TIISTAI 13.09.11

1. RECEP TAYYIP ERDOGAN pyrkii kolmeen ”arabspring” maahan, Egyptiin, Tunisiaan ja Libyaan, tekemällään kiertomatkallaan ”arab spring tour” vahvistamaan Turkin asemaa muslimimaailman johtavana maana, otsikoi JP Erdoganin Egyptin vierailua koskevan aamun uutisensa. Erdogan lensi Egyptiin eilen ja piti puheensa suurelle kansanjoukolla Tahrir-aukiolla. Puheessa ei sinänsä ollut mitään uutta tai mullistavaa niille, jotka ovat seuranneet edellisten päivien uutislähetyksiä, sillä hän toisteli aiemmin julkistamiaan uhkauksia ja vaatimuksia Israelille. Hänen mukanaan saapui epätavallisen suuri sotilas- ja talous-delegaatio, mikä kertonee maitten välille solmittavien sopimusten luonteesta. Hän tavannee tänään Egyptiä johtavan sotilasneuvoston puheenjohtajan marsalkka Mohammed Tantawin.

ERDOGAN toisti puheessaan Tahrtir-aukiolla sen, mitä hän kertoi turkkilaislehdille jo aiemmin, että ”Israel käyttäytyy hemmotellun lapsen tavoin, joka tehtyään jotain pahaa kuvittelee pääsevänsä siitä ilman rangaistusta”. Hän toisti, että ”Israel on alkanut yhä useammin toimimaan vastuuttomasti, mistä tulee nyt loppu”. Hän toisti uhkauksen, että Turkki lähettää sotalaivojaan Välimeren itärannikoille, joiden tehtävänä on estää israelilaisten sota-alusten pääsy 12 meripeninkulmaa kauemmas rannikkovesistään. ”Jos ne havaitsevat israelilaisen sotalaivan avomerellä, Turkin sotalaivat lähestyvät sitä sadan metrin päähän ja tekevät sen asejärjestelmät tehottomiksi”, kertoo turkkilainen lehti Todays Zaman. Tämän operaation tarkoituksena on turvata vapaa meriliikenne Välimeren itäosissa, kertoo lehti. Turkki lähetti kolme risteilijäänsä Välimeren itäosiin uhkauksensa vahvistukseksi.
Erdogan ei toistanut aiempaa Al-Jazeeran haastattelussa esittämäänsä uhkausta, että ”Mavi Marmaran tapaus Välimerellä antoi aiheen aloittaa sota Israelia vastaan, mutta että Turkki osoitti armeliaisuuttaan ja pidättyi siitä”.

ISRAELIN viranomaiset ovat seuranneet pääministeri Erdoganin rehvastelua ja uhkauksia epäuskoisina pyrkien pitämään matalaa profiilia odottaen asioitten selkiintymistä. Heidän analyysinsa mukaan Turkin ensisijainen kiinnostus kohdistuu Välimeren itäosan rannikon edustalta löydettyihin kaasuesiintymiin ja niistä varsinkin Kyproksen edustalla oleviin, sillä Turkilla on saaren pohjoisosan miehittäjämaana elävä mielenkiinto päästä osille. Israel teki Kyproksen hallituksen kanssa sopimuksen kaasulöytöjen hyödyntämisestä, ja vakuuttaa, että kairauksia jatketaan saaren edustalla Turkin uhkauksista huolimatta. Turkin uhkaukset sota-alustensa käyttämisestä Välimerellä israelilaisia sota-aluksia vastaan tukevat viranomaisten mukaan Turkin vaatimuksia päästä mukaan Välimeren kaasuesiintymien hyödyntämiseen.

KYPROKSEN ulkoministeri Erato Kozakou-Marcoullis vahvisti JP:n haastattelussa pari viikkoa sitten, että Kypros on päättänyt aloittaa kairaukset alueella suunnitelmien mukaan lähitulevaisuudessa huolimatta ”Turkin uhkauksista ja sopivista vastatoimista”.
KREIKAN ulkoministeri julkisti lausunnon viikko sitten, jossa hän esittää syvän huolensa viimeisistä tapahtumista alueella ja varsinkin Turkin toimien vaikutuksista alueen tasapainon säilymiseen aikana, jolloin epävarmuus kasvaa Syyrian ja Libanonin tilanteen kehittymisestä sekä palestiinalaisten valtiohankkeen edistymisestä YK:ssa. Hän muistuttaa Turkin ulkoministeriä vakuutuksista ”ongelmattomista suhteista naapurimaitten kanssa”, ja kehottaa Turkin johtoa entistä huolellisemmin sovittamaan toimensa kansainvälisen lain mukaan, jonka arvovalta on kyseenalaistettu toistamiseen viime aikoina, ja muistamaan vastuunsa siitä.
http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=237698

