TIISTAI 19.07.11

1. PA:N johto sanoo aloittaneensa massiivisen operaation saadakseen laatimansa esityksen omasta valtiostaan osalle Israelin maata hyväksytettyä YK:ssa syyskuussa tänä vuonna. USA on selvästi ilmoittanut, että se vastustaa PA:n yksipuolisia toimia ilman neuvottelusopimusta Israelin kanssa, ja PA:n johto ilmoittaa yhtä päättäväisesti jatkavansa aloittamallaan tiellä. Tämä on mielipuolista toimintaa, sillä USA sanoo samalla lopettavansa PA:n taloudellisen tukemisen, mikä tulee käytännössä romuttamaan sen talouden, joka ilman sitäkin on konkurssitilassa arabimaitten kieltäytyessä maksamasta lupaamiaan satoja miljoonia. Epäselvää on myöskin, tulevatko kaikki ne maat, jotka ovat lupautuneet kannattamaan PA:n esitystä YK:ssa, todellisuudessa pitämään lupauksensa havaittuaan joutuvansa konkurssipesän maksumiehiksi.
Monet PA:n johtoa lähellä olevat ovatkin alkaneet ounastella, että Abbas etsii kunniallista tietä peruuttaa nykyinen toiminta ja kääntää suunta toiselle kaistalle. Miten se käytännössä tulisi onnistumaan, on kyseenalaista, sillä palestiinalaiset alkavat hermostua epävarmaan tilaansa.

PA:n puheenjohtaja Abbas matkustelee Euroopan maihin voidakseen vielä saada epävarmojen valtioitten johtajat tukemaan valtioajatusta.
Norjassa hän sai sympatiaa ulkoministeri Jonas Gahr Storen vakuuttaessa, ettei kukaan Norjassa epäile palestiinalaisten oikeutta omaan valtioonsa eikä vastusta sitä, mikä tuskin vastaa todellisuutta. Hän kuitenkin sanoi ensin haluavansa nähdä PA:n laatiman esityksen YK:lle, ja vasta sitten suosittelevansa, miten Norjan tulee äänestää YK:n istunnoissa.
Koska USA vastustaa PA:n YK:lle tekemää esitystä, eivätkä EU-maatkaan pystyneet laatimaan käytännöllistä lausuntoa siitä, yhä useampi maa katsoo tilanteen epäselvyyden oikeuttavan ”odota ja katso” suhtautumiseen tässä vaiheessa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145837

PA:n johdon asemaa ei tee yhtään helpommaksi yhteistoimintaponnistelujen kariutuminen Hamasin ja Fatahin välillä. Hamasin taholta on jopa katsottu, ettei yhteishallitus Fatahin kanssa ole eduksi sen julkisesti julistamassaan taistelussa Israelia vastaan. Tehdäkseen kantansa täysin selväksi Hamas aloitti tai salli raketti-iskujen alkamisen Gazasta Israeliin, mitä pidetään selvänä läimäyksenä Abbasin kasvoille, joka virallisesti vastustaa niitä.
Abbasin ajatuksena oli mennä esityksineen YK:n kokouksiin yhteisenä rintamana Hamasin kanssa. Mutta yhteishallitus Fatahin ja Hamasin välillä aiheuttaa pelkoja PA:n johdossa, että se voisi vieroittaa lopullisesti paitsi USA:n myös monet muut länsimaat, jotka pitävät Hamasia terrorijärjestönä.
Palestiinan johdon parissa pelätään, että YK:lle tehdyn esityksen epäonnistuessa kansa voisi menettää malttinsa ja aloittaa spontaaneja väkivaltaisuuksia Juudeassa ja Samariassa. Nämä voisivat aivan hyvin kääntyä myös PA:n nykyjohtoa vastaan arabikevään innoittamina. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145835

2. ISRAELISSA on kasvanut käsitys, että sillä on vain kaksi mahdollisuutta edetä suhteessaan palestiinalaisiin. Tätä tutkistelee myös JP:n vakiokolumnisti Caroline Glick tiistaiaamun kolumnissaan. Hän päätyy tarkasteltuaan eri vaihtoehtoja siihen, että Israelin mahdollisuudet valita ovat kutistuneet kahteen: Joko valita itsemurhan tie, eli alistua länsivaltojen, arabiliiton ja PA:n johdon vaatimuksiin luopua kaikista 1967 puolustussodassa vapauttamistaan alueista ja tunnustaa Palestiinan valtion perustamisen oikeus 1949 aseleposopimuksessa määritellyille linjoille, joita Abba Eban kutsui holokaust-rajoiksi; tai toisena vaihtoehtona liittää Juudean ja Samarian alueet Israelin valtioon. Kuten Glick toteaa, jos Juudeassa ja Samariassa asuvat arabit tulevat asumaan Israelin valtiossa joko hyväksyttyään kansalaisuuden tai pysyvän asumisoikeuden, arabiväestön osuus Israelin väestömäärästä olisi kaikkiaan n. 33 %, mitä hän ei pidä mahdottomana. Tämä ei ratkaisisi Gazan tilannetta, mikä vaatisi oman mallinsa. Ehkä sen ratkaisemiseen tarvitaan sotaa, kuten Israelin profeetat ovat ilmoittaneet.

