TIISTAI 21.08.12


TIISTAI 21.08.12

1. EGYPTIN presidentti Mohammed Mursi pelaa Siinailla vaarallista peliä, joka vastaavissa tapauksissa on johtanut sotaan maitten välillä. Gamal Abdel Nasser sulki aikoinaan Tiranan salmen israelilaiselta laivaliikenteeltä, karkotti YK:n tarkkailijat Siinailta ja siirsi venäläisten toimittamia Sam-ilmatorjuntapatteristoja Suezin kanavan alueelle vastoin sopimuksia. Israelin hallitus ei reagoinut silloin millään tavoin Sam-ohjusten sijoittamiseen Suezille, mikä kuuden päivän sodan sytyttyä maksoi Israelin ilmavoimille kymmenien hävittäjien menetykset, ennen kuin he saatuaan yhden patteriston ehjänä käsiinsä oppivat välttämään ohjuksia.

VIIMEISTEN uutisten mukaan Egypti on siirtänyt Siinaille runsaasti panssaroituja ajoneuvoja vastoin rauhansopimuksia, sekä - kuten Kol Israel raportoi - siirtänyt sinne ilmatorjunta-ohjuksia ja panssarintorjuntaohjuksia, nekin vastoin rauhansopimuksia. Israelin hallitus ja pääministeri ovat olleet täysin hiljaa raporteista, hallitus vain esitti Egyptille pyynnön poistaa panssaroidut ajoneuvot Siinailta. Egypti ilmoitti panssarien siirrosta Siinaille Israelille jälki-käteen, mikä osoittaa Egyptin hallituksen luottavan Netanyahun hyväntahtoisuuteen, tai on osoituksena presidentti Mursin vastuuttomuudesta valtansa huumassa.
MEIR AMIT, tiedustelun ja terrorismin informaatiokeskus, sanoo saaneensa vihjeitä, joiden mukaan kansainväliset terrorijärjestöt, joiden juuret ovat Libyassa, Irakissa ja Sudanissa, työskentelevät Siinain hallinnon kaappaamiseksi ja alueen muodostamiseksi kansainvälisen terrorismin tukialueeksi.

EGYPTIN uusi puolustusministeri Fatah Abdel al-Sisi lupasi Siinain vierailunsa yhteydessä maanantaina käyttää 1 miljardi Egyptin puntaa armeijan budjetista Siinain alueen kehittämiseksi, kuten Al-Masry Al-Youm raportoi. Hänen kerrotaan todenneen, että ”Siinain kehittäminen ratkaisee Siinain ongelman, eivät aseet”, tavatessaan Siinain heimojohtajia El Arishissa tutustumismatkansa aikana. Hän vakuutti Egyptin poistavan laittomat aseet Siinailta ja että ministeriö on valmis maksamaan beduiineille heidän luovuttamistaan aseista.
”Emme salli Siinain uhata maamme turvallisuutta” hän vakuutti lisäten: ”Muutaman päivän kuluttua, kun sotilasoperaatio on ohi, olemme valmiit ilmoittamaan Egyptin sotilaitten surmaamiseen syyllistyneitten nimet.”
16 sotilaan surmaaminen aiheutti Egyptin armeijan aloittaman suuroperaation Siinailla.
Syyllisten jahtaamiseen on käytetty sekä helikoptereita että hävittäjiä.
Egyptin alustavassa lausunnossa osavastuu asetettiin Hamasin harteille, joka Ismail Haniyehin suulla on vannonut uskollisuutta Mursin hallitukselle ja luvannut Hamasin osallistuvan syyllisten etsintään. Presidentti Mursi vastasi tähän vakuuttaen, että Egypti ja Hamas ovat yhtä ja lupasi apua Gazan palestiinalaisille.
Qatarissa ilmestyvän web-sivun mukaan al-Qaidan kanssa toimiva ”Army of Islam” on syyllistynyt Egyptin sotilaita vastaan tehtyihin hyökkäyksiin. Tämä järjestö toimii aktiivisesti Gazan kaistalla ja vaatii islamin sharia-lain toteuttamista Gazan kaistalla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159105#.UDMU5uxHT-k

2. JP:n vakiokommentaattorin Herb Keinonin ja Reutersin yhteisraportin mukaan Israelin hallitus ei halua kertoa, oliko se tietoinen Egyptin panssarien siirroista Siinaille ja antoiko se sille luvan. Aiemmin raportoitiin Israelin viranomaisten pelkäävän, että Egyptin Siinaille tuomat panssarit ja muu raskas aseistus ilmatorjunta- ja panssariohjuksia myöten voivat jäädä Siinaille pysyvästi vastoin rauhansopimuksia. Toinen viranomainen sanoo saaneensa käskyn välttää keskustelua median kanssa asiasta.