2. FATAHIN vallankumousneuvosto kehotti palestiinalaisia kaikissa kaupungeissa järjestämään massamielenosoitukset 21. syyskuuta alkaen 12. 00 keskipäivällä ”sen kansallisessa taistelussa tukeakseen PA:n johdon YK:lle tekemää esitystä Palestiinan valtion perustamiseksi”. Kehotuksessa mielenosoituksia kuvataan ”poliittisiksi marsseiksi”.
FATAHIN edustajana Osama Qawashmeh kehotti palestiinalaisia kaikkialla ”omaksumaan luonnollisen ja kansallisen roolinsa tehdäkseen historiaa ja rakentaakseen tulevaisuutta maailman seuratessa Palestiinan valtion syntymistä”.
”PRESIDENTTI menee New Yorkiin pakolaisten, Jerusalemin, marttyyrien, vankien ja kansan toiveiden täyttymyksestä vapauteen ja itsenäisyyteen luotettuna edustajana”, hän selitti.

PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas lensi maanantaiksi Kairoon, jossa hän osallistui arabiliiton kokoukseen. Siinä arabiliitto antoi viimeiset eväänsä Abbasille ennen matkaansa YK:n kokoukseen New Yorkissa, jossa hänen odotetaan esittelevän Fatahin laatiman valtioesityksen YK:n johdolle.
Abbas tavannee Kairossa myös Turkin pääministeri Erdoganin, Egyptin sotilasneuvoston puheenjohtajan Mohammed Tantawin sekä EU:n ulkoministeriön johtajan Catherine Ashtonin. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=237731

3. PÄÄMINISTERI Netanyahun päänsärky ei ole ehtinyt parantua aiempien ongelmien kimpussa hääriessään, kun eteen on noussut uusi potentiaalisesti vaarallinen haaste.
Kysymys on Negevin arviolta 200 000 hengen beduiiniväestöstä, jonka määrä kasvaa nopeasti ja uskotaan ohittavan paikallisen juutalaisväestön määrän viimeistään 2020 mennessä. Beduiinit ovat vapaasti liikkuvaa kansaa ja ovat sellaisena vaikeasti juurrutettavia pysyviin kaupunkeihin, joihin voitaisiin tuoda kaikki nykyaikaiseen elämäntapaan kuuluvat etuisuudet: Sähköt, vesi- ja viemärijohdot, jätteiden keräysjärjestelmä, sosiaali-, opetus- ja terveyspalvelut.

Kysymystä on pyritty hoitamaan asettamalla komiteoita, joista tuomari Eliezer Goldbergin komitea vuonna 2008 esitti useita suosituksia, joita hallituksen tulisi tehdä. Siinä suositeltiin virallisesti tunnustamattomien kylien vahvistamista Beersheban, Dimonan ja Aradin muodostamassa kolmiossa, jossa valtaosa beduiineista asuu. Komitea suositteli tuntuvia korvauksia paikoissa, joissa kylien vahvistaminen ei olisi mielekästä.
Raportti unohdettiin hallituksen hyllylle pölyttymään ja kahden vuoden kuluttua asetettiin uusi Prawerin komitea asiaa tutkimaan, jonka suositukset ovat osoittautuneet epäonnistuneiksi, eikä niiden laatimiseen osallistunut beduiinien edustajia. Hallitus on kuitenkin omaksunut joitain sen suosituksia, mikä on herättänyt beduiinien jyrkkiä vastalauseita.

NETANYAHUN hallitus päätti kokouksessaan muuttaa kymmeniä tuhansia beduiineja ilman lupaa ja suunnitelmia perustamistaan kylistä aiemmin perustettuihin ja kaupunkimaisesti suunniteltuihin asutustaajamiin, joissa he saisivat kaikki kaupungin etuisuudet. Hallitus lupasi 6 miljardia NIS viiden vuoden suunnitelman toteuttamiseksi. Beduiinit kuitenkin hylkäsivät sen ja julistivat yleislakon mielipiteensä tueksi, mikä nykyisessä herkässä tilanteessa voi laajeta muihin arabiosiin maassa. Asiaa mutkistaa ja vaikeuttaa se, että YK:n nimittämä erikois-reportteri prof. James Anaya ihmisoikeus- ja alkuperäkansojen asioissa kiinnitti raportissaan huomiota siihen, ettei Israel ole huolehtinut beduiinien oikeuksista Negevissä.

