KESKIVIIKKO 10.10.12


KESKIVIIKKO 10.10.12

1. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu totesi neuvoteltuaan ensi vuoden budjetista UTJ:n puheenjohtajan UTJ:n puheenjohtajan Yaacov Litzmanin kanssa, ettei budjettia saada hyväksytettyä Knessetissä ajoissa, ja ilmoitti ennen aikaisten vaalien järjestämisestä niin pian kuin suinkin. Aikaisin päivä olisi ollut helmikuun 12. 2013, mutta Litzman pyysi rauhoittamaan tuon päivän, koska se on  saksalaisen rabbi Yisrael Alterin kuoleman 35. vuosipäivä. Lopullisen niitin Netanyahun päätökselle vaaleille antoi UTJ:n puheenjohtajan kieltäytyminen alentamasta lapsilisiä edes symbolisesti.

PÄÄMINISTERI moitti kaikkia ministereitään yhteisvastuun puutteesta kieltäytyessään uhraamasta ministeriöittensä kiintiöistä yhteiseksi hyväksi. Vaalit ovat suhteellisen kalliit ja ne rampauttavat hallituksen edellytykset tehdä ratkaisevia päätöksiä jokaisen poliitikon valvoessa, ettei anneta aseita vastapuolen käyttöön.
Netanyahu keskusteli ennen päätöksensä julkistamista sekä presidentti Shimon Peresin että puolueensa ja hallitusliittolaistensa johtajien kanssa ja informoi oppositiota tilanteesta.

PÄÄTÖS uusista vaaleista aloitti välittömät kuhinat etenkin vasemmistoa ja keskustaa edustavien puolueiden johtajien kesken yhtenäisen vaaliliiton solmimiseksi tai ainakin yhteisen ohjelman laatimiseksi Netanyahun kaatamiseksi. Jokerina heidän kaavailuissaan on entisen pääministeri Ehud Olmertin kytkeminen yhteistoiminnan johtoon, jos hän päättää palata politiikkaan. Olmert antaa ymmärtää, ettei päätöstä ole vielä tehty. Hänen suosionsa on edelleen korkea etenkin Kadiman parissa, jonka puheenjohtaja Shaul Mofaz on hävinnyt tuntemattomuuteen katastrofiin päättyneen yrityksen jälkeen liittyä Netanyahun hallitukseen. Toisena vaihtoehtona heillä on pyytää Tzipi Livniä nielemään katkeruutensa ja aktivoitumaan vielä kerran, jos hänen palveluksiaan kaivataan.

YESH ATID-puolueen puheenjohtaja Yair Lapid harkitsee samoin sekä Olmertin että Livnin mahdollisuutta liittyä hänen puolueensa ehdokkaiksi. Hän on joka tapauksessa ilmoitettava ehdokaslistansa 10 päivän kuluessa, mutta aikaa ei ole yhtään tuhlattavaksi.
SHAS-puolueen sisällä harkitaan, miten sovittaa yhteen nykyinen puheenjohtaja Eli Yishai ja entinen johtaja Ariel Deri, joka on vapaa heittäytymään uudelleen politiikan pyörteisiin kolmen vuoden vankilatuomion ja syvällisen itsetutkistelun jälkeen. Puolueen hengellinen johtaja Ovadia Yosef ei ole vielä kertonut omista suosituksistaan, joita pidetään ratkaisevina.
Habait Hayehudi-puolue pitää ensimmäiset ehdokas- ja puheenjohtajavaalinsa niin pian kuin se laillisesti on mahdollista, mitä puoluejohtaja Zebulun Orlev pitää hyvänä toisten, kuten uusi puheenjohtajaehdokas Naftali Bennett, kieltäessä.
KNESSETIN puhemies Reuven Rivlin sanoo, että hän hajottaa Knessetin välittömästi sen kokoontuessa 15. lokakuuta. Oikeusoppineet tutkivat, miten se käytännössä onnistuu ilman, että jouduttaisiin laillisuuden rikkomisen pyörteisiin. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=287176

