KESKIVIIKKO 14.09.11

1. ERDOGAN selvitteli Kairossa Turkin suhteita Israeliin, jonka hän väitti murentavan uskottavuuttaan ja laillisuuttaan omalla käytöksellään. Vaikka pääministeri Erdoganin puheitten pääsisältönä oli Israel, hän muistutti aviopuolisoa, joka on pettynyt puolisoonsa mutta muistelee kaiholla aikoja, jolloin kaikki oli hyvin. Siksi hänen puheissaan nähdään määrättyä sekavuutta ja epäjohdonmukaisuutta. Erdoganin mielipiteet olivat selkeimmillään hänen puhuessaan arabiliiton kokouksessa, jonne hänet oli kutsuttu kunniavieraana. Siellä hän totesi Israelin toimivan omia intressejään vastaan, mutta ei kuitenkaan sulkenut pois mahdollisuutta, etteivätkö suhteet maitten välillä voisi korjautua. Palestiinan valtiosta hän totesi, ettei sen perustaminen ole vain vaihtoehto vaan välttämättömyys.
”Samalla kun Israel pyrkii varmistamaan laillisuutensa Lähi Idässä, se ottaa vastuuttomia askeleita, jotka toiselta puolen kyseenalaistavat sen laillisuuden”, Erdogan totesi arabimaitten ulkoministereille Kairossa, joka on hänen Turkin aseman pönkittämismatkansa ensimmäinen etappi, josta hän jatkaa Tunisiaan ja Libyaan.

Erdogan sai sankarin vastaanoton jo Kairon lentokentällä, jonne satoja ihmisiä oli kerääntynyt huudellen hänen nimeään. ”On aika nostaa Palestiinan lippu Yhdistyneissä kansakunnissa”, Erdogan totesi. ”Nostetaan tämä lippu ja olkoon se rauhan ja oikeuden tunnus Lähi Idässä. Tehkäämme osuutemme varmistaaksemme suuresti ansaitun rauhan ja tasapainon Lähi Idässä,” hän selvitteli. JP:n artikkelin mukaan monet Erdoganin saapumista tervehtivät egyptiläiset näyttivät kuuluvan uskonnollisiin vanhoillisiin, jotka ovat innokkaita imitoimaan Turkin AKP puolueen onnistunutta ohjelmaa saada traditionaalinen islam osaksi valta-politiikkaa. ”Erdogan, Erdogan, lämmin tervehdys veljiltä”, luki eräässä julisteessa.

Artikkelin kirjoittaja Oren Kessler (Reuters) kuitenkin havainnoi, ettei Erdoganin ihailu rajoittunut Muslimiveljeskuntaan ja sen seuraajiin. ” Meidän tulee säilyttää suhteemme Turkin ja kaikkien kansojen kanssa, jotka haluavat auttaa arabimaailmaa ja hyödyntää niitä luodakseen voimakkaamman poliittisen rintaman arabimaitten aseman vahvistamiseksi Israelia vastaan”, sanoo Muhammad Adel, yksi huhtikuun liikkeen johtajista, joka romutti Mubarakin vallan.
ARABILIITON pääsihteeri Nabil Alarabi sanoi tervehdyspuheessaan mm. ”Kaikki arabikansat arvostavat mitä sinä teet. Katsomme, että on olemassa voimakas, ystävällinen maa, joka aina seisoo oikeuden puolella.” Erdoganin Pohjois-Afrikkaan tekemän matkan taustalla on hänen radikaalit Israelin vastaiset puheensa, joissa hän Al-Jazeeran haastattelussa uhkasi Israelia sodalla – joskin armeliaisuuden vuoksi pidättyi siitä – ja käytännössä julisti merisaarron israelilaisille sota-aluksille, jotka eivät saa seilata 12 meripeninkulmaa kauemmas rannoiltaan, tai ne joutuvat turkkilaisten sota-alusten vastatoimien uhreiksi.