YHDEN valtion periaatteen perusteluina pidetään tosiasiaa, että vaikka gallupien mukaan 65 % palestiinalaisista kannattaa kahden valtion ajatusta, 66 % heistä katsoo Palestiinan valtion perustamisen Israelin rinnalle palvelevan tukialueena, josta Israelin vastaista taistelua jatketaan lopulliseen voittoon saakka, eli Israelin tuhoamiseen ja juutalaisten massamurhaan, jota arabien sotilasjohtajat ovat poikkeuksetta luvanneet voittonsa seurauksena.
Tätä opetetaan PA:n mediassa ja laitoksissa ja instituutioissa lastentarhoista yliopistoihin.
Glick toteaa kolumnissaan edelleen, että kaksi kolmasosaa palestiinalaisista kieltää juutalaisten oikeuden Jerusalemiin, ja 80 % heistä kannattaa arabien jihadia (pyhää sotaa) juutalaisia vastaan Hamasin (ja PLO:n) peruskirjan mukaan. Edelleen 73 % palestiinalaisista kannattaa tämän gallupin mukaan juutalaisten teurastamista islamin oppien mukaan, jossa islamin messias (mahdi) ei voi tulla, ennen kuin viimeinen juutalainen on tapettu. ”Jopa kivet ja kannotkin huutavat arabeille: Katso juutalainen piileskelee takanani, tule ja surmaa hänet”.
Tältä pohjalta palestiinalaiset voivat kannattaa kahden valtion periaatetta.
Glick varoittaa kolumnissaan, että Palestiinan valtio tulisi lisäksi olemaan äärimuslimien ja Iranin tukikohta, jonka kautta ne tulisivat tiivistämään iskujaan juutalaisia vastaan.

Juudean ja Samarian liittämisestä Israeliin sen sijaan Glick löytää useita etuja.
Ensiksi se palauttaisi Juudean ja Samarian alueitten täyden valvonnan, jota IDF vuodesta 1966 lähtien delegoinut PLO:n alaisuuteen, mikä puolestaan antoi sille johtavan aseman Israelin vastaisessa terrorisodassa.
Toiseksi se antaisi enimmäistä kertaa vuoden 1967 jälkeen Israelin kansalle vaatimattoman aseman, jonka ympärille koko juutalainen kansa voisi yhdistyä. Se voisi lopultakin vapauttaa Israelin poliitikot ja diplomaatit kertomaan raaka totuus palestiinalaisten kansallisuuden luonteesta ja räikeästä kaksimielisyydestä ja antisemitismistä, joka muodostaa ytimen kansainvälisen vasemmiston kampanjoissa palestiinalaisten hyväksi.

Juudean ja Samarian liittäminen Israelin valtioon ei tietenkään tulisi olemaan helppoa, kuten Glick toteaakin, mutta jos toisena vaihtoehtona on kansallinen itsemurha, ei liene vaikeaa ratkaista, kumpi vaihtoehto on tulevaisuuden kannalta parempi. http://www.jpost.com/Opinion/Columnists/Article.aspx?id=229937

3. JP:n kolumnisti Herb Keinon tarkastelee analyysissaan EU-maitten ulkoministereitten maanantaisen kokouksen Lähi Idän rauhankeskustelujen tilaa koskevaa lausuntoa todeten, että kaikessa komeudessaan ja terminologian runsaudessaan sen anti jäi varsin köyhäksi. Yhteinen julkilausunto sentään saatiin runnottua 27 EU-maan ulkoministereitten toimesta, mikä oli parempi kuin kvartetin saavutus muutamaa päivää aiemmin ilman lausuntoa.

EU:n ulkoasiainneuvoston lausunnossa no 3106 todetaan: ”EU uskoo edelleen, että kiireinen edistys tarvitaan kahden valtion toteuttamiseksi Israelin ja palestiinalaisten välisen ongelman ratkaisemiseksi. EU ilmaisee huolensa rauhanprosessin jatkuvasta pysähtyneisyydestä ja kehottaa osapuolia omaksumaan vastuunsa korkeimman potenssin aloittaakseen suorat ja todelliset keskustelut.”
EU:n lausunnossa painotetaan kvartetin keskeistä osaa ja Catherine Ashtonin työskentelyä kvartetissa voidakseen muodostaa edullisen näkymän keskustelujen uudelleen aloittamiseksi. Lausunnossa viitataan neuvoston aiempiin lausuntoihin, joissa sen asettamat tienviitat keskustelujen aloittamiseksi on määritelty. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=229961

