MAANANTAI 02.04.12

1. TONY BLAIR, Englannin entinen pääministeri, nykyinen kvartetin lähettiläs Lähi Idässä, oli taas – ties monennenko turhan ja tarpeettoman - kerran tulossa Israeliin keskustelemaan, miten rauhanprosessia voitaisiin potkaista uudelleen vauhtiin. Hän tapasi eilen täällä Israelin pääministeri Netanyahun sekä PA:n pääministeri Fayadin. Hän voinee olla ihan aidosti antautunut asiansa edistämiseen, mutta sivusta katsoen hän kyllä haukkuu väärää puuta kuten se entinen lähes kuuro ja sokea oravakoira. JP:n artikkelissa todetaankin varovaisesti, että Blair haluaa tapaamisillaan – kummankin erikseen, yhteinen tapaaminen ei ole enää aikoihin ollut hyväksyttävissä – ”pitää asianosaiset kiinnostuneina prosessista ja varmistaa, että tilanne pysyy vakiona”. Tällä haluttanee viitata tietoihin, joiden mukaan Mahmoud Abbas uhkaa laatimassaan ”kaikkien kirjeiden äidissä” Netanyahulle romuttaa koko PA:n järjestelmän, ellei hänen vaatimuksiinsa suostuta. Toinen ihan kunnolliseltakin vaikuttava syy lienee kvartetin huhtikuun 11. päivänä Washingtonissa suunnitellun kokouksen valmistelut.

TONY BLAIR tapaa tänään Jordanian kuningas Abdullah II :n Ammanissa, ja tiistaina hän keskustelee USA:n Lähi Idän lähettilään David Halen kanssa, jonka jälkeen he käyvät yhdessä tutustumassa PA:n hallitsemiin alueisiin Juudeassa ja Samariassa.
ISRAELIN virkailija toteaa artikkelin mukaan, että Israel haluaisi rauhankeskustelujen alkamisen uudelleen tammikuun viiden hedelmättömän neuvottelutilaisuuden jälkeen.
Nämä viranomaisten lausunnot ”Israel haluaa” kalskahtavat turhan juhlallisilta, sillä hän tarkoittanee pääministerin lähipiiriä, kansa tuskin on niin kovin kiinnostunut niistä, ei ainakaan niillä perusteilla, joita Abbas inttää haluavansa ehtona keskusteluille. Abbas aina kätevästi lisää uuden vaatimuksen havaitessaan, että Netanyahun puolustus on hajoamassa. Tämä on tulkittu siten, ettei Abbas todellakaan halua neuvotteluja tämän Israelin hallituksen kanssa.

BLAIR on käynyt alkuvuodesta Netanyahun kanssa ”tiiviitä keskusteluja taloudellisesti edullisen paketin valmistelemiseksi PA:lle”. Ja kuten arvata saattaa, se tarkoittaa sitä, että Israelin tulee taas kerran luovuttaa lisää maata ja tehdä lisämyönnytyksiä PA:lle, jota hellitään kuin syöttövasikkaa vaatimatta siltä yhtään mitään. Ei vaadita edes sitä, että PA Oslon sopimuksen mukaisesti siivoaa Israelin ja juutalaisten vastaisen kiihotuksen ja halventamisen opetusjärjestelmistään ja aloittaa kansansa kasvattamisen elämään rauhassa juutalaisten kanssa, jotka kuitenkin ovat muuttaneet muinaisille asuinpaikoilleen pysyvästi.
Käytännössä PA:n johto toimii juuri päinvastoin. PA haluaa sopia läheisestä yhteistyöstä ja hallinnosta terrorijärjestö Hamasin kanssa, ja toimii aktiivisesti YK:n alaisissa instituutioissa pyrkien saamaan niissä Israelia tuomitsevia päätöslauselmia, sekä pyrkii ohittamaan kaikki neuvotteluratkaisut Israelin kanssa Palestiinan valtion perustamiseksi YK:n yksipuolisella päätöksellä. Abbas kulkee pitkin maailmaa kertoen valheita Israelin harjoittamasta sorrosta.
Nämä ovat herättäneet jopa Netanyahun hallituksen vastalauseet.

