KESKIVIIKKO 28.11.12


KESKIVIIKKO 28.11.12

1. IRAN  on länteen salakuljetettujen dokumenttien mukaan kokeillut tietokone-simulaationa ydinpommia, joka on kolme kertaa voimakkaampi kuin Hiroshimaan pudotettu toisen maailmansodan aikana. Tämän uskotaan tarkoittavan sitä, että Iran suunnittelee jättipommia, jolla se on uhannut tuhota Israelin. Dokumentit länteen vuotanut maa haluaa pysytellä nimettömänä. IAEA mainitsi viime vuoden raportissaan saaneensa dokumentit, mutta ei sisältänyt niitä raporttiinsa, vaan viittasi niihin. AP sanoo saaneensa yhden dokumentteihin kuuluvan piirroksen, jossa esitetään tietokoneella laadittu diagramma ydinpommin vaikutuksesta. Sillä on yli 50 KT/mikrosekunnin voima ja samoin yli 50 KT/mikrosekunnin energiapurkaus. IAEA:n virkailija, joka haluaa pysyä nimettömänä, totesi nähtyään AP:n saaman dokumentin, että se on kopio yhdestä IAEA:n saamista dokumenteista.

TÄMÄ maa, joka dokumentin antoi AP:lle, suhtautuu kriittisesti Iranin ydinsuunnitelman toteuttamiseen ja koska IAEA ei niitä julkaissut, antoi dokumentin AP:n julkaistavaksi.
AP:n saama diagramma on järjestysluvultaan viides, mikä osoittaa sen kuuluvan sarjaan diagrammoja. Siinä esitetyn ydinpommin suuruus on yli kolme kertaa voimakkaampi kuin USA:n II maailmansodan aikana Hiroshimaan pudottama pommi, joka oli voimaltaan 15 KT.
Iranin johtajat vakuuttavat ydinteollisuutensa tähtäävän pelkästään sähkön tuottamiseen, mutta monet julkisuuteen tulleet seikat, joista tämä on yksi, todistavat toista. Sekä Iranin korkein auktoriteetti ajatollah Ali Khamenei että presidentti Mahmoud Ahmadinejad ovat toistuvasti uhanneet tuhota Israelin täydellisesti ja poistaa sen maailman kartalta.

IRANIN IAEA:n lähettiläs Ali Asghar Soltanieh ei sanonut kuulleensa diagrammoista.
USA:n tiedustelujärjestöjen laatimassa raportissa vuodelta 2003 vakuutettiin, että Iran oli lopettanut ydinsuunnitelmansa toteuttamisen. Diagrammat ovat vuodelta 2008 ja 2009, mikä osoittaa niiden laatiman raportin olleen virheellinen, kuten Englanti, Ranska, Saksa ja Israel jo silloin totesivat. IAEA on saanut näistä diagrammoista lisävahvistusta epäilyilleen, että Iran on jatkanut määrätietoisesti ydinpommin rakentamista. IAEA haluaa mennä tutkimaan Parchin armeijan tukikohdan aluetta, jossa Iranin uskotaan kokeilleen tietokonesimulaatiota, mutta Iran ei ole antanut siihen lupaa, vaan siistii pois kaikki kokeen suorittamiseen viittaavat todisteet alueelta. IAEA:n entinen virkailija Olli Heinonen uskoo, että tuntuu loogiselta, että Iran halusi testata käytännössä tietokoneen antamat tulokset.  http://www.timesofisrael.com/iranian-scientists-running-simulations-of-large-nuclear-weapon/

Iranilaiset hakkerit ovat onnistuneet murtautumaan IAEA:n tietokoneisiin tallennettuihin tiedostoihin, ja julkistaneet yli sadan IAEA:n virkailijan ja tarkastusviranomaisen henkilötiedot. Nämä he julkistivat kaksi vuorokautta sitten. Hakkeriryhmä kutsuu itseään nimellä ”Parashoo”, joka tarkoittaa pääskyä ja jota käytetään tytöstä Iranissa. IAEA:n edustaja Gill Tudor valittaa, että hakkerit pääsivät järjestön vanhaan selaimeen, ja lupaa järjestön tekevän kaikkensa, ettei tämä toistu. Hän ei yksilöinyt, mitä muuta arkaluonteista aineistoa hakkerit olivat saaneet. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/162612#.ULW-qWJHT-k

