MAANANTAI 25.03.13


MAANANTAI 25.03.13

1. EILEN palmusunnuntaina kristityt tungeksivat Beetlehemin Syntymäkirkkoon juhliakseen Jeesuksen syntymää paikassa, jossa Hän syntyi ihmiseksi. Ihmiset kantoivat käsisään oliivi-puunlehviä samaan tapaan kuin 2000 vuotta sitten Jeesuksen ratsastaessa nuoren aasin selässä riemusaatossa Jerusalemin Temppeliin. Alueella on kaikkiaan n. 50 000 kristittyä. Heidän lukumääränsä kasvaa Israelissa vastakohtana PA:n valvomille alueille, joissa se vähenee. Palestiinalainen kristityksi itseään kutsuva poliitikko Hanan Ashrawi ei malttanut olla tuomatta vääristeltyä poliittista propagandaansa esille palmusunnuntain juhlallisuuksien aikana väittäen vastoin totuutta, että 80 % luvan hakijoista osallistua Betlehemin juhlaan ei saanut lupaa. Armeijan  tiedottaja Guy Inbar totesi, että armeija myönsi 20 000 lupaa Länsirannan asukkaille ja vain 190 lupaa evättiin eri syistä johtuen.  Betlehemin kaupunki kuuluu PA:n hallintoalueeseen. Kaupunki oli kristitty-enemmistöinen ennen Jasser Arafatin tuloa sinne Tunisiasta Libanonin sodassa karaistuneine pyssymiehineen, minkä jälkeen kristittyjen lukumäärä heitä kohtaan harjoitettavien sorto- ja boikottitoimien vuoksi on surkastunut alle 20 %:n. Palmusunnuntai aloitti kristittyjen pääsiäisviikon.

Israelissa juutalaisten pessah, pääsiäinen, alkaa tänä iltana auringonlaskun jälkeen alkavalla pessah-aterialla, jonka aikana käydään läpi juutalaisten pako Egyptin työorjuudesta ja vaivalloisesta matkasta tiettömien erämaataipaleitten kautta Luvattuun Maahan.
Juhla-aika alkaa Jerusalemissa maanantai-iltana klo 17.15 ja loppuu huomenna klo18.30.
Ilma on tänään osittain aurinkoinen, lämpötila 12-20 C-astetta; huomenna 17-28 C-astetta, hyvin kuivaa, mutta sää viilenee huomattavasti keskiviikoksi paikallisten sateiden vuoksi.
Uusi parvi heinäsirkkoja tulvi turvallisuusaidan yli Siinailta. Nämä ovat keltaisia, hedelmöitettyjä, ja syövät vähemmän kuin normaalisirkat, jotka syövät kaiken vihannan.  http://www.timesofisrael.com/fertile-locusts-swarm-into-israel-on-passover-eve/

IDF asetti palestiinalaisalueet saartoon sunnuntaina klo 23.59 alkaen, loppuen tiistaina 23.59, jolloin tilanne arvioidaan uudelleen. Käskyn antoi puolustusministeri Moshe Yaalon. Kielto ei koske humanitääristä tai lääkinnällistä apua eikä erikoisluvan saaneita. Väkivaltaisuudet ovat merkittävästi lisääntyneet viimeisten viikkojen aikana, ja etenkin juhla-ajat ovat terroristien suosimia ajankohtia hyökkäystensä toteuttamiseksi. Perjantai-iltana sotilaat estivät kahden palestiinalaisen pääsyn Beit Elin juutalaisyhteisöön epäiltyinä terroriteon suunnittelusta. Heillä oli mukanaan autonrenkaita ja sytykkeitä. Miehet vietiin kuulusteltaviksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166553#.UU_q42JHT-k

2. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahun puhelimen välityksellä Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdoganille presidentti Obaman kehotuksesta esittämä anteeksipyyntö on aiheuttanut sekavia tuntemuksia ja kommentteja Israelissa. JP:n vakiokommentoija Herb Keinon kirjoittaa artikkelissaan, että Netanyahu pyysi anteeksi vain toiminnallisia virheitä sotilaitten miehittäessä Mavi Marmara aluksen 2010 Välimerellä kansainvälisillä vesillä. Toivottavasti puhelu taltioitiin jonnekin, että sitä voidaan myöhemmin verifioida.
IDF:n komentaja Benny Gantz sanoo, että anteeksipyyntö oli paikallaan, sillä suhteet Turkin armeijan kanssa ovat olleet paha jarru armeijan suunnitelmissa etenkin Syyrian tilanteessa.