ULKOMINISTERI Avigdor Lieberman, joka herättämästään vastustuksesta huolimatta edustaa järkevintä ministeritasoa hallituksessa, kutsuu PA:n viimeisiä toimia YK:n parissa ”diplomaattiseksi terroriksi”, jolla se haluaa vahingoittaa Israelia ja sen imagoa. Hän toteaa myös omana havaintonaan, että ”rauhanprosessi” PA:n kanssa on nykymuodossaan kuollut ja odottaa vain hautaamistaan. Hän vaatii sen tutkimista kokonaan uudelta pohjalta.
KVARTETIN maiden ulkoministerit Hillary Clinton, Sergey Lavrov, EU:n edustaja Catherine Ashton sekä YK :n pääsihteeri Ban ki-Moon tavannevat Washingtonissa ennen virallista kvartetin kokousta 11.04.2012 voidakseen sommitella jotain kaunista ja rohkeaa.
Kvartetti asetti syyskuun 2011 kokouksessaan jonkinlaiset raamit Israelin ja PA:n välisille keskusteluille, mutta ne eivät johtaneet minnekään. Tarkoitus oli, että rauhanprosessi olisi saanut lopullisen muotonsa vuoden 2012 loppuun mennessä. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=264389

2. HALLITUKSENSA ministereitten vaatimuksesta pääministeri Netanyahu suostui pitämään ehkä jo tänään ministeritason erityisistunnon, jossa käsitellään juutalaisten kotien kohtaloa Juudeassa ja Samariassa, jotka ovat vaarassa joutua tuhottaviksi. Asiaan liittyy oleellisesti maanomistusoikeudet, sillä useissa tapauksissa palestiinalaiset ovat juutalaisten vasemmistoaktivistien ja NGO-järjestöjen kiihottamina esittäneet vaatimuksia omistusoikeuksista maahan, jolla juutalaiset ovat rakentaneet. Istunnon pitämistä vaativat erityisesti ministerit Gideon Saar, Yuli Edelstein sekä Yisraek Katz.
YKSI keskustelujen aiheista koskee Hebronissa juutalaisten arabilta ostamaa 3-kerroksista rakennusta nimeltä Beit HaMachpelah. IDF:n johto esitti haisevan vastalauseensa uusien asukkaitten, 15 perheen, muuttamisesta taloon väittäen heidän muodostavan turvallisuus-riskin alueella. JP:n artikkelin kirjoittaja Tova Lazaroff sanoo heidän muuttaneen taloon ilman tarvittavia lupia, mikä on varsin outo toteamus, sillä kauppa on todettu lailliseksi, eikä siinä liene mitään laitonta, jos asukkaat muuttavat ostamaansa taloon. Ainoa virhe – jos se sellainen on – on se, ettei muutosta oltu sovittu IDF:n kanssa eikä siviilihallintoa oltu informoitu. Asukkaat asuvat talossa edelleen, mutta IDF on eristänyt sen eikä päästä sivullisia taloon, asukkaat saavat liikkua vapaasti ulos ja takaisin, mikä on laskettava IDF:n ansioksi.

TOISET KAKSI vaikeaa asiaa ovat Migronin ja Ulpanan juutalaiset etäyhteisöt. Korkein oikeus antoi Migronin perheille aikaa elokuun loppuun muuttaa pois taloistaan. Tämä on yksi kohteista, joissa arabit Peace Now kiihotuksesta esittivät korkeimmalle oikeudelle vaatimuksen omistusoikeudestaan maahan, mutta eivät löytäneet dokumentteja siitä.
Korkein oikeus teki tuhoamispäätöksensä siitä huolimatta. Tämä on selvä menettelytapavirhe, sillä asia olisi pitänyt palauttaa alueoikeuteen tutkittavaksi.
Ministerit ja kansanedustajat ovat vaatineet, että pääministeri laillistaisi yhteispäätöksellä ”laittomiksi” luonnehditut juutalaiset etäyhteisöt Juudeassa ja Samariassa, mutta Netanyahu on viivytellyt odotellessaan asioitten ratkeavan itsestään. Kansanedustaja Danny Danon (likud) kerää 25 nimeä esittääkseen vaatimuksen Knessetin erityisistunnon pitämiseksi tällaisten tapausten ratkaisemiseksi. Kukaan ei haluaisi uusia epämiellyttäviä TV-esityksiä traktoreja tuhoamassa juutalaisten asuntoja ja poliisien ja sotilaitten retuuttavan vastaan hangoittelevia naisia ja lapsia poliisiautoihin kuljetettaviksi jonnekin. Nämä talojen tuhoamiset on IDF:n ja poliisin omaksuman käytännön mukaan ajoitettu säästä riippumatta varhaisiin aamutunteihin vastarinnan vähentämiseksi ja shokkivaikutuksen lisäämiseksi.
NETANYAHUN tarkoittamaan ministerikokoukseen kuulunevat puolustusministeri Ehud Barak, varapääministeri Moshe Yaalon, oikeusministeri Yaacov Neeman sekä salkuton ministeri Benney Begin, joka neuvotteli sopimuksen perheitten muuttamisesta, minkä korkein oikeus suuressa poliittisessa viisaudessaan mitätöi antaen uuden määräyksen tuhoamisesta. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=264427