EGYPTIN hallituksen päätös lähettää raskasta aseistusta Siinaille osoittaa kuitenkin yhteis-toiminnan Egyptin ja Israelin viranomaisten välillä muuttuneen. Hyvät suhteet heidän välillään olivat lähinnä marsalkka Hussein Tantawin ja hänen kanssaan toimivien kenraalien ansiota mielenosoitusten sekasortoisena aikana Mubarakin hallituksen kaaduttua. Nyt uusien miesten saatua Egyptin armeijan johdon nämä suhteet joutuivat uuteen vaiheeseen, jonka tulos on vielä epäselvä. Presidentti Mursin äkkiväärät päätökset ennustavat vaikeita aikoja Israelin ja Egyptin välisille suhteille, joita mutkistavat Siinaille pureutuneet terrorijärjestöt.
Egyptin armeijan Siinain operaation suunnitteli ja aloitti Egyptin uusi puolustusministeri kenraali Abdel Fattah Sissi, joka vakuuttaa armeijan siirtävän budjetistaan miljardi Egyptin puntaa Siinain alueen kehittämiseen, mitä hän pitää avaimena Siinain rauhoittumiselle.

PRESIDENTTI Obaman entinen Lähi idän neuvonantaja Dennis Ross tarkastelee tilannetta
Washington Postin julkaisemassa artikkelissa, jossa hän sanoo Egyptin siirtäneen panssareitaan Siinaille ilman Israelin lupaa, kuten rauhansopimus vaatii. Lisäksi hän viittaa raportteihin Mursin hallituksen median vastaisuudesta ja yli 100 000:n egyptiläisen kristityn muuttamisesta ulkomaille hallituksen toimia peläten. Viitaten näihin Ross sanoo, että Egyptin pyytämä kansainvälisen avun ja investointien saaminen USA:n tuella on otettava uuteen tarkasteluun, ellei Egyptin hallitus muuta suuntaansa.
Ross arvioi edelleen, että Egyptin hallituksen tulee tiedostaa, että USA työskentelee kansainvälisellä kentällä Egyptin taloudellisen tilanteen korjaamiseksi ja vakauttamiseksi, mutta että USA edellyttää Egyptin hallituksen toimivan sovittujen sääntöjen puitteissa.
Ross esittelee tällaisista säännöistä seuraavia: Vähemmistöjen ja naisten aseman kunnioittaminen, poliittisen pluralismin hyväksyminen ja kansainvälisten sopimusten kunnioittaminen, mukaan lukien rauhansopimus Israelin kanssa.

3. ISRAELISSA toimivat liikemiehet kertoivat GLOBES tutkijoille, että heidän kansainväliset asiakkaansa vaativat heiltä vakuutuksia toimitusten jatkumisesta myös potentiaalisen sodan aikana Iranin ja lähinaapureitten kanssa. RH Technologies Ltd Jacob Rosenberg sanoo joutuvansa toistamiseen selittämään kansainvälisille asiakkailleen tilanteesta mahdollisen sodan aikana. RH Technologies valmistaa komponentteja ja painettuja virtataulukoita kansainvälisille asiakkailleen Ylä-Nasaretissa sijaitsevassa teollisuuslaitoksessaan.

ROSENBERG valittaa, että aktiivinen keskustelu Israelin potentiaalisista iskuista Iranin ydinlaitoksia vastaan aiheuttaa valtavaa vahinkoa liike-elämälle kansainvälisellä sektorilla. Epävarmat asiakkaat USA:ssa painostavat häntä esittämään vakuuksia toimitusten jatkumisesta epänormaaleista tilanteista huolimatta, mitä hän ei pysty arvioimaan.
Hän kertoo GLOBES:ille asiakkaitten olevan paniikissa kuvitellessaan tilannetta, jossa sadat raketit ja ohjukset iskevät päivittäin Israelin siviiliasutuksia ja teollisuuslaitoksia vastaan.
”Voiko teollisuuslaitos varmistaa komponenttien saamisen siinäkin tilanteessa?”
Voidakseen antaa vastauksia suurille asiakkailleen hän on joutunut rakentamaan ulkomaista infrastruktuuria komponenttien saannin turvaamiseksi tilanteen hoitamiseksi sodan aikanakin.