2. SAUDI ARABIAN kuningas Abdullah bin Abdulaziz on Al-Sharq Il-Awsat raportin mukaan koomassa ja häntä pidetään kliinisesti kuolleena. Hänen kerrotaan vaipuneen koomaan vaikean monimutkaisen selkäleikkauksen yhteydessä marraskuun  17. päivänä Saudi Arabian kansalliskaartin Riyadissa sijaitsevassa King Abdulaziz kaupungin sairaalassa. Hänen henkivartijansa vakuuttivat leikkauksen jälkeen, että kuningas voi hyvin. 
Lääkintäviranomaiset kuitenkin totesivat silloin, että kuninkaan terveydentilassa tulee tapahtumaan muutoksia hyvin pian.

KUNINGAS Abdullah nousi kuninkaaksi Saudi Arabian perimäjärjestyksen mukaisesti vuonna 2005. Kuninkuus periytyy kuningaskunnan perustajan kuningas Abdulaziz bin Saudin kuoleman jälkeen 1953 hänen pojilleen, ei pojalta pojalle, kuten yleisesti. Saudin pojat alkavat kaikki olla todella vanhoja, vaikka kuningas saudilla oli tiettävästi yli 60 poikaa ja lukuisa määrä tyttäriä useista vaimoista, mutta tyttärien määrää ei noteerata Saudi Arabiassa.

Kuningas Abdullahin 13 vuotta nuorempi veli kruununprinssi Salman, joka toimii maan puolustusministerinä, vakuutti Gulfmaiden yhteistoimintakokouksessa, että kuningas voi hyvin. Hän vakuutti vielä samaa ennen hallituksen kokousta SPA-uutistoimiston mukaan.
Kruununprinssi Salman ei antanut tarkempia tietoja kuninkaan tilasta eikä sitä, milloin hän vapautuu sairaalasta. Tämä on hyvin varallinen tilanne, jota Saudi Arabian kuninkuuden vastustajat ja terrorijärjestöt kuten al-Qaida ovat odottaneet.
Saudi Arabia on maailman suurin raakaöljyn tuottaja ja erityisesti USA:n uskollisin liittolainen Israelin ohella Lähi Idässä. Öljyntuotannon häiriintyminen Saudi Arabiassa aiheuttaisi valtavan ”shunamin” läntisen maailman talouselämässä, joka ”keikkuu kaiken aikaa jyrkänteen reunalla”, kuten talousasiantuntijat varoittavat.
Saudi Arabian pörssikurssi putosi tiistaina joko kuninkaan terveydentilan tai muiden syiden johdosta 1.3 astetta, alimmaksi kymmeneen kuukauteen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/162618#.ULXASWJHT-k

3. EGYPTIN presidentti Mohammed Mursi tapasi eilen maansa korkeita tuomareita ja lainopin asiantuntijoita neuvotteluissa, jossa oli tarkoitus sovitella maassa puhjennut poliittinen kriisi. Mursi kuitenkin pysyi lujasti kannassaan eikä suostunut minkäänlaiseen kompromissiin lieventääkseen aiempien päätöstensä aiheuttamaa tukkeumaa.
Mursi otti viime viikon torstaina itselleen diktaattorin valtuudet julistaen, ettei hänen valitsemisensa jälkeen maan presidentiksi tekemiään päätöksiä voida alistaa minkään tuomio-istuimen käsiteltäviksi eikä perustuslakia säätävän komitean laatimaa uutta perustuslakia vastaan voida esittää muutoksia.
Egyptin oikeusviranomaiset katsoivat tämän päätöksen rikkovan kaikkia säännöksiä ja ennen kaikkea heidän valtaoikeuksiaan maan korkeimpana tuomiovaltana.

