KESKIVIIKKO 22.08.12


KESKIVIIKKO 22.08.12

1. ISRAELIN tämän hetken johtavat virkailijat, sekä pääministeri Netanyahu että puolustus-ministeri Barak, ovat hakanneet puhelimiensa nappuloita soitellakseen PA:n johtaville virkailijoille saadakseen syntymään suotuisamman ilmapiirin keskustelujen aloittamiseksi, kuten JP:n kolumnisti Herb Keinon sanoo. Aiheen tällaiseen puhelinyhteyksien käyttämiseen antoi muslimien paastokuukauden ramadanin loppuminen, jota he juhlivat kolmen päivän ajan. Paasto jatkuvan 32-25 C-asteen helteessä ei varmaan ole ollut mieluista, joten syytä juhlintaan on tarpeeksi. Netanyahu ja Barak ilmeisesti kuvittelivat ajan olevan suotuisan tunnusteluille keskustelujen aloittamiseksi, mutta paastokuukauden ärtymys ei ollut vielä laantunut, mieluummin päinvastoin, kuten uutiset kertovat. Puheluita seuraavat virkailijat totesivat, että rauhankeskustelujen jatkamisesta keskusteltiin, mutta ei juuri muuta.

PA:N puheenjohtaja Mahmoud Abbas vastasi Israelin johdon lähentymispyrkimyksiin antamalla taas kerran täyslaidallisen valheita ja historian väärennöksiä lausunnossaan, joka julkaistiin al-Aksa moskeijan polttamisyrityksen 43.-vuotispäivän kunniaksi.
Elokuun 21. päivänä 1969 australialainen Denis Michael Rohan yritti sytyttää moskeijan tuleen siinä onnistumatta. Hänet todettiin mielentilaltaan vastuuttomaksi ja passitettiin sairaalaan saaman hoitoa, kunnes hänet karkotettiin maasta viiden vuoden kuluttua.

ABBAS syytti lausunnossaan Israelia Rohanin saamasta tuomiosta huolimatta tuhopolttajan tietoisesta tukemisesta tuhotakseen al-Aksa moskeijan ja voidakseen rakentaa sen tilalle – kuten Abbas sanoi – kuvitteellisen temppelin. Hän sanoi edelleen, että Jerusalemin arabi- ja islamluonne on PA:n asettama ylittämätön linja vaatien muslimien ja kristittyjen pyhien paikkojen suojelua todeten: ”Israelin miehityksen silmien alla rikollisen sytyttämä tuli oli ensimmäinen yritys sarjassa al-Aksan tuhoamiseksi, ja kuvitteellisen juutalaisen temppelin rakentamiseksi sen tilalle, sen asukkaiden katkottamiseksi, kaupungin juutalaistamiseksi ja sen miehityksen ikuistamiseksi.” Lausunnossa todettiin, etteivät Israelin kaivaukset Jerusalemissa ja al-Aksan alle kaivetut tunnelit poista tosiasiaa, että kaupunki tulee ikuisesti olemaan luonteeltaan arabi, islam ja kristitty. Hän varoitti hallitusta ja Jerusalemin virkailijoita ympäröimästä Jerusalemia ja al-Aksa moskeijaa varastamalla lisää maata ja laatimalla epäreiluja lakeja palestiinalaisia vastaan.

ABBAS vakuutti lausunnossaan, ”ettei ole mitään rauhaa eikä tasapainoa ennen kuin rakastettu kaupunkimme ja ikuinen pääkaupunkimme on vapautettu miehityksestä ja setlementeistä”. Pääministerin kanslian vastaus on mitään sanomattoman kesy.
Eipä juuri voida havaita minkäänlaisia pehmenemisen oireita Abbasin mielipiteissä.

2. PRC, Popular Resistance Committees (Kansan Vastarintakomiteat), terrorijärjestö antoi tiistaina varoituksen luvaten, että ”yritykset al-Aksa moskeijan vahingoittamiseksi avaavat helvetin portit sionistista vihollista vastaan”. Järjestön lausunnossa vakuutetaan sen ”antautumista moskeijan arvokkuuden suojelemiseksi - joka on tahraantunut sionistien toimesta - islamin kansan massojen avulla, jotka ovat alkaneet herätä voidakseen vastata uskonnolliseen velvollisuuteensa Palestiinaa ja al-Aksan moskeijaa kohtaan”.