ROSENBERG sanoo investoivansa puoli miljoonaa USD teollisuuslaitoksensa kriittisen osan siirtämiseksi Unkariin, mukaan lukien 100 – 150 teknikon ja insinöörin muutto sen mukana.
Hän sanoo, ettei hän ole koskaan nähnyt sotaa käytävän tällä tavoin median kautta, jossa päivittäin spekuloidaan, iskeäkö vai ei ja jos isketään, milloin. Hän sanoo pelkäävänsä teollisuuslaitosten vuoksi, jotka siirtävät tuotantonsa ulkomaille sodan pelossa, tulevatko ne koskaan enää palaamaan Israeliin, varsinkin jos edut – verotus ja tuotannolliset olosuhteet – ovat paremmat uudessa maassa.
ESCROW Europe (Israel) Ltd. valmistaa teollisuuden tarpeisiin lähdekoodeihin atk-ohjelmia varten toimitusjohtaja Ronen Slutzky kertoo asiakkaitten vaativan elintärkeitten koodien saamista sitä tapausta varten, että teollisuuslaitos lopettaa. Toiseksi he ovat vaatineet, että koodit annetaan luotettavien säätiöitten vastuulle häiriötilojen varalta.

Hallituksen teollisuus-, kauppa- ja työministeriön virkailija kuitenkin vakuuttaa, että esitetyt tapaukset ovat erillistapauksia, ja etteivät teollisuus- ja liikelaitokset yleensä ole esittäneet kansainvälisten asiakkaittensa vaativan erillisvakuuksia sodan varalle.  http://www.jpost.com/Business/BusinessNews/Article.aspx?id=281935

