TIISTAI 09.10.12


TIISTAI 09.10.12

1. SUCCOT-JUHLIEN viimeiset pari päivää toivat mukanaan hälyttäviltä tuntuvia tapahtumia. Oliko niiden tarkoituksena varoittaa Israelia vai oliko tarkoituksena testata Israelin johtajien reaktioita mahdollisten yllättävien iskujen seurauksena?
Gazan terroristit ovat jatkaneet rakettiensa ampumista Israelin puolelle, mihin IAF on vähentääkseen siviiliuhreja tavallisesti vastannut iskemällä ohjuksillaan mieluiten yöaikaan asevarastoihin, aseverstaisiin, koulutusalueille tai sala-kuljetustunneleita vastaan Gazasta Siinaille tai Israeliin. Sunnuntaina IAF iski ohjuksillaan moottoripyörillä ajavaa kahta tunnettua terroristia vastaan, joilla oli pitkälle kehitetty monimuotoinen suunnitelma terrori-iskusta Siinailta Israeliin. Palestiinalaislähteiden mukaan miehet, Talat Jarbi, 23, ja Abdullah Makawai, 34, ja 8 ohikulkijaa haavoittuivat iskussa. Talat Jarbi ilmeisesti menehtyi myöhemmin haavoihinsa.

MAKAWAI kuului shura-neuvostoon ”Holy Fighters” nimisessä järjestössä, jonka Gazassa toimiva al-Qaida oli perustanut  Jerusalemin liepeille.
Talat Jarbi oli osallistunut rakettien ampumiseen Israeliin, pommien asettamiseen ja aseitten rakentamiseen. Hän oli yksi johtavista kesäkuun 18. päivänä Siinailta Israelin puolelle tehdyn terrori-iskun suunnittelijoista, jossa yksi israelilainen sai surmansa.
GAZAN terroristit vastasivat IDF:n iskuun aloittamalla hillittömän raketti- ja kranaatti-iskujen sarjan ampuen 30 – 55 rakettia ja kranaattia – tiedot vaihtelevat eri lähteissä. Raketit ja kranaatit putosivat yleensä vaarattomasti aukeille pelloille, mutta yksi raketti osui maatilan kotieläin suojaan surmaten kaksi vuohta ja haavoittaen viittä muuta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/160628#.UHO57WJHT-k

IDF vastasi Gazasta ammuttuihin kranaatteihin ja raketteihin sekä ilma- että tykistön iskuin maanantaina. Kaksi kohteista oli moskeijoita, joihin terroristit varastoivat rakettejaan ja aseitaan. IDF:n mukaan palestiinalaiset usein käyttävät uskonnollisia rakennuksia sotilaallisissa toimissaan tiedostaen, ettei IDF mielellään iske niihin. Mahdollisista siviiliuhreista ei ole raportoitu.
IDF kehotti Gazan rajan läheisyydessä asuvia juutalaisia asukkaita pysyttelemään koko päivän 15 sekunnin juoksumatkan päässä lähimmästä sirpalesuojasta. Tämä oli näiden juutalaisten kohtalona ylistää ja riemuita Toran antamista, jonka muistoksi päivää vietettiin.
Sunnuntain iskut olivat sekä Hamasin izza din al-Qassam että Jihad Islamin al-Quds järjestöjen ampumia. Jihadin taholta varoitettiin, että seuraava kostoisku voi tulla Libanonista.

2. MIEHITTÄMÄTTÖMÄT pienkoneet (UAV) ovat tulleet jäädäkseen maailman maitten asearsenaalissa, toteaa Times of Israel artikkelissaan. Niitä on jo ainakin 70:n maan armeijoiden käytössä. Iran on yksi viimeisimmistä ollen ainakin 20 vuotta myöhässä kehittyneimmistä maista, mutta kuroo etumatkaa kiinni kovaa vauhtia.

