TIISTAI 11.09.12


TIISTAI 11.09.12

1. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahun vaatimus, että USA:n presidentti Barack Obama asettaisi Iranille selkeät varoituslinjat, joiden ylittäminen laukaisisi automaattisesti määrätyt vastatoimet, ei ole saanut tukea USA:n hallitukselta. Ulkoministeri Hillary Clinton totesi vastauksena Netanyahun vaatimuksiin tähän tapaan: ”Me seuraamme tarkoin, mitä he ovat aikeissa tehdä, sillä kysymys on aina ollut enemmän siitä, mitä he tekevät kuin sanoista.” Hillary Clinton jatkoi Bloombergin radiohaastattelussa, että neuvottelut ovat paras tapa saada Iran luopumaan ydinaseensa valmistamisesta. Hän tunnusti, että Israelin ja USA:n näkökannoissa on selviä eroja koskien aikarajojen asettamista Iranille todeten: ”He ovat kärsimättömämpiä nopeasta vaikutuksesta, koska he ovat – niin sanoakseni – härän silmässä. Me olemme vakuuttuneita, että vielä on aikaa keskittyä noihin sanktioihin, tehdäksemme kaikkemme saadaksemme Iran neuvotteluihin hyvässä uskossa.” Hän totesi, että sanktiot ovat alkaneet purra.

Clinton sanoi, että maailman voimavaltiot - P5+1 (USA, Venäjä, Kiina, Ranska, Englanti ja Saksa) – tapaavat toisensa kokouksessa, jossa tutkitaan, missä tällä hetkellä mennään. Hän tunnusti, että on hyvin haastavaa saada heidät (Iran) toimimaan siten, kuin heidän kansainväliset velvoitteensa edellyttävät, mutta se on sittenkin kaikkein paras tapa.
HILLARY Clintonin lausunto sai kärjistyneen vastauksen. Israelin pääministerin kansliaa lähellä oleva virkailija totesi, etteivät Clintonin lausunnot pysäytä Iranin uraania rikastavia sentrifugeja, jotka käyvät nopeutetulla vauhdilla. ”Ne eivät pysäytä Iranin sentrifugeja, vaan kiihdyttävät niitä. Tällaiset lausunnot eivät pelota Irania vaan rauhoittavat sitä.
Netanyahu totesi, ettei Iran pysähdy, ellei se näe demokraattisten valtioitten selkeän päättäväisyyden ja selkeät varoituslinjat. ”En usko heidän (Iranin) näkevän sellaista selkeää varoituslinjaa, ja ymmärtääkseni mitä pikemmin asetamme sellaisen, sitä suurempi on mahdollisuus, etteivät toisenlaiset toimet ole tarpeellisia.” 

2. PROFESSORI Uzi Even, yksi Dimonan tutkimusreaktorin alulle panijoista, joka on usein osunut oikeaan tarkastellessaan valtioitten resursseja, toteaa Iranin rikastaneen tarpeeksi ydinpommin rakentamiseen tarvittavaa uraania, mutta että heiltä menee vielä useita vuosia sen rakentamiseen käytännössä. Alla otteita Times of Israel julkistamasta artikkelista.

UZI EVEN laati - valmistellessaan tohtorin väitöskirjaa Tel Avivin yliopistossa v.1969 ja palveltuaan kuusi vuotta Negevin ydintutkimuskeskuksessa - kirjelmän, jossa hän ennakoi, milloin Intian tulisi olemaan valmis ensimmäistä ydinpommikoetta varten. Kirjelmää levitettiin laajalle. Siinä annettiin päivämäärä viiden vuoden kuluttua v. 1974. Hän erehtyi 3:lla viikolla.

PROFESSORI Even toimi Meretzin kansanedustajana 2002-2003, ollen ensimmäinen avoimesti homo-kansanedustaja Israelin Knessetissä. Hänen nykyinen virkapaikkansa on kemian professuuri Tel Avivin yliopiston kemian osastolla.
Times of Israel julkaisemassa artikkelissa Even kertoo osallisuudestaan sekä Irakin Osarakin valmisteilla olevan ydinreaktorin, että Syyriassa valmistumisvaiheessa olleen
Dir a-Zur plutogeenisen reaktorirakennuksen tuhoamiseen antaen hallitukselle asiantuntijalausuntoja ennen päätöksiä niiden tuhoamisesta.