4. UUTISOTSIKOITA
-          Kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Yaacov Amidror tapasi Shasin hengellisen johtajan Ovadia Yosefin perjantaina hänen kodissaan Har Nofissa puheenjohtaja Eli Yishain osallistuessa tilaisuuteen. Hallitusyhteistyön puheenjohtaja kansanedustaja Zeev Elkin (Likud) myönsi tapaamisen. Hän kieltäytyi paljastamasta tunnin kestäneen keskustelun aiheita, mutta pääministerin uskotaan haluavan saada Shasin myöntymyksen ilmaiskuille Iraniin. Ovadia Yosef viittasi epäsuorasti Iraniin todetessaan: ”Toinen Haman, myös kotoisin Persiasta, aikoo tehdä pahaa meille”, hän sanoi viitaten Esterin kirjan tekstiin lisäten: ”Meidän tulee olla rukouksessa kaikesta sydämestämme Jumalan edessä. Me olemme vaarassa, me kaikki olemme vaarassa. Meillä ei ole ketään muuta kuin Jumala taivaassa, johon turvata. Meidän tulee rukoilla syvällä hartaudella.” http://www.jpost.com/JewishWorld/JewishNews/Article.aspx?id=281954
-          Israelin Berliinin lähetystö tuomitsi kovin sanoin Saksan hallituksen välinpitämättömyyden Iranin kysymyksessä, mistä oli osoituksena Berlinissä järjestetty Irania tukeva marssi al-Quds päivänä viikonvaihteen aikana todeten, ettei hallituksen edustajaa nähty Israelin puolesta marssivien joukossa samaan aikaan. Lähetystön lausunnossa sanotaan mm.: ”Lähetystö tuomitsee vihamarssin Berliinin kaduilla elokuun 18. päivänä. Mielenosoituksen oli järjestänyt ajatollahien hallitus Iranissa.” Lausunnossa todettiin edelleen, että tuon hallituksen johtajat tuomitsivat vastaavassa tilaisuudessa Teheranissa vaatien Israelin tuhoamista antisemiittisten iskulauseiden myötä. ”Valitamme sellaisten mielenosoitusten toistuvan vuosittain”. Al-Quds marssiin Berliinissä osallistui tuhatkunta Hizbullahin ja Iranin kannattajaa vaatien Israelin tuhoa ja Israelin valtion vastaisia toimia. Vastaavia mielenosoituksia järjestettiin useissa Euroopan pääkaupungeissa samoin iskulausein. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=281982
-          USA:n hallitus esitti toivomuksen, etteivät YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon ja Egyptin presidentti Mohammed Mursi osallistuisi Teheranissa kokoontuvan sitoutumattomien maitten liikkeen (NAM) konferenssiin. USA:n ulkoministeriön edustajana Victoria Nyland sanoi puhuessaan median edustajille, että Iran yrittää käyttää konferenssia hyväkseen manipuloidakseen kannatusta YK:n turvallisuusneuvostossa ja IAEA:ssa. Tilaisuudessa Egypti luovuttaa liikkeen vuorottelevan puheenjohtajuuden Iranille. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=281993
-          Presidentti Obama esitti varoituksen Syyrialla, ettei se siirtäisi eikä käyttäisi runsaita joukkotuhoaseitaan, joita sillä tiedetään olevan ehkä enemmän kuin millään muulla maalla, ja että sillä on ohjuksia niiden kuljettamiseksi haluamiinsa kohteisiin. Kuten Suomen lehdet kertoivatkin, Turkki esitti turva-alueen muodostamiseksi Syyriaan pakolaisten sijoittamista varten lentokieltoalueen lisäksi, mitä sekä Venäjä että Suomi vastustavat. Obaman varoitukseen ei sisältynyt toimia, joihin USA turvautuisi, jos sen asettamat punainen varoitusviiva ylitetään, mutta yleisenä huolena on niiden joutuminen Hizbullahin tai al-Qaidan käsiin. Joukkotuhoaseiden varastojen turvaamiseksi on laskettu tarvittavan 60 000 sotilaan yksiköt eri puolille Syyriaa. Michael Eisenstadt Washingtonin Lähi Idän politiikan instituutista varoittaa, että Syyrialla on luultavasti laajimmat ja kehittyneimmät massatuhoaseitten varastot ja sotaohjelmat arabimaailmassa. Hän sanoi niihin sisältyvän satoja putki- ja tykkien ammuksia täynnä sinappikaasun rakkomaisia agentteja, luultavasti VX, ja joko yksittäisiä tai rypälemallisia CW kärkiä täynnä hermokaasua kaikkia sen ohjuksia varten. Sekä joukkotuhoaseet ja ballistiset ohjukset on hajautettu eri puolille maata. Samaan aikaan 122 ihmisen raportoidaan saaneen surmansa Daraan kaupungin taisteluissa, kuten kapinallisten edustaja kertoi CNN:lle. Kapinalliset ilmoittivat myös Bashar Assadin veljen, pelätyn tasavaltalaiskaartin ja neljännen divisioonan komentajan Maher Assadin kuolleen Moskovassa, minkä Venäjä kielsi perättömänä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159104#.UDNA7-xHT-k
-          Sata IDF:n eläkeupseeria, joukossa pataljoonan ja komppanian komentajia, lähettivät kirjeen pääministerille luvaten ehdottoman tukensa pääministerille ja luottamuksensa IDF:n kykyihin. Tämä oli vastauksena 400:n akateemikon lähettämään kirjelmään IAF:n lentäjille kieltäytyä tottelemasta käskyjä iskeä Iranin ydinlaitoksia vastaan. Akateemikkojen kapinavaatimus lienee saanut virikettä presidentti Shimon Peresin vaatimuksista ja lausunnoista, ettei Israelin tule iskeä Iraniin ja vaatii kansaa asettumaan vastarintaan. Tämä on herättänyt suurta levottomuutta ja epävarmuutta kansan ihmetellessä, kuka maata johtaa. Monet ovat vaatineet Peresin eroamista valtuuksiensa ylittämisestä ja antautumismielialan levittämisestä kansaan sodan uhan alaisena. Monissa kirjoituksissa todetaan, että Israelin pahimmat tappiot ovat olleet seurausta kansan eripuraisuudesta ja kapina-mielialasta, mistä yhtenä esimerkkinä on Israelin kansan kapina Moosesta vastaan ollessaan matkalla Egyptistä Luvattuun Maahansa, minkä johdosta kansa joutui samoilemaan erämaassa 40 vuoden ajan sukupolven vaihdosta odotellen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159110#.UDNGMexHT-k




Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021