TORSTAI 13.09.12


TORSTAI 13.09.12

1. UUTISLÄHTEET ovat edelleen epäselviä ja osin ristiriitaisia yrityksissään selvittää, miten USA:n lähettiläs Christopher Stevens ja kolme Libyan lähetystön virkailijaa surmattiin. Valokuvien perusteella arvioiden lähetystörakennus oli pahoin runneltu, huonekalut ja irtaimisto arkistoineen ja dokumentteineen siroteltu pitkin lattioita, ja seiniin oli kiireisesti töherretty Allahia ja islamia ylistäviä graffiteja. Erään tiedon mukaan henkilökunta kuoli rakennusta tulitettaessa konekiväärin ja rakettiohjuksin; toisen mukaan he kuolivat autossa ollessaan matkalla toiseen taloon. Kolmannen version mukaan he ehtivät siirtyä toiseen taloon, joka joutui mielenosoittajien hyökkäyksen kohteeksi, ja menehtyivät siellä rakennuksen jouduttua tulituksen kohteeksi ja syttyessä tuleen. Tämän version mukaan lähettiläs Stevens kuoli savumyrkytykseen, mihin viittaa hänen ruumiistaan otetuissa valokuvissa hänen huultensa tummansininen väri. Mielenosoittajat johti toiseen taloon arabivartija tuhoisin seurauksin. Teoriaa tukee Libyan sisäministeri aiempi lausunto, jossa hän sanoi, että yksi lähetystön virkailija kuoli tulituksessa, mutta että lähettiläs ja hänen muu henkilökuntansa siirrettiin toiseen taloon, jossa he nyt ovat turvassa ja vahingoittumattomina.

KAIROSSA puhjenneet mielenosoitukset USA:n lähetystötalon edessä alkoivat tunteja ennen niiden alkamista Benghazissa, Libyassa. Kairossa mielenosoitus laantui välillä alkaakseen uudelleen mielenosoittajien päästessä lähetystörakennusta suojaavan korkean muurin yli pihalle, josta he kiipesivät rakennuksen seiniä pitkin ylös poistaen USA:n lipun ja pannen sen tilalle mustan islamin sotalipun, jossa oli Allahia ja Muhammedia ylistävä teksti, mutta pyrkimättä tai pääsemättä sisälle rakennukseen.

UUTISLÄHTEISSÄ pyritään myös selvittämään, olivatko Kairon ja Benghazin hyökkäykset ennalta suunniteltuja ja koordinoituja. Niitä edelsi al-Qaidan johtajan Ayman al-Zawahrin online video, jossa hän viittasi järjestönsä kakkosmiehen Abu Yahiya al-Libin kuolemaan kesäkuussa USA:n miehittämättömän koneen ampumasta ohjuksesta. Hän kehotti videossa libyalaisia seuraajiaan kostamaan Libin kuoleman.

Benghazissa toimiva reportteri raportoi, miten joittenkin paikallisten islamistien parissa kiihotettiin vihaa Yhdysvaltoja vastaan youtubessa julistetun 15 minuutin videon seurauksena, jossa Muhammed kuvataan verenhimoiseksi, naisten mieheksi, homoksi, lasten hyväksikäyttäjäksi, hölmöksi ja uskonnolliseksi  teeskentelijäksi. Videopätkän, nimeltään ”Innocence of Muslims” (muslimien viattomuus), tekijäksi esitetään miestä nimeltä Sam Bacile, jonka sanottiin olevan Amerikan Israelin juutalainen. Hänen nimeään ei ole Israelin rekisterissä, ja monet arvailevat, ettei sellaista miestä olekaan todellisuudessa. USA:ssa asuva Egyptin koptikristitty Morris Sadek esitteli filminpätkää blogissaan.

