MAANANTAI 12.09.11

1.PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu hoputtaa, että Egyptin lähettilään täytyy mahdollisimman pian palata takaisin asemapaikalleen Kairoon. Koska entinen lähetystö kärsi pahoja vaurioita hulluun raivoon kiihtyneen väkijoukon käsissä, se on ainakin korjattava, mikä vie aikansa. Toisena vaihtoehtona esitetään uuden talon tai tilojen hankkimista, mutta Netanyahu selittää, että se veisi liian paljon aikaa. Hänen intonsa pyrkiä säilyttämään suhteet entisten – jos ei ystävällisesti ainakin korrektisti suhtautuneiden – liittolaisten tai yhteistoiminta kumppaneitten kanssa, tuntuu hellyttävältä, mutta liiallinen into antaa kuvan liian kevyestä suhtautumisesta vakaviin asioihin. Tämä lienee suurin syy – epäluulo, ettei Netanyahu lopulta ole tosissaan – siihen, ettei Abbas suostu neuvottelemaan Netanyahun kanssa, tuskin edes puhelimessa puhumaan hänen kanssaan, mitä Bibi tarjoaa koska ja missä vain.

EGYPTIN viranomaiset olivat varoittaneet muutamia päiviä ennen Kairon lähetystön raiskausta, ettei ole viisasta lähettiläs Yitzhak Levanonin palata lomaltaan vielä muutamaan päivään, mutta hän ei kuunnellut varoituksia. Oli onni onnettomuudessa, etteivät lähetystön turvallisuusmiehet joutuneet käyttämään aseitaan teräsoven takana raivoavia mielenosoittajia vastaan. Kysymys oli muutamista minuuteista, sillä joukko oli vähällä onnistua murtamaan oven ennen egyptiläisten kommandojoukkojen tuloa paikalle ja saattamaan vartijat turvaan arabeiksi naamioituneina. Lähetystön turvallisuusmiehille annettiin puhelimen kautta lupa käyttää aseitaan itsepuolustukseksi, jos se olisi tarpeen. Jos heidät olisi pakotettu siihen, meillä olisi nyt aivan eritasoinen diplomaattinen ongelma edessä. Lähetystörakennukset kuuluvat niitä hallitsevan maan alueeseen immuniteetin suojaamina, ja luvaton tunkeutuminen niihin vastaa rajan ylittämistä, jota jokainen maa on oikeutettu puolustamaan. Yksi turvallisuus-virkailija tulitti ikkunan kautta rakennuksen katolle noussutta väkijoukkoa – arviolta 50 henkilöä - pakottaen heidät siirtymään katon toiseen laitaan. Katolle nousseen väkijoukon vuoksi luovuttiin toisesta vaihtoehdosta pelastaa turvamiehet katon kautta.
Egyptin viranomaiset sanovat vanginneensa 72 mielenosoittajaa niistä yli tuhannesta, jotka pidätettiin, ja he joutuvat vastaamaan oikeudessa rikoksistaan hätätilalain mukaan. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=237600

Kaikki eivät Egyptissä hyväksy Israelin lähetystön väkivaltaista valtaamista ja tuhoamista. Israel ei ole suosittu siellä, mutta siitä huolimatta Egypti on muinainen suurvalta, jonka kulttuuriperintö ulottuu vuosisatojen ja tuhansien taakse, minkä vuoksi sen odotetaan käyttäytyvän arvonsa mukaisesti. Egyptin valtiota ei ole perustettu länsimaitten mahtikäskyllä eikä sen rajoja määritelty Lontoossa tai Pariisissa, kuten monen muun arabimaan. Jopa Muslimiveljeskunnan edustajat toteavat, että hyökkäys lähetystörakennukseen oli väärin, huolimatta siitä, ettei se hyväksy Israelin toimia, kuten eivät monet muutkaan egyptiläiset. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=237563

2. MAAILMANPANKKI toteaa Palestiinan Auktoriteetin ja sen hallituksen talouspolitiikkaa käsittelevässä raportissaan, että taloudellisen kehityksen hidastuminen voi aiheuttaa syviä taloudellisia ongelmia suunnitelmille Palestiinan valtion perustamiseksi YK:n päätöksellä. PA:n johto vihjailee, että se luopuu valtioesityksensä viemisestä YK:n turvallisuusneuvostoon, koska USA on ilmoittanut veto-oikeudellaan estävänsä myönteisen päätöksen, ja siksi vie sen suoraan YK:n yleisistuntoon, jossa sen hyväksyminen on lähes varma.