3. ARABI hyökkäsi kirveen kanssa Nevimin-kadulla lähellä Damaskosporttia 60-vuotiaan ortodoksimiehen kimppuun maanantaiaamuna aiheuttaen hänelle kohtalaisen vakavia vammoja päähän. Hän oli kuitenkin onnekas selvittyään ilman vakavampia vammoja tai hengen menetystä. Mies vietiin sairaalaan tutkittavaksi, hänellä ei liene hengenvaaraa. Hyökkääjä, arabimies, pääsi pakenemaan, mutta poliisi aloitti välittömät etsinnät hänen löytämisekseen. Poliisi kuvaa tapausta ”todennäköiseksi terrori-iskuksi” uskaltamatta tunnustaa suoralta kädeltä, ettei kukaan tervejärkinen mies hyökkää kirveen kanssa rauhallisesti omia asioitaan hoitavan miehen kimppuun ilman pakottavaa syytä.

Hyökkäys on vain osa useista viime viikkojen aikana Jerusalemissa ja muualla maassa tapahtuneista hyökkäyksistä juutalaisia vastaan.
Vajaat kolme viikkoa sitten arabi puukotti 19-vuotiasta naissotilasta rintaan ja muualle ruumiiseen kevyen rautatien vaunussa paeten paikalta. Sotilas parani ja pääsi sairaalasta jokin aika sitten, mutta psykologiset vammat eivät parane yhtä kevyesti.
Viime viikolla 18-vuotias arabi Mohammad Shumania Beit Haninasta oli syytettynä murhasta ja murha-aseen hallussa pidosta sekä oikeuden harhauttamisesta.
Viime viikolla juutalainen mies ja alaikäinen poika olivat syytettyinä arabin pahoinpitelystä parrunpätkällä. Arabimies haavoittui kohtalaisesti.
Viime kuun lopulla poliisi aloitti tutkimukset Malha Mall kauppakeskuksessa riehuneita Beitar Jerusalem jalkapallofaneja vastaan, jossa he hyökkäilivät keskuksen arabityöntekijöiden kimppuun. Poliisi ei aluksi halunnut tutkia tapausta, mutta joutui myöntymään tapauksen herättämän julkisen kohun ja lehtikirjoittelun vuoksi. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=264439