Artikkelissa kerrotaan, että Pentagon sai 1998 luotettavia tietoja Osama bin Ladenin olinpaikasta Kandaharissa Pakistanissa, mutta päätti olla käyttämättä risteilyohjusta potentiaalisen satojen siviiliuhrien pelossa, ja teki silloin päätöksen kehittää uusia tapoja ohjusten ohjaamiseksi valittuihin kohteisiin siviiliasutuksen sisällä.
Miehittämättömien (UAV) koneiden kehitys alkoi. Nämä koneet voivat toimia tiedustelu-tehtävissä valokuvaten kohteita ja kooten kohteiden koordinaatteja valvojiensa käyttöön, mutta ne voidaan varustaa ohjuksin, kuten USA on tehnyt ja käyttää niitä enenevässä määrin varsinkin Afganistanissa ja Jemenissä, mutta uutisten mukaan myös Libyassa ja Malissa ja muissa Pohjois-Afrikan maissa. Sotilaallisen käytön ohessa niitä käytetään tutkimus- ja erilaisissa valvonta-tehtävissä eri puolilla maailmaa. Niiden koko vaihtelee perhosen tai pikkulinnin kokoisesta  suurten matkustajakoneiden mittaisiksi, jotka voivat pysytellä ilmassa ilman tankkausta pari vuorokautta tai pitemmän ajan. Niitä ohjataan maasta käsin – jopa pienen kännykän kokoisilla laitteilla – tai niiden sisään rakennetulla, joskus GPS:n avulla toimivalla mekanismilla. Ne voivat lähettää jatkuvaa kuvaa maassa oleville valvojilleen.

Lauantaina Israelin taivaalle ilmestynyt ja puolisen tuntia lentänyt suhteellisen alkeellinen pienkone on herättänyt kirpeitä kysymyksiä. Pääsikö kone Välimeren yltä huomaamatta Negevin ylle kuvaten IDF:n tarkasti varjelemien sotilaallisten kohteiden alueita ja ehkä siepaten niiden ja myös Dimonan tutkimusreaktorin ja USA:n Negeville rakentaman X-band tutka-aseman turvallisuusjärjestelmien sähköisiä koodeja tiedottaen niistä valvojalleen?
Iranin taholta ilkuttiin, että kone osoitti Israelin kehittämien torjuntajärjestelmien haavoittuvuuden, sillä se ei pystynyt havaitsemaan koneen lentoa Välimeren yllä, vaikka IDF:n taholta väitetään, että IAF lähetti useita F-15 koneitaan ilmaan, jotka seurasivat UAV-koneen lentoa rannikolta lähtien ampuen sen alas asumattomalla alueella.

Times of Israel raportin mukaan Iranin vallankumouskaartin ilmavoimaosaston komentaja kenraali Amir Ali Hajizadeh väittää, että Iranilla on 200 koneen UAV-laivue, mitä artikkelissa pidetään liioiteltuna. Kenraalin mukaan yksi koneista lentää 2000 km ja se voidaan varustaa pommeilla ja ohjuksilla. Artikkelin mukaan Israelin ylle lentänyt kone oli Ababil, (pääskynen), eikä sitä voida varustaa pommein tai ohjuksin. Sen kärkeen voidaan asentaa 75 paunan räjähdys-panos, jolloin se kohteeseensa iskien toimii kamikaze-lentäjän tavoin. Asiantuntijana käytetty Tal Inbar toteaa, ettei Israelin yllä tuhottu kone ole voinut lähettää kokoamiaan tietoja valvojilleen, elleivät he olleet näköetäisyydellä koneesta. Hän toteaa, että USA:lla oli syyskuun 11. 2001 aikaan 50 UAV-konetta; tänään sillä on 7 500 erilaista UAV-konetta. Samalla niiden suunnittelusta ja valmistamisesta on kehittynyt jättiläismäinen liiketoiminta.
Israel mainitaan tällaisten koneitten kehittäjämaista yhtenä edistyneimmistä maailmassa.

Sapattina annettu varoitus Israelin taivaalla on kuitenkin herättänyt IDF:n johtajat kiireellisiin vastatoimiin. USA:n kehittämä Patriot torjuntapatteristo asennettiin Karmel-vuoden lähettyville – onhan IAF:n yksi lentokentistä sen läheisyydessä, ja kuten DF kertoo, muuallekin maassa. 
Hizbullahilla on Libanonissa kymmeniä UAV-koneita, joita se on silloin tällöin lähettänyt Israelin puolelle, ehkä harjoituksen tai IDF:n tarkkavaisuuden testaamisen vuoksi. Vuonna 2006 IAF ampui alas yhden Hizbullahin lähettämän koneen Välimeren yllä Haifan lähellä.
IDF:n taholta todetaan, että Hizbullah hallitsee koneittensa valvonnan ja voi halutessaan varustaa ne räjähteillä terrori-iskun suorittamiseksi Israelin sisällä. http://www.timesofisrael.com/air-force-deploys-patriot-battery-to-mount-carmel/

