SUNNUNTAI 01.04.12

1. ARABIEN maanpäivä sujui lopulta IDF:n edustajan prikaatinkenraali Yoav Mordechain mukaan suhteellisen siedettävästi, eli ”ei paljon poikennut normaalipäivästä”. Hän kiitteli IDF:n ja PA:n turvallisuusjoukkojen välistä yhteistoimintaa, joka pelasi suhteellisen hyvin. Marssijoita ei päästetty Ramallahia lukuun ottamatta kaupunkien rajojen ulkopuolelle, mikä rauhoitti tilanteita.
Mordechai kuitenkin varoitteli, ettei tilanne ole vielä suinkaan ohi, sillä edessä ovat uudet haasteet ja uudet arabeja rassanneet tapahtumat, joita kutsutaan nimillä ”nagba”, ”naksa” sekä myöhemmin ”vankien päivä”.

ILMAN vahinkoja ja uhreja ”globaali marssi Jerusalemiin” ei kuitenkaan sujunut.
Gazan rajalla yksi ihminen sai surmansa, joko sotilaitten luodeista tai Hamasin poliisien kovista otteista, jotka estivät rajan läheisyyteen kokoontunutta kansaa menemästä raja-aidan tuntumaan, mikä automaattisesti aloittaisi sotilaitten varoituslaukaukset. IDF myöntää, että sotilaan luoti on voinut surmata 20-vuotiaan Mahmoud Mohammadin Zagoutin, joka pyrki aidan läheisyyteen Hamasin poliisin estelyistä huolimatta. Hamasin poliisit pieksivät tottelemattomia pitkillä puukartuilla.
Pahimmat rauhattomuudet tapahtuivat Gazan kaistan Khan Yunesin ja Beit Hanoun alueilla. IDF:n edustajan mukaan 29 siviiliä haavoittui, Gazan hätäpalvelun mukaan 37.

JUUDEAN JA SAMARIAN alueilla sekä Itä Jerusalemissa poliisi ja rajapoliisit pidättivät 34 palestiinalaista perjantain väkivaltaisiksi kehittyneissä mielenosoituksissa.
Mielenosoituksen Jerusalemissa ja Betlehemissä sujuivat suhteellisen siedettävästi.
KALANDIAN tarkastusasemalla Jerusalemin ja Ramallahin välillä poliisi joutui käyttämään sekä ilkeänhajuista hajunestettä että tajuntaan vaikuttavaa ylivoimakasta ääniefektiä.
Tuhannet tarkastusaseman läheisyyteen kokoontuneet palestiinalaiset käyttivät kiviä ja petrolipommeja turvallisuusjoukkoja vastaan. Mielenosoittajia saapui paikalle PA:n hallinto-kaupungista Ramallahista, eivätkä PA:n poliisit estäneet sitä.
Kymmeniä pääasiassa nuoria palestiinalaisia haavoittui yhteenotoissa.

BETLEHEMISSÄ palestiinalaiset pääsivät murtautumaan PA:n poliisin ketjun läpi aloittaen sotilaitten ja poliisien kivitykset, joihin he vastasivat kyynelkaasulla ja tainnutuskranaateilla. Väkivaltainen yhteenotto tapahtui myös Rachelin hautakammion lähellä Betlehemin ulkopuolella. Mielenosoittajat toistelivat iskulauseitaan: ”Jerusalemiin me marssimme.”

YLEISEN turvallisuuden ministeri Yitzhak Aharovovitz kävi tarkastamassa Kalandian tarkastusaseman todeten, että palestiinalaisten esitys on ”show”, he kivittävät, me vastaamme.
Poliisin ylitarkastaja Yochanan Danino kävi maan pohjoisrajalla todeten, ettei tilanne siellä ole juuri normaalipäivää kummempi. Poliisi oli asettanut perjantaiaamuna vahvoja poliisiosastoja Moshav Avivim läheisyyteen Libanonin rajalla odottaen mielenosoitusten pyrkivän sinne. He asettivat myös tiesulkuja Israelin puolelle rajaa estääkseen siviilien pääsyn rajalle. Viime vuonna syntyneissä vastaavissa kahakoissa sai 10 ihmistä sai surmansa epäselvissä olosuhteissa ”nagba” päivän väkivaltaisuuksissa.