Tarkkailijat uskovat, että Netanyahu tarttui otolliseen tilaisuuteen hänen omansa ja Likud-puolueensa kansansuosion ollessa noususuunnassa, mutta varoittavat, ettei ole syytä jäädä lepäämään succot-loman jälkeen laakereilleen, sillä kärkkäitä vallantavoittelijoita jonottaa päästäkseen haastamaan hänen johtajuutensa. Tämä haaste tullee lähinnä vasemmiston ja keskustan taholta, jos ne pystyvät sopimaan yhteisen taktiikkansa ja löytämään tarpeeksi isokenkäisen johtajaehdokkaan. Sopivan turvallinen vaalivoitto rentouttaisi Netanyahun myös kohtaamaan USA:n vaalitaistelun aiheuttamat ja sen jälkeiset haasteet. Se voitaneen kuitenkin todeta, ettei hyökkäystoimia Irania vastaan edes ajatella vaalitaistelun aikana, vaikka USA:n tutkijat ovat varoitelleet Irani pommin voivan valmistua 2-4 kuukauden sisällä. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=287170

2. REPUBLIKAANIEN presidenttiehdokas Mitt Romney selvitti CNN:n haastattelussa suhteitaan pääministeri Netanyahun kanssa todeten, että hän pitää yhteyttä tähän jatkuvasti, ja ettei USA:n presidentin ja Israelin pääministerin katsantokantojen välillä saa olla mitään selvittämättömiä asioita eikä varsinkaan erimielisyyksiä (no daylight). Hän sanoi olevansa samaa mieltä Netanyahun kanssa Iranille asetettavista punaisista linjoista. Kuitenkin hän totesi, että sotilaallisiin iskuihin on vielä pitkä matka, ja toivoi, ettei niihin tarvittaisi koskaan turvautuakaan, sillä tarpeeksi kovat sanktiot pystyvät saamaan toivotun päämäärän, eli että Iranin paksupäiset mullahit tajuavat, mikä on parasta myös heidän kansalleen. Romney totesi samalla, että hän ja Netanyahu jakavat yhteiset kulttuuriperinteet, ja heillä on samankaltainen näkemys, ettei Iran saa valmistaa ydinaseita.

PRESIDENTTI Obama totesi syyskuussa ”60 minutes” ohjelmassa, että hän ymmärtää ja yhtyy Netanyahun vaatimuksiin, ettei Iranille saa sallia ydinaseita, mutta että hän on ärtynyt Netanyahun toistuviin vaatimuksiin (noise), joita sieltä hänelle esitetään. Obama lisäsi, että hänen päätöksensä perustuvat siihen, minkä hän katsoo olevan parasta Amerikan kansalle.
Romney syytti Obamaa pitäytymisestä toiveisiin selkeän ohjelman sijasta.
Eilisten uutisten mukaan USA ja Israel harkitsevat yhteisten täsmäiskujen tekemisestä Iranin ydinlaitoksia vastaan. Ne kestäisivät pari tuntia tai korkeintaan pari kolme päivää. Asiasta kertoi Foreign Policy lehti artikkelissaan. 55 % amerikkalaisista pitää Israelin iskuja Iraniin vahingollisina USA:lle.

3. IRANIN presidentti Mahmoud Ahmadinejad joutunee alistumaan parlamentin vaatimuksiin tulla selittämään, miksi maan rahayksikkö rial jatkaa alamäkeään. Vetoomuksen selityksen antamisesta allekirjoitti 94 kansanedustajaa; 74 allekirjoitusta riittää. Äärimmäisen hyökkäävästä retoriikastaan huolimatta – tai ehkä osittain juuri siitä johtuen - hänen kansan-suosionsa on hyvin huono. Länsimaiden, USA:n ja EU:n asettamat kovennetut sanktiot, jotka kohdistuvat suurelta osin Iranin öljyteollisuuteen ja pankkitoimintaan, ovat alkaneet todella tuntua maan taloudessa.
Kansanedustaja Mohammad Davadi sanoo, että vaatimus presidentin kuulemisesta esitetään parlamentin johdolle sunnuntaina. Hän totesi, että keskeiset kysymykset kohdistuvat maan talouteen ja rahayksikön arvon heittelyyn. Vain ylimmän kaitsijan Ali Khamenein vastustus voi estää parlamentin järjestämän kuuntelun presidentille, jonka toinen kausi päätyy ensi vuoden kesällä, eikä hän voi asettua uudelleen ehdokkaaksi.