3. USA:n armeijan ja Israelin armeijan väliset sotilasharjoitukset - lähinnä ohjusten torjuntaan suunniteltujen järjestelmien testaamiseksi ja koordinoimiseksi yhteen sopiviksi - on tarkoitus aloittaa 14. lokakuuta ja seuraavan kolmen viikon ajan. Harjoituksia reklamoitiin suurimmiksi koskaan maitten välillä toteutettaviksi, mutta ilmeisesti poliittisen jännityksen nouseminen uhkaavasti pääministeri Netanyahun ja presidentti Obaman välillä johti harjoitusten siirtämiseen viime vuodesta tähän vuoteen ja niiden volyymin pienentämiseen. Alun perin maahan piti tulla 5 000 USA:n sotilasta, mutta niiden määrää supistettiin 1 500:en. Lisäksi kaluston ja Välimerellä harjoituksiin osallistuvien alusten määrää pienennettiin.

HARJOITUKSISSA oli tarkoitus testata Israelin kehittämän kolmi-vaiheisen torjunta-järjestelmän tehoa yhteistoiminnassa USA:n Patriot- ja Välimerellä toimivan Aegis-järjestelmien välillä. Yhteys on tarkoitus hoitaa USA:n maailmanlaajuisen tutkaverkoston kautta, jonka yksi USA:n miehittämä tutka-asema sijaitsee Negevissä, toinen Turkissa.
Yediot Aharonit uutislehti raportoi sunnuntaina, että USA:n armeijan upseereita on alkanut virrata Israeliin. Niiden tehtävänä on valvoa USA:n sotilaitten ja kaluston siirtoa Israeliin ennen 14. lokakuuta alkavia harjoituksia, joiden merkitystä painotetaan supistuksista huolimatta.
Israelin armeijan taholla suurin mielenkiinto kohdistuu Iron Dome, Davids Sling sekä Arrow-II. ja III patteristojen toimimiseen todellisia taistelutilanteita imitoivissa oloissa. http://www.israelnationalnews.com/

4. FATAHIN keskuskomitean jäsen, PA:n nimittämä Nablusin kuvernööri Muhammad Aloul vakuuttaa riippumattoman WATAN TV-toimiston haastattelussa maanantaina, etteivät palestiinalaiset ole luopuneet aseellisen taistelun aloittamisesta Israelia vastaan, vaikka he – taktisista syistä – ovatkin vakuuttaneet luopuneensa siitä. Hän sanoi, että Fatahin poliittinen ohjelma sisältää edelleen oikeuden aseellisten taistelujen käyttämiseen miehityksen lopettamiseksi. Hän selitti, että kukin vaihe edellyttää määrättyjen tosiasiain havaitsemista, ja siksi palestiinalaiset katsovat tässä vaiheessa kansan aseettoman vastarinnan riittäväksi.
Aloul syytti PA:n johtoa, että ne ovat uskotelleet kansalle Palestiinan valtion perustamisen olevan käsissä, vaikka palestiinalaiset eivät ole valmiit siihen.
Aloul sanoi rauhanneuvotteluista, että PA irrottautui niistä, koska ne olivat ajan tuhlausta. Hän ei pidä mahdottomana, että ne voidaan aloittaa, mutta ensin tulee tietää, mistä neuvotellaan. Hän vaati, että PA:n asettamat punaiset linjat ovat voimassa: Palestiinan valtio 1967 sotaa edeltävin rajoin, Jerusalemin vapauttaminen ja palestiinalaispakolaisten paluuoikeus. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=287054

