TORSTAI 23.08.12


TORSTAI 23.08.12

1. ETELÄ AFRIKKA on liittynyt virallisesti ja käytännöllisesti niiden maitten joukkoon, jotka vaativat Juudeassa ja Samariassa valmistettuja tuotteita syrjittäviksi. Niissä valmistetuissa tuotteissa ei saa olla tuottajamerkintää ”valmistettu Israelissa”. Tämä tapahtuu samaan aikaan kuin Etelä Afrikassa on kaivostyöntekijöitten järjestämiä rajuja mielenosoituksia, joita poliisi pyrkii taltuttamaan ampuen heitä kovilla luodeilla. Ainakin 42 mielenosoittajaa on saanut surmansa poliisin kovien otteiden seurauksena.
Uuden käytännön pani alulle Etelä Afrikan kauppa- ja teollisuusministeri Rob Davies, jonka laatima suunnitelma sai hallituksen vahvistuksen kolmen kuukauden kuluessa esityksestä huolimatta maan juutalais- ja muiden järjestöjen voimakkaista vastalauseista.

ISRAELIN ulkoministeriö reagoi Etelä Afrikan hallituksen päätöksen rajusti kutsuen sitä ”syrjiväksi ja diskriminoivaksi” muistuttaen, että ”Etelä Afrikan hallituksen voisi olettaa olevan tietoinen rasismista enemmän kuin kenenkään muun ja vastustavan sellaisia aloitteita”.
Ulkoministeriön lausunnossa sanotaan mm.: ”Etelä Afrikan omaksumat toimet  ovat ennen-näkemättömiä, mikä merkitsee avointa syrjintää perustuen kansalliselle ja poliittiselle eriarvoisuudelle, sillä tämän kaltaista määritelmää ei ole asetettu – ja aivan oikein – missään muussa tapauksessa kansallisissa, alueellisissa tai etnisissä konflikteissa. Israelilla ja Etelä Afrikalla on poliittisia erimielisyyksiä, mikä on hyväksyttävää, mutta se mikä on täysin hylättävää, on välineitten käyttö, jotka itse asiassa diskriminoivat ja erottavat muista pyrkien synnyttämään yleisen boikotin”.

Ulkoministeriö kutsui Etelä Afrikan lähettilään torstaina ministeriöön jättääkseen virallisen  vastalauseen maan hallitukselle. Etelä Afrikka on jo vuodesta 2003 lähtien vaatinut tuottajia merkitsemään tuotteisiinsa, missä ne on valmistettu voidakseen erottaa Juudean ja Samarian juutalaisyrityksissä valmistettuja tuotteita saamasta verovapaan kohtelun erotukseksi niistä, jotka valmistetaan Israelin valtion alueella, eli ns. ”vihreän linjan sisällä”. Tuotteisiin ei ole kuitenkaan vaadittu merkintää, että ne olisi valmistettu Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä, eli ”setlementeissä”. Tanska ja Irlanti ovat vihjailleet seuraavansa Etelä Afrikan esimerkkiä.
Apulaisulkoministeri Danny Ayalon totesi, että Etelä Afrikka on ja pysyy apartheid-maana. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=282264

2. VASTAUKSENA Iranin, Hizbullahin ja muiden toistuviin Israelin tuhoamista ja poistamista maailman kartoista vaativiin lausuntoihin IDF:n komentaja kenraaliluutnantti Benny Gantz esitti keskiviikkona tähän saakka vakavimman varoituksen todeten: ”Kuka hyvänsä kuvittelee voivansa eliminoida Israelin ja vahingoittaa valtiotamme tulee havaitsemaan Israelin Puolustusvoimien (IDF) kuolettavan voiman”.
Tuoreimmat Israelin tuhoa vaativat lausunnot tulivat Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejadin ja maan ylimmän kaitsijan Ali Khameneyn taholta, mitä Hizbullahin pääsihteeri sheikki Hassan Nasrallah kaikuna toistaa uhaten Israelia ”ohjusiskuilla, jotka muuttavat satojen tuhansien elämän helvetiksi ja vaativat kymmenien tuhansien ihmisten hengen”.
Keskiviikkona Iranin ulkoministeri Ali Akbar Salehi vähätteli julkisuudessa liikkuneita tietoja Israelin lähitulevaisuudessa suoritettavista iskuista Iranin ydinlaitoksia vastaan kutsuen niitä enemmän propagandan tuotteiksi kuin todelliseksi uhkaksi.