IRANIN rahayksikön rialin heittely jatkui tiistain aikana, eivätkä johtavat rahanvaihtoa valvovat järjestöt Mazanex ja Mesghai suostuneet vahvistamaan rialin vaihtokursseja muihin valuuttoihin verrattuna. Arab-news mukaan kultakolikoiden myynti kasvoi puolella tiistaina viikonvaihteesta lähtien. Tiistaina rialin hinta oli 35 500 rialia/USD, mutta sen varoitetaan laskevan jopa niinkin alas kuin 67 000 rialia/USD. Iranin talousministeri Shamseddin Hosseini vakuutti, että maalla on tarpeeksi valuuttareservejä kriisin ohittamiseksi.
Teheranin mellakat voivat uusiutua entistä vakavampina ihmisten toimeentulon heiketessä. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=287202

4. UUTISOTSIKOITA
-          Ben Gurionin lentokenttä asetettiin hälytysvalmiuteen keskiviikkoaamuna, koska tiedot kertoivat tuntemattoman koneen lähestyvän kenttää. Tieto osoittautui kuitenkin virheelliseksi ja hälytys poistettiin pian lentojen jatkuessa normaalisti. Viranomaiset ovat selvästi hermostuneita neljä päivää sitten tapahtuneen tuntemattoman pienkoneen ilmestyessä Israelin taivaalle. Armeijan radio kertoi, että kenttä suljettiin hetkeksi viiden maissa aamulla armeijan ilmoitettua tuntemattomasta koneesta. Lähtevät koneet odottivat maassa tilanteen kehitystä ja lähestyviä koneita kehotettiin pysyttelemään kentän lähettyvillä odottamassa laskeutumislupaa. IAF lähetti kuitenkin hävittäjiä tarkistamaan, ettei lähestyvä kone ollut vihamielinen. http://www.timesofisrael.com/flights-at-ben-gurion-airport-briefly-halted-due-to-security-alert/
-          Ulkoministeri, Israel Beitenu-puolueen puheenjohtaja Avigdor Lieberman uskoo, että hänen puolueensa nousee toiseksi suurimmaksi seuraavissa vaaleissa. Kadimalla on nyt 28 kansanedustajaa, mutta sen uskotaan putoavan kahdeksaan, Likudilla on 27 kansanedustajaa ja se lisännee kannatustaan jonkin verran. Israel Beitenu on nyt kolmanneksi suurin puolue, k.edustajia on 15 ja sen uskotaan lisäävän kannatustaan. Labour-puolue voi nousta Israel Beitenun ohi, mutta sillä on kovia kilpailijoita äänten kalastelussa Yesh Atid-puolueen taholta. Lieberman sanoo keskustelleensa Ehud Olmertin kanssa, joka on hänen ystävänsä, mutta ei vihjannut, että Olmert voisi liittyä hänen puolueeseensa. Ehud Barak on vaarassa pudota Knessetistä. http://www.timesofisrael.com/liberman-sure-he-will-head-second-largest-party-in-coming-elections/
-          Gazassa on noussut parrasvaloihin uusi salafistinen puolue Egyptin esikuvan mukaan. Sitä kutsutaan nimellä Al-Nour, joka on Egyptin parlamenttivaaleissa 28 edustajaa saaneen ääri-islamilaisen puolueen nimi. Puolueen perustamisesta ilmoitetaan virallisesti 11.10.1012. Puolueen edustaja selitti lehdistölle, että puolue on poliittinen etujärjestö Salafi Dawa-järjestölle Iranissa, jossa se vaatii islamin sharia-lain tarkkaa noudattamista. Puolueen päämaja on Khan Younisissa Gazassa. Puolueen edustajat kertoivat turkkilaiselle Anadolu News Agencylle, että järjestön tarkoituksena on nousta valtaan laillisin keinoin sharia-lain saattamiseksi voimaan Gazan kaistalla, mutta ettei sillä ole siteitä Egyptin Al-Nour-puolueeseen. http://www.timesofisrael.com/new-islamist-party-emerges-in-gaza/