EGYPTIN muista syistä alkaneet ja jo useita päiviä kestäneet mielenosoitukset Kairossa muuttuivat Mursin kaappauksen ja  yksinvallan vastustamiseksi. Eilen yli sata tuhatta, toisten arvioiden mukaan lähes kaksisataa tuhatta, mielenosoittajaa kokoontui Kairon Tahrir-aukiolle ja läheisille kaduilla. Mielenosoituksia järjestettiin samaan aikaan myös Aleksandriassa ja muissa Niilin suistomaan kaupungeissa. Mielenosoittajat vastustavat sekä presidentti Mursin että hänen entisen puolueensa Muslimiveljeskunnan kaappaamaa valtaa maassa. He edustavat pääosin ´vapaamielisiä ja ei-uskonnollisia kansanosia, mutta toisin ajattelijoita on muissakin ryhmittymissä, kuten kristityissä, jotka pelkäävät sharia-lain muuttavan heidän muutenkin vaikean elämänsä kiihkomielisen islamin puristuksessa helvetiksi.
Väkivaltaiset yhteenotot mielenosoittajien ja poliisin välillä aiheuttivat ainakin viidenkymmenen ihmisen haavoittumisen. Mielenosoittajat käyttivät kiviä ja polttopulloja, poliisi kyynelkaasua.
USA:n hallitus ja presidentti Obama seuraavat kauhulla aloittamaansa uudistusta demokratiaksi, joka näyttää muotoutuvan pahimmaksi tyranniaksi sitten faraoiden ajan. USA:n kongressin edustajat vaativat, että Obaman tulee käyttää Egyptille myönnettyjä miljardien tukivaroja presidentti Mursin painostamiseksi. http://www.timesofisrael.com/clashes-resume-in-cairo-ahead-of-opposition-rally/

4. SYYRIAN sisäinen taistelu vallasta tässä Israelin rajanaapurissa on saamassa entistä vaarallisemmat puitteet kapinallisten saadessa nykyaikaisia ohjuksia taistelussaan hallituksen joukkoja vastaan. Eilen tiistaina kapinallisten sanotaan ampuneen alas hallituksen helikopterin olalta laukaistavalla ohjuksella. Koska ilmavoimien käyttö on ollut armeijan viime aikaisten vastaiskujen tärkein ja eniten käytetty ase, sen toiminnan rampauttaminen tarkoittaa presidentti Bashar Assadin tilanteen muuttuvan entistäkin ahtaammaksi, vaikka toiset tiedot vakuuttavat, että hän on kaukana tappiosta.

Kapinalliset sanovat tuhonneensa Israelin rajan tuntumassa olleen tutka-aseman, josta Syyria oli pystynyt valvomaan Israelin ilmavoimien liikkeitä pitkälle Israelin puolelle, kuten myös Jordanian alueille. Tämä on vakava menetys Syyrialle, eikä tämän tutka-aseman tuhoaminen tunnu kovin järkevältä, sillä miten se edistäisi kapinallisten asemaa?

Vaarallisempi Assadin ilmavoimien käytölle muodostaa Turkin puolelle 850 km:n pituista rajaa asennettavat Patriot ohjuspatteristot, sillä ne pystyvät tutkallaan valvomaan lentoliikennettä pitkälle Syyrian alueelle, mutta varsinkin lähellä Turkin rajaa. Turkki halusi saada niitä NATO:lta Syyrian ilma- ja ohjusiskujen varalta, mutta niiden tarkoituksena lienee muodostaa epävirallinen lentokieltoalue Syyrian puolelle. Tarkkailijat olettavat, että niiden asentaminen  rajan tuntumaan on oire Turkin johtamien NATO-joukkojen puuttumisesta Syyrian tilanteeseen.
Venäjä on antanut useita varoituksia USA:lle ja NATO:lle torjuntaohjusten asentamisesta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/162616#.ULXNIGJHT-k

