TIISTAI 07.02.12

1. VENÄJÄN ulkoministeri Sergey Lavrov kutsuu länsimaitten reaktiota Venäjän ja Kiinan vetoon YK:n turvallisuusneuvoston istunnossa ”hysteeriseksi”, ja sanoo, ettei hän ymmärrä, miksi länsimaat eivät suostuneet tukemaan Venäjän päätösesitykseen tekemiä lukuisia lisäyksiä, joilla koko tämä ”skandaali”, joksi Venäjä tilannetta kutsuu, olisi voitu välttää ja edetä Syyrian tilanteen tasapainottamiseksi ja Assadin hallituksen demokratisoimiseksi.
ULKOMINISTERI Sergey Lavrov matkustaa tänään Damaskokseen, jossa hän neuvottelee Assadin kanssa demokraattisista uudistuksista Syyriassa. Hänen matkansa tulee sen jälkeen, kun USA veti kaikki lähetystönsä 15 työntekijää pois Syyriasta, ja Englanti ja Belgia kutsuivat lähettiläänsä kotiin ”neuvotteluja varten”, jotka edeltävät diplomaattisuhteiden katkaisemista.

USA:n hallituksen edustaja Vicroria Nyland selvitti Obaman kantaa, ettei USA ole valmis käyttämään väkivaltaa Assadin hallituksen kaatamiseksi, vaikka vaatii hänen luopumistaan vallasta Syyriassa. Obama sanoi NBC:n ohjelmassa: ”On tärkeää, että konflikti voidaan ratkaista ilman sotilaallista puuttumista asiaan. Uskon, että se on vielä mahdollista.”

SYYRIAN sisällä toimivat aktivistit kertovat, että Assadin armeija on kiihdyttänyt vastarinta-liikkeen kukistamista. Homsin kaupunki on jatkuvan tulituksen kohteena. Asukkaat kertovat, että raketteja putoilee jatkuvasti eikä kukaan tiedä, miten paljon ihmisiä on jäänyt sortuneisiin taloihin tai joutunut suoraan rakettien ruhjomiksi ja haavoittamiksi, eivätkä raketit te erotusta iän tai sukupuolen perusteella; uhrien joukossa on vanhuksia, lapsia ja naisia.
Viikonvaihteen aikana kuolleitten siviilien lukumääräksi arvioidaan 88, mikä tekee siitä yhden verisimmistä koko 11 kuukautta kestäneiden taistelujen aikana. Kaikkiaan mielenosoituksissa ja taisteluissa surmansa saaneiden luvuksi arvioidaan yli 6 000.

VALLANKUMOUSNEUVOSTON aktivisti kertoi Al-Jazeeran toimittajalle tilanteesta Homsissa: ”Tilanne täällä on kauhea. Raketteja putoilee. Massiiviset räjähdykset vapisuttavat rakennuksia. Emme todella tiedä, mitä pitäisi tehdä. Tämä on massiivinen hyökkäys –massamurha, joka tapahtuu täällä. Kukaan ei uskalla mennä ulos. Emme tiedä, kuinka monta taloa on saanut osuman ja kuinka paljon ihmisiä on menehtynyt”.
Syyrian viranomaiset sanovat, ettei armeija ammu asuintaloihin todeten, että turvallisuusjoukot surmasivat ”kymmeniä terroristeja” maanantaiaamuna, ja että myös 6 turvallisuusmiestä sai surmansa taisteluissa.
Syyrian koillisosassa Al Baran kylässä Idlibin maakunnassa armeijasta loikanneet sotilaat tuhosivat armeijan tukikohdan surmaten 3 sotilasta ja ottaen vangiksi 19. Hyökkääjät eivät kärsineet miesmenetyksiä ja tukikohta tuhottiin täysin.
http://www.aljazeera.com/news/middleeast/2012/02/2012272264242438.html

2. MUSLIMIVELJESKUNNAN vaikutusvaltaisin juristi ja hengellinen johtaja sheikki Yousuf Al-Qaradhawi, joka palasi Kairoon maanpaosta Gulfmaista Mubarakin hallituksen kaaduttua, antoi kiivassanaisen lausunnon Al-Jazeeran ohjelmassa koskien Syyrian tilannetta. Hänen sunnuntaina esittämänsä mielipiteet käänsi arabiasta MEMRI.
”Allah rankaisee (Syyrian hallitusta sen) teoista kansan kautta. Hän lähettää vihansa, jota hän ei ole koskaan pidättänyt rikollisilta. Kansa tulee pian kostamaan sen, jos Allah suo.”

