensa presidenttiä myöten vakuuttaneet, ettei juutalaisilla ole mitään siteitä Jerusalemiin eikä juutalaisten Temppeleitä, ensimmäistä ja toista, ole koskaan ollut Temppelivuorella, jota he kutsuvat nimellä ”Haram al-Sharif”, ylevä pyhättö. On myös muistettava, että Ottomaani-hallinnon aikana Syyria Palestiina, kuten Israelin maata kutsuttiin, raunioitui ja taantui tois-arvoiseksi takamaaksi, jolla ei ollut mitään arvoa, ja joka toimi vain kauttakulkumaana Turkin ja Egyptin välillä. Syyria Palestiinan paikallishallinto toimi Syyriassa tai Egyptissä. Jerusalemin kehitys ja merkitys alkoi nousta vasta juutalaisten muuttaessa sinne 1850-luvulta alkaen. Siihen aikaan Jerusalemissa oli jo juutalainen enemmistö vain vahvistuen vuosien kuluessa.

ABBAS vaati arabijohtajia puuttumaan Israelin vankiloissa rangaistuksiaan kärsivien ”rohkeitten terroristien asemaan, joita Israel kohtelee väkivaltaisesti”. Hänen ideologiassaan ihmisen opiskeleminen aina yliopistotutkintoja myöten, mihin nämä ”rohkeat vangit” ovat oikeutettuja vankeusaikansa kuluessa, kaikki Israelin kustannuksella vapaan terveyden-hoidon ja säännöllisten lääkärintarkastusten ohella, ovat ”vankien väkivaltaista kohtelua”. Monen Israelin vankilassa rangaistustaan kärsivän palestiinalaisvangin asema on parempi, kuin mihin hänellä on varaa kotonaan. 

ABBASIN vetoomukset eivät jääneetkään ilman vaikutusta, sillä Qatarin emiiri Sheikh Hamad bin Khalifa al-Thani, joka vieraili jopa Gazassa tarjoten 400 miljoonaa USD avustuksia, lupasi PA:lle miljardi USD ”Jerusalemin arabi-asukkaitten tukemiseksi ja sen islamin luonteen säilyttämiseksi”. Qatarilla on vaikeuksia löytää sopivia kohteita rikkauksiensa tuhlaamiseksi.
Abbas totesi puheessaan, että USA:n presidentti Obama lupasi tukea kahden valtion periaatetta 1949 aselepolinjojen mukaisilla rajoilla pääkaupunkinaan Jerusalem ja perustuen arabiliiton Saudi Arabian rauhansuunnitelmaan vuodelta 2002. Hän sanoi selittäneensä Obamalle, ”etteivät PA:n vaatimukset ”setlementtitoiminnan” lakkauttamisesta ja vankien vapauttamisesta ole ennakkoehtoja, vaan toimia, jotka Israelin tulee allekirjoitettujen sopimusten mukaan suorittaa”. Hän ei halunnut muistaa, että PA:n tekemä esitys Palestiinan valtiosta on karkea Oslo I:n ja  Oslo II:n rikkomus, jolla sopimukset käytännössä mitätöitiin eivätkä enää sido Israelia. 

HERB KEINON kertoo artikkelinsa lopuksi, että Israelin viranomaiset työskentelevät USA:n ulkoministeri John Kerryn kanssa löytääkseen formulan, jolla neuvotteluja voitaisiin jatkaa. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Abbas-accuses-Israel-of-destructive-plan-in-Jerusalem-307782

