SUNNUNTAI 17.07.11

1. PROTESTIMIELIALA on Israelissa saanut tukevan jalansijan näin kuuman kesän kuumimpana aikana, mikä tosin osoittaa viilenemisen merkkejä.
Haredi-kansa protestoi Jerusalemissa sapatin pyhyyden rikkomista vastaan. Uutislähteen mukaan arviolta 800 mustiin pukeutunutta ja osin karvareunusteisiin lakkeihin sonnustautunutta tuttujen mustien huopahattujen lisäksi kokoontui lauantaina iltapäivällä Karta pakkialueen lähelle Jerusalemissa pyrkien estämään liikenteen Strauss ja Hanevi´im katujen risteyksen kautta haredi-kansan asuttaman kaupunginosa reunalla.
Poliisi toi paikalle mellakkavarusteisia osastojaan, mukana ratsupoliiseja hajottaakseen liikenteen tukkijoiden rivit. Kuten tavallista, pääosa oli pelkkää nujakkaa poliisin ja mellakoitsijoitten välillä, mutta jokunen karvahattu taisi pyöriä pitkin katua poliisin kaadettua omistajan. Poliisi kertoi, että kiviä myös heiteltiin jonkin verran, mutta kukaan ei loukkaantunut, sillä haredi-kansa ei ole tottunut fyysisiin ponnistuksiin varsinkaan sapattina. Mielenosoitukset tämän parkkipaikan avaamista vastaan sapattina ovat jatkuneet joka viikonloppuna kahden vuoden ajan. Paikalle tallustellut Toldot Aharon hassid-rabbi puisteli päätään todeten, että juutalaisen kivittäminen on kielletty ja varsinkin sapattina.
Perinteisiin kuuluu tietenkin kaikenlaisten mielenilmaisujen huutaminen, kuten ”natsi” ja ”sabbes”, joita kuultiin joittenkin huulilta.

TEL AVIVISSA rakennetussa telttakylässä osoitettiin mieltä Tel Avivissa ja muissa kaupungeissa huimasti nousseita vuokria vastaan.
Satoja ihmisiä kokoontui Rotschildt bulevardin pohjoisosaan pystyttäen sinne telttansa vannoen pysyvänsä teltoissaan, kunnes hallitus löytää ratkaisun vuokrien laskemiseksi. Protestiliike alkoi siitä, kun Daphni Leef, 25, kirjoitti Facebookiin 10 päivää sitten viestin kaikille samanmielisille pyytäen kokoontumaan Rotschildt bulevardille torstaina iltapäivällä ja pystyttämään telttansa sinne vaatien halvempia asuntoja. Leef kertoi tulleensa päätökseensä protestoida julkisesti, sillä vaikka hän työskentelee 6 päivää viikossa ja asuu yksin, yli puolet hänen palkastaan menee vuokranmaksuun, mitä hän pitää kohtuuttomana.

Facebook on kehittynyt käteväksi tavaksi levittää sanaa julkisista protesteista. Edellinen protesti koski maitojuuston hintaa, joka oli kaksinkertainen verrattuna länsimaihin. Perjantaina iltapäivällä yli 30 telttaa oli pystytetty bulevardin keskiosalle, mukana ”olohuone” pehmeine alustoineen ja leposohvineen rentoa löhöämistä varten.

Ruokapuoli oli myös hoidettu siirrettävin kaasuhelloin ja pesualtain juoksevan veden kanssa. Asialle myötämieliset ravintolat lahjoittivat heille ruokaa ja juomia sekä kasoittain hedelmiä ja vihanneksia. Bnei Abiva opiskelijat liittyivät protestoijiin suorittaen perjantai-iltana yksinkertaistelun sapatti-rituaalin rukouksin ja lauluin, kuten asiaan kuuluu. Päivän hiostavan kuumuuden viilennettyä siedettäväksi protestoijien lukumäärä kasvoi useisiin satoihin.
Samantapainen telttaleiri pystytettiin Jerusalemin Kikar Zion aukiolle torstai-iltana, sekä Holonissa Meditech-rakennuksen edessä.