SHEIKKI Qaradhawi esitti syytöksensä myös Venäjää ja Kiinaa vastaan, joiden hän totesi puolustaneen Syyrian hallitusta YK:ssa. Hän sanoi niiden ”puolustaneen vääryyttä vastoin oikeutta, pimeyttä valoa vastaan, vaikka he olivat omin silmin nähneet sen tapahtuvan”.
Hän vaati ”kaikkia arabikansoja ja islamin maita sekä kaikkia kunniallisia ja vapaita ihmisiä boikotoimaan noita ilkeitä hallitsijoita ja heidän tukijoitaan, eikä avustamaan heitä”.

AL-QARADHAWI taisteli aikoinaan Yhdysvaltoja vastaan surmaten sen sotilaita, mutta Obaman hallitus on pyytänyt häntä välittämään USA:n ja Talibanin välisissä neuvotteluissa Afganistanissa, josta Obaman hallitus etsii kunniallista vetäytymistietä.
Obaman käsittämätön liike al-Qaradhawin pyytämiseksi välittäjäksi on nähtävä tämän USA:n ensimmäisen ”muslimi-presidentin”, jona häntä pidetään, halusta edistää USA:n ja muslimien välistä yhteistoimintaa neuvottelujen ja sopimusten kautta ilman verenvuodatusta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152484#.TzDEtIH3vO0

3. PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas ja Hamasin ulkoasioitten Damaskoksen toimiston johtaja Khaled Mashaal allekirjoittivat Dohassa eilen sopimuksen Qatarin pääministerin al-Thanin todistaessa, jolla Fatah ja Hamas vakuuttavat hautaavansa sotakirveensä ja alkavansa toden teolla muodostamaan yhteishallitusta. Tilapäisen hallituksen pääministeriksi valittiin Mahmoud Abbas ja sen ministereiksi valitaan sitoutumattomia liikemiehiä.

FATAHIN korkea virkailija Nabil Shaath hämmästeli, ”mitä Israel tarkoittaa väittäessään, että Gazassa on raketteja?”. Hän antoi lausuntonsa pian sen jälkeen, kun yhteishallitusta koskeva sopimus oli allekirjoitettu Dohassa todeten, että yhteishallitus tulee hallitsemaan sekä Gazan kaistaa että Juudean ja Samarian palestiinalaisalueita, joita PA on tähän saakka hallinnut. Hänen lausuntonsa julkaistiin riippumattoman Media Review & Analysis (IMRA) toimesta.
SHAATH totesi vastauksena kysymykseen, että uusi hallitus tulee vastaamaan kaikista Juudean ja Samarian sekä Gazan kaistaa koskevista kysymyksistä, myös turvallisuudesta.
Kysymykseen, mitä tapahtuu kymmenille tuhansille Gazan kaistalla oleville raketeille ja ohjuksille, joilla Israelin siviiliyhteisöjä on pommitettu 10 vuoden ajan, Shaath sanoi näin:
”Mitä raketteja? Tämä on vain Israelin propagandaa. Entä kaikki Israelin ohjukset?”
Shaath lopetti keskustelun äkkiä tähän, toteaa IMRA:n johtaja tri Aaron Lerner.

Shaath, joka toimi PA:n edustajana rauhanneuvotteluissa, matkusteli innokkaasti ulkomailla pyrkien hakemaan niiden tukea PA/PLO:n valtiohakemukselle YK:ssa ja tietenkin rahaa PA:n vuotavaan kassaan, mutta joutui hillitsemään matkainnostustaan saatuaan sydänkohtauksen viime vuoden marraskuussa lennolla Belgiasta Malesiaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152471#.TzDKgoH3vO0