”Kaikki Turkin Israelin vastaiset toimet on tarkoitettu vain sen poliittisen vallan kasvattamiseksi arabialueella ja levittämään sen vaikutusta uudelle arabisukupolvelle, joka ikävöi muutosta ja valtaa,” sanoi Nabil Abdel Fattah Kairon Al-Ahram poliittisten ja strategisten tutkimusten keskuksesta. Adel Soliman, toinen analyytikko Egyptissä, arvioi, ettei Turkki riko suhteitaan entiseen liittolaiseensa verbaaleista piikkilangoistaan huolimatta, ja tulee NATO maana säilyttämään suhteensa länsimaitten kanssa.
Egyptin lehdistö seurasi suurella mielenkiinnolla Erdoganin vierailua maassa. Sabah-lehti totesi Erdoganin lausuneen: ”Sydämeni on Gazassa, ääneni on Tahririssa”. Toinen lehti totesi: ”Tahrir tervehti Erdogania lentokentällä.”
Sekulääri-lehdistö sen sijaan ei ollut yhtä innostunut. Eräs niistä surkutteli arabimaita, joita Edogan kutsuu vaunuunsa vain potkaistakseen ne ulos saavutettuaan tavoitteensa. Toinen lehti kutsui häntä ”Ottomaani-tasavallan suur-visiiriksi”.

ARTIKKELISSA kehotetaan arabimaita panemaan jäitä hattuun Turkin suhteissaan, sillä vaikka arabikansa voi olla innostunut Erdoganin menestyksestä, hän on samalla paha kilpailija monelle arabimaalle, jotka ovat perinteisesti toimineet johtavassa asemassa. Tämä tuntuu – kuten artikkelissa painotetaan – varsinkin Persianlahden vauraissa öljymaissa, joissa arabikevät pysähtyi yksinvaltiaitten vastarintaan, jossa turvauduttiin armeijan apuun.
Egyptissä protestiliike saavutti päämääränsä – ainakin näennäisesti – sillä maata hallitseva korkea sotilasneuvosto seuraa tiiviisti protestiliikkeen politiikkaa. Armeija haluaa kuitenkin säilyttää vaikutusvaltansa myös uudessa perustuslaissa, jota laaditaan.
http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=237801

2. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu kokoaa tänään 8-ministerin muodostaman turvallisuuskabinettinsa keskustelemaan tulehtuneista suhteista Turkin kanssa ja sen uhkauksista oikeustoimista Israelia vastaan. Yksi syyte koskee Gazan kauppasaarron laillisuutta, mitä Turkin johto on kyseenalaistanut, ja joka yllättäen sai tukea YK:n asettaman Palmerin komiteasta erillisen viiden hengen paneelin lausunnosta, jolla saarto todetaan laittomaksi. Toinen syyte koskee Israelin rakentamaa turvallisuusaitaa Juudean ja Samarian palestiinalaisalueitten rajoille, jonka valmistuminen on siirtynyt puolustusministeriön viivytellessä jo myönnettyjen varojen ohjaamiseksi sen viimeistelemistä varten. Turkki uhkaa aloittaa oikeustoimet IDF:n upseereita ja hallituksen ministereitä vastaan, jotka olivat vastuuvelvollisuudessa cast lead operaation ja Mavi Marmaran välikohtauksen aikana.
Sekä ulko- että puolustusministeriöt ovat esittäneet toimia, joilla jännitystä maitten välillä voitaisiin alentaa, sillä ministereitten yhteisenä päämääränä on saada suhteita häiritsevät ongelmat ratkaistuksi mahdollisimman pian.
Hallitus kuitenkin varautuu siihenkin, että suhteet voivat jopa kärjistyä entisestään.