IDF:N komentaja Benny Gantz totesi puheessaan Golani Prikaatin tilaisuudessa: ”Olemme viime päivinä kuulleet suoria uhkauksia Israelin turvallisuutta ja sen kansalaisia vastaan. Nämä uhkaukset perustuvat virheellisille käsityksille joukoistamme ja kyvyistämme.”  Hän jatkoi todeten, että ”IDF on valmis ja valmistautunut kaikilla maan rajoilla”.
Iranin ulkoministeri Salehi totesi, että heidän velvollisuutensa on suhtautua uhkauksiin vakavasti, mutta ettei Israel ole siinä asemassa lisäten:  ”Jos he todella haluaisivat ottaa sellaisen askeleen, eivät he pitäisi tuollaista melua siitä. Tämä on enemmän propagandistista ja psykologista toimintaa.”  Hän sanoi maansa olevan valveilla ja valppaana vakuuttaen, että Iran suhtautuu vakavasti pieniinkin uhkauksiin, vaikka ne eivät olisikaan todellisia.
Iranin sotilasjohto on viime päivinä uhannut iskeä sekä Israelin että USA:n alueella sijaitseviin myös salaisiin tukikohtiin, joista se sanoo olevansa tietoinen, jos maata vastaan hyökätään. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=282220, http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4269799,00.html
3. EGYPTIN poliisi sanoo tunnistaneensa 120 epäiltyä terroristia oletetusta 1600:n terroristin suuruisesta joukosta, joiden sanotaan osallistuneen armeijaa ja poliisia vastaan tehtyihin hyökkäyksiin Siinain niemimaan pohjoisosassa. Poliisin lähteestä kerrottiin MENA-uutis-toimistolle keskiviikkona, että useimmat epäillyistä noudattavat ns. ”takfiri” ideologiaa, jonka mukaan sitä seuraavat erottautuvat muista muslimeista. ”Heidän määränsä lähentelee 1600 miestä, he tulevat eri maista ja eri provinsseista”, tietolähde toteaa.
Päätellen käyttämistään kalliista nelipyörävetoisista autoista heillä on runsaasti varoja käytössään, lähde toteaa luvaten, että, että heidät paljastetaan lähi aikoina.
Edelleen tietolähde paljastaa, että useimmat terrorijärjestön jäsenistä tulevat alemmista kansakerroksista, joilla ei ole paljon tuloja ja jotka ovat yksineläjiä, minkä johdosta he ovat helppo saalis jäsenten keräämiseksi äärijärjestöihin.

EGYPTI aloitti tehostetun terrorijärjestöjen murskaamis-operaation Siinailla terroristien hyökättyä armeijan tukikohtaan Rafian lähellä surmaten 16 armeijan sotilasta. Egypti lähetti runsaasti panssareita ja panssaroituja ajoneuvoja ja muuta kalustoa sekä miehistöä tukemaan operaatiota. Panssarit sijoitettiin el Arishin kaupungin liepeille ilmeisesti estämään terroristeja operoimasta kaupungin alueella tai pyrkimyksistä sen miehittämiseksi, sillä julkisuuteen levinneiden tietojen mukaan kansainväliset terrorijärjestöt halusivat muodostaa Siinain alueesta valvomansa kansainvälisen terrorismin tukialueen.
Myöhemmin raportoitiin, että Egypti siirsi Siinaille lentokoneitaan, it.- ja pst-ohjuksia sekä  käyttää helikoptereita jahdatessaan terroristeja vuoristoisessa maassa.
Israel on pysytellyt hiljaa 1979 rauhansopimuksen ilmeisistä loukkauksista vain pyytäen Egyptiä vetämään panssarinsa pois Siinailta.
Egyptin armeijan  taholta väitetään operaation vaatiman panssarien ja joukkojen siirron tapahtuneen rauhansopimuksen puitteissa ja yhteisymmärryksessä IDF:n kanssa. ”Se, ettei julkisuudessa kerrota yhteistoiminnasta, ei tarkoita sitä, etteikö yhteyksiä olisi kaiken aikaa sekä Israelin että USA:n edustajien kanssa,” todetaan Egyptin armeijan taholta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159188#.UDXYg-xHT-k