QATARIN EMIIRI al-Thani on selvästi pyrkimässä mukaan Israelin ja PA:n väliseen konfliktiin myös poliittisella rintamalla. ”Palestiinalaisten, arabien ja muslimien oikeudet Jerusalemiin eivät ole neuvoteltavissa” hän sanoi kehottaen muita arabimaita antamaan 750 miljoonaa USD Jerusalemin arabi- ja islamin imagon säilyttämiseksi. Hamas kiitteli tiistaina Qatarin antamaa tukea sanoen Hamasin ja Fatahin sovintokeskustelujen uusiutuvan pian Kairossa.
Qatar on pienestä fyysisestä koostaan huolimatta mutta kasvavasta taloudellisesta vaikutus-vallastaan johtuen pyrkinyt omimaan vaikutusvaltaa kauas entisen vaikutusalueensa ulkopuolella. Se tarjosi äskettäin taloudellisessa kurimuksessa painiskeleville Italialle ja Kreikalle miljardi Euroa (1.29 miljardia USD) pienliikkeiden ja perinteisten työpajojen toiminnan elvyttämiseksi, jos ne puolestaan pystyvät nostattamaan saman verran omasta takaa. Kreikan ja Italian pääministerit lähettivät kiitoskirjeen Qatarin emiirille tarjouksesta, josta on vaikea kieltäytyä. Politiikan ja politiikan sitominen toisiinsa ilman näkyviä poliittisia siteitä on vaarallinen yhdistelmä, jolla rakennetaan islamin vallan kasvua Euroopassa. Tällä rakennetaan kymmenen Euroopan valtion liittoutuman ja Lähi Idässä nousevan karismaattisen johtajahahmon välistä yhteistoimintaa lähivuosien aikana. http://www.timesofisrael.com/qatar-makes-syria-palestinians-priority-at-summit/

2. IsraeliSSA toimivan uutistoimiston mukaan venäläiset medialähteet raportoivat, että Syyrian presidentti Bashar Assadin iranilainen henkivartija ampui useita laukauksia häntä kohti lähietäisyydeltä, ja että Assad vietiin vaikeasti haavoittuneena sairaalaan vahvojen turvatoimien ympäröimänä lauantai-iltana. ”Yksinäinen teloittaja ampui lyhyeltä etäisyydeltä useita laukauksia Assadin rintaan. Hänet vietiin kiireesti Al.-Shami sairaalaan Damaskoksessa. Hän kuoli leikkauspöydällä kärsimäänsä massiiviseen verenvuotoon”. Israelin viranomaiset sanovat uskovansa raportin aitouteen, kuten artikkelissa todetaan.

ARTIKKELISSA kysellään, koska Assad on nähty viimeksi julkisuudessa, tai kuvia tai video-otoksia hänestä? Assadia lähellä olevia on uhkailtu ottamasta yhteyttä läntiseen mediaan.
Artikkelissa todetaan, että Iranin armeija pyrkii joukkopaon alettua Syyrian armeijasta ottamaan haltuunsa Syyrian armeijan johdon  ja sen valtavan asekokoelman, mitä länsimaat tuskin sallivat. Artikkelissa arvioidaan edelleen, että Assadin poistuminen näyttämöltä antoi Israelin pääministeri Netanyahulle riittävän aiheen soittaa anteeksipyynnöstä Mavi Marmaran tapauksesta Turkin pääministeri Erdoganille suhteitten normalisoimiseksi Turkin kanssa.

LÄNSIMAIDEN tukema Syyrian oppositioliittoutuman äskettäin valittu johtaja Moaz al-Kahtib ilmoitti yllättäen eroavansa todeten, että hänellä on suurempi vapaus roimia ilman sitoumuksia virallisiin instituutioihin syyttäen tukijamaita liian pienestä tuesta kapinallisille.
Arabiliiton kokouksessa Dohassa Syyrian edustus annettiin kapinallisten edustajille.

HUHUT presidentti Assadin kuolemasta on virallisten uutistoimistojen taholta kielletty täysin virheellisinä. Ranskalainen viikkolehti Le Point kieltää huhut perättöminä perustaen Free Syyria Armeijan tietoihin, kun taas libanonilaiset lähteet vahvistavat ne. Syyrian hallituksen taholta huhuja pidetään ”israelilaisten web-sivujen kutomina ja naurettavina, eikä Assadilla ole iranilaisia henkivartijoita”. Mutta sota jatkuu: Assadin armeijan helikopteri ammuttiin alas Damaskoksen lähiön Joberin yläpuolella, kuten liekehtivästä koneesta otetut kuvat todistavat. http://countdowntozerotime.org/2013/03/26/new-reports-assad-confirmed-dead-iran-attempts-to-control-syria-army/

3. IRAN  harkitsee uraanin rikastamisen 20 %.n tasoon siirtämistä 6 kuukautta myöhemmäksi, jos länsimaat suostuvat samalla poistamaan joitain pakotteistaan, diplomaattilähteet kertovat tiistaina. Iran lupaa muuntaa osan rikastamastaan uraanista oksidiksi, jota Iran tarvitsee lääketeollisuuden tarpeisiin.
Iran ei kuitenkaan osoita vastaavaa joustavuutta muissa uraanin rikastamiseen liittyvissä toimissaan, ei sulkemaan Fordon rikastuslaitosta eikä päästä IAEA:n tutkijoita laitokseen. USA:n edustajat Istanbulin keskusteluihin kuitenkin tunnustavat, että viimeiset keskustelut sujuivat myönteisemmin kuin mitkään edelliset. Iranin neuvottelijat kutsuivat keskusteluja ”käänteentekeviksi”, osoittaen entistä suurempaa optimismia.