ISRAELIN laivaston entinen komentaja kenraalimajuri Eliezer Marom sanoi sunnuntaina, että IDF:n Sayetet merikommando-joukot ovat järkyttyneitä pääministerin anteeksipyynnöstä Turkilta heidän terrorinvastaisen operaationsa vuoksi. Hän vakuutti TV-10:n ohjelmassa, että hän antaa mitä selvimmin sanoin täyden tukensa kommandojoukoille ja heidän upseereilleen. Hän selitti, että sotilaat aloittivat tulituksen kovilla vasta sen jälkeen, kun heitä vastaan oli raakalaismaisesti hyökätty. Hän pyysi ”anteeksipyynnön antajaa antamaan täyden tukensa sotilaille”, viitaten näin epäsuorasti pääministeriin. Hän sanoi olevansa huolissaan anteeksipyynnön aiheuttamasta pitkäaikaisesta tuhosta sotilaitten moraaliin antautuessaan uusiin tehtäviin, jos he ovat ymmärtäneet väärin heille annetun viestin. Marom kehotti poliittisia johtajia tukemaan sotilaitaan silloinkin, kun he ovat toimineet väärin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166541#.UU_oDGJHT-k

3. TURKIN pääministeri Recep Tayyip Erdogan täydensi aiempia lausuntojaan sunnuntaina todeten, että Turkin ja Israelin välisten suhteitten normalisointi riippuu siitä, miten Israel toteuttaa antamansa lupaukset. Netanyahu soitti perjantaina Obaman kehotuksesta Erdoganille esittäen hänelle anteeksipyynnön, jonka Erdogan sanoi riittävän hänelle.

Netanyahu teki puhelinsoittonsa Turkin pääministerille lentokentältä muutama minuutti sen jälkeen, kun presidentti Obaman Air Force One starttasi Ben Gurionin lentokentällä perjantaina. Israelissa on virinnyt keskustelua siitä, mitä pääministeri lopulta lupasi. Hän pyysi anteeksi mahdollisia operatiivisia virheitä Mavi Marmara-aluksen miehityksen yhteydessä syntyneessä tulituksessa, jossa 9 Turkin kansalaista menetti henkensä.

Erdogan kirjoitti Twitter-sivullaan, että anteeksipyynnön sanat eivät yksin riitä, vaan hän odottaa Israelin toteuttavan velvollisuutensa. Ennen muuta hän odottaa Israelin suorittavan korvauksia surmansa saaneiden omaisille. ”Raha ei yksin tuo heitä takaisin, mutta se osoittaa, ettei Turkki unohda eikä luovu muslimimarttyyrien (shahedeem) oikeuksista”. Toiseksi hän vaatii, että Israel poistaa maa- ja merisaarron Gazan ympäriltä ehtona suhteitten normalisoimiseksi, kuten Netanyahu lupasi. Hän sanoi vierailevansa Gazassa kuukauden sisällä.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166532#.UU_tC2JHT-k

4. SYYRIAN kapinalliset väittävät, että Assadin armeija käytti fosforiammuksia massa-laukaisualustoistaan ammutuissa kranaateissa, jotka surmasivat kaksi kapinallista ja haavoittivat 23. Kapinallisten mukaan ne, jotka olivat lähellä ammuksen räjähdyspaikkaa, kuolivat välittömästi, kauempana olleet tunsivat hermostotoimintojensa häiriöitä, tasapainohäiriöitä sekä tajuttomuutta. He vetosivat haavoittuneita hoitaneiden lääkärien lausuntoihin, jotka olettivat vammojen osoittavan fosforiammusten käytön. He totesivat lääkäreitten käyttäneen Atropiiniä haavoittuneiden hoidossa.

Aiemmin Aleppon luona väitetty kemiallisten aseitten käyttö on edelleen epävarma. Presidentti Obama sanoi Israelin vierailunsa aikana, etteivät todisteet osoittaneet ilman epäilyksiä kemiallisten aseitten käyttöä. Erään arvion mukaan siellä käytettiin kyynelkaasu-kranaatteja. Molemmat osapuolet syyttivät toisiaan kemiallisten aseitten käytöstä. Aleppon iskussa kuoli n. 30 ihmistä ja kymmeniä haavoittui.