NETANYAHU teki eilen tarkoin varjellun tarkastusmatkan Egyptin rajalle, jossa hänelle esitettiin rajalle suunniteltua turvallisuusaita, jonka rakentamista on nopeutettu siten, että sen arvioidaan valmistuvan ensi vuoden syyskuussa eikä vuoden lopussa. Aita varustetaan sähköisin sensorein ja kameroin, jotka välittävät tietoja valvontapisteisiin. Osalla maapohja on niin vaikea, että siellä fyysisen aidan sijaan asennetaan ”virtuaaliaita”, jossa sähköisin laittein ja kameroin valvotaan kaikkea, mikä liikkuu niiden vaikutusalueella. Netanyahu piti aidan tärkeimpänä tehtävänä estää terroristien pääsy Israelin puolelle, vaikka tähän saakka laittomien maahanmuuttajien virran katkaiseminen on ollut etusijalla. Terrorihyökkäysten ohessa on vaara, että syntyy uusia tulitaisteluja Egyptin rajavartijoitten ja IDF:n sotilaitten välillä, koska terroristit naamioituvat Egyptin sotilaiksi, mikä on aiheuttanut tarpeetonta syyttelyä ja viiden egyptiläisen sotilaan kuoleman IDF:n sotilaitten erehtyessä pitämään heitä Egyptin armeijan pukuihin naamioituneina terroristeina. Syntyneitä hankaluuksia on pyritty selvittämään Israelin turvallisuusjohtajien ja Egyptin viranomaisten välillä, mitä on kiirehtinyt mielenosoittajien Israelin Egyptin lähetystä vastaan tekemä tuhoisa hyökkäys Kairossa.

NETANYAHU keskusteli maassa vierailevan Saksan ulkoministerin Guido Westervellen kanssa, joka kävi myös Ramallahissa yrittäen vaikuttaa Abbasiin hänen YK:lle valmisteleman esityksensä siirtämisestä tai romuttamisesta. Westervelle toivoi Turkin ongelman nopeaa selvittämistä, sillä se tuo lisää ongelmia EU:n ilmankin vaikeaan tilanteeseen. Turkin ja Kreikan välit ovat myös jännittyneet Turkin uhatessa asevoimillaan estää Kyproksen suunnittelemien öljynporausten aloittamisen Välimerellä. http://www.haaretz.com/print-edition/news/netanyahu-to-convene-senior-ministers-to-discuss-israel-turkey-crisis-1.384292, http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/un-independent-panel-rules-israel-blockade-of-gaza-illegal-1.384267