POLIITIKOT havaitsivat myös mainion tilaisuuden kerätä muutama irtopiste ja jotkut heistä rikkoivat sapattirauhansa käyden ilmoittamassa sympaattisen osanottonsa. Muissa kaupungeissa asuvat valittivat, että kaikki puhuvat asuntokuplasta Tel Avivissa huomioimatta, että sama ongelma on joka puolella maata, joskin paikallisiin olosuhteisiin suhteutettuna. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=229641, (JP Jonah Mandel)

2. GAZAN terroristit, joita jotkut nimittävät vapaustaistelijoiksi, rikkoivat myös sapattirauhaa ampuen yhden Kassam-raketin lauantaiaamuna Eshkol alueneuvoston alueella, ja kolme tänä aamuna. IAF on vastannut niihin tehden pommituslentoja yöaikaan olettaen siviilien jo nukkuvan ja valiten kohteensa joko tunneleista, joita lienee edelleen sadoittain, tai Hamasin ja muitten terrorijärjestöjen tiloista ja aseverstaista. Yksi aktivisti tiettävästi haavoittui iskuissa.

IDF:n komentaja Danny Gantz kutsui korkean komentoportaansa keskustelemaan kiihtyvästä rakettien ja kranaattien ampumisesta. Mukana oli eteläisen armeijan komentaja kenraalimajuri Tal Russo, IAF:n komentaja kenraalimajuri Ido Nehushtan ja armeijan tiedustelujohtaja kenraalimajuri Aviv Kochavi. He antoivat yhteisen julkilausuman tuomiten Hamasin siitä, ettei se ollut estänyt rakettitulen ampumista ja todeten, että Hamas kantaa vastuun niistä.
Kuukauden alusta lähtien Gazasta on ammuttu lähes 20 rakettia Israelin puolelle. IDF:n edustaja vahvisti, että IAF iski yön aikana lauantaiaamun raketti-iskun seurauksena haavoittaen yhtä pyssymiestä Gazan kaistalla.
Viime torstaina Gazasta ammuttiin viisi Kassamia Israelin puolelle, mihin IAF vastasi pommittamalla kuutta kohdetta Gazassa myöhään torstai-iltana. Niissä kahden palestiinalaisen lapsen kerrotaan saaneen vähäisiä vammoja.

IDF:n taholla arvioidaan, että raketti-iskujen kiihtyminen liittyy laajempaan Jihad-järjestön pyrkimykseen kaivaa maata Hamasin vallan alta; tai sitten Hamas sallii sen tieten tahtoen muistuttaakseen Israelia, PA:ta ja maailmaa olemassaolostaan neuvottelujen alkamista suunniteltaessa Israelin ja PA:n välillä. Artikkelissa todetaan Hamasin johdon turhautuneen epäonnistuttuaan yhteisneuvotteluissa Fatahin kanssa sekä PA:n yksipuolisista aloitteista Palestiinan valtion perustamiseksi sivuuttaen Hamasin kokonaan.
Hamasin pääministeri Ismail Haniyeh muistuttaa toisia järjestöjä Gazassa pidättämään hermostunutta liipaisinsormeaan, ettei se antaisi Israelille veruketta iskeä takaisin.
Gazan turva-aidan lähellä asuvat juutalaiset syyttävät tilanteen kuumenemisesta rajalla pääministeriä; vasemmisto ja Kadiman kansanedustajat syyttävät puolustusministeriä, jonka he syyttävät kieltäytyneen vastaiskuista tai edes julkisesti tuomitsemasta raketti-iskuja juutalaisia yhteisöjä vastaan. ”Hamasilla on täysi vapaus toimia hyvin tiedostaen, että armeijan kädet ovat sidotut pakottaen asukkaat kuolettavaan piiloleikkiin kuten hiiret maanalaisissa pesissään”, valitti kansanedustaja Shai Hermesh (Kadima), joka asuu Kfar Azassa, 3 km:n päässä Gazan turva-aidasta. (JP, henkilökunta)

3. SYYRIASSA satoja tuhansia mielenosoittajia tungeksi kaduille välittämättä siitä, että sotilaitten ja turvallisuusjoukkojen summittaisessa tulituksessa kuka hyvänsä heistä voi saada kuolettavan tai haavoittavan osuman. Siviilien vuosikymmenien aikana hallituksen tiukassa ohjauksessa kehittynyt poliisin pelko on hävinnyt kansan todettua, ettei nykyinen tilanne voi jatkua, eikä Bashar Assadin lupaamia uudistuksia ole tulossa. Kansan päämääränä ei ole vain uudistukset maan hallinnossa vaan Assadin hallinnon kaatuminen.