PRC:n lausunnossa todetaan edelleen, että islamin pyhien paikkojen vahingoittamisen teki mahdollisesti se, että Israel näki arabikansojen avuttomuuden vuosikymmenien aikana, mutta että nyt on tullut aika mobilisoida islamin kansa toimintaan pelastaakseen al-Aksa moskeijan ”sionistien epäpuhtaudelta”.
Jerusalemin entinen mufti sheikki Ekrima Sabri sanoi, että al-Aksa moskeijan lähialueet, mukaan lukien Al-Buraq muuri (Länsimuuri, johon he väittävät Mohammedin sitoneen al-Buraq ratsunsa matkallaan paratiisiin), kuuluu yksi muslimeille eikä ”sionisteilla” ole mitään oikeutta siihen.
Sabri esitti voimakkaan vastalauseen sille, että Knessetissä vahvistettaisiin laki, jonka nojalla Temppelivuorelle asetettaisiin ajat, jonka aikana juutalaisilla on oikeus rukoilla vuorella samaan tapaan kuin on Patriarkkain mausoleumilla Hebronissa. Hän ei näe mitään mahdollisuutta sille, että Temppelivuori jaettaisiin muslimien ja juutalaisten kesken.
Islamin säätiö wafg on pyrkinyt poistamaan kaikki merkit juutalaisista Temppeleistä vuorella, ja vuoren sisäänkäynnin ylle on asetettu kyltti, jossa lukee: ”Al-Aksan etupiha ja kaikki siinä on islamin säätiön omaisuutta.”
Temppelivuoren nykyinen järjestely tehtiin kenraali Moshe Dayanin aloitteesta, joka pelkäsi muslimien suuttumusta 1967 kuuden päivän jälkeen, jonka muslimiarmeijat hävisivät.

ARABILIITTO antoi lausunnon heinäkuussa, jossa se varoitti Israelia pysyttelemään kaukana al-Aksa moskeijasta. Lausunnossa varoitetaan ”miehitysarmeijaa” häiritsemästä moskeijaa.
”Al-Guds (Jerusalem) ja sen kunnia al-Aksa moskeija muodostavat punaisen linjan, jota ei tule ylittää, ja kaikki hyökkäykset niitä vastaan tulevat ehdottomasti vaarantamaan turvallisuuden ja tasapainon koko alueella”, arabiliiton lausunnossa todetaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159144#.UDR06uxHT-k

3. USA:N valitsemat, kouluttamat ja aseistamat PA:n turvallisuusjoukot ovat joutuneet varsin outoon valoon, kun paljastui, että niiden joukkoihin on soluttautunut Hamasin agentteja, jotka olivat välittäneet Hamasin johtajille Abbasin keskeisiä salaisuuksia. Jonkin aikaa kestäneiden salaisten tutkimusten ja pitemmän aikaa kestäneiden epäilysten tuloksena sunnuntaina 19.08. pidätettiin kaksi miestä, joiden uskotaan vakoilleen Hamasin hyväksi jo pitkän aikaa.

Pidätetyt kaksi miestä kuuluivat PA:n 150 miehen valiokaartiin, joiden tehtävänä on suojella Abbasia ja PA:n hallituksen virkailijoita. Miesten tehostetut kuulustelut aloitettiin viivytyksettä sekä arabien että joittenkin länsimaisten järjestöjen toimesta. Abbas asetti tapahtumalle täydellisen uutispimennon, sillä on pelättävissä, etteivät nämä kaksi olleet ainoat Hamasin agentit.
Sekä amerikkalaiset että israelilaiset virkailijat pelkäävät, että USA:n kouluttamien 4000:n ”sotilaan” joukkoon on voinut soluttautua runsaasti Hamasin agentteja USA:n suorittamasta tarkasta valintamenettelystä huolimatta, ja lisäksi se on voinut asettaa Juudean ja Samarian alueille nukkuvia soluja, jotka aktivoidaan tarvittaessa.

