TORSTAI 29.11.12


TORSTAI 29.11.12

1. SAUDI ARABIAN kuningas Abdullah bin Abdulazizin kerrottiin erään uutisen mukaan olevan kliinisesti aivokuollut, eli hän oli vaipunut sen mukaan koomaan ilman toivoa paranemisesta. Kerroin tästä edellisessä raportissani.
Uutinen osoittautui kuitenkin ennen aikaiseksi. Vaimentaakseen hänen terveyden-tilaansa koskevia spekulaatiota kuningas Abdullah esiintyi maansa television järjestämässä tilaisuudessa. 11 vuorokautta selkäleikkauksensa jälkeen 87-vuotias kuningas istui TV-kuvassa tuolillaan ikään kuin työpöytänsä takana. Hänen kuninkaallisen perheensä jäsenet kävivät tervehtimässä häntä suudellen hänen kättään sairaalan tilassa, joka oli varustettu tilaisuutta varten.
Saudi Arabian virallinen lehdistövirasto raportoi korkean tason delegaation vierailleen kuninkaan luona ja vakuuttuneen kuninkaan tervehtymisestä.
Saudi Arabian yksinvaltiaan terveydentila, joka on heitellyt hälyttävästi jo usean vuoden ajan, on erittäin tärkeä öljyntuotannon häiriöttömäksi jatkumiseksi maailmantaloudelle ja  ennen kaikkea USA:lle, jolle Saudi Arabia on yksi pitkäaikaisimmista liittolaisista Lähi Idässä.
Kuningas Abdullah leikattiin vuonna 2010 ja vuonna 2011 kahdesti New Yorkin sairaalassa selkävaivojen vuoksi.
Viimeinen leikkaus, josta hän nyt on toipumassa, suoritettiin Riyadin sairaalassa marraskuun 17. päivänä. 10 tuntia leikkauksessa kiinnitettiin irrallinen selkänikama.  http://www.timesofisrael.com/saudi-king-seen-on-tv-amid-health-questions/

2. EGYPTIN presidentti Mohammed Mursi sanoi Time viikkolehden haastattelun yhteydessä, että Israelin ja palestiinalaisten tulee keskittyä siihen, mikä on heille yhteistä, jos he haluavat rauhan onnistuvan keskinäisissä suhteissaan. Haastattelu julkaistiin myöhään keskiviikkona.
Hän puhui viikko sen jälkeen, kun hän oli onnistunut välittämään Israelin ja Hamasin välisen asemasodan ns. Pillar of Cloud (Pilvenpatsas) operaation lopettamiseksi. Tulitaukosopimuksen jatko-osasta neuvotellaan edelleen Kairossa Egyptin ja USA:n välityksellä. Neuvotteluissa on tarkoitus yksilöidä sopimuksen käytännön järjestelyt.

PRESIDENTTI Mursi esitti vetoomuksen verenvuodatuksen lopettamiseksi Lähi Idässä ja Pohjois-Afrikassa ja vakuutti työskentelevänsä presidentti Obaman kanssa tämän päämäärän saavuttamiseksi. ”Presidentti Obama on ollut hyvin, hyvin avulias. Ja voin todella vakuuttaa, että hänen tavoitteensa vastaavat hänet toimintaansa”, Mursi totesi käyttäen englantia, jonka hän omaksui opiskellessaan Yhdysvalloissa.
Mursi sanoi keskustelleensa Obaman kanssa tulitauosta Israelin ja Hamasin välillä, mikä on hyvin tärkeä, ja sitten he puhuivat palestiinalaisten ja israelilaisten välisistä erimielisyyksistä, mitä ei ole helppoa ratkaista, se on hyvin vaikeaa. ”He puhuvat erimielisyyksistä, mutta haluaisin heidän puhuvan sitä, mikä on heille yhteistä,” Mursi sanoi vakuuttaen, että hän toimii yhteistyössä Obaman kanssa tehden kaiken, mitä he voivat tehdä.