Negevin beduiinien asukasmäärä on n. 30 % alueen kokonaismäärästä. Heidän vaatimansa maa-alue on kooltaan n. 600 000 dunamia (60 000 hehtaaria) 200 000 dunamin aiemmin hyväksytyn lisäksi. Tämä vastaisi 5 % alueen maapohjasta, kuten JP:n pääartikkeli toteaa.
Artikkelissa todetaan asioita läheltä seuraavan Ben Gurionin yliopiston beduiinien tutkimus- ja kehitysosaston Robert Arnow keskuksen johtajan tri Suleiman Abu Bader sanoin, että ehkä pahin virhe hallituksen suunnitelmissa on ylhäältä johdettu sanelupolitiikka ilman asukkaitten edustajien osallistumista päätöksen tekoon. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=237730

4. UUTISOTSIKOITA
- Jordanian kuningas Abdullah II vakuuttelee toistamiseen, ettei Jordanian kuningaskunta tule koskaan muodostamaan palestiinalaista valtiota. Hän vakuuttaa, että Jordanian ja palestiinalaisten asia on tällä hetkellä vahvempi kuin Israelin, jonka hän ennustaa joutuvan suuriin vaikeuksiin muuttuvassa arabimaailmassa ja eristyvän entisestään. Hän sanoi tämän vastauksena israelilaisten arviointeihin viitaten, että arabikevät vahvistaa Israelia. Hän kritisoi PA:n laatimaa esitystä YK:lle omasta valtiosta siksi, että se asettaa PA:n kaikkien palestiinalaisten edustajaksi PLO:n asemesta, jolla on tämä asema. Hän sanoi, että esitys jättää huomiotta pakolaisten paluuoikeuden Israelin alueilla. Hänen lausuntonsa uskotaan pyrkivän tasoittamaan hänen ja PA:n johdon välille nousseita erimielisyyksiä. Hän vakuutti tuohtuneena, että vaikka jotkut jordanialaisista elättelevät ideoita Jordaniasta palestiinalaisena maana, kuningas vakuuttaa armeijansa puolustavan maataan Jordanian kuningaskuntana eikä Palestiinan valtiona. Jordania luopui oikeuksistaan Juudeassa ja Samariassa 1988, ja samana vuonna PLO ilmoitti perustaneensa Palestiinan valtion. Samalla julistuksella Jordania poisti palestiinalaisten kansallisuuden kuningaskunnassa, vaikka monilla on edelleen Jordanian passi. Jotkut israelilaiset kansanedustajat ovat toistuvasti esittäneet Jordaniaa palestiinalaisten maana ja jopa jonkinlaista itsemääräämisoikeutta heille Jordaniassa. Tätä esittivät ke. Uzi Landau ja entinen kansallisen turvallisuusneuvoston johtaja Uzi Dayan kumpikin erikseen sunnuntaina Terrorinvastaisen taistelun maailman-konferenssissa Herzliassa. (JP, Oren Kessler)
- Turvallisuusjoukot pelkäävät, että Egyptin hallituksen otteen edelleen hellittäessä Siinailla, terrorihyökkäysten mahdollisuudet Israelin alueelle samalla kasvavat. IDF:n sotilaat ovat ottaneet lentokoneet avukseen partioidessaan rajan tuntumassa. Vain pari päivää sitten Siinailta ammuttiin Israelin puolella rajaa ajavaa sotilasjeeppiä koti, mutta onneksi ilman osumia. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=237735
- Palestiinalaisten johto on edelleen epätietoinen, mikä olisi paras ja hyödyllisin tapa edistää valtioesitystään YK:ssa. Arabimaat ovat vaatineet selvää strategiaa voidakseen vakuuttaa vielä epävarmoja valtioita tekemään päätöksensä. PA:n propagandamylly sen sijaan jauhaa täysillä Israelin edustajien katsellessa tumput suorina tekemättä mitään oman mielipiteensä hyväksi. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=237761
- Al-Qaidan johtaja Zayman al-Zawahiri julkisti viestin, jossa hän vakuuttaa järjestönsä tukevan arabikevättä. USA uhoaa, että al-Qaidan päivät ovat luetut eikä sillä ole enää johtajaa, joka pystyisi luotsaamaan kovia iskuja kohdannutta terrorijärjestöä. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=237754
- Ensimmäinen beduiineille tarkoitettu aurinkovoimala valmistui ja otettiin käyttöön eilen Tarabin yhteisössä Abu Basma alueneuvoston alueella. Voimala tuottaa sähköä 8 megawattia 150 dumanin alueelle pystytetyillä photovoltaic-menetelmän kerääjillä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/147802#.Tm8dVewmKK8
- USA:n YK:n lähettiläs Susan Rice kritisoi jyrkästi PA:n valtioesitystä YK:lle todeten, ettei se muodosta itsenäistä Palestiinan valtiota eikä ratkaise mitään ongelmia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/147832#.Tm8eiOwmKK8

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019