5. UUTISOTSIKOITA
-          IDF:n eteläisen haaran komentaja kenraalimajuri Tal Russo sanoo ihmettelevänsä, miten pian rakettituli Gazasta Israeliin loppui operaatio ”Pillar of Cloud” jälkeen. Russo arvioi, että se johtuu Hamasin ja Jihadin saamista ankarista iskuista, jotka ovat suuresti lisänneet IDF:n uskottavuutta ja pelotteluvoimaa, vaikka Hamas väittääkin voittaneensa sodan. Hän vakuutti, että Israel tulee toteuttamaan Kairossa jatkuvien jatkoneuvottelujen säännökset edellyttäen, että vastapuoli sitoutuu niihin ja noudattaa niitä. Viime perjantaina joukko gazalaisia kokoontui turva-aidan taakse joittenkin pyrkiessä kiipeämään aidan yli. IDF ampui varoituslaukauksia ensin ilmaan ja lopuksi jalkoihin saadakseen heidät poistumaan. Hamas kertoi, että yksi ihminen kuoli ja useita haavoittui. Hamas asetti sen jälkeen poliiseja rajan läheisyyteen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/162613#.ULXQZWJHT-k
-          Netanyahun hallitus on valinnut ”matalan profiilin” mallin suhtautumisessaan Abbasin huomenna YK:n yleiskokouksessa tekemän Palestiinan valtionsa nostamiseksi semi-valtion asemaan. Tämä tarkoittanee sitä, että pääministeriltä puutuu selkärankaa, kuten eräs pilapiirtäjä esitti. EU-maat sen sijaan esittävät ”rohkeaa mutta vähemmän kaunista” laatiessaan luetteloita ”vaarallisista setlereistä”, joiden ei sallita päästä EU-maihin, ja sen jälkeen keskittyen laatimaan luetteloa vaarallisista tuotteista, jotka on valmistettu juutalaisten toimesta Juudeassa ja Samariassa. Selkäranka näyttää puuttuvan sieltäkin, voisi sanoa EU-maiden edustajien tyhmyydestä.  http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=293729
-          Kaksoisautopommi surmasi Damaskoksessa ainakin 20 ihmistä ja varmaan haavoitti moninkertaisesti. Räjähdys sattui tänään druusien ja kristittyjen pakolaisten asuttamassa kaupunginosassa. Tämä kaupunginosa kannattaa Assadia. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=293740
-          Ryhmä Israelissa asuvia USA:n kansalaisia on nostanut syytteen USA:n oikeuslaitoksessa Yhdysvaltoja ja Hillary Clintonia vastaan, että ne antaessaan tukea  palestiinalaisille eivät ole vaatineet selvää näyttöä, mihin varoja käytetään. Syytöksessä epäillään, että osa varoista menee terroristeille ja vaativat syytteiden nostamista asian johdosta. Heidän edustajanaan toimii Shurat Hadin, jonka mukaan varoja käytetään terroristien hyväksi sekä Gazassa että Länsirannalla. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=293678
-          Kadiman entinen puheenjohtaja Tzipi Livni sanoi eilen perustaneensa uuden puolueen nimeltä Hatnuah, jota joku kutsui ”poliittiseksi liikkeeksi, jota johtaa Tzipi Livni”. Kuusi Kadiman jäsenistä ilmoitti liittyvänsä Livnin puolueeseen, mutta lain mukaan tarvitaan 7, jotta heidän rahansa 9 miljoonaa NIS seuraisi heitä. Tämän uskotaan entisestään sekoittavan puoluejakaumaa kentällä, mutta Likudin ja Israel Beitelun Likutenu jatkaa vahvaa nousuaan, 40 paikkaa on luvassa. http://www.timesofisrael.com/poll-shows-center-left-bloc-suffering-from-livnis-political-comeback/
-          Sde Avrahamin moshavissa 4 km:n päässä Gazan rajasta asuva 39-vuotias Jael Reem-Matzpun kertoo kauhuyöstään. Hän nukkui lastensa kanssa, kun hän kuuli raskaita askeleita olohuoneessa. Mies tuli makuuhuoneeseen pitäen käsissään veistä ja rautaputkea. Mies sytytti valot sanoen jotain arabiaksi, ja hyökkäsi sitten suoraan Jaelin kimppuun, joka katsoi, että jos hän antautuu, hän kuolee lastensa kanssa. Se sijaan hän aloitti kamppailun miehen kanssa, joka haavoitti häntä kasvoihin ja olkaan. Hän sai tungettua miehen kylpyhuoneeseen ja lukitsi oven. Hän soitti armeijalle ja vei lapset turvaan. Sotilaat tulivat pian vain havaitakseen, että mies pääsi pakenemaan ikkunan kautta. He aloittivat jahdin ja löysivät hänet. Koska mies, joka oli beduiini Gazasta, ei luopunut aseistaan, sotilaat aloittivat tulen, joka surmasi hänet. Jael oli saanut lähitaistelukoulutusta armeijassa, ja siksi pystyi taistelemaan vastaan. Mies oli tullut turva-aidan läpi, jossa on sähköinen tunnisteverkko, mutta joko se ei toiminut tai sotilaat eivät reagoineet siihen.




Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019