MURSI kiisti väitteet, että hän olisi uusi faarao, mistä häntä on syytetty hänen ottaessaan itselleen diktaattorin oikeudet. Hän sanoi kaiken johtuvan siitä, ettei maassa ole parlamenttia eikä perustuslakia. Siksi hän sanoo tarvitsevansa valtuudet toimia voidakseen ohjata maan demokraattisesti uuteen nousuun sitten, kun maahan on saatu perustuslaki, josta kansalla on oikeus äänestää, ja parlamentti, joka valitaan perustuslain mukaisesti. Hän vakuutti, että Egypti tulee puskemaan läpi tämän ryteikön, ja egyptiläiset ovat vasta opettelemassa, millaista on elää vapaudessa Mubaran hallituksen yksinvallan kuristusotteen jälkeen.
Hän selvitteli haastattelussa, että hän haluaa keskinäisen vuoropuhelun jatkuvan, ja että erilaisia mielipiteitä ja uskomuksia omaavilla on myös oikeus elää ja toimia.
”Tämä tilanne haastaa meidät, puskee kansaa, saada asiat viimeisteltyä, mutta jonkinlaisessa tasapainoisessa ilmapiirissä ja tilanteessa, jotta ihmiset voivat äänestää perustuslaista. Me haluamme saada tämän asian päätökseen”, Mursi analysoi.

MURSI vakuutti, että uudessa perustuslaissa vakuutetaan perusoikeudet kaikille kansaryhmille, oikeudet kaikille, yhtäläiset oikeudet miehille ja naisille, muslimeille ja kristityille, jokaiselle, jolla on oma mielipiteensä. Hän sanoi valvovansa demokratian toteutumista Egyptissä, mistä maailma ja varsinkin USA on ollut syvästi huolestunut.
Mursilla on kuitenkin vakavia haasteita Egyptin oikeuslaitoksen noustua kapinaan hänen yksinvaltaisten toimiensa ja johtavien tuomarien keskiviikkona julistaman lakon vuoksi.
Tämä sai perustuslakia laativan toimikunnan kiirehtimään työnsä viimeistelemiseksi.
Muslimiveljeskunta ja islamin salafistien puolue al-Nour uhkaavat viedä kysymyksen kaduille, minkä vahvistamiseksi ne kutsuivat vastamielenosoituksen Mursin tueksi viikonvaihteen aikana. Mikäli tämä toteutuu, luvassa on väkivaltaa, pidätyksiä ja jopa surmattuja. Keskiviikon Mursin vastaiseen mielenosoitukseen osallistui yli 200 000 ihmistä.

Egyptin perustuslaillinen oikeus ilmoitti, että se jatkaa valmistelujaan perustuslakia laativan sadan hengen toimikunnan purkamiseksi, koska Muslimiveljeskunnalla ja salafisteilla on liian suuri osuus sen kokoonpanossa. Päätös siitä julkistetaan sunnuntaina. http://www.timesofisrael.com/morsi-israelis-and-palestinians-must-talk-about-similarities-for-peace-to-work/

3. IRANIN ydinteollisuuden johtaja Fereidoun Abbasi totesi lausunnossaan, että Iran tulee huomattavasti nopeuttamaan uraanin rikastustoimiaan ja lisäämään tuntuvasti sitä rikastavia sentrifugeja kuluvan vuoden loppuun mennessä. Iranin kalenterin mukainen vuosi vaihtuu maaliskuun 20. päivänä. Abbasin lausunnon uskotaan Times of Israel artikkelin mukaan lisäämään jännitystä Iranin ja länsimaiden välillä. Iran ei ole pystynyt vakuuttamaan länsimaita ja YK :n alaista IAEA:ta ydinsuunnitelmansa rauhanomaisuudesta.

Abbasi sanoi Iranin kiirehtimisen johtuvan kansainvälisen boikotin aiheuttamasta kireästä taloustilanteesta. ”Sanktioista huolimatta me tulemme luultavasti näkemään merkittävän lisäyksen sentrifugien lukumäärässä ennen vuoden loppua”, hän totesi valtion TV:ssä keskiviikkona. Hän ei yksilöinyt lausuntoaan, tarkoittaako uraanin rikastamisen lisääminen viiden %:n vai 20 %:n tai yli tasoon. Viiden prosentin tasoon rikastettu uraani sopii voimalan polttoaineeksi, 20 prosentin tasoon rikastettu uraanin jatkorikastaminen ydinaseen vaatimaan 90 %:n tasoon käy paljon nopeammin.
Hänen antoi lausuntonsa pian sen jälkeen, kun IAEA esitti huolensa Iran kaksinkertaistavan toimivien sentrifugien määrän Fordon maanalaisessa rikastuslaitoksessa 700:sta 1400:an.
Abbasin mukaan Iran tarvitsee 20 %:n tasoon rikastettua uraania lääketieteellisen tutkimus-reaktorin polttoaineeksi, jossa valmistetaan isotooppeja miljoonaa potilasta varten vuodessa.