AMNESTY International Lähi Idän ja Pohjois-Afrikan johtaja esitti vastalauseen Israelin tarpeettoman rajusta väkivallan käytöstä. Hän oli ilmeisesti kopioinut jonkun vanhan lausunnon edes tarkistamatta, oliko sillä mitään perusteita, kuten tilanne paikalla näytti. Turvallisuusjoukot olivat varustautuneet pahimman varalla ennakkoon annettujen uhkausten vuoksi, mutta äärimmäisiä keinoja ei käytetty.
AMNESTY esitti tuomionsa myös Hamasin ja PA:n poliiseille, että ne olivat pamputtaneet siviilejä rauhallisen mielenosoituksen aikana. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=264164

ISRAELIN arabit marssivat myös monin paikoin. Päähuomio oli Jaffassa, jonne marssijoita oli saapunut monesta kaupungista ja jossa arabit syyttävät israelilaisten tunkevan heitä pois kaupungista. Arabien naiskansanedustaja Haneen Zoabi piti kiihottavia puheita varoittaen, että arabien karkotukset tarkoittavat sodanjulistusta. Kansanedustaja Ahmed Tibi selvitteli käsityksiä arabien oikeuksista todeten, että arabien oikeuksien puolustaminen ei tarkoita samaa kuin arabien oikeutta maahan, jota hän pitää itsestään selvänä: Maa kuuluu arabeille, mutta juutalaiset varastivat sen. Jaffan arabit olivat etukäteen sopineet poliisin kanssa, että se sallii marssin ja myös kiihottavat puheet.
Perjantaina arabit marssivat myös Galileassa, Kfar Kanassa ja Deir Hanassa; Negevissä Wadi al-Naamassa, mutta nämä marssit sujuivat ilman välivaltaa. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=264219

Palestiinalainen aktivisti Mustafa Barghouti haavoittui perjantain mielenosoituksen aikana Kalandian tarkastusaseman lähellä. PA:n lähteiden mukaan hän haavoittui joukon Fatahin jäseniä hyökätessä Barghoutin kannattajien kimppuun kiistellen siitä, kuka mielenosoitusta johtaa. Barghoutin toimistossa Ramallahissa väitettiin, että hän loukkaantui IDF:n ampumasta kyynelkaasutölkistä. PA:n poliisi aloitti tutkimukset asiassa. Barghouti toimii Palestinian National Iniative järjestön pääsihteerinä. Hänet vietiin sairaalaan Ramallahissa, mutta vapautettiin lauantaina. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=264235
Apulaisulkoministeri Danny Ayalon kutsui arabien järjestämiä mellakoita ”diplomaattisen terrorin” laajentamiseksi. Kaikki eivät hyväksy hänen määrittelyään mielenosoituksia terrorismiksi, koska se terrorismi kohdistuu mahdollisimman suuren tuhon aiheuttamiseen siviilien murhaamiseen, mutta mielenosoituksilla pyritään vaikuttamaan johtajien päätöksiin ja mielialaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/154340#.T3f9Rdn3vO0

2. ULKOMAISIA aktivisteja arvioidaan tulleen kaikkiaan 84:stä maasta osallistuakseen perjantain ”globaaliin marssiin Jerusalemiin”. Libanonin rajalle kokoontui n. 14 000 mielenosoittajia, joita kuljetettiin rajan tuntumaan busseilla. Mukana oli kolme juutalaisen Naturei Kartan jäsentä, sekä Hibullah, jonka pääsihteeri Hassan Nasrallah vakuutti: ”Ei kansan oikeus koko Palestiinan maahan ole kuollut, eivätkä palestiinalaiset odota arabien huippukokousta tai kansainvälisiä päätöksiä. Palestiinan kansa luottaa taistelijoitten aseisiin Gazassa, Ramallahissa ja Bnit Jbeilissä.” Bnit Jebeil on libanonilainen kylä, jossa käytiin kiivaimmat taistelut 2006 Libanonin kakkossodan aikana.

JORDANIASSA paikallisia arabeja ulkomaisten aktivistien vahvistamina kokoontui Jordanjoen toiselle puolelle paikalle, jossa Johannes Kastajan sanotaan kastaneen Jeesus Kristuksen, kaikkiaan 30 000 henkeä. Mukana oli myös Naturei Kartan jäseniä, jotka ovat palestiinalaisten kannattajia ja pitävät Israelin valtiota laittomana. Arabit kuitenkin katsoivat, että ”juutalainen on juutalainen vaikka voissa paistaisi”, eli kuuluisi heidän asiaansa ajaviin, ja pieksivät heitä välttäen pahoin haavoittamasta heitä.
Jordanian turvallisuusjoukot estivät kansanmassoja pääsemästä Israelin rajalle. Muslimiveljeskunta oli näyttävästi mukana tilaisuudessa, joka oli vahvasti kuningas Abdullahin vastainen, ja johon oli tullut osanottajia Amerikasta, Euroopasta ja Etelä Afrikasta. Veljeskunnan johtaja Hammam Said totesi: ”Vapaaehtoisia kaikkialta maailmasta on tullut Jordaniaan vaatimaan miehityksen lopettamista ja palestiinalaisten oikeuksien palauttamista omistajilleen, jotka ovat uhranneet tuhansia marttyyreja kaatuneina ja vangittuina.” http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/154349#.T3gEaNn3vO0