4. UUTISOTSIKOITA
- Giuliu Meotti kertoo artikkelissaan, miten maailman kristilliset kirkot ovat järjestään kääntymässä Israelin vastaisiksi. Monet kirkonjohtajat, piispat ja muut, yrittävät julkisesti kääriä Israelin vastaisuutensa epämääräiseen kieltämiseen: ”Emme harjoita boikottia emmekä syrji Israelia”, mutta kuitenkin retoriikka ja käytännön toimet kertovat aivan muuta. Meotti kertoo, että kirkkojen suhteet Israeliin muuttuivat ensimmäisestä intifadasta lähtien Israelille vihamielisiksi, mitä on taitavasti puhallettu liekkiin propagandafilmien ja videoitten avulla sekä vääristellyillä kertomuksilla ja tiedoilla Israelin harjoittamasta maan varastamisesta palestiinalaisilta ollenkaan huomioimatta juutalaisten historiallisia ja uskonnollisia siteitä maahan eikä sitä, että ns. palestiinalainen kansa on muodostunut osittain maassa asuneista, mutta suurelta osiltaan muslimimaista muuttaneista arabeista, joiden alkuperäisenä päämääränä oli elannon hankkiminen perheelleen. Kaikki viisi Amerikan valtakirkkoa: metodistit, presbyteerit, episkopaalit, luterilaiset ja Kristuksen yhdístynyt kirkko ovat joko sopineet tai keskustelevat Israelin vastaisten boikotti- ja syrjintätoimien aloittamiseksi, kertoo Meotti, lisäten, että myös helluntalaiset on liittymässä mukaan. Meotti varoittaa, että ilman Israelin ja juutalaisen vastaisen ilmapiirin radikaalia muuttamista maailma on luisumassa uutta holokaustia kohti. Juutalaisten ja kristittyjen suhteet ovat vaakalaudalla. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4210646,00.html
- Juutalaisten ja beduiinien välinen kiistely Eilatissa bensiiniasemalla muuttui veriseksi kahden juutalaisnuoren, 23- ja 27-vuotiaan haavoittaessa beduiineja kasvoihin ja käsiin puukollaan. Poliisi otti miehet kiinni ja syyttää heitä pahoinpitelystä, mutta heidän asianajajansa kutsuu tilannetta normaaliksi sanaharkaksi. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4211041,00.html
- Fatah Tanzimin entinen johtaja Länsirannalla Marwan Barghouti asetettiin eristysselliin siksi, että hänen hallustaan löydettiin kännykkä. Toinen asiaan vaikuttava seikka on voinut olla hänen sellistään ulos muiluttama kirje, jossa hän kehotti arabeja aloittamaan aseellinen vastarinta Israelin vastaan. Barghoutia ovat monet israelilaiset vasemmistolaiset vaatineet vapautettavaksi, koska he katsovat hänen omaavan tarvittavan johtajan karisman veltostuneen Abbasin tilalle. Barghouti tuomittiin viiteen elinkautiseen + 40 vuotta osallisuudestaan israelilaisten murhiin toisen intifadan aikana. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4211058,00.html
- Kolme palestiinalaista lasta menehtyi heidän huoneessaan syttyneessä tulipalossa eilen. Tulipalon uskotaan syttyneen kynttilästä, joihin Gazassa joudutaan turvautumaan jatkuvien sähkökatkosten vuoksi. Gazan ainoa sähkölaitos tarvitsee polttoainetta, jota se saa Egyptistä ja Israelista, mutta Egyptin sekavan tilanteen vuoksi toimituksia on peruttu eikä Israelista tuotettu öljy kelpaa Hamasille. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4211065,00.html
- Kolmisenkymmentä vasemmistolaista ja arabia tunkeutui tyhjänä olevaan taloon lähellä Shavei Shomron yeshivaa Hebronissa. He halusivat sillä protestoida juutalaisten muuttoa Bei HaMachpela taloon. Poliisi piiritti heidän talonsa, ja myöhemmin pidätti heistä kaksi päästäen muut menemään. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4211039,00.html
- Nasaretin muslimi imaami Nasem Abu Salem pidätettiin ja häntä syytetään oikeudessa kuulumisesta terrorijärjestöön sekä kiihotuksesta väkivaltaan. Hänen perustamansa järjestö Ansar Allah (Allahin avustajat) määritellään terrorijärjestöksi ja sen toiminta kiellettiin 2011. Vuonna 2010 Nasaretista löydettiin 20-hengen terrorisolu, joka oli perustettu ja oli tarkoitettu toimivan al-Qaidan ohjeitten mukaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/154376#.T3lnptn3vO0
- Hamasin videossa, jonka linkki on alla, kehotetaan naisia antautumaan itsemurhapommittajiksi Jerusalemin ja Al-Aksa moskeijan hyväksi. Hamasin lainlaatija Mushri al-Masri kehotti ”Gazan naisia päällystämään Al-Aksaan johtavan tien naisten verisillä ruumiilla ja ruumiin osilla”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/154361#.T3loz9n3vO0

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021