5. UUTISOTSIKOITA
-          Republikaanien presidenttiehdokas Mitt Romney vakuutti suuressa ulkopoliittisessa puheessaan ”The Mantle of Leadership” Lexingtonissa Virginiassa, että hän tulee vetämään Iranin johtajat vastuuseen lupauksistaan ja uhkauksistaan. Hän syytti Obamaa, että hänen johtajakautensa aikana Iran on kehittynyt lähemmäs ydinasetta kuin koskaan, eikä Iranin asettama uhka ole koskaan ollut suurempi USA:lle ja sen ystäville kuin nyt. Toiseksi hän syytti Obamaa, ettei tämä antanut tukeaan Iranin vuoden 2009 peukaloituja vaalituloksia vastaan mieltään osoittaville iranilaisille, vaan tyytyi seuraamaan tilannetta sivusta tekemättä mitään. Hän vakuutti toimivansa yhteistyössä liittolaistensa kanssa, joista ”Israel on yksi tärkeimmistä, jonka Obama heitti bussin alle”. Hän viittasi Obaman sekavan ja päättämättömän politiikan rohkaisseen ääriaineksia Lähi Idässä, jotka ovat valtaamassa maat, joista Obaman hallituksen suunnitelmien mukaan ja sen antamalla tuella piti tulla demokratian mallivaltioita. - Romneyn ohjelma tuntuu suurimmalta osin hallitulta ja ajanmukaiselta, mutta hänen omaksumansa presidentti Bushin haaveellisen epärealistinen ohjelma ”kahdesta valtiosta, Israelista ja Palestiinasta, jotka elävät rauhallisina ja turvallisina rinnakkain”, tuntuu vaarallisen lapselliselta, joka perustuu tietämättömyyteen. On tapahtunut ilmeinen informaatiokatkos, tai sitten hän on saanut informaationsa väärästä lähteestä. - Pew-gallupin mukaan Romney on kuronut Obaman 5-6 %:n etumatkan kiinni ja on nyt tasoissa tai edellä Obamaa. http://www.jpost.com/USPresidentialrace/Article.aspx?id=287014
-          Iranin vallankumouskaartin poliittisen osaston komentaja Yadollah Javani vakuutti, ettei Iran halua sotaa Israelin kanssa. Hän sanoi, että Iran rakentaa puolustustaan ja vahvistaa asevoimiaan vakuuttaakseen maailmalle, ettei sitä voida taivuttaa väkisten johonkin, mitä se ei halua, tai jonka se katsoo loukkaavan maan itsenäisyyttä. Hän syytti Yhdysvaltoja ja Israelia, että ne käyttävät Iranin puolustusvalmiuden lisäämistä hyväkseen syyttäessään Irania hyökkäysaikeista. Hän vakuutti Iranin toisten johtajien tavoin, että Iranin ydinteollisuus on pelkästään rauhanomaista käyttöä varten. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=287061
-          YK:n ihmisoikeuksien koordinaattori Valerie Amos on saanut valmiiksi raportin, jossa tutkitaan YK.n palveluksessa olleen virkailijan julkistamaa tweet-viestiä, johon hän oli liittänyt kuvan vertavuotavasta lapsesta äitinsä sylissä tekstillä ” Palestiina vuotaa verta, taas yksi IDF:n surmaama palestiinalainen lapsi äitinsä sylissä menossa hautaan.” Maaliskuussa YK:n tiedostusvirkailija Khlood Badawi lähetti tällaisen viestin internetiin. Kuva oli kuitenkin Reutersin julkaisema vuodelta 2006. Se kuvasi palestiinalaista lasta, joka oli menehtynyt liikenneonnettomuudessa, millä ei ollut mitään yhteyttä Israelin kanssa. Israel on vaatinut Badawin erottamista ja YK:n esittämää anteeksipyyntöä virkailijansa karkeasta poliittisesta virheestä johtuen. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=287060
-          Pääministeri Netanyahu selvittää kiireisesti, mitä mahdollisuuksia hänellä on uusien vaalien kutsumiseksi ensi helmikuussa. Kuten usein ennenkin, uskonnolliset puolueet ja etenkin haredim-kansaa edustavat, ovat avainasemassa. Netanyahu tapaa UTJ:n (United Torah Israel) johtajia vielä tänään selvittääkseen tilannetta. Vaalikuumeen taustalla on Israelin ensi vuoden budjetti, jonka hyväksyminen on jähmettynyt puolueiden pyrkiessä varmistamaan omat etunsa. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=287048
-          UAE:N ulkoministeri sheikki Abdullah varoittaa Muslimiveljeskuntaa, ettei se pyrkisi sekaantumaan Persianlahden maitten itsenäisyyteen. Hän lisäsi, että alueen maiden tulee liittyä yhteiseen puolustusrintamaan äärijärjestöjen - kuten Muslimiveljeskunta, joka pyyhkii Pohjois-Afrikan maiden läpi - alueen maille aiheuttamaa uhkaa vastaan. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=287016
-          USA ja Israel ovat lähellä sopimusta, jossa määritellään yhteisestä iskusta Iranin ydinlaitoksia vastaan. Iskut olisivat parin tunnin tai päivän kestäviä täsmäiskuja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/160644#.UHPrgGJHT-k






Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021