Even sanoo, että Osirakin reaktorirakennuksen tuhoaminen oli suuri virhe, jota hän yritti estää asiantuntijalausunnollaan, ja havaitessaan, ettei sitä huomioitu, vihjasi oppositiojohtaja Shimon Peresille pääministeri Menachem Beginin päätöksestä tuhota reaktori. Peres laati kirjelmän, jossa hän sanoi vastustavansa iskuja reaktoria vastaan. Even kertoo havainneensa tutkiessaan Israelin saamia dokumentteja Osirakin reaktorista, että se oli liian pieni tarkoitusta varten, mitä Saddam Hussein halusi, ja se tarvitsi toimiakseen rikastettua uraania Ranskasta, millä se käytännössä olisi valvonut sen toimintaa. Even ei tiennyt, että päätös iskusta oli tehty ja koneet olivat valmiina starttaamaan Negevin kentällä samana päivänä kun Peresin kirjelmä annettiin Beginille. Begin pelkäsi tiedon iskusta vuotaneen, ja peruutti  10.06.1981 pommitus-lennon. Begin yritti selvittää, kuka vuodon oli tehnyt, mutta sitä ei saatu selville, eikä kukaan voinut epäilläkään professori Eveniä, joka sanoo, ettei hän kadu vuotoaan, vaikka se ei estänyt  pommituslentoa, sillä koneet tuhosivat Osirakin ydinreaktoriin kesäkuun 7.1981.
Nyt Even voi tunnustaa vuotonsa, koska aika hänen syyttämisekseen on umpeutunut.

EVEN sanoo tutkiessaan Syyrian Dir a-Zurin plutogeenisen reaktorin suunnitelmia, että se oli hyvin pitkälle kehitetty, ja että sen tuhoaminen oli täysin asiallinen ja hyväksyttävä.

PROFESSORI Even sanoo Iranin ydinsuunnitelmista, ettei ole epäilystäkään, etteikö Iran halua ydinasetta. Hän selittää, että Iran pyrkii saamaan sen uraanin rikastamisen kautta, mikä on paljon monimutkaisempi tie, eikä Iranilla ole vielä tietotaitoa sen rakentamiseksi.
Hän vihjaa, että plutonium-pohjainen pommi on helpompi rakentaa, sillä uraani on 5 kertaa raskaampaa kuin plutonium. Even sanoo olevansa vakuuttunut, että Iranilla on 20-25 kg salaisesti korkeaan tasoon rikastettua uraania, tarpeeksi yhtä ydinpommia varten. Hän selittää, että pommin muotoileminen Shahab 3 ohjuksen kärkiosaan on vielä ylivoimainen Iranille, koska ohjuksen kantokyky ei salli uraanipohjaisen ydinpommin painoa.
Even kertoo myös, että Iran on hajauttanut uraanin rikastamisensa lukuisiin pieniin kohteisiin, minkä johdosta niiden tuhoaminen on kuin neulan etsiminen heinäkasasta. Uraanin jatko-rikastaminen 20 %:n tasosta edelleen 90 %:n tasoon voidaan suorittaa pienissä tiloissa, myös maanalaisissa. Iran on Evenin mukaan aloittanut plutonium-pohjaisen ydinreaktorin rakentamisen Arakiin, ja sen uskotaan valmistuvan vuonna 2013.

PROFESSORI Even sanoo ehdottomasti vastustavansa Iranin ydinlaitteiden pommittamista tässä vaiheessa, ensiksi etäisyydestä johtuen – Iran on 1600 km:n päässä - , toiseksi siksi, että Iran on paikallinen suurvalta, joka pystyy aiheuttamaan suurta tuhoa Israelille rampauttaen sen talouden, ja kolmanneksi siksi, että hän kuitenkin uskoo Iranin mullah-hallituksen arvostavan ihmishenkien suojelemista ääri-islamilaisesta ideologiasta huolimatta, joka antaa siunauksensa itsemurhapommittajille.
Professori Even sanoo Israelin Dimonan reaktorista, että se on runsaasti yli-ikäinen ja olisi pitänyt romuttaa jo 10 vuotta sitten. Tämä lisää onnettomuuksien mahdollisuutta.  http://www.timesofisrael.com/iran-is-already-a-nuclear-power-but-it-cant-deliver-a-bomb-says-one-of-israels-leading-nuclear-experts-dimona-uzi-even/

3. PÄÄMINISTERI Netanyahun ja presidentti Obaman keskustelut Yhdysvalloissa YK:n talvikauden alkamistilaisuuden yhteydessä näyttää supistuvan lähinnä tapaamisen aikataulu-keskusteluksi huomioiden Obaman vaalitaistelun vaatimat velvollisuudet.
Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad puhuu YK:n yleiskokouksessa 26. syyskuuta, mikä on juutalaisten kaikkein pyhin päivä, Jom Kibbur. Aiemman aikataulun mukaan Netanyahun ja Obaman keskustelut oli tarkoitus pitää seuraavana päivänä, eli 27.09. Debkafile kuitenkin kertoo artikkelissaan, että päivämäärä on 28.09.

DF kertoo samalla artikkelissaan, etteivät keskustelut ole silti merkityksettömät, vaikka USA.n hallitus on selkein sanoin kieltäytynyt antamasta Iranille mitään selkeää varoitusmerkkiä, punaista linjaa, jonka ylittäminen laukaisisi automaattiset vastatoimet, sillä keskusteluaiheita on runsaasti. DF arvioi, että se on Obaman viimeinen tilaisuus yrittää estää Netanyahua iskemästä Iranin ydinlaitoksiin vaikka yksin, ellei hän saa ketään kaverikseen.
Obaman hallitusta kauhistuttaa mahdollisuus, että Israel voisi lähettää tuhoa tuottavat koneensa Iranin taivaalle ennen USA:n presidentin vaaleja, sillä sen seuraukset ovat arvaamattomat. Jos IAF onnistuu iskuissaan, Romneyn mahdollisuuksien uskotaan paranevan ratkaisevasti, mutta epäonnistuminen voisi nostaa Obaman osakkeita. Sen vaikutukset Lähi Idän tilanteeseen olisivat kuin painajaisunen toteutuminen.