Viikonvaihteen aikana poliisit ja turvallisuusjoukot surmasivat ainakin 32 ihmistä, heistä 23 Damaskoksen keskustassa, mikä on ensimmäinen kerta, kun protestit ulotettiin sen parhaisiin osiin, jonne kokoontui kymmeniä tuhansia mielenosoittajia. Perjantaina poliisit ja turvallisuus-joukot surmasivat 31 ihmistä, heitä kaksi kolmasosaa Damaskoksessa. Yksi protestoija kuoli ja viisi haavoittui lauantaina Albu Kamal kaupungissa lähellä Irakin sunnien asuinaluetta. Aktivistit videoivat turvallisuusjoukkojen ampuvan ihmisiä Daraassa ja pahoinpitelevän heitä Homsissa. Eräässä videossa näytettiin, miten tuntemattomat ryhmät tulittivat turvallisuus-joukkoja. Pientä säröilyä armeijan asenteissa on myös havaittavissa video-otosten perusteella, joissa sotilaat sallivat ihmisten nousta panssareihinsa.

RAPORTIT kertovat Syyrian kiihdyttäneen aseistautumistaan, mikä alkoi Egyptin mielen-osoitusten alkaessa. Lisäksi Hizbullah siirtää Syyriaan usein asuinalueitten sisään varastoimiaan pitkän matkan ohjuksia Libanoniin Bekaan laaksoon. Niiden mukana on M-600 ohjuksia, joka on syyrialainen muunnos Scud-D ohjuksista 700 km:n kantomatkalla. Niiden tarkkuus on muutamia kymmeniä metrejä, ja kaikki lähialueen valtiot ovat suurelta osin sen kantomatkan sisällä, kuten Jordania, Turkki, Irak ja Israel.
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=229576

Syyrian oppositioryhmät pitivät lauantaina yhteisen keskustelutilaisuuden Turkissa. Keskustelujen päätteeksi päätettiin perustaa 25 hengen muodostama ”Kansallinen Pelastus-neuvosto”, johon kuuluu islamilaisia, liberaaleja ja riippumattomia. Monet tilaisuuden 350:stä osanottajista olivat Syyrian pakolaisia, jotka olivat asuneet vuosikaudet ulkomailla. Tarkoitus oli saada videoyhteys Damaskoksen oppositioryhmiin, mutta siitä luovuttiin Syyrian turvallisuusjoukkojen hajottaessa heidän kokouksensa Damaskoksessa. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=229657