3. TIME makasiini raportoi perjantaina, että Israelin salainen palvelu MOSSAD on vähentämässä operaatioitaan Iranin sisällä. Järjestön virkailija kertoi makasiinin toimittajalle, että järjestö on vähentänyt salaisia operaatioitaan Iranissa kymmeniä prosentteja, joiden päämääränä oli vahingoittaa tai hidastaa Iranin ydinsuunnitelman toteuttamista, jonka uskotaan tähtäävän atomipommin valmistamiseen. Virkailija - joka oletettavasti haluaa pysyä nimettömänä – selvitti toimittajalle, etteivät supistukset koske vain näyttäviä operaatioita kuten teloituksia ja Iranin ohjusasemien räjäyttämisiä, vaan myös tietojen keräystä luotettavien agenttien välityksellä ja uusien agenttien värväystä.

TIME makasiinin artikkelissa väitettiin virkailijan lausuntoihin perustuen, että MOSSAD on hyvin turhautunut pääministeri Netanyahun viivyttelystä ja arkailusta peläten vastavaikutusten maailman yleiseltä mielipiteeltä ylittävän saavutetut tulokset, jotka eivät välttämättä ole odotusten mukaisia.
MOSSAD katsoo lisäksi, että Iranin sisäinen oppositio on aktivoitunut ja pystyy ottaman osavastuun.
Virkailija myönsi, että Iranin salainen palvelu on pystynyt särkemään ainakin yhden salaisen solun.
Iran on aloittanut aktiivisen terrorismin israelilaisia ja juutalaisia kohteita vastaan ulkomailla, mikä voi olla sen kostotoimi sille, että sen ydinteollisuus on taantunut sitä vastaan tehtyjen iskujen, avain-tiedemiesten teloitusten, räjähdysten ja tietokonevirusten yhteisvaikutuksen vuoksi parilla vuodella.
Virkailija paljasti, että Stuxnet-virus oli Israelin ja eurooppalaisen valtion yhteistyön tulosta.
Iranin vastaisten sanktioitten vuoksi Iran on väittänyt valmistavansa itse tarvitsemiaan komponentteja kuten sentrifugeja väittäen niiden olevan kolme kertaa nopeampia kuin perinteiset, mitä asiantuntijat eivät voi suoralta kädeltä hyväksyä todeksi. Tarvittavia osia ja komponentteja voi hankkia ulkomailta mustasta pörssistä, mutta kukaan ei takaa niiden laatua eikä alkuperää. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/154344#.T3gJ99n3vO0