TURVALLISUUSVIRKAILIJOITA askarruttaa eniten tiedot, joiden mukaan kansainväliset äärijärjestöt, al-Qaida, kansainvälinen Jihad ja muslimiveljeskunta, ovat koordinoimassa toimiaan maailmanlaajuisesti. Kairossa ja Benghazissa puhjenneet mielenosoitukset olivat ensimmäisiä konkreettisia ilmentymiä tästä yhteistoiminnasta. Youtubessa esitetty huonosti toteutettu filminpätkä oli vain peite ihmisten kiihottamiseksi. Mielenosoitukset oli liian koordinoidut ja ammattimaisesti johdetut ollakseen spontaanisti syntyneitä, ja toiseksi ne toteutettiin WTC:n kaksoistornien tuhoamisen vuosipäivänä 11.09.2001. Varoituksia lähetystöjä vastaan aiotuista hyökkäyksistä annettiin jo useita päiviä aiemmin. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4280821,00.html

2. SITOUTUMATTOMAN ryhmän laatima raportti nimeltään ”Iran Project”, jonka ennakkokopion AP sai tutkiakseen ennen sen virallista julkistamista torstaina, on Rockefeller veljesten säätiön rahoittama yritys antaa Amerikan kansalle puolueetonta tietoa, mistä Iranin ongelmassa on kysymys ja mitä sotilaallinen puuttuminen tilanteeseen tarkoittaisi.

Raportissa, jonka laatijoihin kuuluu 30 entistä diplomaattia, amiraalia ja kenraalia, todetaan, että USA:n mahdollinen sotilaalliset iskut Irania vastaan voisivat häiritä pahoin hallituksen kykyä hallita ja suorittaa sotilaallisia vastaiskuja, mutta etteivät ne pystyisi estämään Iranin liittolaisjärjestöjä suorittamasta omia iskujaan USA:ta ja sen liittolaisia vastaan. 
Toiseksi raportissa todetaan, että sotilaalliset iskut pystyisivät tuhoamaan useimmat Iranin ydinlaitokset ja vahingoittamaan pahoin sen armeijaa, mutta etteivät ne pystyisi estämään – vain siirtämään – Iranin pyrkimyksiä hankkia ydinaseita.
Kenraaliluutnantti Frank Kearney, joka toimi raportin alullepanijana, sanoo: ”On mahdotonta surmata intellektuaalista voimaa”. Hän on entinen kansallisen terrorinvastaisen keskuksen apulaisjohtaja ja toimi USA:n erikoisjoukkojen komennuskunnan apulaiskomentajana.

Raportin laatijoiden joukossa on entisiä hallituksen virkailijoita, kansallisen turvallisuuden asiantuntijoita ja eläkkeellä olevia armeijan upseereita.
Raportin mukaan pysyvien muutosten aiheuttaminen vaatisi täysimittaista sotaa Irania vastaan, ja luultavasti ainakin osan maasta miehittämistä. Sellainen operaatio olisi mittasuhteiltaan suurempi kuin Irakin ja Afganistanin operaatiot yhteensä, huomioiden Iranin maan suuruuden ja väestön monilukuisuuden.
Raportissa viitataan muslimimaissa yleistyneisiin mielenosoituksiin, jotka useimmiten kääntyvät USA:n ja lännen vastaisiksi, ja todetaan, että Iranin sodan seurauksena syntyvät mielen-osoitukset tulisivat olemaan mittasuhteissaan aivan eri luokkaa.

Raportin laatijat vakuuttavat, ettei tarkoituksena ole antaa suosituksia eikä ratkaisumalleja, vaan antaa kansalle taustatietoa, mikä sekä informoisi että rauhoittaisi kansaa.
Siinä selitetään, että sekä Presidentti Barack Obama että presidenttiehdokas Mitt Romney ovat luvanneet estää Irania saamasta ydinpommia, ja he suosittavat pakotteiden käyttämistä viimeiseen saakka ennen sotilaallisten iskujen aloittamista.
Raportin laatijoita näyttää kauhistuttavan seuraukset, joihin Israelin suunnittelemat sotilaalliset iskut Iranin ydinlaitoksia vastaan tulisivat johtamaan.