4. UUTISOTSIKOITA
- Iran aloittaa uudenmallisten IR-4 ja IR-2M sentrifugien laajamittaisen testin yksiköissä, joissa on 164 sentrifugia kussakin. Testi suoritetaan Natanzin ydinlaitoksessa. Iran väittää tarvitsevansa 20 %:n tasoon rikastettua uraania sekä tutkimusreaktoreihin että syöpä-sairauksien hoidossa. Uraanin jatkojalostus siirretään Qomin lähellä sijaitseviin maanalaisiin luoliin, jossa rikastuskyvyn kerrotaan kolminkertaistuvan nykyisestä. (JP, Fredrik Dahl)
- Entinen CIA upseeri Robert Baer vakuuttaa, että Israel hyökkää Iraniin syyskuussa. Baer vietti 21 vuotta Lähi Idässä, mukaan lukien Libanon ja Syyria. Hän kertoi tuntemuksistaan Los Angelesin radio-shown aikana. Hän ei kertonut lähteitään, mutta viittasi Mossadin entisen johtajan Meir Daganin lausuntoon, että hyökkäys Iranin ydin-laitoksia vastaan voi aloittaa paikallisen sodan. Hän vakuutti, ettei Dagan puhunut pehmosia, mutta sanoi tietävänsä, että Netanyahu valmistelee iskua Iraniin, todennäköisesti syyskuussa, ja haluaa USA:n tulevan mukaan. Hän vakuutti, että Iran iskee takaisin missä se on mahdollista, joten Basra ja Bagdad ovat todennäköisiä kohteita, joissa USA on pienentänyt joukkojensa määrää. Baer ei uskonut sodan laajenevan täyssodaksi, mutta kiihdyttävän tilannetta. Hän sanoi IAF:n potentiaalisten kohteiden olevan Natanzin ydinlaitos sekä pari muuta häiritäkseen niiden toimintaa ja vähentääkseen niiden kapasiteettia. (JP, henkilökunta)
- Israelin vasemmisto aloitti hillittömän hyökkäyksen Knessetin hyväksymää boikotti-lakia vastaan kutsuen sitä katastrofaaliseksi ja vieden loputkin ulkomailla tunnetusta sympatiasta Israelia kohtaan. Vasemmiston kuoroon on liittynyt Kadima, jonka kansanedustaja Shlomo Molla laati oman vastaesityksen laiksi, jolla boikotti-laki mitätöitäisiin. Boikotti-lain isä Arye Eldad sanoo Kadiman esitystä typeräksi. (JP, Lahav Harkov)
- Kaasua Egyptistä ei saatane vielä pitkään aikaan, jos koskaan, arvioi Sharon Udasin. Neljäs Israeliin johtavaa kaasuputkea vastaan tehty hyökkäys keskeytti toimituksen. Israelin omat uudet kaasukentät ovat käytössä parin vuoden sisällä. (JP)
- Fatah vaatii Euroopan maita estämään ”väkivaltaisten setlerien” pääsyn maihinsa. Pyynnön EU-valtioille esitti lauantaina Fatahin edustaja Euroopassa Jamal Nazzal. Hän esittää, että juutalaisasukkaat Juudeassa ja Samariassa, jotka ovat syyllistyneet väkivaltaan, estetään Raed Salahin tapaan pääsemästä Euroopan maihin. Hän vaati myös, etteivät EU:n virkailijat saisi pitää kokouksiaan ”miehitetyssä Jerusalemissa”. Hän vaatii, etteivät EU-virkailijat vieraillessaan Jerusalemin itäosissa käytä Israelin turvallisuuspalveluja ja protokollaa, sekä välttämään Israelin hotelleita ja käyttämästä Israelin liikennevälineitä. Samoin heidän ei tule vierailla ”setlerien arkeologisilla kaivauksilla” Jerusalemin itäosissa sekä boikotoida heidän tuotteitaan. Ulkoministeriö lausunnossa Dani Dayan sanoo lauhkeasti, että Fatahin yritys kieltää Israelin lailliset oikeudet maahan ja Jerusalemiin ei tule onnistumaan. (JP, Kh A Toameh, T Tazaroff) http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=229663
- Lontoossa pidätetty Raed Salah vapautettiin kotiarestiin ystävänsä kotiin, josta hänen tulee ajoittaen ilmoittautua poliisille odottaessaan oikeuden käsittelyä laittomasta pääsystään Englantiin vastoin nimenomaista kieltoa. (JP, Jonny Paul)
- Hillary Clinton sanoi tavatessaan Turkin pääministeri Erdoganin Istanbulissa, että arabiliitto on väärässä puolustaessaan Syyrian presidentti Bashar Assadia, joka on menettänyt oikeuden hallita. Clinton pyrkii kaksipäiväisen Turkin vierailunsa aikana tasoittamaan maitten välejä, mutta hän ei voinut olla kritisoimatta tapaa, millä Erdoganin hallitus kohtelee opposition edustajia ja journalisteja, joista kuutisenkymmentä on edelleen vankiloissa, monet heistä työskennellen joko kurdien tai vasemmiston hyväksi. (JP, H L Krieger)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021