4. UUTISOTSIKOITA
- Tanskalaiset ovat ensimmäisten Euroopan kansojen joukossa, jotka ovat alkaneet ymmärtää, mihin arabimaista jatkunut hallitsematon ja rajoittamaton siirtolaisuus johtaa, eli nähdä valoa, joka osoittaa Euroopan luisuvan hyvää vauhtia osaksi islamilaista imperiumia, kalifaattia. Sunnuntaina Aarhusissa mielenosoitus alkoi hiljaisella hetkellä Toulousissa Pohjois-Afrikasta kotoisin olevan muslimin murhaamien rabbin ja hänen kolmen lapsensa muistoksi. Mielenosoittajien joukkoon oli tullut osanottajia Tanskan lisäksi Englannista, Saksasta, Ruotsista ja Puolasta. Oikeistoon kuuluva englantilainen siviili-puolustusjärjestelmä on saanut kannatusta monissa Euroopan maissa, joissa hätääntyneet kansalaiset ovat alkaneet aktivoitua voidakseen kääntää kehityksen pyörän, joka runsaan ja hallitsemattoman muslimi- ja arabimaista tulleen siirtolaisuuden vuoksi on muuttamassa ei vain maan sisäistä demografiaa, vaan vaihtamassa perinteisen juutalais-kristillisen kulttuurin perinteet islamilaiseksi. Nämä islamin vastaisen ryhmät vakuuttavat, etteivät he ole natsien kannattajia, useilla oli mielenosoituksessa Saksan tai Israelin lippuja. Mielenosoitus muuttui väkivaltaiseksi, kun joukko vasemmistolaisia islamia tukevia häiriköitä yritti murtautua poliisiketjun läpi kolmensadan mielenosoittajan kimppuun. Poliisi joutui pidättämään 80 häirikköä, jotka kivittivät poliiseja ja mielenosoittajia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/154348#.T3gQvtn3vO0
- Salainen iranilainen terroriryhmä, josta käytetään nimeä ”Unit 400”, ja joka on osa Al-Guds ulkomailla toimivia iranilaisia joukkoja, on tiedustelujärjestöjen keräämien tietojen mukaan valmistautunut hyökkäämään Turkissa olevia juutalaisia, israelilaisia ja länsimaisia kohteita vastaan lähettämiensä agenttiensa kautta. Artikkeli ryhmän valmistautumisesta ja toiminnasta julkaistiin SKYNEWS ohjelmassa. Al-Guds (Jerusalem) armeijaa johtaa Iranin ylimmän kaitsijan Ali Khamenein läheinen ja luotettava ystävä Qassem Suleiman. Korkean salaisen tiedusteluvirkailijan mukaan Ali Khamenei johtaa kaikkea ilman välikäsiä. Presidentti Mahmoud Ahmadinejad suorittaa sen haukkumiset koiralauman tehtäväjaon mukaan, mutta Khamenei tekee päätökset ja hyväksyy operaatiot. Khamenei odottaa Ahmadinejadin tapaan 12. mahdin ilmestymistä, hänen sanotaan saaneen ilmestyksessä vahvistuksen, että hänen tehtävänsä on valmistaa mahdin tuloa. Artikkelissa viitataan ZEENEWS uutisiin, joiden mukaan suunnitelmat unit-400 iskuista Turkissa ovat jo pitkällä, ja että niillä pyritään osoittamaan Iranin epä-symmetrinen voima lännen ja varsinkin Israelin häirintäyrityksiä vastaan Iranin ydinase-suunnitelman estämiseksi.
Vallankumouskaartin Al-Quds armeija (IRGC-GF) vastaa toimistaan suoraan Khameneille.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/154350#.T3gVbtn3vO0
- Egyptin Muslimiveljeskunta ilmoitti aiemmin, ettei se pyri saamaan presidentin virkaa. Nyt se kuitenkin ilmoittaa, että se peruu lupauksensa ja että sen presidenttiehdokas on Khairat al-Shater. Muslimiveljeskunta, joka oli kielletty Mubarakin hallituskaudella, hallitsee yli puolta parlamentin jäsenistä ja se johtaa maan perustuslakia säätävää komiteaa. El-Shater, monimiljonääri ja entinen Mubarakin vanki, nousee välittömästi presidentinvaalien suosikiksi, ja hänellä uskotaan olevan hyvät mahdollisuudet voittaa toukokuun 23.-24. pidetyt vaalit. Tämän johdosta Muslimiveljeskunta tulisi hallitsemaan Egyptin koko sisä- ja ulkopolitiikkaa, mikä voi ennakoida vaikeita aikoja Egyptin suhteille Yhdyslatojen ja Israelin kanssa. Muslimiveljeskunnan taholta on vaadittu 1979 solmitun rauhansopimuksen purkamista. Muslimiveljeskunta aikoo esittää epäluottamuslauseen parlamentissa sotilashallitusta vastaan, mikä jouduttaisi hallinnon siirtämistä pois sotilasjuntalta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/154345#.T3gZ99n3vO0
- Israelilaisen ostama talo Beit HaMachpelah Hebronissa arabiomistajalta on herättänyt kiivaita ja hätääntyneitä vastalauseita IDF:n taholta, joka väittää lähellä Patriarkkain mausoleumia sijaitsevan talon omistusoikeuden häiritsevän alueen turvallisuutta. Arabit tulevat tietenkin ilman muuta vastustamaan juutalaisten vaikutuksen ulottamista Hebronissa, joka on aina ollut yksi pahoista häiriöitten aiheuttajista, ja jossa Hamas on aktiivinen. Tiedotusministeri Yuli Edelstein vakuuttaa, että hänen ymmärtääkseen kauppa on täysin laillinen. Hän puhui tilaisuudessa, jossa 70 juutalaista oli majoittunut vasta ostettuun kiinteistöön. Kiinteistön myynyt arabi on tiettävästi PA:n vankina, minkä johdosta ke. Uri Ariel vaatii, että Israelin tulee pelastaa hänet. PA:n peukalosäännön mukaan, joka periytyy Jordanian ajalta, maan myyminen juutalaiselle on kielletty kuolemanrangaistuksen uhalla, minkä usein suorittavat gangsteri-ryhmät lynkkausten tapaan ilman kuulusteluja tai oikeuden päätöksiä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/154343#.T3gczNn3vO0

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019