3. UUTISOTSIKOITA
- Republikaani Bob Turner voitti New Yorkin 9. äänestysalueen kongressivaalit tässä demokraattien vahvassa linnoituksessa. Hän lähetti edellisen edustajainhuoneen demokraattien edustajan Anthony Weinerin kotiin. Alue tunnetaan paitsi demokraattisena myös vahvasti juutalaisena kaupunginosana. Turnerin vaaliteema keskittyi presidentti Obaman Israelia koskevaan politiikkaan, mikä hämmentää juutalaisia, myös demokraatteja, joita useimmat juutalaiset äänestävät. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/147874#.TnBhi-wmKK8
- USA:n entinen presidentti Jimmy Carter sanoo kannattavansa PA:n valtioesitystä YK:ssa, mitä ei ole pidettävä yllättävänä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/147878#.TnBi7-wmKK8
- Libanonin maroniittikristityt kyselevät huolestuneina, kuka tulee seuraamaan Bashar Assadia hänen kaaduttuaan. He pelkäävät, että Syyria joutuu ääri-islamilaisen hallinnon käsiin, mikä ei lupaa hyvää kristityille. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/147877#.TnBjduwmKK8
- Lähes 50 siviiliä sai surmansa Syyrian armeijan aloittamassa mielenosoitusten lopullisessa siivousoperaatiossa kolmen päivän aikana. Ainakin 23 ihmistä sai surmansa tiistaina, joista 19 oli siviilejä. Hallitusta vastustavien aktivistien mukaan 15 siviiliä sai surmansa Haman kaupungissa, loput Homsissa, Deir Ezzorissa, Chabissa, Saraqebissä ja Damaskoksen lähiöissä. Viisi Syyrian sotilasta kuoli ja viisi haavoittui aktivistien järjestämässä väijytyksessä Homsin lähellä. 22 siviiliä surmattiin maanantaina Rastan kaupungissa lähellä Hamaa ja 15 Hamasia ympäröivissä kylissä. Syyrian armeija käyttää entistä laajempia sotilasyksiköitä ja panssarivoimiaan murskatakseen lopullisesti siviilien vastarinnan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/147875#.TnBkGuwmKK8
- Informaation ja diaspora-juutalaisten ministeri Yuli Edelstein toteaa, että PA:n yksipuolinen oman valtionsa perustaminen ilman neuvotteluja Israelin kanssa keskeisistä kysymyksistä kuten rajat, pakolaiset, Jerusalem, vesi ja monet muut, pakottaa Israelin rajuihin vastatoimiin, joista Juudean ja Samarian ns. C-alueitten – mukaan lukien Jordanjoenlaakso - liittäminen Israeliin on yksi keskeisistä. Näillä alueilla sijaitsevat juutalaisyhteisöt. Edelstein muistuttaa, että Gazan luovuttaminen ja kaikkien juutalaisten siviilien ja sotilaitten vetäminen sieltä ei lupauksista huolimatta tuonut rauhaa ja yhteistoimintaa, vaan jatkuvan sotatilan, ääri-islamin hallinnon, raketit ja kranaatit Israelin siviiliasukkaita vastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/147848#.TnBmbuwmKK8
- Tunnustettu terrorinvastaisen taistelun asiantuntija varoittaa, että Hamas miettii, onko viisasta aloittaa uudelleen itsemurhaiskut Israelissa. Syyskuun 21. päivän massamielenosoitukset Juudeassa ja Samariassa, josta ne voivat levitä Israelin arabien keskuuteen ja rajoille Syyriaa, Libanonia ja Jordaniaa vastaan, voivat olla kiihokkeena Hamasin johtajille pistää oma lusikkansa yhteiseen soppaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/147859#.TnBoe-wmKK8
- Israelin lähettiläs Egyptissä Yitzhak Levanon toteaa jouduttuaan henkilökohtaisesti seuraamaan kiihtyneitä mielialoja Egyptissä, ettei maa ole enää sama. Hän muistelee, miten lähetystön sata metriä pitkään aitaan maalattiin Egyptin lippu ajatellen, että se estäisi murtamisyritykset, mutta se ei toiminut. ”Jotain on tapahtunut Egyptissä, mikä meidän tulee ymmärtää”, hän selittää. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/147871#.TnBpfewmKK8
- Erdogan kauppasi maataan Egyptissä mallimaana, josta arabimaat voivat ottaa oppia. Eräs muslimiveljeskunnan jäsen on toista mieltä, koska ”Egypti polkee islamin sharia-lakia”. ”Jos mies löytää vaimonsa toisen miehen sylissä, hän ei voi nostaa oikeusjuttua häntä vastaan, koska se on lain mukaan sallittua Turkissa.” http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/147842#.TnBqv-wmKK8
- Migronin juutalaisyhteisön kolmen asuintalon tuhoaminen aamuyöstä asukkaitten vielä nukkuessa pienine lapsineen, oli Knessetin kyselytunnin aiheena eilen. Päätöksen tuhoamisesta teki Barak henkilökohtaisesti rikkoen voimassa olevaa hätätilalakia, joka kieltää nämä toimet. Pääministeriä ei myöskään informoitu asiassa, mikä on myös väärin. Sotilaitten käyttäminen tuhoamisessa sekä heidän epätavallisen raaka käyttäytymisensä on herättänyt kasvavaa suuttumista kansassa. Perheet menettivät paitsi itse rakentamansa talot, irtaimen omaisuutensa, joka jäi raivaustraktorien murskaamien betoniseinien ja välipohjien alle. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/147847#.TnBr3uwmKK8

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019