ABBASI sanoi, että Arakin raskasvesitutkimusreaktorin valmistuminen tapahtuu laaditun aikataulun mukaan, ja laitos on pian valmis testaukseen, joka suoritetaan virtuaalipoltto-ainetta käyttäen. IAEA on vaatinut tämän 40 MW:n laitoksen rakentamisen keskeyttämistä.
Abbasi totesi, että vihollisten mahdollisten tuhoamisyritysten vuoksi edetään hyvin varoen. Hän vakuutti, että kaikki tarvittavat välineet reaktorin käynnistämiseksi on jo hankittu.
Länsimaat epäilevät, että Arakin laitoksessa jatko-rikastetaan käytettyä polttoainetta plutoniumiksi, jota myös voidaan käyttää ydinpommin valmistamiseksi. http://www.timesofisrael.com/iran-announces-sharp-increase-in-nuclear-enrichment/

4. ISFAHANIN kaupungissa asuva 57-vuotias perheen äiti joutui kiihkomielisten muslimi-gangstereitten murhaamaksi siksi, ettei hän suostunut luovuttamaan moskeijan vieressä sijaitsevaa kotiaan muslimeille ja liitettäväksi viereisen moskeijan tonttiin.
Moskeija oli kuitenkin laittomasti ottanut osan vaimon talosta käyttöönsä ja liittänyt sen tonttiinsa. Vaimo, josta turvallisuuden vuoksi käytetään nimeä Tuba N., vei asian oikeuteen saadakseen korjauksen asiaan, vaikka häntä oli varoitettu siitä useaan kertaan.
Perheen isän ollessa liikematkalla Teheranissa joukko muslimeja tunkeutui naisen taloon, sitoi hänen tyttärensä ja puukotti naista useaan kertaan, kunnes hän kuoli. Lopuksi he viilsivät hänen ruumiinsa auki ja katkoivat hänen kätensä, kuten paikalla ollut tytär kertoi.
Viranomaiset eivät ole palauttaneet vaimon pahoinpideltyä ruumista hautaamista varten.

Iranissa asui ennen islamin vallankumousta 25 000 juutalaista, mutta nyt heitä on rekisteröity enää 8 756. Puolentoista miljoonan asukkaan Isfahanissa asui 1 200 juutalaista vuonna 2009, nyt heitä on siellä enää satakunta perhettä eläen shia-muslimien painostuksen alaisina. http://www.timesofisrael.com/jewish-woman-brutally-murdered-in-iran-over-property-dispute/