USA:n Valkoisen Talon tiedustelukomitean puheenjohtaja Mike Rogers totesi, että hyvin suurella todennäköisyydellä Assadin armeija on käyttänyt kemiallisia aseita yli kaksi vuotta kestäneessä konfliktissa, joka on kehittynyt sisällissodaksi. Rogers totesi, että väitetyt tapaukset tarvitsevat vielä vahvistuksia, mutta sanoi todisteiden osoittavat ilmeisen selvästi, että joko kapinalliset tai Assadin armeija käyttää kemiallisia aseita tai ovat valmiita siihen.

ISRAELIN tiedustelun ja strategisten asiain ministeri Yuval Steinitz totesi haastattelussa näyttävän ilmeiseltä, että jompikumpi osapuoli on syyllistynyt niihin. Hän sanoi tämän olevan hyvin huolestuttavaa ja sanoi, että asiaan tulee puuttua kiireesti.
Sunnuntaina kapinalliset äärimuslimit ottivat valvontaansa Syyrian ja Jordanian välisen km. 25 km:n syvyisen puskurivyöhykkeen, joka ulottuu Israelin rajalle. IDF esitti varoituksen kahden rajan yli Israelin puolelle tapahtuneet tulituksen jälkeen, että IDF tulee vastaamaan tulitukseen riippumatta siitä, kuka sen aiheutti. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166552#.UU_xGWJHT-k