Jotkut tarkkailijat ovat arvioineet, että Israelin ennen 06.11. 2012 tapahtuvat iskut Irania vastaan voisivat aiheuttaa USA:n presidentinvaalien peruuttamisen. Toisena vaihtoehtona mainitaan, että Obama voisi käyttää sitä verukkeena poikkeustilan julistamiseksi Yhdys-valtoihin ja siirtymisen suoraan presidentin johtamaan yksinvaltaan, mitä mahdollisuutta on tarjottu siksi, että USA:ssa kasvava työttömyys – viimeinen luku 8.1 % - ja elinkustannusten , ennen kaikkea ruokatarpeiden, raju nousu voivat aiheuttaa mielenosoitusten kehittymisen väkivaltaisiksi arabikevään tapaan. Aseiden hankkiminen on runsaasti lisääntynyt kansalaisten parissa, mikä ei lupaa hyvää. YK:ssa valmisteltu laki maailmanlaajuisesta yksityisaseitten omistuskiellosta voi tulla voimaan ensiksi USA:ssa, mikä voi puolestaan nostattaa mielenosoituksia. 
4- UUTISOTSIKOITA
-          USA:n ulkoministeriön edustaja Olivia Nuland sanoi lehdistötilaisuudessa, että USA on yhteydessä Mahmoud Abbasin kanssa voidakseen estää häntä esittelemästä Palestiinan valtion hyväksymistä YK:n tarkkailijajäseneksi YK:n yleiskokouksen päätöksellä. Tämä oikeus on nyt PLO:n hallussa, mutta Abbas haluaa nostaa sen arvoa, mikä antaisi sille mahdollisuuden saada edustajiaan YK:n alaisiin järjestöihin. Nyland ei halunnut yksilöidä, miten USA tulee toimimaan asiaa käsiteltäessä YK:n yleiskokouksessa, mutta juutalaisten äänien saamisen vuoksi Obama kehottanee äänestämään sitä vastaan. Vaikka juutalaisten osuus ei ole kovin suuri USA:ssa, heidän vaikutusvaltansa on väestöosuutta suurempi, ja toiseksi Obama ja Romney mittelevät lähes tasaväkisesti gallupien mukaan, joten jokainen ääni on tarpeen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159855#.UE713OxHT-k
-          Israelin kotirintaman miniosteri Avi Dichter varoitti puheessaan Herzlian terrorinvastaisessa konferenssissa, että elämme aikaa, joka tullee päättymään siihen, että Muslimiveljeskunta hallitsee useimmissa naapurimaissa, ellei peräti yhteinen kalifaatti. Hän sanoi, että pari vuotta sitten ennen arabikevättä kukaan asian-tuntija ei osannut varoittaa tällaisesta mahdollisuudesta. Hän viittasi Egyptin tilanteeseen, jossa Mubarakin vastustus oli vapaamielisten aiheuttama, mutta he eivät tienneet valmistavansa tietä ääri-islamin nousemiseksi maan johtoon. Syyrian tilanteesta Dichter arvioi, että Bashar Assadin hallituksen kaatuminen on vain ajan kysymys. Sen sijaan kukaan ei tiedä, mikä ryhmä ottaa vallan maassa; onko se sunnien johtama Saudi Arabialle myönteinen vai saako Muslimiveljeskunta vallan Syyriassa Egyptin tapaan. Hän arvioi, että Assadin kaatuminen aloittaa Syyriassa kalavelkojen maksamisen, missä vähemmistöryhmät kuten alaviitit voivat kokea suuret massamurhat, mutta myös kurdit, palestiinalaiset ja kristityt ovat vaarassa. Dichter arvioi, että jos Iran saa ydinaseen, Egypti ja Saudi Arabia seuraavat, kuten myös Gulfmaat ja Turkki aiheuttaen täydellisen ydinasekilvan Lähi Idässä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159852#.UE74t-xHT-k
-          USA:n juutalaisten  antama kannatus Obamalle laskee sitä enemmän, mitä lähemmäs vaalit tulevat. Nyt kannatus on 59 % Obamalle, Romneylle 35 %. Viime presidentin vaaleissa Obaman kannatus oli 78 % juutalaisten keskuudessa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159857#.UE78oOxHT-k
-          Juudean ja Samarian palestiinalaisten mielenosoituksissa haavoittui eilen ainakin 50 mielenosoittajaa. Palestiinalaiset ovat tyytymättömiä Abbasin johtaman hallituksen toimiin vaatien pääministeri Salaam Fayadin eroa, mutta tyytymättömyys kohdistuu myös Abbasiin, jota syytetään korruptiosta ja nepotismista. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=284567

                                                 


Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019