Debkafile, joka asiasta kertoo artikkelissaan, sanoo Abbasin tärkeimpien salaisuuksien poliittisella, taloudellisella, tiedustelualueilla sekä hänen yksityinen kontaktinsa arabi-, Israelin ja länsimaitten kanssa olleen avoinna Hamasin johdon edessä, joka on antanut niistä tietoja arabimaille ja Egyptille vain tipoittain.
DF arvioi edelleen, että koko neljäntuhannen erikoiskoulutetun miehen muodostama ”poliisi-joukko”, jolle annettiin sotilaskoulutusta, on nyt epäilyksenalainen. http://www.debka.com/article/22291/Two-Hamas-spies-arrested-among-PA-chairman’s-personal-guards-

4. IRAN ilmoittaa, että sen uudistama Fateh-110 ohjus, jolla on 300 km:n kantosäde, on yksi tarkimmista ohjuksista maailmassa. Iran kokeili ohjusta äskettäin. Asiantuntijat sanovat Iranin ilmoituksen vihjaavan sen soveltuvuudesta sekä maa- että merimaaleihin. Heidän mukaansa ohjus muodostaa pahan vaaratekijän USA:n ja sen liittolaisten sota-aluksille Persianlahdella. Iran kertoi jo ennen tiistaina julkaistua tiedonantoa kehittäneensä Fateh-110 edelleen ja varustaneensa sen uudella ohjausjärjestelmällä.
”Tämä ohjus on yksi tarkimmista ja kehittyneimmistä maasta maahan ammuttavista ballistisista kiinteää polttoaineitta käyttävistä ohjuksista”, Iranin puolustusministeri Ahmad Valili kertoi FARS-uutistoimistolle. ”Menneen vuosikymmenen aikana se on ollut yksi Iranin tasavallan puolustuksen keskeisistä vahvistuksista.”

ISRAELIN asiantuntijat myöntävät, että Iranin ilmoittamat aseet voivat muodostaa vaarallisia tilanteita etenkin USA:n tukikohdille, joita sillä on Kuwaitissa ja Qatarissa, sekä sen sota-aluksille, jotka seilaavat rutiininomaisesti Persianlahdella. Toisaalta he epäilevät Iranin ilmoittamien aseitten todellisia kykyjä, esim. Fateh-110 ohjusjärjestelmä toimii vain alkuvaiheessa, mutta ei kriittisessä ohjauksessa maaliinsa. Iran ilmoitti äskettäin suunnittelevansa omien hyökkäyshävittäjien ja sukellusveneitten valmistamista 2013, sekä atomikäyttöisen sukellusveneen rakentamista, millä pyrittäneen osoittamaan uraanin rikastamisen käyttämistä muuhunkin kuin ydinaseen valmistamiseen, kuten länsi väittää. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=282109