3. RAUHATTOMUUS Lähi Idässä näyttää lisääntyvän hallitsemattomasti tiistaina Kairossa ja Benghazissa puhjenneiden mielenosoitusten jälkeen joko niiden seurausilmiönä tai ilman niitä. Palestiinalaiset vakuuttavat uudistavansa omat mielenosoituksensa perjantain aamu-rukousten jälkeen. Suhteettomasti nousseita hintoja vastaan tehdyt mielenosoitukset ovat yhä selkeämmin muuttuneet Salaam Fayadia ja hänen hallitustaan vastaan, mutta viimeisissä iskulauseissa vaaditaan Oslon sopimusten romuttamista sekä myös Abbasin eroa.

MIELENOSOITUKSET Egyptissä ja Libyassa näyttävät yllättäneen USA:n turvallisuus-virkailijat, vaikka varoituksia hyökkäyksistä lähetystöjä vastaan annettiin useita päiviä ennen hyökkäyksiä. Obaman hallitusta syytetään siitä, että se oli laskenut suojavarustuksensa keskittyen vain Obaman vaalitaisteluun.
USA antoi komennon risteilijälle USS Laboon siirtyä Libyan rannikon edustalle, ja toinen risteilijä USS McFaulis sai komennon siirtyä myös rannikon läheisyyteen. Niissä on yhteensä 300 kommandosotilasta, ja ne odottavat armeijan komentajan käskyjä nopeaan toimintaan.
Aluksissa on tomahawk risteilyohjuksia, joilla ne ulottuvat pitkälle Libyan alueelle.
USA antoi käskyn poistaa konsulaattihenkilöstönsä Libyasta, vain teknistä henkilöstöä jää paikoilleen. USA lähetti merisotilaitaan lähetystönsä suojaksi Libyaan sekä miehittämättömiä koneitaan Libyan taivaalle voidakseen seurata tilanteen kehitystä.

NATO-MAAT ovat lisänneet lähetystöjensä turvallisuusjärjestelyjä pelätessään väkivallan ja mielenosoitusten leviämistä entistä laajemmalle, eikä siinä petyttykään.
Mielenosoittajia järjestettiin Amerikan instituutioiden ulkopuolella ainakin Sudanissa, Marokossa ja Tunisiassa, kertoo englantilainen Daíly Mail. Tunisiassa ainakin 200 mielenosoittajaa – osalla heistä pitkä parta – huusivat: ”Obama, Obama, olemme tulleet tänne osoittaaksemme Islamin voittoa.” Poliisi käytti kyynelkaasua väkijoukkojen hajottamiseksi Tunisissa. Pienempimuotoisia välijoukkoja kokoontui myös Egyptissä, varsinkin Kairon Tahrir-aukiolle, josta on tullut mielenosoitusten ja vallankumouksen symboli, polttaen USA:n lippuja.
Tarkkailijat arvioivat islamin äärijärjestöjen käyttävän tilaisuutta hyväkseen osoittaakseen maansa hallituksen heikkouden ja oman järjestönsä voiman. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159932#.UFGRsexHT-k