5. UUTOSOTSIKOITA
-          Likudin lähteet kertovat lehdistölle, että oikeusministeri Tzipi Livnin valta osallistua palestiinalaisasiain käsittelyyn on hyvin rajoitettu ja vaatii aina pääministeri Netanyahun hyväksymisen, vaikka yhteistoiminta-sopimuksen mukaan Livni hoitaa pääsääntöisesti rauhankeskustelut PA:n kanssa, kuten MAARIV-lehti raportoi. Lehden saamien tietojen mukaan Livnillä ei ole mitään itsenäistä oikeutta neuvotella palestiinalaisten kanssa. Sopimuksen mukaan Netanyahu uskottu mies Ytizhak Molcho osallistuu kaikkiin Livnin mahdollisesti järjestämiin neuvotteluihin PA:n johtajien kanssa. Lisäksi hänen tulee konsultoida ennen jokaista neuvottelua ja sen jälkeen pääministerin kanssa. Neuvotteluja johtamaan on nimitetty ”diplomaattinen kabinetti”, johon kuluivat pääministeri, puolustusministeri Moshe Yaalon sekä talouden ja teollisuuden ministeri Naftali Bennett. Lehden mukaan nämä rajoitteet rauhoittivat Yair Lapidin ja Naftali Bennettin, jotka vaativat muutoksia Netanyahun ja Livnin väliseen sopimukseen. Lehti kirjoittaa edelleen, että Livnille täytyi rakentaa uskottava tikaspuu, jolta hän oli kiivennyt puuhun vakuuttaessaan, ettei hän koskaan istu samaan hallitukseen Netanyahun kanssa. Livnin kanslian taholta todetaan, että Livni aikoo keskittyä hoitamaan monitahoista tehtäväänsä edistääkseen Israelin diplomaattista agendaa piittaamatta siihen liittyvästä politiikasta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166557#.UU_-KWJHT-k
-          Hamasin sisäministeriö ilmoittaa, että sotilastuomioistuin on tuominnut kuolemaan kuristamalla palestiinalaisen miehen, jota syytettiin vakoilusta vihollismaan Israelin hyväksi. Ministeriön edustaja totesi, ettei mies ollut käyttänyt hyväkseen hallituksen asettamaa armahdusta niille yhteistoiminnasta Israelin kanssa epäilyille, jotka antautuvat määrätyn ajan kuluessa. Sisäministeriön tiedostusosaston virkailija Badr al-din Badr sanoi, että mies oli pidätetty jokin aika sitten. Sisäministeriön ilmoituksen mukaan armahdustarjous on voimassa huhtikuun 11. päivään saakka. Paikallinen ihmisoikeusjärjestö vahvisti, että epäilty F.A.A. tuomittiin kuolemaan. Järjestön mukaan PA:n alueella on perustamisestaan vuodesta 1994 lähtien teloitettu 132 ihmistä; niistä Gazassa 106 ja 32 PA:n alueilla Juudeassa ja Samariassa. Vuoden 2007 jälkeen on annettu 49 kuolemantuomiota. Marraskuussa operaatio ”pilvenpatsas” aikana Hamas teloitti 7 ihmistä ilman tuomiota. Heistä 6 teloitettiin julkisesti; heidät heitettiin ensin ulos autosta ja sen jälkeen ammuttiin, yhtä miestä vedettiin auton perässä pitkin katuja. Hamasin poliittinen toimisto pyysi anteeksi teloituksia ja lupasi asettaa tutkimuskomitean selvittämään tapauksen taustoja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166551#.UVACgmJHT-k
-          Egyptin oikeusministeri Ahmed Mekki ilmoittaa, että Egyptin vallasta syösty presidentti Hosni Mubatak voidaan vapauttaa kolmen viikon sisällä, ellei syyttäjä nosta uusia syytteitä häntä vastaan. Syytteet Mubarakia vastaan hänen osallisuudestaan 2011 Kairon Tahrir-aukiolla tapahtuneeseen murhaan eivät vakuuttaneet oikeutta, ja oikeusistuin kumosi ne. Mubarak oli havaittu syylliseksi Egyptin oikeudessa vuonna 2011 mielenosoitusten aikana, jotka kestivät 18 päivän ajan, 850:n mielenosoittajan kuolemaan, minkä perusteella hänet tuomittiin elinkautiseen rangaistukseen, mutta oikeus kumosi päätöksen tammikuussa 2013. Uusi oikeudenkäynti on määrätty alkavaksi huhtikuussa. Mubarakia odottaa kuitenkin, kuten entistä pääministeriä Nazifia, syytös ”laittomien lahjojen” vastaanottamisesta. Mubarakin lahjojen arvo oli 1.4 miljoonaa LE (200 000 USD) ja Nazifin 200 000 LE. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166558#.UVAGxWJHT-k
-          Valtio pyytää korkeinta oikeutta siirtämään Amonan etäyhteisön tyhjentämistä ainakin 90 vuorokaudella, että päätöstä vastaan tehtävät valitukset ehditään laatia vaadittavine dokumentteineen. Ilman muutosta yhteisön talot tulee tuhota huhtikuun loppuun mennessä. Amona sijaitsee Benyaminin alueella lähellä Ofran juutalais-yhteisöä. Se on yksi vanhimmista etäyhteisöistä, se sai v. 1995 valtiolta 2.1 miljoonaa NIS rakentamisen aloittamiseksi. Yesh Din NGO-järjestön mukaan yhteisö on rakennettu palestiinalaisten yksityismaalle, mutta osa siitä on tiettävästi juutalaisten omistuksessa. Tämän katsotaan muodostavan testitapauksen Netanyahu uudelle hallitukselle, jossa osa ministereistä vastustaa juutalaisyhteisöjen purkamista. Helmikuun 1. päivänä 2006 poliisi ja IDF tuhosivat 9 pysyvää rakennusta Amonassa, johtaen mielenosoituksiin, joissa haavoittui 300 ihmistä. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/State-asks-to-delay-Amona-outpost-evacuation-by-90-days-307621
-          Juutalainen naislaulaja Liat Zion oli esiintymässä ryhmänsä mukana Jerusalemin vanhankaupungin juutalaiskorttelissa, kun yleisön joukossa istuneet haredi-miehet pyysivät häntä esiintymisensä ensimmäisen osan jälkeen poistumaan lavalta, sillä haredi-miehet pelkäävät tahriutuvansa kuunnellessaan naisen laulua. Kysymys ei siis olut naisen laulusta tai hänen henkilöllisyydestään, vaan haredi-miesten itsesuojelu-vaistosta, minkä he uskovat kieltävän kuuntelemasta vieraan naisen viettelevää laulua. He voinevat kuunnella kotonaan oman vaimoväkensä esiintymistä. Liat Zion osallistui maaliskuun 18.-21. päivinä pidettävään musiikkikonferenssiin. Hän sanoi lähteneensä pois ilman väkivaltaa, vaikka lehdet julkistivat siitä ikäviä kommentteja. Liat Zion sanoo kunnioittavansa toisten mielipiteitä, eikä halunnut loukata ketään. http://www.jpost.com/National-News/Female-singer-asked-to-leave-Jlem-music-festival-307657






Comments

Kirsti said…
Hyvä että nämä Israel uutiset jatkuvat! En jokin aika sitten ainakaan löytänyt Israel update sivujen kaltaista, oli vain jotain mainoksia. Tuntui ihan tyhjältä silloin.

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019