4. UUTISOTSIKOITA
-          Siinaille sijoitetut 1650-miehen muodostamat FMO, kansainväliset rauhanturvajoukot, pitävät hyvin matalaa profiilia seuratessaan Egyptin armeijan joukkojen ja raskaan aseistuksen siirtoja alueelle vastoin 1979 solmittua rauhansopimusta. Heidän tehtäviinsä kuuluu varmistaa, että Egypti noudattaa sopimuksensa ehtoja, minkä rikkomuksista se voi vain tiedottaa isännilleen YK:ssa, mutta joita se ei voi estää. MFO-joukot tulevat 12:sta eri maasta, ja niiden lukumäärä kustakin maasta vaihtelee tilanteen mukaan. Pääministeri Netanyahu pyysi Egyptiä vetämään panssarinsa pois Siinailta. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=282083
-          Kymmeniä mielenosoittajia kokoontui Tel Avivissa eilen illalla puolustusministeri Ehud Barakin asunnon lähettyville vastustaakseen iskuja Irania vastaan. He vaativat tutkimuskomissiota ennen hyökkäystä eikä vasta sen jälkeen. He väittävät Netanyahun ja Barakin raastavan heidät sotaan vastoin heidän tahtoaan. Jotkut veteraani mielenosoittajista kutsuivat Barakia mielenvikaiseksi, toiset sanoivat olleensa passissa jo 10 päivää ja jatkavansa, kunnes heitä kuullaan. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4271486,00.html
-          Israelissa huolestuttavasti lisääntyneet arabeja vastaan tehdyt väkivaltaisuudet ovat saaneet ehdottoman tuomion korkeilta viranomaisilta, mutta Israelin arabit  sanovat pelkäävänsä kävellä yöllä yksin kaduilla peläten joutuvansa lynkatuiksi. Jerusalemissa kymmenien juutalaisten nuorten suorittama arabinuoren pahoinpitely lähelle kuolemanvaaraa viime viikolla aiheutti jyrkkää tuomiota mutta myös pelkoa ilmiön yleistymisestä, mitä on suurentanut n. 60 000 Afrikasta laittomasti maahan tulleiden siirtolaisten aiheuttamat hyökkäykset ja raiskaukset etenkin Tel Avivin alueella. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4271568,00.html
-          Souraksin terveyskeskuksessa Tel Avivissa yksi lääkäri ja 10 sairaanhoitajaa saivat tuberkuloositartunnan hoitaessaan Afrikasta tulleita laittomia siirtolaisia. Viranomaiset vakuuttavat, ettei tartunnan leviämisvaaraa ole ja asia on hallinnassa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4271478,00.html
-          IDF valmistautuu Migronin juutalaisen etäyhteisön tuhoamiseen valtion todettua, että se tulee poistamaan sinne laittomasti rakennetut asuntorakennukset. Tiistaina IDF poisti alueelta kaksi aktivistia, joiden he epäilevät joka tapauksessa aiheuttavan välikohtauksia. Korkein oikeus ei suostunut muuttamaan tuhoamispäätöstään, vaikka asukkaat esittivät dokumentteja, joiden mukaan he olivat ostaneet osan kiistan alaisesta alueesta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159150#.UDST3uxHT-k
-          Rehavim järjestö vaatii, että tasapuolisuuden nimessä korkeimman oikeuden tulee antaa päätökset myös laittomien arabiyhteisöjen tuhoamisesta. Yksi tällainen on Hebronin kukkuloilla sijaitseva etäyhteisö lähellä Pnei Herev juutalaisyhteisöä. Kyseinen arabiyhteisö sijaitsee C-alueella, jossa Israelilla on täysi siviili- ja turvallisuusvastuu, ja rakennettu ilman rakennuslupia tai aluesuunnitelmia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159135#.UDSVCuxHT-k
-          Iran sanoo aloittavansa 300 miljoonaa USD maksavan ilmatorjunta tukikohdan rakentamisen. Se sijaitsee lähellä Abadehin kaupunkia ja sinne sijoitetaan 7 pataljoonaa ja 6000 miestä. Tukikohta tulee olemaan suurin Iranissa ja toimimaan tärkeimpänä harjoituspisteenä Iranin vallankumousarmeijalle. http://www.timesofisrael.com/iran-begins-construction-of-300-million-anti-aircraft-missile-base/
-          Syyrian ministeri Quadri Jamil sanoo, että Bashar Assad on valmis neuvottelemaan hallituksen vaihdosta, mutta kapinallisten edustaja kieltää koskaan neuvottelevansa sotarikollisen kanssa. Venäjä on tiettävästi tarjonnut Bashar Assadille ja hänen perheelleen turvapaikkaa Venäjällä. Presidentti Obama uhkaili Syyria vakavilla vasta-toimilla, jos se turvautuu massatuhoaseisiinsa. Venäjän edustaja puolestaan varoitti Yhdysvaltoja hyökkäämästä Syyriaan vihjaten omiin vastatoimiinsa. http://www.timesofisrael.com/syrian-minister-says-regime-willing-to-discuss-assad-resignation/
-          Syyrian levottomuudet ja väkivalta uhkaa levitä Libanoniin ja Israelin rajan tuntumaan, mutta myös Turkin ja kurdien väliselle raja-alueelle. Väkivaltaisuudet ovat nostaneet esiin kurdivaltion perustamisen n. 35 miljoonan kurdin asuttamalle alueelle Syyrian, Irakin, Iranin ja Turkin väliin. Turkki suhtautuu kysymykseen kielteisesti peläten oman maansa runsaan kurdivähemmistön ja sen sotilassiiven PKK:n reaktioita. http://www.timesofisrael.com/fears-of-turkish-kurdish-violence-grow-after-bombing/

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019