4. UUTISOTSIKOITA
- Israel haluaa suhteitten palauttamista normaaleiksi Turkin kanssa, mutta pääministeri Erdoganin jääräpäinen vaatimus Gazan saarron poistamisesta sumentaa näkymiä. Myös USA on omista intresseistään johtuen huolestunut tilanteesta peläten niiden huonenevan entisestään, mikä häiritsisi USA:n Lähi Idän suunnitelmia. (JP)
- Ranskalainen laiva ”Dignity” höyryää täyttä vauhtia kohti tuntematonta kohtaloaan eli Gazan rannikkoa, jonne sen uskotaan ennättävän tiistain aikana. Aluksella on 10 aktivistia, toisen mukaan 17, ja muutama miehistön jäsen, jotka uskovat kuitenkin voivansa läpäistä Israelin merialueelle julistaman kauppasaarron. Israelin viranomaiset aikovat joka tapauksessa estää sen matkan. (JP)
- USA:n eri aselajien neuvoston puheenjohtaja amiraali Michel Mullen tuli ilman suurta kohua sanomaan hyvästit hyville ystävilleen Israelissa ja toivottamaan menestystä tulevissa koetuksissa, jotka maata epäilemättä odottavat. Hän tapaa IDF:n uutta komentajan Benny Gantzin muiden huippukenraalien kanssa yhteisellä lounaalla. Vierailun pääkohde on tietenkin hänen hyvä ystävänsä Gabi Ashkenazi, jota hän tapasi 20 kertaa viimeisen neljän vuoden aikana, ja jonka kanssa hän kehitti luottamukselliset ja ystävälliset suhteet. (JP)
- Knessetin eettinen valiokunta erotti arabikansanedustaja Haneen Zoabin (Balad) knessetin toiminnasta kesäkauden loppuun saakka rangaistuksena hänen osallistumisestaan flotilla I:n purjehdukseen Mavi Marmara aluksella Gazaan. Hänen väkivaltainen fyysinen ja sanallinen hyökkäyksensä Knessetin istunnossa, jossa käsiteltiin boikotti-lakia, aiheutti myös valituksia eettiseen valiokuntaan. (JP)
- Ei Keremin uneliaassa kaupunginosassa Jerusalemista lounaaseen on noussut kansanliike toiletti- ja muiden turisteja palvelevien tilojen rakentamista vastaan alueelle, jonka tiedetään kätkevän muinaisia toisen Temppelin aikaisten rakennusten raunioita. Rakennustyöt ovat jo varsin pitkällä, mutta asukkaat esittävät katkeraa kritiikkiä siitä, ettei heidän valituksiaan kukaan kuunnellut. Alueella vierailee vuosittain miljoonan verran pyhiinvaeltajia, minkä pelätään häiriintyvän. (JP)
- Migronin juutalaisyhteisön pysyviksi tarkoitettujen rakennusten purkaminen oikeuden päätöksen mukaan on edelleen keskustelujen alaisena. Oikeuden päätöksen mukaan talot tulisi purkaa perjantaihin mennessä, mutta pääministerin ja turvallisuuskabinetin neuvottelujen tuloksena ne pitäisi sinetöidä, minkä asukkaat kiistävät. Migron sijaitsee Binyaminin alueella Samariassa. (JP)
- Rakennus- ja talonrakennusministeriö julkisti urakkatarjouspyynnöt ensimmäisen kerran 10 kuukauden rakennuskiellon päättymisen jälkeen 336 asuntoyksikön rakentamisesta Juudeaan ja Samariaan. PA kutsuu päätöstä hylättäväksi ja laittomaksi. Asunnoista 294 sijaitsee Bertar Illitissä, 42 Karnei Shomronissa. Betar Illit on toiseksi suurin juutalaisyhteisö Samariassa, siinä asuu 35 000 asukasta; Karnei Shomronissa asuu 6 200 asukasta. Ministeriön suunnitelmissa on 6 900 asuntoyksikön rakentaminen Israelissa hajautettuina 38:an kaupunkiin. Tällä pyritään hillitsemään maan laajuista protestiaaltoa asuntojen hintojen kohtuuttomasta kalleudesta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145832
- Apulaisulkoministeri Danny Ayalon on teettänyt videon, jossa hän havainnollisten piirrosten avulla pyrkii kertomaan todellisen tilanteen Länsirannasta. Videota saa eri kielillä, ja se on tarkoitettu rautaisannokseksi tietämättömille. Siinä todistetaan myös, miksi 1949 aselepolinjat ovat Israelille mahdottomat. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145836
- Italialainen lehti Corriere Della Sera paljastaa, että Istanbulissa 26. toukokuuta tapahtunut pommi-isku oli tarkoitettu Israelin Turkin konsulille kostoksi siitä, että Israel surmasi Hizbullahin johtajia ja Iranin ydinfyysikoita. Turkki sanoi, että iskun suoritti kurdijärjestö PKK, siinä kuusi ihmistä haavoittui. Israel antoi samaan aikaan yleisen varoituksen mahdollisista terrori-iskuista israelilaisiin kohteisiin ulkomailla. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/istanbul-bombing-preceded-by-unusual-warnings-by-israeli-intelligence-1.374011

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019