4. ISRAELIN ulkoministeri Avigdor Lieberman kertoi selvin sanoin sen, mitä useat israelilaisista ja muutkin ovat mielessään hautoneet ja suljetuissa tilaisuuksissa keskenään puhuneet, kirjeessään kvartetin jäsenille (USA, Venäjä, YK ja EU).
Kirjeessä, jonka päivämäärä on 20.08.2012, Lieberman hahmottaa toimet, joita Israel on vuosien aikana tehnyt saadakseen PA:n ilman mandaattia toimivan puheenjohtajan Mahmoud Abbasin ja PA:n neuvottelijat keskustelemaan rauhanprosessin jatkamisesta. Lieberman osoitti kirjeensä EU:n ulkoministeritoimiston johtajalle Catherine Ashtonille syyttäen Abbasia rauhanprosessin etenemisen estämisestä.

Lieberman sanoo kirjeessään, että Mahmoud Abbasin eroaminen ja uudet vaalit uusien päättäjien valitsemiseksi ovat välttämättömiä diplomaattisen prosessin edistymiseksi.
PA:n vaalit oli säännön mukaan pidettävä tammikuussa 2009, mutta eri syistä johtuen Abbas on toistuvasti peruuttanut sovitun päivämäärän ja siirtänyt vaaleja ilman uutta päivämäärää.
”Palestiinan Auktoriteetti on despoottinen hallitus, joka on täynnä korruptiota. Tämä totuus on herättänyt vastalauseita jopa hänen omien kannattajiensa taholta. Abbasin heikosta asemasta ja hänen omaksumastaan politiikasta välttää rauhaneuvotteluja, mikä on este rauhalle, johtuen on tullut aika harkita uusia luovia ratkaisuja, ajatella suljetun tilan ulkopuolella, palestiinalaisten hallinnon vahvistamiseksi”, Lieberman toteaa kirjeessään lopussa toivovansa, että diplomaattinen prosessi jatkuu.

PÄÄMINISTERI Netanyahu kiirehti korjaamaan tietovälineille, ettei hän ole Liebermanin kirjeen takana ja ettei se vastaa hänen hallituksensa kantaa. Hänen kansliansa tiedotteessa todetaan, ettei pääministeri pidä Abbasia esteenä rauhanneuvotteluille eikä pidä siitä, että kirjeessä puututaan palestiinalaisten lakia laativan neuvoston (PLC) vaaleihin.
PA:n taholta hyökättiin Liebermanin kirjettä vastaan kutsuen sitä ”provokatoriseksi ja vastoin diplomaattista käytäntöä ja vaadittiin tämän rikollisen eroa”. PA:n johto ei kuitenkaan näe mitään provokatiivista tai epädiplomaattista Abbasin tulikivenkatkuisissa, täysin perättömissä ja katteettomissa lausunnoissa ”Israelin harjoittamasta Jerusalemin juutalaistamisesta ja islamin ja kristittyjen pyhien paikkojen häpäisemisestä tai tuhoamisesta”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159169#.UDXfcexHT-k