LÄNSIMAAT ovat halukkaita poistamaan Iranin petrokemian teollisuuteen ja kullan vaihtoon liittyviä pakotteita, mutta jättäisivät pankkiliikenteen ja öljynmyynnin pakotteet ennalleen.
P5+1 maiden ja Iranin väliset neuvottelut jatkuvat huhtikuun 5.-6. päivinä  Kazachstanissa. USA:n presidentti Obama arvioi Israelin vierailunsa aikana, että Iranin ydinase valmistuu vuoden sisällä vakuuttaen, että USA tulee estämään sen. Obaman Israelin  vierailun päämääränä oli saada USA:n ja Israelin juutalaisten kannatus, mikä vaikuttaa asioiden käsittelemiseen kongressissa, ja toiseksi estää Israelin iskemästä Iraniin ilman USA:n lupaa. http://www.timesofisrael.com/iran-may-freeze-some-nuclear-activity-to-ease-sanctions/
4. UUTISOTSIKOITA
-          IDF:n johtoporras on huolestunut talousministerin suunnittelemista leikkauksista, jotka vähentäisivät puolustusministeriön budjettia 5:llä miljardilla, koska ne tulisivat estämään ohjustentorjuntaan suunniteltujen järjestelmien Iron Dome ja Arrow II ja III edelleen kehitystä lisäksi huomioiden, että USA:n antama tuki pienenee arviolta 150 miljoonaa. Obama sanoi nykyisen sopimuksen kestävän vuoteen 2017, mutta asettavansa komitean suunnittelemaan sen jatkoa. USA:n vuotuinen tuki Israelille on n. 3.1 miljardia, josta 450 000 tulee käyttää sotilaallisiin ostoihin USA:sta. 10 vuotta kestäneen sopimuksen mukaan USA on antanut Israelille sotilastukea 40 miljardia USD. Iron Dome, Arrow II ja III kootaan Israelissa, mutta niiden komponentteja valmistetaan myös USA:ssa. Ne rahoitetaan yhdessä, USA:n osuus v. 2013 on 268 miljoonaa USD, mutta 7.9 %:n budjettileikkaus tulee pudottamaan tätä n. 21 miljoonalla USD:lla seuraavan 7 kuukauden aikana. Budjettileikkaukset USA:ssa voivat vaikuttaa myös IAF.n tilaamien F-35 Lightning II valmistumiseen, joita Israel tilasi 20 kpl 2.75 miljardin USD hinnalla, mutta haluaa niitä 75 konetta lisää 15.2 miljardin USD hinnalla. Ensimmäisten koneitten tulisi olla käyttökunnissa 2016. Maariv-lehden mukaan Israelin neuvottelijat uskovat voivansa taivuttaa USA:n päättäjät ymmärtämään IAF:n teknisen ylivoiman tärkeyden yhä vaarallisemmaksi kehittyvällä alueella. http://www.timesofisrael.com/defense-officials-worried-over-cuts-to-us-military-aid/
-          Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad, jonka hallinto on pahasti kärsinyt taistelussa ylimmän kaitsijan Ali Khamenein hänen virastoaan vastaan tekemien  hyökkäysten vuoksi, antautui vaalitaisteluun kansliapäällikkönsä Esfandiari Rahim Mashaein hyväksi. Hän siirtyi syrjään äskeisellä vaalitilaisuudessa antaakseen suosikilleen tilaisuuden nostattaa imagoaan. Ahmadinejad haluaa siirtyä syrjään kesäkuun 14. päivänä  2013 pidettävien vaalien jälkeen, joihin hän ei voi osallistua, voittajana eikä häviäjänä oman legasin nostamiseksi historian kirjoissa. The Guardian varoittelee, ettei Iranin presidentiksi voitane hyväksyä miestä, joka ei kelvannut maan ensimmäiseksi varapresidentiksi.