Maailmanpankin raportissa kiitetään PA:n saavutuksia instituutioiden rakentamisen ja turvallisuusjärjestelmän kehittämisen aloilla. Samalla raportissa todetaan, että PA:n hallituksen budjetti perustuu suurelta – liian suurelta - osalta ulkomaisiin lahjoituksiin, eikä PA ole pystynyt muuttamaan budjettinsa rakennetta lupauksistaan huolimatta. Tämän johdosta PA:n tukijamaat pitävät yhteiskonferenssin asiasta 18. syyskuuta löytääkseen keinoja, joilla edessä vaaniva PA:n taloudellinen romahdus estettäisiin. PA:n budjetissa arvioitiin tukijamaiden tilittävän sen pohjattomaan laariin 1.4 miljardia USD, mutta vain pieni osa siitä on toteutunut alkuvuoden aikana.

Suurin notkahdus on tapahtunut arabimaitten lupaamissa lahjoituksissa, jotka vuonna 2008 olivat 446 miljoonaa USD, vuonna 2009 ne olivat 462 miljoonaa ja vuonna 2010 enää 210 miljoonaa USD. Alkuvuoden aikana PA on saanut niiltä vain 80 miljoonaa USD.
Odotettujen tukiaisten dramaattisen pudotuksen vuoksi PA on yhä enemmän joutunut lainaamaan varoja pankeista, mutta ei ole siitä huolimatta pystynyt maksamaan virkailijoitten palkkoja täysimääräisinä. Tälle vuodelle ennustettu 9 %:n kasvu on alennettu 7 %:iin.
Tässä vaiheessa raportti hakee syyllistä – ja kukapa muukaan se on kuin Israel, joka rajoituksillaan estää PA:n talouden kehitystä, mikä puolestaan häiritsee sen instituutioiden rakentamista. Raportissa todetaan, että Gazan talous nousi 28 % Israelin poistettua tarvikkeiden kuljetusta rajoittavia esteitä alkuvuoden 2011 aikana. Länsirannan talous kasvoi vain 4 % pudoten 8 %:sta edellisvuonna. Israel on Länsirannan suurin kauppakumppani, mutta tarvikkeiden ja palvelujen tuonti Israelista kasvoi vain 2 % vuoden 2010 viimeisen ja vuoden 2011 ensimmäisen neljänneksen aikana, mutta vienti Israeliin ei kasvanut ollenkaan.

MAAILMANPANKIN raportissa todetaan, että kaikista ongelmistaan huolimatta PA:n talous- kasvu on lupaavampi kuin Egyptin, Jordanian, Syyrian ja Libanonin. Raportti muistaa myös pysyä poliittisesti korrektina suositellen, että PA on valmis monista epävarmuustekijöistä huolimatta ottamaan talousvastuun omasta valtiostaan. Oikeustoimi toimii nopeammin kuin aiemmin kuten myös päätösten toimeenpano, kuolleisuus on pienempi ja koulutustaso korkeampi kuin useimmissa alueen muissa maissa. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=237584

3. ISRAELIN pääministeri Netanyahun yritykset parempien suhteitten luomiseksi arabimaihin ”arabikevään” seurauksena ja maan tiedustelujärjestöjen kehotukset keskustelujen aloittamiseksi PA:n johdon kanssa näyttävät entisestään vaikeutuvan.
Egyptin sotilasneuvosto kehotti maan mediavälineitä hiljentämään Israelin vastaista kieltään ja lopettamaan lähetystöä vastaan tehdyn hyökkäyksen käsittelyn. Mutta muutos on tulossa.

TURKIN pääministeri Recep Tayyip Erdogan on tänään virallisella vierailulla Egyptissä, ja hän pitää puheen Kairon Tahrir-aukiolla iltapäivällä. Samaan aikaan arabiliiton ulkoministerit kokoontuvat Kairossa antaakseen tukensa PA:n laatimalle valtioesitykselle YK:ssa. Tämä voi viedä jonkin verran Erdoganin vierailun merkityksestä, mutta sitä seurataan suurella mielenkiinnolla. Kuten Debkafile kertoo, Turkin pääministeri sanoi sunnuntaina, että Turkin lupaamista toimista Israelia vastaan on toteutettu vasta kaksi, mutta lisää on tulossa. Yksi sellainen on levottomuuksien lietsominen ainakin Jordaniassa, jossa on vaadittu suhteitten katkaisemista Israelin kanssa ja sen lähettilään karkottamista maasta.