5. UUTISOTSIKOITA
-          Arabikevään ansiosta Amerikan tuke Israelille nousi entistä suurempiin lukuihin, kuten äskettäin Israel Group ryhmän teettämä gallup osoittaa. Amerikkalaisten halu puolustaa Israelia kriisitilanteessa nousi 60 %:sta 68:an %:iin. Tiedustelun äänestäjiltä suoritti lokakuun 6- 8 päivien välisenä aikana Greenberg Qiunlan Rosner. Palestiinalaisten kannatus putosi kahdeksasta seitsemään prosenttiin. Tiedustelussa kyseltiin  793 äänestäjältä, virhe-marginaali 3.5 %. Israel Project johtaja Josh Block toteaa, että tulos osoittaa Amerikan kansan vankkumattoman tuen Israelille uskollisimpana liittolaisena. Tulos vahvistaa aiempia tutkimuksia joiden mukaan 81 % amerikkalaisista haluaa säilyttää tai nostaa nykyistä tukea Israelille. Vain 13 % haluaa USA:n loitontavan itseään Israelista. Vuotta aiemmin Israelin kannatus oli 73 %, ja vastustajia 23 %. 59 % amerikkalaisista haluaa toimia läheisemmin Israelin kanssa ja vain 24 % suosittaa läheisempiä suhteita arabimaiden, kuten Saudi Arabia ja Egypti,  kanssa. 60 % sanoi tuntevansa lämpimiä suhteita Israeliin, kun palestiinalaisia suosi 16 %, edellisessä kyselyssä 26 %. 69 % kannattaa kahden valtion ratkaisua, 16 % vastustaa. 57 % vastustaa yksipuolista ratkaisua YK:n kautta, 27 % kannattaa. Gallupin mukaan amerikkalaiset suhtautuvat epäillen Egyptiin, vaikka eivät usko sen kehityksen vaarantavan USA:n turvallisuutta. Paljon kielteisempi suhtautuminen sen sijaan paljastui suhteessa Iraniin. Marraskuussa 2012 kysytyistä 71 % haluaa, että USA menee Israelin turvaksi, jos se iskee Iraniin, 22 % vastustaa. Vuotta aiemmin samaan aikaan luvut olivat 61 % kannatti, 33 % vastusti. http://www.timesofisrael.com/americans-support-for-israel-grows-in-wake-of-arab-spring-poll-reveals/
-          Kolmannen maailman parissa 1.5 miljardia ihmistä elää edelleen ilman sähkövirtaa, kerrotaan Times of Israel artikkelissa, jonka kynäili David Shamah. Hän viittaa USA:n TV-näytelmään, jossa pyritään esittämään havainnollisesti, millaista elämä olisi ilman sähkövirtaa. Artikkelissa käsitellään Israelissa vielä lastenkengissään olevaa aurinko-energian valjastamista hyötykäyttöön. Esimerkin hän ottaa israelilaisesta liikemiehestä ja monitoimipuuhaajasta myös sosiaalisten kysymysten aloilla nimeltään Yosef Abramovitz, joka sanoo vierailleensa Afrikassa, jossa 90 % kansasta elää ilman sähkövirtaa. Abramovitz rakensi Israeliin Negeviin Keturan aurinko-voimalan saaden vähitellen valtion uskomaan projektinsa käyttökelpoisuuteen sähkövoiman tuottamiseksi ilman saastutusilmiöitä. Mutta hänellä on paljon suuremmat suunnitelmat mielessä kolmannen maailman sähköntuotannon kehittämiseksi. Hän kertoo kokemuksistaan ja havainnoistaan Afrikassa, jonne hän suuntaa tarmonsa Israelin ohella. Päämääränä on saada rakennettua 20 miljardilla USD vuoteen 2020 mennessä aurinkovoimaloita, jotka tuottavat sähköä 10 000 MW, joka riittää 50 miljoonan ihmisen tarpeisiin. Lopullisena tavoitteena on saada miljardi kolmannen maailman ihmistä liitettyä sähkövoiman piiriin aurinkokennojen avulla. http://www.timesofisrael.com/israels-solar-revolutionaries-to-bring-light-and-peace-to-africa/
-          Israelissa vieraileva Togon presidentti Faure Ezzozimma Ganssingbe sanoo olevansa ylpeä voidessaan vierailla Israelissa. Hän tutustui maahan kiertoajelulla ja kävi istuttamassa puun vierailunsa muistoksi, ja kävi tapaamassa maan johtoa. Hän sanoo rohkeasti vastustavansa Abbasin aloitetta YK:ssa ja kannattavansa Israelia kansainvälisissä järjestöissä. Hän sanoi, että tilanne on muuttunut Afrikassa, eivätkä Afrikan maat enää häpeile tunnustaa ystävyytensä juutalaisen kansan kanssa. Togo allekirjoitti yhteistoimintasopimuksen Israelin kanssa v. 2009, ja haluaa kehittää ja vahvistaa sitä Israelin tarjoaman edistyneen tekniikan avulla. http://www.timesofisrael.com/togos-president-plants-a-tree-in-israel/
-          INN julkaisi web-sivullaan professori Louis Rene Beresin kirjoittaman artikkelin vuodelta 1989. Vaikka aika on rientänyt siitä lähtien ja monenlaista kehitystä tapahtunut vuosikymmenien aikana, hänen analyysinsa ja havaintonsa ovat hämmästyttävän ajanmukaisia tänäkin päivänä. Hän tajuaa, että palestiinalaisiksi itseään kutsuvan kansan hallitseminen voi olla ongelmallista, mutta katsoo sittenkin, että itsenäinen islamilainen kansa Israelin sisällä muodostaa kuitenkin paljon suuremman vaaratekijän, jota on vaikea hallita. Artikkeli on pitkä eikä ole aihetta repostella sitä kaikilta osin, mutta kieliä osaavat voivat tutustua siihen alla olevasta linkistä. Hänen varoituksensa ovat erittäin ajankohtaisia tänä päivänä, jolloin PLO:n laatimaa Palestiinan valtion nostamista YK:n supertarkkailijan asemaan käsitellään maailmanjärjestössä. Monet Euroopan maat ovat antaneet pikkusormensa paholaiselle luvaten äänestää esityksen puolesta, eikä Israelin nykyhallitus ole osannut muotoilla sopivaa vastalääkettä tätä vaarallista kulkutautia vastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/162659#.ULcskmJHT-kComments

Popular posts from this blog

SUNNUNTAI 01.12.2019

TORSTAI 30.04.2020

TORSTAI 14.05.2020