4. DEBKAFILE. raportoi 5. helmikuuta, että presidentti Bashar Assad on palkannut salaisia agentteja Libanoniin, joiden tehtävänä on teloittaa Libanonin tiedustelun, informaation virkailijoita sekä Saudi Arabian ja Qatarin lähettämiä agentteja, jotka salakuljettavat aseita ja räjähteitä Syyrian hallitusta vastaan taisteleville kapinallisille. Iskun kohteina olivat Libanonin sisäisen turvallisuuden pääsihteeri kenraalimajuri Ashraf Rifi ja hänen varamiehensä, informaatio-osaston johtaja eversti Wissam al-Hassan. Teloitus oli tarkoitus suorittaa kahdella räjähteitä täyteen sullotulla autolla kristityssä Ashrafieh lähiössä Beirutissa, jonka kahden kapean kujan kautta he olisivat joutuneet ajamaan tiedostusosaston päämajaan. Pommit oli tarkoitus räjäyttää heidän ajaessaan kapealla kujalla samaan tapaan, kuin Rafik Hariri teloitettiin 2005 Beirutin keskustassa.
Teloitusyritys epäonnistui ”ulkomaisen lähteen” varoitettua upseereita surmanloukusta ja ilmoitettua autojen paikat sekä iskuryhmän olinpaikan.
LAUANTAINA 28.tammikuuta molemmat iskun kohteina olleet upseerit osallistuivat lehdistö-tilaisuuteen, jossa he kertoivat iskuryhmän pidättämisestä uskaltamatta kertoa Syyrian pitkän käden pelossa, kuka heidät palkkasi ja keitä vastaan heidän oli tarkoitus toimia. Libanonin viranomaiset ovat kuitenkin lisänneet turvatoimia ja Rifi varoitti kolmas helmikuuta parlamentin jäsentä Sami Gemayelia, että terroristit jahtaavat häntä. http://www.debka.com/article/21712/

5. SYYRIAN korkean virkailijan mukaan Iranin vallankumouskaartin Quds-joukkojen komentaja Kassam Salimani matkusti äskettäin Syyriaan avustamaan ja opastamaan Assadin armeijan taisteluissa kapinallisten kukistamiseksi. Quds-erikoisjoukkojen komentaja Salimani otti paikkansa Syyrian tilannehuoneessa, jossa vastatoimia ja armeijan liikkeitä suunnitellaan ja ohjataan. Presidentti Bashar Assad sekä hänen veljensä Maher, lankonsa Assaf Shaukat sekä serkkunsa Rami Maklouf osallistuvat tilannehuoneen kokouksiin, jossa vastuu on jaettu armeijan eri lohkojen komentajien kesken.
IRANIN Quds-joukkojen vahvuus on 15 000 miestä, he ovat saaneet erityiskoulutuksen. He toimivat pääasiassa Iranin ulkopuolella salaisissa operaatioissa, ja he ovat vastanneet myös Hizbullahin armeijan kouluttamisesta.

ARTIKKELISSA todetaan, että Salimanin läsnäolo kertoo, minkälaista sotaa Assad tulee käymään hajottaakseen FSA:n joukot Damaskoksen, Homsin sekä Zabadanin kaupungeista, jota FSA:n joukot ovat miehittäneet. Assadin tarkoituksena on antaa Venäjän ulko-ministeri Sergey Lavroville kuva hänen tänään alkavan vierailunsa aikana, että hän on edelleen vahvasti vallan kahvassa Syyriassa. Al-Arabiya raportoi, että Assadin joukkojen hyökkäys Zabadanin valtaamiseksi alkoi ennen Lavrovin tuloa, mutta että hallituksen sotilaita liittyi kapinallisiin vieden mukanaan 8 panssarivaunua.
Lavrov kertoi ennen Syyrian matkaansa haluavan kannustaa Assadia uudistamaan hallitustaan, mutta aseiden virta Venäjältä Assadin armeijalle jatkuu. Minkä roolin Venäjä tulee ottamaan tässä sekavassa tilanteessa, selvinnee lähipäivinä. http://www.haaretz.com/news/middle-east/report-top-iran-military-official-aiding-assad-s-crackdown-on-syria-opposition-1.411402