-          IDF ilmoitti tulittaneensa terroritunneleita Gazan pohjoisosassa vastauksena Gazasta ammuttuihin raketteihin. Gazasta kaivetaan tunneleita turva-aidan ali Israelin puolelle, joiden kautta voidaan kuljettaa aseita ja terroristeja ja suunnitella iskuja israelilaisiin kohteisiin panttivankien sieppaamiseksi. Tänä aamuna ammuttiin Gazasta ainakin yksi raketti Israelin puolelle, eilen kaksi Kassamia aamulla ja kolme iltapäivällä. http://www.timesofisrael.com/air-force-strikes-terrorist-tunnels-in-northern-gaza/
-          Mitt Romney on nyt siirtynyt johtoon USA:n presidentin vaaleissa. Hän on ohittanut Obaman 11:ssa ns. swing-valtiossa, joiden äänimäärät voivat määrätä vaalien tuloksen. Romney johtaa Obamaa luvuin 49 % vastaan 47 % Obamalle. Raportin mukaan 46 % näistä swing-valtioista ovat varmoja Romneyn kannatuksesta, eivätkä enää vaihda mielipidettään. Ratkaiseva tekijä oli Romneyn menestys viimeisessä väittelytilaisuudessa, jossa Romney röykytti kilpailijaansa kuin rehtori oppilastaan. Romney on saanut selvästi Obamaa paremman henkilökohtaisen kannatuksen yhä useamman uutistoimiston todetessa, että Romney esiintyy presidentin tavoin. Seuraavat kaksi väittelytilaisuutta voivat vielä muuttaa voimasuhteita. http://www.timesofisrael.com/following-debate-victory-romney-takes-lead-in-swing-states-national-polls/
-          USA:n armeija lähetti salaa 150 suunnittelijaa ja asiantuntijaa Jordaniaan valmistelemaan tilannetta, jossa Syyrian hallitus voi menettää valvontansa maan suurista massatuho-asevarastoista ja kriisin laajetessa naapurimaihin, Turkkiin ja Jordaniaan, mahdollisesti myös Libanoniin ja Irakiin. USA:n lähettämät joukot sijoitettiin Ammanin lähellä sijaitsevaan kalliolouhimoon odottamaan tilanteen kehitystä. Jordaniassa arvioidaan olevan nyt 180 000 Syyrian pakolaista, mutta se voi nousta yli 200 000. Näiden hallitsemissa ja huoltamisessa Jordania tarvitsee ulkomaista apua. http://www.nytimes.com/2012/10/10/world/middleeast/us-military-sent-to-jordan-on-syria-crisis.html?_r=2&ref=world&
-          Syyria on sisällissodan kourissa hävitetty lähes Ottoman-hallituksen aikaan, toteavat asioita läheltä seuraavat asiantuntijat. Suuret kaupungit ovat suurelta osin raunioina ja maan talous on ratkeamispisteessä. Sellaiset muinaista kulttuuria edustavat kaupungit kuten Aleppo ja Homs ovat menettäneet lähes kokonaan YK:n hyväksymät perinnekohteensa. Kukaan ei pystyne koskaan arvioimaan inhimillisiä kärsimyksiä, mitä n. 19 kuukautta kestäneet yhä verisemmät taistelut ovat aiheuttaneet siviili-asukkaille. Kuolonuhrien luku ylittänee 30 000, haavoittuneita on moninkertainen määrä, ja yli neljännesmiljoona pakolaista pelkää teltoissaan tulevaa talvea, joka voi olla kylmä ja sateinen. Kukaan ei myöskään pystyne tai edes uskaltane arvioida, mitä tapahtuu vähemmistöille kuten alaviitit, kristityt, kurdit ja palestiinalaiset, jos valtaan nousevat ääri-islamia edustavat järjestöt kuten Muslimiveljeskunta, al-Qaida tai Jihad, kuten nyt näyttää todennäköiseltä. Tämäkö on Obaman hallituksen ajaman länsimaisen demokratian huippusaavutus Pohjois-Afrikan maiden tapaan?  http://www.timesofisrael.com/major-parts-of-syria-have-effectively-been-bombed-back-to-ottoman-times/




Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019