-          Israelin ja Turkin väliset keskustelut surmattujen turkkilaisten omaisille maksettavista korvauksista ovat määrältään kaukana toisistaan. Turkki vaatii miljoona USA jokaista surmattua kohti; Israel tarjoaa 100 000 USD. Maksetut korvaukset eivät menisi suoraan omaisille vaan Turkin hallituksen perustamaan rahastoon, josta ne jaetaan hallituksen päätösten mukaan. Israel tarjoaa maksavansa saman, minkä Turkin armeija maksaa kaatuneista sotilaistaan, 125 000 Turkin liiraa (70 000 USD). Israelin oikeusministeriksi nimitetty Tzipi Livni keskusteli asiasta Turkin ulkoministeri Ahmet Davutoglun kanssa sopien komitean perustamisesta asiaa penkomaan. Turkin apulaispääministeri Bulent Arinc sanoi maanantaina, että asian käsitteleminen on aloitettu ja kutsui osittaista Netanyahun anteeksipyyntöä suureksi voitoksi. Pääministeri Erdogan täsmensi aiempia lausuntojaan todeten, että sopimus astuu voimaan vain, jos Israel suorittaa omat velvoitteensa. Hän vakuutti matkustavansa Gazaan, jossa hän tarkkailee, miten kauppasaarto vaikuttaa ihmisten elämään. Hän vaatii edelleen saarron täyttä poistamista. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4361114,00.html
-          Mahmoud Abbas pullistelee olemattomia lihaksiaan vakuuttaen menevänsä Haagin kansainväliseen oikeuteen vaatiakseen Israelin tukemien juutalaisyhteisöjen täyttä rakennuskieltoa, mitä hän pitää Israelin velvollisuutena, ei ehtona neuvotteluille. Miksiköhän pääministeri ei julkista asettamansa komitean laatimaa tutkimustuloksia, joissa yksityiskohtaisesti selvitetään Israelin oikeus koko alueeseen Jordanjoen ja Välimeren välillä, jopa ulottuen Jordanian puolelle? Ehkä joku tietää varsinaisen syyn Netanyahun passiivisuuteen asiassa, mutta sivusta katsoen sitä voidaan pitää pelkuruutena, koska ilman muuta se tulisi aiheuttamaan kiivaita vastaväitteitä. Hän katsonee paremmaksi luimistella ja piileskellä pyrkien kaikin tavoin saavuttamaan ulkomaailman hyväksymisen. Hänen hallituksensa kokoonpano antaisi kaikki mahdollisuudet osoittaa kansalaisrohkeutta ja nousta profeetta Jesajan rohkaisemana taisteluun tuomitsevia ulkomaita vastaan. (Jes.54:17) http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166589#.UVK2GGJHT-k
-          Israelilainen naisautoilija joutui arabilauman kynsiin ajaessaan perheensä luo seder-aterialle Binyaminin alueella Samariassa. Arabit ajoivat autollaan hänen autonsa perään, ja naisen pysäyttäessä neljä arabia tuli autostaan ulos puhkoen hänen autonsa renkaat ja särkien ikkunat lopettaen siihen ja paeten paikalta. Nainen pystyi ajamaan läheiselle IDF:n asemalle antaen selostuksen tapahtumasta. Poliisi lupaa parantaa turvallisuutta Juudeassa ja Samariassa, mutta näkyvin parannus on vain kylttejä, joissa autoilijoita varoitetaan kivittäjistä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166570#.UVK5UGJHT-k
-          Kansanedustaja Moshe Feiglin pyrki keskiviikkona Temppelivuorelle jatkaakseen jokavuotista tapaansa vierailla vuorella joka pääsiäisenä, mutta Jerusalemin poliisi esti hänen pääsynsä sinne väittäen syyski arabijoukon mielenosoituksen estääkseen hänen vierailunsa, mikä voisi vaarantaa yleisen turvallisuuden ja elämän. Miksei poliisi hajottanut arabijoukkoa sen sijaan, että juutalaista kansanedustajaa estettiin  toteuttamasta tavaksi tullutta vierailunsa juutalaisen Temppelin alueella? http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166587#.UVK69WJHT-k



Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019