6. UUTISOTSIKOITA
- Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsivät terroristit ovat aloittaneet tänään syömälakon Ramonin vankilassa. Hamasin vankienasioitten ministeriö Gazassa ilmoitti, että syömälakko aloitetaan asteittain 700 vangin toimesta. He aloittavat lakkoilun tiistaisin, mutta lisäten päiviä joka viikko. He vaativat seuraavia etuja: Ei enää eristyssellejä; vieraiden ja sukulaisten vastaanotto sallittava, ja varsinkin Gazasta olevien vankien omaisten vierailut; oikeus soittaa omaisilleen; ruuan laadun tulee parantua; oikeus TV:n katseluun sekä oikeus opiskella korkeimpia oppiarvoja myöten, kuten Al-Jazeera raportoi. Israelin vankilaoloja verrataan usein ”kesäleireihin” vankiloitten sallimien lukuisten etujen vuoksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152479#.TzDjZoH3vO0
- Israelin erikoisjoukkojen Shayetet-13 sotilaat pelastivat joukon palestiinalaisia kalastajia, joiden paatti oli alkanut vuotaa ja oli vaarassa upota 20 km Haifasta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152493#.TzDlpIH3vO0
- Israelin Antiquities Authority (IAA) löysi suuren linnoituksen perustuksia ensimmäisen Temppelin ja profeetta Joonan ajoilta Givat Yonahin lähellä. Givat Yonah oletetaan paikaksi, jonne perimätiedon mukaan profeetta Joona haudattiin. Tämä profeetta Yonah (Joona) sai käskyn saarnata Niiniven kaupunkia vastaan sen syntien tähden, mutta koska kaupunki nöyrtyi ja aloitti ankaran paaston ja syntiensä hylkäämisen, sen tuhoaminen siirtyi Yonan harmiksi satoja vuosia. Givat Yonah on 50 m merenpinnan yläpuolella, korkein luonnollisen maanpinta Ashdodin ympäristössä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152482#.TzDmSoH3vO0
- Teheran ilmoittaa, että jos sionistien tukema öljyboikotti toteutuu Irania vastaan, se on valmis aloittamaan oman vastaboikotin välittömästi. Iran kutsuu sen keskuspankin vastaista boikottia ”vihollisuudeksi ja psykologisen sodan käynniksi”. Iranin öljytuotteiden vientikielto joitakin Euroopan maita kohtaan alkaisi välittömästi. Kuinka paljon uhkailuissa on totta ja bluffia molemmin puolin, selviää piakkoin. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=256801
- Histadrutin pääsihteeri Ofer Eini ja talousministeri Yuval Steinitz tapaavat tänään viimeisenä yrityksenä estää huomen aamuna klo 6.00 alkava yleislakko, joka sulkisi useita hallitukset ja kaupunkien virastoja, joitakin sairaaloita ja klinikoita, opetusalan laitoksia, lentokentät hätälentoja lukuun ottamatta, Haifan. Eilatin ja Ashdodin satamat sallien lääkintätarpeitten ja pilaantuvien tavaroitten tuonnin. Lakko vaikeuttaisi sähkön- ja vedenjakelua, monet pankit pysyisivät kiinni, samoin posti. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=256785, http://www.jpost.com/Business/BusinessNews/Article.aspx?id=256625
- Hawardin yliopiston professori Niall Ferguson kertoi Newsweek-lehdelle, että Israelin tulee iskeä Iranin ydinlaitoksia vastaan, ja että se tulee tehdä välittömästi. Hän torjui viisi julkisesti esitettyä syytä, miksi Israelin ei tulisi hyökätä. Hän uskoi, että vaikka Obama sai kylmät varpaat hyökkäykselle Iraniin eikä suosittele tai tue Israelin tekemää hyökkäystä, hän ei voi estää USA:n Persianlahdelle koottujen voimien, mm. kolmen lentotukialuksen, osallistumista Israelin aloittamaan sotaretkeen jo siksi, että Iran tulee iskemään amerikkalaisiin ja eurooppalaisiin kohteisiin alueella, kuten se on toistuvasti uhannut. Hän spekuloi, että vaikka Obama tuntee syvää vastenmielisyyttä Israelia kohtaan eikä halua auttaa sitä, hänellä ei ole muuta mahdollisuutta, ei varsinkaan vaalivuonna, jolloin juutalaisten kannatus on hänelle elintärkeä. Ferguson ei myöskään usko Euroopan talouden romahdukseen, sillä arabimaat pitävät öljyn hinnan siedettävänä peläten itse joutuvansa kärsimään talousromahduksesta.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152496#.TzDtJYH3vO0

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019