5. UUTISOTSIKOITA
-          Syyrian varapresidentti Farouk al-Sharaa on ollut kateissa jo useita päiviä. Hänen kerrottiin paenneen Jordaniaan, minkä Syyrian hallitus kiisti. Häntä ei ole kuitenkaan näkynyt julkisuudessa pitkään aikaan. Jordanialainen ”Country News” kertoo, että al-Sharaa on voinut joutua Syyrian ilmavoimien summittaisen pommituksen kohteeksi Syyrian ja Jordanian raja-alueella, ja että hänen ruumiinsa voi olla luhistuneitten talojen raunioissa. Syyria aloitti pommitukset rajalla estääkseen syyrialaisia pakenemasta Jordaniaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159177#.UDXnY-xHT-k
-          Israelissa on runsaasti aurinkoa, näin useita viikkoja kestäneiden helteiden jälkeen arvioiden paljon enemmän kuin tarpeeksi. Kuitenkin auringon tarjoaman ilmaisen energian hyödyntäminen Israelissa ei ole yleistynyt ollenkaan sitä vauhtia, kuin olettaisi. Asiantuntijat sanovat, ettei Israel pysty täyttämään tavoitteitaan korvaavien energialähteiden käyttämiseksi, ellei maassa tapahdu mielipiteitten vallankumous. Israelin sähköyhtiö (IEC) antaa kesällä usein toistuvia kehotuksia sähkövirran säästämiseksi uhaten sähkökatkoilla, ellei kaunis pyyntö tehoa. Artikkelissa todetaan, että energiapolitiikka on Israelissa hyvin ahdistava, sillä vaikka maa lepää runsaitten kaasu- ja öljyvarojen päällä, niiden hyödyntäminen tapahtuu kovin hitaasti. Vuonna 2009 hallitus asetti tavoitteeksi 5 % korvaavan energian käytöstä - aurinko-, tuuli- ja biokaasujen käytöstä vuoteen 2014 mennessä, nousten 10 %:iin v. 2020. Tänä vuonna ”vihreää” energiaa käytetään vain 2 % kokonaistarpeesta. Aurinkoenergian käyttö ei yleistyne ilman hallituksen tukivaroja ja voimakkaita toimenpiteitä. http://www.timesofisrael.com/in-hot-sunny-israel-a-surprisingly-small-amount-of-solar-energy-use/
-          USA:n armeija on laatinut vaihtoehtoisia suunnitelmia pienten kommandojoukkojen lähettämiseksi Syyriaan sen massatuhovarastojen suojaamiseksi tai tuhoamiseksi, mikäli on vaaraa niiden joutumiseksi terrorijärjestöjen käsiin. Vaarallinen tilanne syntyy silloin, jos Syyrian armeijan sotilaat hylkäävät vartiopaikkansa ja jättävät varastot ilman vartiointia, mikä houkuttelisi kapinallisia tai muita järjestöjä ottamaan niitä valvontaansa. USA:n armeijan ideologian mukaan Syyrian massatuhokärjillä varustetut ohjukset voivat epätarkkoinakin aiheuttaa paniikkia kohdealueilla, ja USA:n omaksuman ideologian mukaan massatuhovarastojen tuhoaminen vaikka ihmishenkien menetyksilläkin on pienempi paha kuin yleisen paniikin ja kaaoksen leviäminen. USA:n joukkojen käyttäminen Syyriassa edellyttää Obaman päätöstä. Venäjä on ilmoittanut, että mikä tahansa vieraiden joukkojen tunkeutuminen Syyriaan edellyttää YK:n turvallisuusneuvoston päätöstä. Venäjä ei halua toistaa virhettä, minkä se teki Libyan tapauksessa pidättyen äänestyksestä, mikä antoi USA:n ja se liittolaisten joukoille avoimen valtakirjan summittaisiin massapommituksiin Libyassa. http://www.latimes.com/news/nationworld/world/la-fg-us-syria-20120823,0,6157005.story
-          Egyptin kopti-kristityt järjestävät ensimmäisen suuren mielenosoituksen maassa Muslimiveljes-kunnan kaapattua maassa lähes ehdottoman yksinvallan ja sen presidentin haaliessa itselleen yksinvaltiaan auktoriteetin, sillä maassa ei ole parlamenttia oikeuden hajotettua sen perustuslain vastaisena, eikä presidentti Mursin tarvitse vastata päätöksistään kenellekään. Kristityt sanovat tulleensa vainotuiksi ja nöyryytetyiksi. Egyptin kopti-kristittyjä on n. 10 % maan 83 miljoonan väestöstä. Huomenna pidetyssä mielenosoituksessa Egyptiä vaaditaan pysymään kansan-valtana ja vaaditaan islamilaisen vaikutusvallan erottamista valtion instituutioista. Egyptin koptikoaliittion edustaja valitti kristittyjen kovasta kohtalosta presidentti Mursille sanoen, että Muslimiveljeskunta pyrkii haalimaan valvontaansa maan instituutiot vaarantaen maan kansanvaltaisen luonteen. Kuin vihjeenä tulevasta voitaneen pitää presidentinlinnan edessä suoritettuja ristiinnaulitsemisia. http://www.timesofisrael.com/egypts-christians-to-participate-in-first-anti-morsi-demonstration/, http://www.wnd.com/2012/08/egyptian-cleric-gives-ok-to-kill-protesters/








Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021