DEBKAFILE kertoo, että Erdoganin haastattelu Al–Jazeeran websivulla 08.09.2011, jonka alkuperäinen teksti on sekä USA:n että Israelin viranomaisilla, kertoo, että tämän puheen perusteella hän itse asiassa esitti uhkauksen, jolla Mavi Marmaran murhenäytelmää voidaan pitää aiheena sodan julistamiseksi (casus belli). Hänen Kairon puheestaan ei ole tietoa, mutta hän voi hyvin haluta valuttaa lisää polttoainetta Egyptin mielenosoittajien rovioon.
Erdogan uhkasi suoralla hyökkäyksellä, jos Israel jatkaa suunnitelmiaan Kyproksen kaasuesiintymien hyödyntämistä Välimerellä. Turkki miehittää saaren pohjoisosaa.
Muita rangaistustoimia voivat olla myös ei-sotilaallisten kauppasuhteitten katkaiseminen ja maksamattomien saatavien jäädyttäminen, joita DF:n mukaan on 400 miljoonaa USD.

ISRAELIN turvallisuusjoukot ovat olleet varuillaan Eilatin lähellä tapahtuneen terrori-iskun jälkeen peläten, että palestiinalaiset terroristit Jihad Islamiya Hizbullahin sponsoroimina voivat yhdessä beduiinijoukkojen tai jopa Egyptin sotilaitten avustamina suorittaa uuden sotilaiden tai siviilien sieppaamisyrityksen Siinailta rajan yli Israelin puolella.
DF kertoo myös suunnitelmista ”miljoonamarssin” toteuttamiseksi Jordaniassa Israelin lähetystöä vastaan Kairon esimerkin tapaan lähetystön sulkemiseksi. http://www.debka.com/article/21295/

4. UUTISOTSIKOITA
- 36 % arabeista uskoo, että New Yorkin lentokoneilla suoritetut terrori-iskut olivat oikeutettua, ja 23 % uskoo al-Qaidan ollen niiden takana, mutta 26 % on toista mieltä. 48 % uskoo, ettei bin Ladenin teloitus ollut laiton, mutta Iranissa suurempi osa kielsi al-Qaidan osuuden New Yorkin iskuihin. Gallupin suoritti Al-Arabiya TV-kanava Dubaissa ja British Research Institute haastatellen 220 000 arabia eri maissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/147784#.Tm3FouwmKK8
- Taliban ”juhli” 11.09.2001 New Yorkin terrori-iskua räjäyttämällä tuhat kiloa räjähteitä kuorma-autossa. Räjähdys haavoitti ainakin 77 USA:n Afganistanissa palvelee erikois-joukkojen sotilasta viime lauantaina, mutta ei surmannut ketään. Hyökkäys julkistettiin vasta maanantaina. USA:n armeijan sotilaita on vielä Irakissa 50 000, mutta he eivät osallistu kenttäpalveluihin, ja Afganistanissa 100 000. Obama haluaisi kotiuttaa joukot mahdollisimman pian, mistä Irakin osuus voi toteutua tänä vuonna. Taliban otti kunnian räjähdyksestä väittäen, että 50 USA:n sotilasta kuoli, minkä armeija kiistää. Yksi uhreista oli 3-vuoden ikäinen tyttö. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/147782#.Tm3HeuwmKK8
- Englannin jihadistit juhlivat myös 11.09.2001 terrori-iskua polttamalla USA:n lippuja. Palestiinalaiset tanssivat ilosta kaduilla Gazassa saatuaan tietää hyökkäyksestä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/147783#.Tm3JRuwmKK8
- Tänään Labour-puolueen edustajat valitsevat itselleen uuden puheenjohtajan neljästä tarjokkaasta, joista entinen TV-kuuluisuus Shelly Jachimovich on johtanut kyselyjä. Tulokset saadaan vasta myöhään illalla tai huomenna. Nämä johtajien esivaalit ovat aina olleet hyvin ristiriitaiset, ääniä ostetaan ja kerätään enemmän kuin on jäseniä, niin kävi tässäkin tapauksessa. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=237598
- Hamasin johtaja Mahmoud Zahar kieltää huhut, että sitä olisi pyydetty muuttamaan toimistonsa Damaskoksesta Kairoon. Toisena vaihtoehtona on Qatar. Islamic Jihad harkitsee muuttoa Teheraniin. Enteileekö tämä Assadin hallinnon kaatumista? http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=237620
- USA:n kongressin parissa on voimakas hanke suurlähetystön muuttamiseksi Tel Avivista Jerusalemiin, jossa sillä on vain arabiasioita hoitava konsulaatti pääkaupungin itäosissa. USA:n presidentit ovat vuodesta toiseen käyttäneet oikeuttaan siirtää muuttoa 6 kuukautta kerrallaan, mutta tämä oikeus halutaan nyt poistaa. Lakiesitys voi kaatua senaatissa tai Obama ei allekirjoita sitä. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=237587

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019