4. UUTISOTSIKOITA
-          USA:n Israelin lähettiläs Dan Shapiro vakuutta maitten välisten suhteitten olevan yhtä lujat kuin konsanaan, mutta kehottaa samalla hallituksia hoitamaan suhdetoimintansa paremmin. Hän vähättelee muutamia päiviä sitten julkiseksi tullutta huutokeskustelua pääministeri Netanyahun kanssa sanoen, että median julkistama versio siitä on typerä. Hän toisti usein viime päivinä esitetyn vakuutuksen, ettei USA tule sietämään ydinasein varustettua Irania, mutta Shapiro luottaa sanktioitten voimaan. http://www.timesofisrael.com/ambassador-voices-need-for-better-communication-between-israel-and-us/
-          USA:n tietojen mukaan Iranin öljynvienti on romahtanut, se on nyt 1 miljoona tynnyriä päivässä, kun se aiemmin oli 2.4 miljoonaa tynnyriä päivässä. Samalla se vähentää Iranin saamien voittojen määrää ja vaikeuttaa kunnianhimoisten projektien toteuttamista. Obama haluaa kiristää vastatoimia niitä yhtiöitä vastaan, jotka edelleen tekevät kauppaa Iranin kanssa sanktioista välittämättä. http://in.reuters.com/article/2012/09/12/usa-sanctions-idINL1E8KCKRX20120912
-          Israel torjuu perättöminä Jordanian kuningas Abdullah II:n esittämät syytökset, että Israel pyrkii sabotoimaan Jordanian ydinreaktorin suunnittelua ja rakentamista. Israelin viranomaiset vakuuttavat, että niin kauan kuin projekti liikkuu ydinaseen levittämistä valvovan sopimuksen (NPT) puitteissa, Israel ei vastusta sitä. Israel ja Jordania solmivat rauhansopimuksen 1994, mutta se on Egyptin sopimuksen tapaan ns. kylmä rauha; molemmat maat ovat laiminlyöneet kansansa kasvattamisen hyväksymään juutalaisvaltion naapurikseen ja solmimaan läheisiä suhteita. http://www.timesofisrael.com/israel-deflects-accusations-of-sabotaging-jordans-civilian-nuclear-program/
-          Egyptin presidentti Mohammed Mutsi tarjoaa Iranille suhteitten parantamista, jos se katkaisee suhteensa Syyrian presidentti Bashar Assadin kanssa. Mursi lupaa järjestää Assadille ja hänen perheelleen turvallisen pakopaikan. Lisäksi hän lupaa toimia Iranin ja arabimaitten välien parantamiseksi ja ostaa Iranin öljyä. Tarjous on houkutteleva, sillä Iran on kokenut useita pettymyksiä ulkomaisissa suhteissaan viimeisten viikkojen aikana. Sekä Kiina että Venäjä ovat tiettävästi valmiit hyväksymään YK:n viimeiset Syyrian painostustoimet, mikä kiristää Assadin vapautta, mutta toisaalta voi johtaa epätoivoisiin tekoihin massatuhoaseittensa kautta. http://www.timesofisrael.com/egypt-trying-to-persuade-iran-to-drop-assad-support/
-          Iranin rääväsuinen presidentti Mahmoud Ahmadinejad täyttää 8 vuotta kestävän presidentin virkakautensa 14.06.2013, eikä hän perustuslain mukaan voi asettua enää ehdokkaaksi. Hänen sotainen retoriikkansa ei ole miellyttänyt Iranin kansaa, jolla on pitkä historia ja vahvat kulttuuriperinteet. Times of Israel julkiaseman artikkelin mukaan hänen seuraajansa voi olla jopa niin paljon pahempi, että kansa voi kaivata takaisin Ahmadinejadin aikaa. Hänen vahvin seuraajaehdokkaansa on Teheranin pormestari Mohammad-Bagher Ghalibaf. Teheranissa toimiva juutalainen liikemies sanoo, ettei Ahmadijejad ole paha mies, hän tukee heidän sosiaalista työtään. Mutta hänen seuraajansa häntä pelottaa, erityisesti, jos se on Ghalibaf. Hän pelkää tämän miehen voivan hyödyntää vallankumousarmeijan valtaa maassa ja vähitellen kaapata koko maan liike-elämä ja talous valvontaansa ylimmän kaitsijan suosiolla, joka tuntee olevansa kiitollisuuden velassa sen avulle mielenosoitusten hillitsemiseksi. http://www.timesofisrael.com/after-ahmadinejad-it-may-actually-get-worse-for-iran/




Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019